torstai 31. toukokuuta 2018

Täydellinen kesäpasta

Tämmöisiä ruokia tarvitaan maailmaan lisää.
Sairaan herkullista, ihanan terveellistä ja värikästä ja NIIN vaivatonta ja nopeaa valmistaa!


Ihan mahtava herkku, sillä valmistelin kaiken edellisenä iltana; pilkoin kasvikset ja tein marinadin.
Seuraavana päivänä työpäivän jälkeen ruoka ilmestyi pöytään todella vaivatta. Kasvikset vain uuniin, vesi kiehumaan ja lopuksi kaikki sekaisin.

Valmistuksen aikana ehti hyvin kattaa pöydän ja patistaa lapset käsipesulle. :)

Ihana resepti löytyi Glorian ruoka & viini -lehdestä (5/2018), josta sitä hieman muokkasin.


Täydellinen kesäpasta (2-3:lle)

1 keskikokoinen kesäkurpitsa
n. 5 parsaa
2 isoa tomaattia
1/2 paprika
2 sipulia

2-3 valkosipulinkynttä
n. 1/2 tl chilijauhetta
kourallinen tuoretta basilikaa hienonnettuna
2 rkl sitruunamehua
vajaa 1/2 dl oliiviöljyä
1 tl suolaa
ripaus sokeria
mustapippuria

200 g fetajuustoa tai mozzarellaa
reilusti tuoretta basilikaa
tummaa pastaa


Pilko kasvikset (voit tehdä edellisenä päivänä) ja levitä ne uunipellille.
Paahda kasviksia 200-asteisessa uunissa n. 10 minuuttia.

Tee marinadi. Kuori ja murskaa valkosipuli ja yhdistä kaikki aineet.

Keitä pasta kypsäksi ja valuta.

Kääntele marinadi kypsien kasvisten kanssa sekaisin. Yhdistä pastan kanssa.
Palastele juusto annoksen päälle ja revi päälle reilusti tuoretta basilikaa.


maanantai 28. toukokuuta 2018

Nasu dengaku ja tamagoyaki eli miso-munakoisot ja japanilainen munakas

Rakastan japanilaista ruokaa, ja munakoisot ovat suosikkikasviksiani. Lisäksi munakas on suokkarivälipalani. Joten - what's not to love? :)


Tein marinoituja ja paahdettuja munakoisoja ja japanilaista munakasta arkipäivänä - mukavan nopeasti valmistuivat he. Aivan ihana ja kevyt kasvisruoka. Sopisi hyvin myös illanistujaisiin, kun pöytään nostellaan kaikenlaista. Ja munakas brunssille ehdottomasti!

Nopeuta prosessia ja tee kastikkeet etukäteen.




Nasu dengaku (2:lle)

1 munakoiso
öljyä paistamiseen
reilu 1 rkl misotahnaa
1 rkl miriniä
vajaa 1 rkl tummaa sokeria
1 rkl vettä
seesaminsiemeniä

Halkaise munakoiso pitkittäin. Leikkaa leikkuupintaan ristiviillot, jotka eivät ylety kuoreen saakka (n. 1 cm syvät).

Lämmitä loraus öljyä pannulla. Pannu saa olla kunnolla kuuma.

Paista munakoisoja leikkuunpinta alaspäin n. 4 minuuttia, kunnes pinta on ruskettunut.

Käännä munakoisot ympäri, laske hieman lämpöä ja jatka paistamista kannen alla vielä viitisen minuuttia kunnes munakoisot ovat läpeensä kypsiä.

Sekoita tässä välissä kaikki kastikkeen ainekset keskenään; misotahna, mirin, sokeri ja vesi.

Asettele kypsät munakoisot esim. uunivuokaan tai folion päälle (taittele reunoja vähän ylös, ettei nesteet karkaa). Valele kastikkeella.

Paahda uunivastusten alla n. 10 minuttia, kunnes munakoisot ovat sopivasti paahtuneita.
Valele kerran paistamisen aikana marinadilla.


Tamagoyaki (2:lle)

2 isoa munaa
2 rkl vahvahkoa dashilientä (2 rkl vettä + 1 tl dashijauhetta)
1 rkl tummaa sokeria
n. 1/2 tl suolaa
mustapippuria
öljyä paistamiseen

Sekoita kastikkeen aineet keskenään. Riko munien rakenne hyvin.
Yhdistä munat ja kastike. Lisää kastiketta pikkuhiljaa, ettei maku lipsahda liian voimakkaaksi. Voi olla, että et käytä kaikkea kastiketta - riippuu vähän kuinka voimakkaan makuista munakasta haluat. Itselläni jäi n. 1/2 rkl käyttämättä ja maku oli just sopiva. :)

Lämmitä öljy pannulla. Pidä pannu miedolla lämmöllä, ettei munakkaan pinta liiaksi ruskistu (minulla oli pannu vähän liian kuuma...).

Kaada ohut kerros munaseosta pannulle. Kun pinta on jähmettynyt, ala rullata munakasta reunasta alkaen n. 2 cm taittein.

Kun munakas on rullalla pannun toisessa reunassa, lisää loppu munaseos ja rullaa puolestaan toiseen suuntaan. Näin saat koko satsin yhdeksi rullaksi.

Nosta munakasrulla leikkuulaudalle ja leikkaa vinottain viipaleiksi.


perjantai 25. toukokuuta 2018

Tiikerirapuvartaat, avokado-kurkkusalaatti ja tamarindi-pekoniperunat

Helteinen viikonloppu luvassa - nyt jos joskus kannattaa grillata!

Tänään ruoka todella palkitsi rankan viikon jälkeen. Ai että tiikeriravut, raikas salaatti ja ihanan pikantit perunat maistuivat hyvältä kolmen sukupolven naisporukassa auringon paahtaessa ihoa. Aijai...


Tiikerirapuvartaat olivat valmiita ja tarttuivat kaupasta mukaan.
Salaatin resepti inspiroitunut täältä. Tamarindi-perunoiden idea Glorian Ruoka & Viini -lehdestä 5/2018.


Tältä grilliruoan kuuluukin maistua. Vielä jos olisin kaupasta hoksannut ostaa tuoretta korianteria, olisi ateria ollut vielä parempi. :)


Avokado-kurkkusalaatti (4:lle)

1/2 isosta kurkusta (tai yksi pieni)
2-3 avokadoa
½ limetin mehu (n. 1,5 rkl)
3 rkl riisivinietikkaa
3 rkl soijaa
½ rkl ruokokidesokeria
½ tl suolaa
(kourallinen tuoreita korianterinlehtiä)
kourallinen kurpitsansiemiä paahdettuna


Kuutioi kurkku ja avokado pieniksi kuutioiksi.

Yhdistä limen mehu, riisiviinietikka, soija, sokeri ja suola. Kaada kastike kurkkujen päälle ja anna maustua puolisen tuntia.

Lisää myös avokadokuutiot (ja korianterinlehdet).
Paahda kurpitsansiemeniä kuivalla pannulla ja lisää nekin salaattiin.

Tarjoa salaatti kylmän raikkaana.


Tamarindi-pekoniperunat (4:lle)

n. 800 g perunoita
1/2 pkt pekonia
1 lihaisa grillimakkara
2 tl hienonnettua inkivääriä
1,5 dl vettä
1,5 dl ruokokidesokeria
2-2,5 rkl tamarinditahnaa (vahvuudesta riippuen)
3 tl juustokuminaa


Jos perunat ovat isoja, puolita ne. Keitä perunat napakan kypsiksi. Valuta ja jäähdytä perunat.

Kuori ja raasta inkivääri. Sekoita kattilassa vesi, inkivääri, sokeri, tamarinditahna ja juustokumina. Keittele ilman kantta n. 10 minuuttia, kunnes seos muuttuu siirappimaiseksi.

Paahda pilkottu pekoni ja hyvin pieneksi pilkottu makkara pannulla.

Yhdistä kastike, perunat, pekonit ja makkarat.


Grillaa tiikerirapuvartaat nopeasti - n. 7 minuuttia riittää.

keskiviikko 2. toukokuuta 2018

Banaanimunkit uunissa

Hauskaa Wappua!
Juhlamme jatkuivat vielä tänäänkin, koska aaton ja päivän olimme reissussa ja pitäähän sitä kotonakin karkeloida. Wappujuhlia siis riitti tänä vuonna vallan kuin teekkariaikoina!

Eikä Wappua ilman munkkeja. Itse tehdyt munkit ovat kyllä aina aivan liian hyviä. En oikeasti pysty lopettamaan näiden syömistä!

Onneksi munkkeja voi syödä ympäri vuoden. ;)


Tämän vuoden uudenlaiset wappumunkit erosivat totutusta valmistusmenetelmänsä ansiosta - ei uppopaistamista!

Ja hyvältähän nämä maistuivat myös uuniversioina. :) Pelkäsin, ettei uppopaiston aikaansaamaa rapsakkaa rasvareunaa synny, mutta syntyy se - etenkin donitsin sisäsyrjään, jossa öljy pääsee "makaamaan" paistamisen aikana.

Lisärapeutta sain, kun voitelin donitsit öljyllä kerran paiston aikana ja vielä toisen kerran sokeroinnin yhteydessä. 

Uunimunkkien paistotekniikan opin Maku-lehdestä (3/2018).


Uunipaistoa puoltaa se, että paistorasvaa ei jää hävitettäväksi, eikä koti käryä niin voimakkaasti paistelun jälkeen. Myös lasten kanssa leipominen on näin turvallisempaa kuin kuuman rasvakattilan kanssa.

Maku kyllä mielestäni on aavistuksen parempi uppopaistamalla... 

Tästä satsista tulee 12 isoa tai 15 keskikokoista munkkia.


Banaanimunkit uunissa (12-15 kpl)

2,5 dl kauramaitoa (tai tavallista)
1 iso banaani
1 dl sokeria
1 pss kuivahiivaa
1/2 tl suolaa
1 tl kardemummaa
1 muna
n. 9 dl vehnäjauhoja
50 g margariinia tai voita

n. 3 dl rypsiöljyä
sokeria


Muussaa banaani haarukalla. Sekoita se maitoon ja lämmitä seos reilusti hiivan heräämislämpöön.

Yhdistä isossa kulhossa sokeri, kuivahiiva, suola ja kardemumma. Lisää lämmin maito-banaaniseos ja sekoita.

Lisää myös muna.

Lisää jauhot pikkuhiljaa. Loppuvaiheessa lisää myös margariini tai voi.  Lisää jauhoja ja vaivaa kunnes saat käsiteltävän pullataikinan.

Anna kohota liinan alla n. 1 h.

Jaa kohonnut taikina 12-15 osaan. Pyörittele taikina palloiksi. Työnnä kunkin pallon keskelle peukaloilla reikä ja pyörittele reikä suuremmaksi sormiesi ympäri (kuin puolaisit lankaa).

Nosta munkit leivinpaperin päälle kohoamaan. Kohota liinan alla vielä puolisen tuntia.

Lämmitä uuni 225 asteeseen.

Dippaa jokainen kohonnut munkkirinkilä öljyyn. Nosta takaisin pellille. Ei haittaa, vaikka pelti vähän "ui" öljyssä. :)

Paista munkkeja n. 12-15 minuuttia. Sudi munkkeja kerran paistamisen aikana öljyllä.

Kun munkit ovat kypsät, ota ne yksi kerrallaan käsittelyyn. Sudi ohuesti öljyä munkin päälle, nosta se sokeroidulle lautaselle ja ripottele sokeria joka pinnalle.

Nosta ritilän päälle jäähtymään.

sunnuntai 22. huhtikuuta 2018

Kinuskinen kauravuokapulla

Ja taas tulee herkkuja kategoriaan "Helpot"! :)

Kauravuokapulla oli ihan hirvittävän herkullista. Kuorrutteesta tuli ihanan kinuskisen makuinen voin karamellisoituessa - jopa hieman toscan kaltainen.


Itse pullataikina on tässä ehkä vähän vähemmän makea, mutta kuorrute on aivan ihanan syntisen täyteläistä, makeaa ja kinuskista.

Ja pulla ei kärsinyt myöskään ajan myötä. Vielä pari päivää vanhakin pulla oli ah-niin-herkullista.

Ihan maailman nopein vuokapulla tämä ei ole, koska taikina pitää kuitenkin kohottaa ja taikinaa piti vähän asetella vuokaan, ei vain voinut kaataa. Mutta siis näihin toimenpiteisiin ei oikeasti aikaa kulunut juuri yhtään, mutta jos etsittäisiin maailman nopeinta pullaa, niin tämä olisi sitten se toiseksi nopein. :D


Kinuskinen kauravuokapulla (1 pellillinen)

3,5 dl maitoa
1 pss kuivahiivaa
1 muna
1 dl sokeria (jos haluat oikein makean pullan, 1,5 dl sokeria)
ripaus suolaa
1 rkl kardemummaa
n. 8-10 dl vehnäjauhoja
150 g voita tai margariinia

Kuorrute:
150 g voita
2½ dl sokeria
3/4 dl vehnäjauhoja
1½ dl maitoa
2,5-3 dl kaurahiutaleita


Lämmitä maito hiivan heräämislämpöön.
Lisää maitoon hiiva, muna, sokeri, suola ja kardemumma. Sekoita tasaiseksi.

Lisää jauhoja pikkuhiljaa. Alustamisen loppuvaiheessa lisää myös paloiteltu margariini tai voi.

Levitä taikina paperoidulle uunipellille ja anna kohota liinan alla n. 30-45 minuuttia (tai 20 jos on kiire kuten minulla :)).

Tee täyte. Sulata voi kattilassa. Lisää sokeri ja vehnäjauhot ja kiehauta. Lisää myös kaurahiutaleet ja maito ja anna seoksen vielä pulpahtaa ja paksuuntua.

Levitä täyte kohonneen pullan päälle. Ei haittaa, vaikka täyte ei jakaudu tasaisesti.

Paista 225-asteisessa uunissa noin 20-25 min. Älä paista liian kauaa, jotta pulla jää ihanan meheväksi.



torstai 12. huhtikuuta 2018

Appelsiinilla maustettu bataattikeitto

Rakastan kasvissosekeittoja, koska niitä voi varioida loputtomiin erilaisin maustein.
Teen kutakuinkin kerran viikossa sosekeittoa, ja joka kerta maku on eri.


Tässä bataattikeittoversiossa makua tuovat ihana appelsiini ja kardemumma - kaksi suosikkiani.
Resepti on myös vegaaninen, koska kerman tai maidon sijasta täyteläisyyttä tuo kookosmaito.

Leikki-ikäinenkin tykkäsi ja väsynyt äiti tuli reilusti ravituksi. :)


Appelsiinilla maustettu bataattikeitto (iso annos 4:lle)

4 bataattia (n. 1,2 kg)
2 sipulia
4 valkosipulinkynttä
loraus öljyä
5 cm pätkä tuoretta inkivääriä
3 rkl kasvisfondia
n. 5 dl vettä
1 tlk (400g) kookosmaitoa (kevyt tai normi)
2 tl sambal oelek -tahnaa
1 appelsiinin raastettu kuori
1 tl kardemummaa
suolaa


Kuori ja pilko sipulit. Hienonna valkosipulit. Kuori ja pilko bataatit.

Lämmitä loraus öljyä isossa kattilassa. Kuullota sipuleita ja valkosipuleita pari minuuttia.
Lisää bataattikuutiot, kookosmaito, kasvisfondi ja vettä sen verran, että kasvikset juuri ja juuri peittyvät.

Anna porista kannen alla kunnes kasvikset ovat pehmeitä, n. 15 minuuttia. Soseuta keitto samettiseksi.

Lisää appelsiini, kardemumma, suolaa ja sambal oelek. Sekoita / soseuta vielä hyvin.
Maistele maut kohdalleen.


sunnuntai 1. huhtikuuta 2018

Kinder-leivokset

No pitihän se minunkin tehdä oma versioni viime vuosien hittileivonnaisesta, eli Kinder-piirakasta. 

Ja olihan ne hyviä. (Mutta tulihan näistä rumia...)


Itse raaputin ensin päältä täytteet lusikalla, ja lopuksi haukkelin vielä pohjan. Heh, meikäläisen pitää aina ensin keskittyä olennaiseen ja poimia rusinat pullasta.


Leipasin ihanaisen leivonnaisen Kinuskikissan ohjeesta hieman muokaten ja tarjosin leivoksien muodossa.

Ihanan nopeasti valmistuivat ja koko perhe tykkäsi. Ensi vuonna taas, mutta vähän vähemmällä kiireellä, jos tuosta ulkoasustakin saisi vähän nätimmän... :)


Kinder-leivokset (n. 8-10 kpl)

75 g voita tai margariinia
¾ dl sokeria
1 muna
1 ¾ dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
2 rkl kaakaojauhetta
1 dl maitoa
n. 50 g tummaa suklaata

Täyte:
80 g huoneenlämpöistä margariinia tai voita
1 dl vaniljakreemijauhetta
2 rkl maitoa

Suklaakuorrute:
100 g maitosuklaata
15 g huoneenlämpöistä voita
(valkosuklaata koristeluun, jos haluat)


Tee pohja. Vatkaa sokeri ja voi vaahdoksi. Lisää muna ja sekoita.
Yhdistä kuivat aineet keskenään (muista siivilöidä kaakaojauhe) ja lisää nekin taikinaan.

Rouhi vielä suklaa reiluksi rouheeksi ja kääntele taikinaan.

Voitele kapoinen, irtopohjainen vuoka ja kääräise se varalta folioon (estää rasvaa / taikinaa tippumasta uunin pohjalle). 

Levitä taikina vuokaan.


Paista 200-asteisessa uunissa n. 10-12 minuuttia. Anna pohjan jäähtyä vuoassa.

Nosta jäähtynyt pohja tarjoilulautaselle.

Tee täyte. Vatkaa keskenään voi ja vaniljakreemijauhe. Lisää myös maito ja vatkaa tasaiseksi.

Levitä täyte pohjan päälle ja nosta kakku jääkaappiin jäähtymään.

Kuten kuvasta huomaa, ei minun kakkuni mahtunut juuri millekään lautaselle kokonaisena. :)


Sulata suklaa vesihauteessa tai mikrossa. Jos käytät mikroa, käytä matalaa tehoa ja sekoita / kääntele suklaata aina 10-15 s välein. Älä kuumenna liikaa, ettei suklaa kovetu (kuten minulla osittain kävi)! Lisää nokare voita / margariinia.

Levitä kuorrute kylmän piirakan päälle. Koristele halutessasi sulatetulla valkosuklaalla tai valkosuklaalastuilla.

Leikkaa leivospaloiksi tai tarjoa piirakkana.



maanantai 19. maaliskuuta 2018

Appelsiini-unikonsiemenskonssit

Pääsiäinen kolkuttelee oven takana.

Otamme varaslähdön ja suuntaamme Lappiin jo tällä viikolla. Ah, aurinkoa, loputtomasti hiihtämistä, valtavasti lunta, hyvää ruokaa, erinomaista seuraa.... Oijoi...


Pääsiäisherkuksi ja suklaamunien kaveriksi sopivat nämä appelsiinilla maustetut unikonsiemenskonssit aivan loistavasti. Ne toimivat sekä suolaisina että makeina versioina.

Ja kuinka nopeasti ne valmistuvatkaan! On ihana herättää perhe uunista tulviviin tuoksuihin, ja nämä pallerot valmistuvat nopeasti muiden vielä vedellessä sikeitä. :)



Appelsiinin ja unikonsiementen yhdistelmä on klassikko. Lisäsin myös hieman kuivattuja karpaloita, jotka mielestäni antoivat mukavaa pientä kirpsakkuutta ja yllätyksellisyyttä skonsseihin. Voit maustaa omat skonssisi suosikkimakujesi mukaan. :)


Appelsiini-unikonsiemenskonssit (n. 10 kpl)

4 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl ruokasoodaa
2 tl unikonsiemeniä
n 1/2 tl suolaa
1-2 rkl sokeria
50 g voita
2 dl piimää
1 appelsiinin kuori raastettuna
1,5 dl kuivattuja karpaloita (tai rusinoita)

1 kananmuna
1 rkl maitoa


Pese appelsiini hyvin ja raasta kuori.

Yhdistä vehnäjauhot, leivinjauhe, ruokasooda, suola, sokeri ja unikonsiemenet keskenään.
Hiero joukkoon palasteltu voi.

Lisää myös piimä ja appelsiinin raastettu kuori. Sekoita tasaiseksi. 

Kääntele joukkoon kuivatut karpalot.

Taputtele taikinasta liteitä pyöreähköjä pallukoita. Ei haittaa, vaikka pallurat eivät ole tasapintaisia. Muhkurainen pinta tuo ihania rapeita kohtia paistettuihin skonsseihin.

Vatkaa munan rakenne sekaisin ja yhdistä maitoon.

Voitele skonssit maito-munaseoksella.

Paista 200-asteisessa uunissa n. 15 minuuttia.

Tarjoa skonssit lämpimänä esimerkiksi marmeladin, briejuuston ja kermavaahdon kera. Kukin voi yhdistellä täytteitä oman makunsa mukaan. :)

sunnuntai 18. maaliskuuta 2018

Vihreä tofuwokki

Perheeseemme on syntynyt kuusi viikkoa sitten kaksoset. Ihanaa!

Ja työntäyteistä... Siitä syystä arvostan tällä hetkellä ruoassa nopeutta ja yksinkertaisuutta (ja kieltämättä kyllä kaikesta huolimatta myös herkullisuutta).

Samasta syystä kun blogijuttujen hidas ilmestymistaajuus myös kuvien laatu on heikentynyt kännykkäkameran parhaaksi yritykseksi. :)

Onneksi ruoan makuun tämä ei kuitenkaan vaikuta! Tämä wokki vei koko perheen kielet mennessään. Esikoinenkin rakastaa "tuunelia".


Wokki valmistuu erittäin helposti kaaoksen keskellä. Eri työvaiheet odottavat iloisesti seuraavaa. Pilko kasvikset aamulla, paahda tofut ja sienet sopivassa välissä, anna niiden odottaa kunnes ehdit myöhemmin taas paistella kaalit. Ja lopuksi kun talossa on hetken hiljaisuus, yhdistä kaikki komponentit! Ja syö nopeasti kun vielä ehdit. :D


Vihreä tofuwokki (2:lle)

1 pkt (180 g) tofua (joko maustamaton tai Asian spice)
loraus öljyä
1 sipuli
n. 200 g kaalia
5-6 isoa tuoretta herkkusientä
4 cm pätkä tuoretta inkivääriä
1 ruokakerma (2 dl)
2 rkl vihreää currytahnaa
1 avokado
suolaa
puoli ruukkua tuoretta korianteria

nuudeleita


Viipaloi herkkusienet.

Lämmitä loraus öljyä pannulla. Paista tofupaloja ja sieniviipaleita n. 10 minuuttia, kunnes  tofut saavat väriä pintaan ja sienet pehmenevät ja kutistuvat hieman.
Kaada tofut ja sienet sivuun pannulta.

Pilko sipuli ja kaali. Kuori ja raasta inkivääri.

Lisää vähän öljyä pannulle ja paista kannen alla myös inkivääriä, kaalia ja sipulia kunnes ne pehmenevät ja kuullottuvat (n.  7 minuuttia). Lisää pannulle halutessasi loraus vettä, niin kaalit pehmenevät vielä enemmän.

Lisää pannulle ruokakerma, currytahna, sienet ja tofut. Mausta suolalla. Anna seoksen lämmetä kannen alla ja poreilla pari kertaa.

Viipaloi avokado.
Lisää lopuksi avokado ja pilkottu tuore korianteri.

Tarjoa nuudeleiden kera.



perjantai 16. helmikuuta 2018

Misopaahdettu lohi ja misolla maustetut porkkana-nuudelit

Voi miten ihanaa lohiruokaa pöytäämme eksyikään. :) 
Rakastan mison makua, ja tässä se yhdistyi ihanasti seesamiin, joten voittajakombo oli valmis.


Ja erittäin iloisesti meidät yllätti myös uusi lohituote (Saimaan tuore kirjolohifile) sekä maullaan, koostumuksellaan, helppokäyttöisyydellään sekä eettisyydellään. (Tämä ei ole kaupallinen yhteistyö vaan ihan minun aito ehta mielipiteeni. :))


Reseptit lainasin Glorian Ruoka & viini -lehdestä (1/2018) pienin muokkauksin luonnollisesti. 

Ah, kyllä hyvä lohiruoka on iloinen asia. :)


Misopaahdettu lohi ja misolla maustetut porkkana-nuudelit (2:lle)

n. 350-400 g lohifilettä
1 valkosipulinkynsi
1 rkl raastettua inkivääriä
1 rkl rypsiöljyä
1 rkl intiaanisokeria tai fariinisokeria
1 rkl soijakastiketta
1/2 rkl misotahnaa

3 porkkanaa
1 levy nuudeleita
1/2 rkl tuoretta inkivääriä
loraus rypsiöljyä
1 rkl hunajaa
1 rkl limen mehua
1/2 rkl seesamiöljyä
1/2 rkl misotahnaa
1/2 rkl soijakastiketta
1/2 rkl riisiviinietikkaa

seesaminsiemeniä
kourallinen tuoretta korianteria


Tee lohen marinadi. Kuori ja raasta inkivääri ja yhdistä kaikki marinadin ainekset keskenään.
Nosta kalat uunivuokaan ja levitä marinadi niiden päälle (jätä hieman marinadia odottamaan). Nosta kylmään marinoitumaan vähintään 1/2 tunniksi, mutta vaikka useaksikin.

Tee nuudeleiden kastike. Kuori ja raasta inkivääri. Yhdistä kaikki ainekset keskenään ja sekoita tasaiseksi.

Kuori porkkanat ja raasta ne karkeaksi raasteeksi (voit myös tehdä porkkanasta "nuudelia" julienne-raudalla).

Keitä nuudelit kypsiksi ja valuta hyvin.

Yhdistä porkkanaraaste, nuudelit ja kastike. Kääntele hyvin sekaisin.

Koristele porkkana-nuudelit tuoreella korianterilla ja ripottele päälle seesaminsiemeniä.


Paista marinoituneita kaloja 200-asteisessa uunissa n. 10-15 minuuttia paljon paksuudesta riippuen. Valele lopulla marinadilla.

Tarjoa ruoka heti, kun kalat ovat valmiit. 


keskiviikko 14. helmikuuta 2018

Ystävänpäivän puolukka-vaniljakkaku

Ihanaa ystävänpäivää kaikille!

Meillä onkin paljon syytä rakkauden ja ystävyyden juhlaan, sillä perheemme kasvoi viikko sitten kahdella pienellä perheenjäsenellä.


Samasta syystä myöskään ystävänpäivän kokkailut eivät ole turhan monimutkaisia. :D
Yhdistelin tässä reseptissä suosikki piirakkapohjani, ihanan vaniljatäytteen ja raikkaat puolukat.


Kakusta tuli mielestäni ihanan keveä. Vaniljatäyte säilyy tosi pehmeänä ja pohjan makeus tasapainottaa ihanasti happamia puolukoita.

Myös helppo. :) Kannattaa kokeilla, ja korvata puolukat vaikka omilla suosikkimarjoilla.


Ystävänpäivän puolukka-vaniljakakku

100 g margariinia tai voita
1 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1 muna
1 tl leivinjauhetta
3 dl vehnäjauhoja

3 keltuaista
4 rkl sokeria
3,5 rkl maissitärkkelystä
1 tl vaniljasokeria
1 tl vanilja-aromia
5 dl maitoa

3 dl (pakaste)puolukoita (tai muita suosikkimarjojasi
tomusokeria


Tee vaniljatäyte. Mittaa kaikki ainekset kattilaan. Lämmitä seosta koko ajan sekoittaen kunnes se pulpahtaa muutaman kerran ja paksuuntuu.

Tee taikina. Vaahdota pehmeä margariini ja sokerit. Lisää muna voimakkaasti vatkaten. Lisää myös vehnäjauho ja leivinjauhe.

Voitele irtopohjavuoan reunat ja viritä pohjalle leivinpaperi.

Kumoa taikina vuokaan. Nostele taikinaa myös vuoan reunoille n. 2,5 cm korkeudelta.
Esipaista pohjaa 175 asteessa n. 10 minuttia.

Ripottele pohjan päälle sulat puolukat.

Kaada päälle vaniljatäyte.

Paista kakkua vielä 175 asteessa n. 35 minuuttia.

Anna jäähtyä hyvin ennen tarjoamista. Täyte jatkaa vielä hyytymistään.

Tomuttele päälle tomusokeria juuri ennen tarjoamista.


sunnuntai 21. tammikuuta 2018

Kreikkalainen bougatsa

Hellurei!
Varasimme kesäksi lomareissun Kreikkaan, joten tottahan toki sen kunniaksi pitää pyöräyttää kreikkalaisia herkkuja! :)

Aloitin makeasta päästä, ja ai että bougatsa kyllä lunasti lupaukset. Aivan sairaan hyvää. :)


Bougatsassa on ihana vaniljainen täyte, jossa on aika paljon kananmunaa sekä mannaryynejä tuomassa paksuutta ja rakennetta. 

Filotaikinasta puolestaan muodostuu aivan ihanan lehtevät taikinakerrokset. Voi vitsit...


Valmistin bougatsani kiireessä, joten filotaikinani eivät olleet sulaneet oikeastaan lainkaan. Näin ollen ne halkeilivat ja menivät palasiksi, mutta tämä ei haitannut oikeastaan ollenkaan. Bougatsan voi hyvin koota myös pienemmistä taikinapalasista. :)

Myöskään en saanut ihan koko pakettia kulumaan, ehkä 1/3 jäi vielä rullaan. Taidan tehdä siitä minibougatsan.


Yllä on jokseenkin karmea kännykällä napattu kuva auki raastetusta bougatsasta. Mutta idea käynee selväksi; lehtevän taikinan välissä täyteläinen ja paksu vaniljatäyte. Ai että...

Tämä olisi muuten ihanaa hiihtolenkin jälkeen...


Kreikkalainen bougatsa

0,8 l punaista maitoa
2 munaa
2 keltuaista
1,5 dl sokeria
1 dl tomusokeria
1/2 rkl vanilja-aromia
3 rkl maissitärkkelystä
4 rkl mannaryynejä

vajaa 1 pkt (450g) filotaikinaa
n. 150 - 200 g sulaa voita tai margariinia
tomusokeria


Tee ensin täyte.

Sekoita keskenään munat, keltuaiset, sokeri ja tomusokeri. Vatkaa ihan vaaleaksi vaahdoksi. Lisää lopuksi vanilja-aromi ja sekoita.

Lisää vielä maissitärkkelys ja mannaryynit ja vatkaa sekaisin.


Lämmitä maito kiehumispisteeseen isossa kattilassa.
Kaada n. 1,5 dl maitoa muna-sokerivaahtoon koko ajan vatkaten.

Kaada sitten muna-sokeri-maitovaahto takaisin kattilaan, jossa on lämmin maito. Sekoita koko ajan.

Lämmitä seos vielä kiehumispisteeseen ja anna poreilla hissukseen muutamia minuutteja (n. 5-7 min), kunnes seos kunnolla paksuuntuu.

Anna seoksen jäähtyä. Voit vaikka nostaa sen jääkaappiin odottamaan seuraavaa päivää, mutta laita se tässä tapauksessa muovipurkkiin.


Sulata filotaikina kunnolla (muuten levyt repeilevät, mutta sekään ei ole kovin vakavaa. :))

Laita uunivuoan pohjalle leivinpaperi.

Nosta leivinpaperin päälle filolevy ja voitele se kevyesti sulalla voilla. Nosta päälle toinen levy, ja voitele se myös.
Nosta yhteensä neljä levyä. Levyjen reunat voivat roikkua vuoan reunojen yli.

Kaada n. 1/2 täytteestä filolevyjen päälle. Nosta jälleen yksi levy, voitele se, nosta toinen levy ja voitele myös. (Halutessasi laita vielä kolmaskin levy.)

Kaada loput täytteestä levyjen päälle.

Nostele vielä nelisen kerrosta filolevyjä täytteen päälle voidellen jokainen väli. Voitele myös päällimmäinen levy.

Voit leikata ylimääräisiä taikinanreunoja pienemmäksi. Voitele loput vielä sulalla voilla ja taittele ne vuoan reunoja vasten piiloon.


Paista bougatsaa 180-asteisessa uunissa n. 40 minuuttia, kunnes pinta on aavistuksen kullanruskea.

Anna jäähtyä.


Bougatsasta kannattaa leikata valmiiksi terävällä veitsellä ruutuja (tein itse vinoneliöitä), jotta ottaminen on vähän helpompaa. :)

Ripottele päälle tomusokeria ja tarjoa.

NAM!!