sunnuntai 2. marraskuuta 2014

Paahdettu myskikurpitsa ja aprikoosi-myslileipä

Olen kurpitsahuumassa! Voi että, miten rakastankaan näitä syksyn jalokiviä.
Jos elämäni on oranssia normaalisti, on se nyt täydessä hehkussaan. :)


Testilistallani on noin 100 kurpitsareseptiä ja olen aloitellut yksinkertaisesta. Takana on pari erittäin onnistunutta keittoa (täydellinen, taivaallinen, samettinen kurpitsakeitto ja lämpöinen kurpitsakeitto fenkolilla), kurpitsapiiras, kurpitsasmoothie, paahdetut kurpitsansiemenet ym.

Olen testaillut ja vertaillut keskenään myski- ja hokkaidonkurpitsaa.  Ja kyllä myskikurpitsa vie voiton kaikissa muissa kategorioissa, paitsi ulkonäössä.


  • Myskikurpitsa on maukkaampi.
  • Myskikurpitsa tuntuu olevan mehukkaampi.
  • Myskikurpitsassa on enemmän lihaa ja vähemmän siemeniä.
  • Myskikurpitsan kuoretkin ovat syötävät.

Oi miten mehukasta...

Mielestäni kaikki kurpitsaruoat alkavat parhaiten paahtamalla. Kurpitsa palasiksi, siemenet talteen ja lohkot uuniin. 200 astetta, n. 30 - 45 minuuttia. Iisiä.

Tämän jälkeen kurpitsaa voi syödä sellaisenaan tai soseuttaa, ja kurpitsasosettahan voi käyttää kaikkeen smoothieista, piirakkaan, vanukkaaseen ja vaikka jäätelöön.

Paahdettu myskikurpitsa oli mielestäni aivan ihanaa. Pienillä lisämausteilla ja -elementeillä sai annokseen mukavasti rakennetta ja meininkiä. Paahdetut lohkot toimivat erinomaisesti esim. lihan lisukkeena, mutta myös erinomaisena kasvisruokana sellaisenaan!


Paahdettu myskikurpitsa (2-4:lle)

n. 500 g myskikurpitsaa
1 valkosipulinkynsi
kurpitsansiemeniä (itse paahdettu tai kaupasta)
tuoretta minttua
tuoretta oreganoa
hyvää balsamicoa
hyvää suolaa, esim. himalajansuolaa
pippuria myllystä


Lohko kurpitsat. Paahda lohkoja 200-asteisessa uunissa noin 45 minuuttia. Voit kääntää lohkot puolivälissä paistelua ja samalla lisätä murskatun valkosipulin. (Valkosipuli voi kärähtää, jos se on uunissa liian kauan.)

Nostele lautaselle lohkot, rouhi päälle suolaa ja pippuria. Ripottele päälle itse paahdettuja tai kaupasta ostettuja kurpitsansiemeniä (tai molempia, kuten minä tein). Tipauttele myös muutama tippa hyvää balsamicoa. Älä anna lorahtaa!

Revi annoksen päälle vielä mintun ja oreganon lehdet. Nauti!


Ja tämän kevyen herkun kaveriksi sopi paremmin kuin hyvin aprikoosi-myslileipä. Aijai... Mikään ei voita tuoretta leipää. Ei mikään.


Vaivaamaton aprikoosi-myslileipä

4 dl kylmää vettä
1/4 tl kuivahiivaa
1,5 tl suolaa
2,5 dl mysliä
n. 6-7 dl vehnäjauhoja
1 dl pilkottuja aprikooseja


Yhdistä kaikki aineet kulhossa. Sekoita nopeasti, älä vaivaa.
Anna taikinan kohota huoneenlämmössä liinan alla 12 - 18 tuntia.

Kohotuksen jälkeen, muhjuta taikinaa hieman. Pyöräyttele taikina irti reunoistaan ja pari kertaa ympäri, jotta ilmakuplat katoavat. Anna taikinan kohota liinan alla vielä 2 tuntia.

Lämmitä uuni ja kannellinen uunipata 225-asteiseksi. Ota kuuma pata ulos, kaada taikina sisään ja nosta kansi päälle.

Nosta pata uuniin, laske lämpö samalla 200 asteeseen, ja paista 30 minuuttia. Ota 30 minuutin jälkeen kansi pois ja paista leipää vielä 15-20 minuuttia, kunnes pinnassa on sopivasti väriä ja leipä kumisee kopistellessa.

Nosta pata ulos uunista ja kumoa leipä heti. Jäähdytä ritilän päällä vähintään puolisen tuntia ennen leikkaamista.


Ai että. :)




lauantai 1. marraskuuta 2014

Avokado-päärynäsmoothie mintulla ja limellä

Voi miten upea päivä tänään on!

Aurinko paistaa kauniisti ja pikkupakkanen nipistelee poskia. Näin kauniit päivät pitää aloittaakin oikealla jalalla.


Olen ollut pari päivää sidottu kotiin ja nyt miehenikin lähti viikonlopuksi toisaalle. Nautin toisaalta näistä yksinäisistä päivistä, ja se ilmenee muun muassa siten, että kokkailen kaikkea ihan vain oman maun mukaan.

Lohdutuksesi viikonloppureissusta, jonka jouduin perumaan, päätin ottaa kaiken ilon irti kotoilusta. Minun kirjoissani se tarkoittaa hirveästi hyvää ruokaa, liikuttavia tv-ohjelmia, kutomista, lukemista, yhteydenpitoa ystäviin...


Vilkaisu hedelmävatiin palautti minut maanpinnalle. Nyt kun viimeinen päärynä oli vielä suhteellisen elinkelpoinen, päätin lähteä smoothielinjalle! En todellakaan ole mössöihminen (paitsi sosekeitoissa), vaan nautin yleensä purutuntumasta. Rakastan haukella hedelmäni. 

Mutta todistinpas itseni vääräksi. :) Smoothiehan oli aivan ihanaa. Taidan tehdä tätä huomenna sammiollisen ja vien töihin lounaaksi tai iltapäivän välipalaksi. 

Eli kyllä, päivä alkoi oikealla jalalla. :)


Avokado-päärynäsmoothie mintulla ja limellä (2 annosta)

1 avokado
1 kypsä päärynä
1 dl maustamatonta jugurttia (esim. itsetehtyä)
2 dl maitoa
n. 15 vahvan mintun lehteä (minulta löytyi pakkasesta kesäisiä lehtiä)
n. 1 tl raastettua limenkuoriraastetta


Lusikoi avokado ja pilko päärynä astiaan / blenderiin. Lisää puolet maidosta, jugurtti sekä puolet mintusta ja limenkuoriraasteesta. Soseuta.

Tunnustele tässä välissä smoothien paksuutta ja mintun ja limen voimakkuutta. Jos tuntuu, että makua saisi olla lisää, lisää loput mintut ja limet. Jos haluat juoksevampaa smoothieta, lisää riittävästi maitoa.

Soseuta uudestaan. Nauti ulos tuijotellen, tai jos maisema ei insipiroi, anna ajatusten kantaa kauas...


keskiviikko 29. lokakuuta 2014

Täydellinen, taivaallinen, samettinen kurpitsakeitto

Nyt tuli hyvää. Ai ihana, samettisessa kurpitsakeitossa ei ole kuin vain ja ainoastaan hyviä puolia. Olen huumaantunut...


Tämä keitto on ravintola Aidon innoittama. Olimme siellä taannoin mieheni kanssa illallisella ja alkukeittona tarjottiin varsin herkullista kurpitsakeittoa. Luonnollisesti uteliaaseen tapaani kuulustelin reseptiä tarjoilijalta. Sain ympäripyöreän vastauksen, mutta myös oivalluksen: yksinkertainen ON kaunista.

Ja ei kun kotona testaamaan. Aidossa käytettiin myskikurpitsaa, minulla oli hokkaidoa. Mutta taivaallistahan tästä kuitenkin tuli. :)

Ja kuinka ajankohtaista! Mikä sopisikaan paremmin Halloween-viikonlopun pöytään?


Täydellinen kurpitsakeitto (2:lle)

n. 1/2 kg hokkaidokurpitsaa kuorittuna ja siemenittä
3-5 dl vettä
2 tl vaaleaa balsamicoa
1 dl ruokakermaa
suolaa
pippuria

Pilko kurpitsa rouhean kokoisiksi palasiksi. Paahda palasia 200-asteisessa uunissa n. 1/2 tuntia kunnes lohkot saavat pikkaisen väriä ja ovat pehmeät.


Voit valmistaa keiton tähän pisteeseen vaikka edellisena päivänä ja viimeistellä loppuun ennen tarjoamista.

Irrota palasista kuoret. Laita kuoritut palaset kattilaan, lisää osa vedestä. Lisää vettä pikkuhiljaa, jotta saat keitosta sopivan paksuista. Vettä saa aina lisää, pois ottaminen on hankalampaa. :)

Soseuta keitto samalla kun lämmität sitä. Soseuta huolella, nyt ei haluta kökkäreitä.


Katso, että juoksevuus on makuusi sopiva ja lisäile vettä sen mukaan.

Lisää myös balsamico, suola, pippuri ja kerma. Maistele maut kohdalleen. Lisää suolaa ja/tai balsamicoa, jos tuntuu että kaipaat lisää makua.

Rouhaise valmiin annoksen päälle vielä hieman pippuria. Muuta et tarvitse. Tämä on ihanaa.


tiistai 21. lokakuuta 2014

Pihlajanmarjakiisseli ja vaniljajäätelöä

Toivereseptit ovat ihan parhaita! Ja sellainen on tämäkin ihanainen ja terveellinen pihlajanmarjakiisseli. Kiitokset vain aktiiviselle lukijalle ja ihanalle ystävälle. ;)


Ja nyt pitäisi pysyä kaikki flunssat sun muut kaukana. Jos vähänkin googlaa pihlajanmarjoista, tulee äkkiä selväksi, että puhumme nyt terveyspommeista. :)
Pihlajanmarjoissa on hurjasti karotenoideja, C-vitamiinia, kuituja, antioksidantteja... Niiden tulehduksia estävät vaikutukset ovat kuulemma jopa tehokkaammat kuin puolukan tai karpalon.
Ja oli niissä vielä paljon muutakin hyvää.


Pihlajanmarjakiisseli sai vähän pehmeyttä omenasta. Lusikoin kiisseliä onnellisena suuhun myös ihan sellaisenaan, eli pihlajanmarjojen happamuus taittui varsin hyvin. Ihanalta kiisseli maistui vaniljajäätelön kanssa. Kyllä kelpasi pötkötellä sohvalla, katsella elokuvaa ja popsia jätskiä, kun samalla ulkona myrskysi ja oli pimeää.


Pihlajanmarjakiisseli (2:lle jätskin kaveriksi)

1 dl pihlajanmarjoja
1 dl omenakuutioita
3 - 4 dl vettä
1/4 dl sokeria (Suhteutetaan mehun määrään. Jos mehua syntyy enemmän, tulee sokeriakin enemmän.)
1 tl vaniljasokeria
1 rkl perunajauhoja
loraus vettä

Huuhtele pihlajanmarjat ja perkaa pois tertunkannat. Pese ja pilko omena.
Mittaa kattilaan vesi, marjat ja omput.


Keittele noin 15 minuttia miedolla lämmöllä kannen alla. Survo marjoja ja omppuja ja jatka keittelyä vielä kymmenisen minuuttia.


Tässä vaiheessa voit halutessasi siivilöidä kiisselin ja ottaa siis mehun talteen. Teinkin niin, ja nättiä sileää mehua tuli. Sitten tulin toisiin aatoksiin. Halusinkin kuoret ja marjanpalat mukaan. Joten eikun koko sörsseli sekaisin taas. :)


Mittaa paljonko mehua sait ja suhteuta sokerin määrä siihen. Palauta siis kattilaan mehu (ja kuorenpalaset) ja lisää sokeri. Kiehauta hyvin sekoittaen.

Sekoita perunajauhot tilkkaan vettä. Suurusta kiisseli lorottamalla perunajauhoseos ohuena nauhana kiisseliin samalla hyvin sekoittaen. Anna seoksen pulpahtaa ja paksuuntua. Nosta pois liedeltä.

Anna kiisselin hieman jäähtyä ja tarjoa ihanan vaniljajäätelön kanssa. Samalla kannattaa katsella vaikka Frozen-elokuvaa. Hyvä mieli on taattu. :)


Jäähuurteiset alkavat olemaan aamutunnelmat pääkaupunkiseudullakin. Kaunista ja raikasta!


sunnuntai 19. lokakuuta 2014

Täydelliset lampaanlihapullat ja minttu-tomaattiohratto

Syksy on lammasaikaa. Sopii minulle. 

Olen ennenkin hehkuttanut "Lammastädin" luomulihoja, ja tälläkin kertaa odotukset lunastettiin moninkertaisesti. Mintulla maustetut lampaanlihapullat olivat täydellisiä; keskeltä vaaleanpunaisia ja täynnä makua. Eikä tämä lammas maistunut villapaidalle, vaan sanoinkuvaamattoman pehmeälle ja raikkaalle (jos nyt lihasta voi näin sanoa)...


Kieltämättä olen myös erittäin tyytyväinen myös lisukkeeseen, eli minttu-tomaattiohrattoon. Kokonaisuus toimi erinomaisesti yhteen ja riemukkaan värinen ateria sopi hyvin ulkona kultaisena hehkuvan metsän kaveriksi.

Ja voi että, minttu ja lammas ne yhteen soppii, se on tiedetty aina niin Lähi-Idässä, Kreikassa kuin suomalaisessa pääsiäispöydässäkin.


Itse asiassa lunastan nyt ihan sattumalta ihan hurjan kasan lähiruoka- ja luomupisteitä. Kaikki ruoan tomaatit, parsakaalit, yrtit ja valkosipulit ovat myös omaa tuotantoa. :)

Esimerkiksi tomaattien ulkomuodostahan tämän huomaa. :D



Tämän aterian myötä oli ihana nauttia kauniista syyspäivästä. Tänään sunnuntaina sään kauneus on vähän enemmän katsojan silmässä. Pysyttelen siis sisällä kirjan ja villasukkien kera. :)



Mintulla maustetut lampaanlihapullat ja minttu-tomaattiohratto (2:lle)

400 g lampaan jauhelihaa
1 pieni sipuli
2 valkosipulinkynttä
pieni loraus öljyä
iso kourallinen tuoretta, vahvaa minttua
ripaus paprikajauhetta
suolaa
pippuria

1,5 - 2 dl rikottuja, esikypsytettyjä ohrasuurimoita
1 rkl kasvisfondia
pari ohutta parsakaalinvartta tai 1/2 nuppu
2 tomaattia
1/2 pieni sipuli
iso kourallinen tuoretta minttua
kourallinen tuoretta korianteria
suolaa
pippuria


Aloita tekemällä lihapullataikina. Pilko sipulit ihan pieneksi, murskaa valkosipuli. 
Lämmitä tilkka öljyä pannulla ja kuullota sipuleita ja valkosipuleita pari minuuttia, kunnes ne hieman pehmenevät. Nosta pois pannulta.

Yhdistä kulhossa jauheliha, sipulit, silputtu minttu ja mausteet. Kannattaa sekoitella taikina tasaiseksi käsin.



Pyörittele taikinasta pieniä pallukoita.



Anna pallojen odottaa sillä välin, kun teet ohraton.

Mittaa kattilaan ohratto, vettä ja fondi. Keitä kypsäksi n. 15-20 minuutin ajan.

Keitä toisessa kattilassa parsakaalin palaset kypsiksi. Pilko tomaatit, sipuli, minttu ja korianteri.



Anna kypsän ohraton jäähtyä hieman. Yhdistä kaikki aineet, mausta.

Paista seuraavaksi lihapullat. Lämmitä loraus öljyä pannulla. Paistele n. 6 pullaa kerrallaan. Eli hallittava määrä ettei kärähdä. :) Älä pidä pannua liian kuumana.

Pyöräyttele pullia muutama kerta ympäri paiston aikana, että saat niihin tasaisen värin. Älä paista liian kauaa, pari minuuttia riittää. Sisus saa jäädä roseeksi.

Kokoa annos. Nostele ensin tarjoilulautasen pohjalle ohratto ja päälle lihapullat. Silppua vielä reilusti yrttejä koristeeksi.

Nauti. Tämä on hyvää. :)