lauantai 30. toukokuuta 2015

Mansikkainen ja vaniljainen pullakranssi

Pulla on täynnä perinteitä. 

Mami leipo korvapuustit eri tavalla kuin äiti, hän ei litistänyt niitä keskeltä kasaan vaan jätti ne rulliksi. Puustit olivat myös aika pieniä... Niiden kanssa juotiin aina kylmää maitoa - tietenkin. 

Mummun korvapuustit olivat paljon isompia ja voisempia. Mummun vanhentuessa kierteet hissukseen muuttuivat paksummiksi, mutta taikina oli sama vanha tuttu.

Nykyään leivon perinteiset korvapuustini kuten äiti, litistän ne keskeltä. :) Tai sitten kokeilen jotain modernia

Minkähänlaisia puusteja oma tyttäreni jonain päivänä pyöräyttää..?


Koska olen hulluna marjoihin ja marjastukseen, sekä kaikenlaiseen leivontavärkkäilyyn, olen leipassut pullia miljoonissa eri muodoissa. Suosikkitäytteikseni ovat nousseet suomalaiset marjat ja raparperi - joskus kaverina on vaniljakiisseliä.

On myös hauskaa pyöräyttää pullasta juhlavampi katseenvangitsija tai koko kahvipöydän kruunu!

Olivat muoto ja täytteet mitkä tahansa, tärkeintä on mielestäni mehevä taikina, joka ei saa missään nimessä olla kuiva tai liian kypsä. :)



Vaikka perinteisten korvapuustien rinnalle ovat repertuaariini kavunneet mm. pullakranssit, -pitkot, bostonkakut ja revittävät pullat, ei mikään tuo lämpöä ja nostalgista oloa paremmin, kuin iki-ihana kanelin, sokerin, voin ja kardemumman yhdistelmä.


Vadelma-vaniljapitko (3 kpl)

5 dl maitoa
2 pss kuivahiivaa
1 muna
1,5 dl sokeria (Jos haluat makean taikinan, laita 2 dl sokeria. Vaniljatäyte tuo mielstäni tähän pullaan riittävästi makeutta)
1 rkl kardemummaa
1 tl suolaa
150 g margariinia tai voita
n. 14 - 15 dl vehnäjauhoja

2 pss Vanhan ajan vaniljakastiketta
4 dl maitoa
n. 1,5 litraa (pakastettuja) mansikoita
(n. 3 rkl perunajauhoja)

2 keltuaista voiteluun
raesokeria


Tee paksu vaniljakiisseli jääkaappiin oleentumaan. Sekoita keskenään maito ja vaniljakastikejauhe ja laita jääkaappiin odottelemaan. Se kovettuu vanukasmaiseksi.

Tee pullataikina. Lämmitä maito yli hiivan heräämislämmön. Sekoita joukkoon muna, kardemumma ja suola.

Sekoita kuivahiiva osaan jauhoista. Lisää hiiva-jauhoseos taikinaan. Lisää myös sokeri.

Lisäile jauhoja pikkuhiljaa. Kun melkein kaikki jauhot on lisätty, lisää myös paloiteltu, huoneenlämpöinen voi. Lisää loput jauhot ja alusta taikina näppituntumalta sopivaksi. Tee riittävän muotoiltava taikina, mutta mitä likilaskuisempi, sitä herkullisempi.

Anna taikinan kohota liinan alla kaksinkertaiseksi (n. 40 min).

Kun taikina on kohonnut, ota siitä noin 1/3 kerralla käsittelyyn. On helpompaa tehdä pitko suoraan leivinpaperille kuin siirrellä sitä valmiina.

Jauhota leivinpaperi kevyesti ja kaulitse taikina ohueksi suorakaiteeksi. Jaa taikina mielessäsi kolmeen yhtä leveään osaan. Levitä keskimmäiselle kolmannekselle vaniljatahnaa ja tuoreet vadelmat.
Viipaloi reunimmaiset kolmannekset kuten kuvassa.


Lähde "letittämään" pitkoa, eli käännä aina vuorotellen suikale keskiosan yli. Vasen, oikea, vasen, oikea. Katkaise liian pitkät suikaleiden päät pois.

Kun letitys on valmis, venytä pitkoa hellästi ja taivuttele se kranssin muotoon. Nipistä päät yhteen.
Jos liitoskohtaan jää aukkoja, ota pari palaa taikinaa, muotoile ne suikaleiksi ja asettele liitoskohdan päälle.


Anna kranssin kohota n. 1/2 tuntia liinan alla.

Voitele kohonnut kranssi kananmunan keltuaisella ja ripottele päälle raesokeria.


Paista kranssia 200-asteisessa uunissa n. 15 minuuttia. Vahdi tarkasti, ettei pinta tummu liikaa - etenkin käyttäessäsi kiertoilmaa.


Anna kranssin jäähtyä tovi ja käy kimppuun! Aseistettuna kylmällä maitolasilla. :)





keskiviikko 27. toukokuuta 2015

Terveellinen rommirusina-maapähkinäjäätelö

Keskiviikkoa viedään aurinkoisissa tunnelmissa.
Tällä herkulla voit viilentää oloa ja haaveilla edessä häämöttävistä kesälomista hyvällä omatunnolla - myös arkena. :)


Toki täytyy nyt myöntää että rommissa uitetut rusinat eivät ihan hirmuisesti tervellisyystekijää vahvista, mutta nämä voit jättää huoletta pois. :)

Lisää joukkoon sen sijaan vaikka pähkinöitä tai tarjoa jätski sellaisenaan.
Voit modata makumaailmaa muutenkin aivan mieltymystesi mukaan. Miten olisi raastettu limenkuori, suklaahiput tai karkkirouhe? Entä marjat tai hedelmäpalat? Erilaiset kastikkeet? Vaihtoehtoja riittää!


Terveellinen rommirusina-maapähkinäjäätelö (4:lle)

2-2,5 isoa banaania
1 rkl maapähkinävoita (ei sokeroitu)
0,5 dl rommia
0,5 dl rusinoita
(tai vaikka 1 dl rouhittuja pähkinöitä)
1 dl maitoa


Pilko banaanit ja laita ne pakastimeen jäätymään. Anna banaanien jäätyä mielellään seuraavaan päivään tai ainakin 4-5 tuntia.

Mittaa rommit ja rusinat samaan astiaan ja anna muhia vähintään pari tuntia.

Kun valmistelet ruokaa, ota banaanit hetkeksi sulamaan (jos ovat ihan jämähtäneet). Mittaa astiaan banskut, puolet maidosta ja maapähkinävoi. Surauta tasaiseksi sauvasekoittimella (tai blenderillä). Lisää maitoa, jotta saat sopivan pehmeän seoksen.

Puristele rusinoista ylimääräinen rommi pois ja kääntele ne vielä jätskin joukkoon.

Nosta astia takaisin pakastimeen n. tunniksi tai pariksi, jotta se jähmettyy vähän lisää.

Annostele ja tarjoa. :)

sunnuntai 17. toukokuuta 2015

Parsa-sitruunapasta

Kevättä uhkuva puutarha kaipaa kaverikseen kevättä uhkuvaa ruokaa. :)

Tässä minun versioni trendikkäästä sitruunapastasta. Mukana menossa huomattavasti enemmän vihreää, sekä tietysti parsaa. :)


Parsa-sitruunapasta (2:lle)

n. 4 dl täysjyväpastaa
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
n. 2 rkl voita tai margariinia
2-3 kpl parsaa
1 sitruunan kuori raastetuna
n. 1/2 sitruunan mehu
reilu 1 dl ruokakermaa
kourallinen tuoretta basilikaa
pari isoa kourallista vuonankaalia
suolaa
pippuria

gouda- tai parmesanraastetta


Pese sitruuna hyvin ja raasta sen kuori talteen. Kuori parsojen tyveä n. 5-10 cm pätkältä ja keitä tai höyrytä ne napakaksi.

Laita pasta kiehumaan.

Pilko sipuli ja murskaa valkosipuli. Sulata voi / margariini pannulla, lisää sipuli, valkosipuli, sitruunankuoriraaste ja sitruunamehu, ja kuullota hetki.

Lisää myös ruokakerma, suola ja pippuri. Maistele maut kohdalleen.

Valuta kypsä pasta. Yhdistä keskenään kerma-sitruunakastike, pasta, vuonankaalit ja tuore basilika. Pilko vielä parsat joukkoon.

Ripottele annoksen päälle reilusti juustoraastetta.


Puutarha toukokuussa

Heissan!

Vähän on (yhä) pitänyt kiirettä muilla rintamilla, joten bloggaus on harvinaista herkkua. Nyt kun kevät uhkuu päälle, on kuitenkin pakko kirjata ylös tärkeät puutarhatapahtumat, että nämä ensi vuonna taas muistaa. :)

Viime viikonloppuna, eli toukokuun 9. oli kunnon istuttelu- ja puuhastelupäivä.


Aloitin aamun hyppäämällä saappaisiin ja nahkahanskoihin ja suuntasin kohti lähipellon nokkospuskia. Ja nehän olivat juuri täydellisessä poimintavaiheessa; n. 10 cm korkeita, puhtaita, ehjiä ja ihania versoja.

Saksin niitä talteen valtavan ostoskassillisen. Illalla olisi ryöppäilyn aika.



Sillä aikaa kun puuhasin pellolla, oli mieheni nurmikkohommissa. Ehkä mainitsin jo viime jutussa, että pihamme meni uusiksi viimesyksyisen vesivahingon myötä. Piha piti kaivaa auki, sillä sinne asennettiin uusi sadevesikaivo. Näin ollen myös nurmikkohommat tuli tehdä uusiksi.

Tilanne 9.5.

Mieheni teki tässä ylivoimaisesti suurimman työn. Olin vain vähän apuna. Hän muokkasi maan tasaiseksi kaivureiden jäljiltä, keräsi pois kivet, kannot, juuret ym. Vahvisti pihan penkereitä, tasoitti maata jälleen... ym. ym.

Ja levitti säntillisen tasaisen kerroksen multaa käännetylle alueelle ja jyräsi tiiviiksi ja tasaiseksi.

Jyräilyä 9.5.

Sitten vain lopulta siemenet maahan - näitä olikin ihana ripotella. Viimeistelyyn kuului vielä siemennetyn maan haravoiminen hellästi niin, että siemenet kunnolla sotkeutuivat multaan. Ja lopuksi taas jyrättiin. Valmista tuli! Mutta n. 4 miestyöpäivää tuohon nurmikon väsäämiseen meni.

Muualla puutarhassa sen sijaan istuteltiin! Olin itse asiassa silloin viikko sitten kuumeessa, ja myöskin vähän sekaisin puutarhakaupassa, jossa olimme nurtsinsiemenostoksilla. Tempaisin ihan asiaa ajattelematta neljä kasvia mukaan; jaloritarinkannuksen sekä sinisenä (Cliveden Beauty) ja valkoisena (Casa Blanca)., että kesälevisian (Sunset Strain) ja levisian (Little Peach).

Ritarinkannuksia tiesin haluavani pihaan, mutta levisioista en ollut ikinä kuullutkaan! :D Jotenkin siinä kuumehoureessa vaan oli tosi hyvä idea napata ne kyytiin.


No, kotona huomasin niiden olevan kivikkokasveja - paahteisen paikan kivikkokasveja. :D Eipä löydy meidän pihasta moista seutua... Hädissäni istutin ne vähiten ravinteikkaalle maapläntille polun varteen pensaan alle. Saapas nähdä, miten niille käy!


Mutta ainakin nyt viikkoa myöhemmin kesälevisia kukkii aivan ihanasti. :)

14.5.


17.5.

Ritarinkannukset löysivät paikkansa unikoiden ja lupiinien vierestä. Samaan penkkiin istutin myös pussillisen palavaarakkautta.


Vierenen lodju sai myös vuokralaisia. Istutin kaksi riviä salaattia (tammenlehti ja jääsalaatti), kahta pinaattia (matador ja "mikä-se-toinen-nyt-olikaan), sekä rivin porkkanaa.


Ja nyt kun viikko on kulunut, löytyi penkistä ensmmäiset pienenpienet alut! Toinen pinaatti oli putkahtanut esiin, samoin ensimmäiset tammenlehtisalaatit. Jännää!


Kyllä ne siinä ihan selvästi näkyy... Kännykän kamera vain oli vähän huono. :)

Myöskään ritarinkanukset eivät ole kuolleet. :D Toisin kuin unikot. Mitähän niille tapahtui?? Yhtäkkiä tämän viikonlopun aikana ne olivat vain pudottaneet nuppunsa ja lehdet olivat kuivahtaneet. What in the world??



Näin kauniit ne nuput olivat vielä torstaina...


Ja nyt sunnuntaina ne olivat maassa... :(

Olimme tosiaan tänä viikonloppuna saaressa potkaisemassa mökkikauden käyntiin. Toin sieltä tuliaisena sormustinkukan alun, joka pääsi toisen, viime vuonna istuttamani viereen.
Lisäksi mukaan tarttui pieni lemmikin alku. Ne ovat ihan lempikukkiani nimeä myöten. Forget-me-not. Kuinka sydäntäsärkevän herkkää.


Tulppaanit eivät vielä tänäänkään kovasta auringonpaisteesta huolimatta ole jaksaneet avatutua...


Mutta vieläkin on lisää puutarhajännää. Nimittäin ennen kun polkasimme mökille, istutin kaksi pionia! Oi, näistä pallukoista olen haaveillut jo pitkään! Olen vertaillut varmaan 30 eri lajia ja lopulta shortlistasin n. 10 sopivaa. Ja ei kun Muhevaiselle kyselemään. :)

Kuulemma kaikki ovat yhtä helppoja, joten valinta olisi minut. Näin ollen kotiin kannettiin ihanan värinen Raspberry Sundae ja valkoinen kaunotar Duchesse de Nemours. Ei hitsi näitä nimiä... :D :D

No joo, he pääsivät pihan aurinkoiseen ja suojaiseen paikkaan, toivottavasti lähtevät kukoistamaan.

Ostin myös jo pari tomaatintaimea (Gardener's delight -kirsikkatomaatti ja Black Cherry -kirsikkatomaatti) sekä kesäkurpitsan. Vielä tosin ei kannata heitä kuulemma laittaa maahan, sillä yöt ovat kylmiä. Tällä viikolla istuttelen ne kuitenkin, toistaiseksi ne venailevat eteisessämme ikkunan äärellä varjossa.

Pihastamme löytyy myös ihanainen kirjopikarililja. Tänään se oli jo näin kypsä. :)


Niin ja silloin viikko sitten siitä valtavasta nokkossatsista tuli vain muutama pieni pussukka. :) Mutta näillä pärjää yli talven ja nokkoskeitto heilauttaa aina säännöllisin väliajoin kesään.




lauantai 9. toukokuuta 2015

Raparperi-crumble ja vaniljakastike

Kesä lähestyy! Ja ennen kun huomaatkaan, on uuden raparperisadon aika.
Nyt siis äkkiä viimevuotiset pakastimista pois. :)

Eikä parempaa olekaan, kuin raikkaan makea raparperi-crumble. Pehmeä, täyteläinen sisus, ihanan rapsakka pinta ja kaveriksi raikas vaniljakastike.


Crumble on oikeastaan hyvin piirakkamainen. Tällä reseptillä pääset helpolla, hienostelua tai tarkkaa kättä ei todellakaan tarvita.

Ja annoksen kruunuksi suosittelen ehdottomasti keittämään itse raikkaan vaniljakastikkeen. On itse tehty vain ihan eri juttu kuin kaupan äklömakeat viritykset. Eron todella maistaa.


Makeudesta puheenollen... Muokkasin tämän reseptin erään Pinterestistä löytämäni jenkkireseptin pohjalta. Ja huh! Alkuperäiseen reseptiin olisi tullut 6 dl sokeria!!! Minun versiossani on 2 dl ja makeutta riitti yllinkyllin. :D


Raparperi-crumble ja vaniljakastike

1 l raparperia paloina (pakasteraparperit käyvät myös hyvin)

Pohja:
3,2 dl vehnäjauhoja
2,5 dl kaurahiutaleita
1 dl sokeria
125 g margariinia tai voita sulana
1/2 tl kanelia
1 tl kardemummaa

Sokerikastike:
1 dl sokeria
2 rkl maissitärkkelystä
2,5 dl kylmää vettä
2 tl vaniljasokeria


Voitele uunivuoka.

Sekoita keskenään vehnäjauhot, kaurahiutaleet, sokeri ja mausteet. Lisää sula voi ja sekoita murumaiseksi seokseksi.

Painele puolet tästä uunivuoan pohjalle. Levitä (sulaneet) raparperinpalat pohjan päälle.


Yhdistä keskenään sokeri, maissitärkkelys ja kylmä vesi. Lämmitä seosta mikrossa n. 3-5 miuuttia, kunnes neste on paksua, kirkasta ja hieman kuplii.


Kaada päälle sokerikastike.
Puristele loppu taikinasta päälle rapsakaksi kerrokseksi.


Paista 180-asteisessa uunissa n. 40 minuuttia, kunnes pinta saa aavistuksen väriä.

Tarjoa vaniljakastikkeen kanssa (ohje alla).


Simppeli vaniljakastike

4 dl maitoa
3 rkl maissitärkkelystä
1 muna
1 rkl sokeria
2 tl vaniljasokeria

Yhdistä maito, maissitärkkelys, muna ja sokeri keskenään teflon-kattilassa. Lämmitä seosta levyllä koko ajan sekoittaen kunnes se kiehahtaa. Anna kastikkeen pulpahdella pari minuuttia, kunnes se paksuuntuu.

Nosta kattila liedeltä kylmään vesihauteeseen. Lisää vaniljasokeria haluamasi makeusasteen mukaan.
Sekoittele kastiketta viileässä hauteessa ja anna sen jäähtyä ja paksuuntua.