maanantai 3. huhtikuuta 2023

Mango-kookospalat

Tämän reseptin taisin lainata ja muokata Maku-lehdestä parin vuoden takaa. :) 


Mango-kookospalat

1 dl kookoshiutaleita
100 g voita tai margariinia
1 dl sokeria
reilu 2 dl vehnäjauhoja
2 tl vaniljasokeria
1 tl leivinjauhetta

2 prk (a 425/225 g) mangoviipaleita sokeriliemessä
1 prk kondensoitua maitoa
3 isoa munaa
1/2 dl maissitärkkelystä
1 limen kuori ja mehu

1 dl kookoshiutaleita tai -lastuja

Paahda kookoshiutaleet kuivalla pannulla. Jäähdytä.

Vaahdota rasva ja sokeri. Yhdistä kuivat aineet keskenään ja lisää ne taikinaan.

Vuoraa vuoka (n. 20 x 30 cm) leivinpaperilla ja painele taikina pohjalle. Paista 200-asteisessa uunissa n. 15 min.

Valuta mangoviipaleet hyvin ja soseuta ne.
Sekoita kondensoitu maito, munat ja maissitärkkelys joukkoon. Samoin raastettu limen kuori ja mehu.

Kaada pohjan päälle.

Paista 175-asteisessa uunissa n. 30 minuuttia.

Jäähdytä huoneenlämpöiseksi, ja sitten jääkaappiin väh. 2 tunniksi mehustumaan.

Viimeistele kookoslastuilla. Leikkaa paloiksi.

perjantai 28. lokakuuta 2022

Italialainen omenakakku

Ei ehkä kaunein kakku, mutta voi miten mehevä ja herkullinen! Etenkin, kun kakun tekee korkeareunaiseen, vähän pienempään vuokaan. 



Italialainen omenakakku 

  • 500 g omenoita (kotimaiset toimi ihanasti)
  • 130 g voita
  • 1 ½ dl vehnäjauhoja
  • ½ tl leivinjauhetta
  • ½ tl suolaa
  • munaa
  • keltuainen
  • 3 dl sokeri
  • 1 tl vaniljasokeria
Kuori ja viipaloi omenat ohuiksi viipaleiksi. Sulata voi pannulla, ja ota siitä 1 dl sivuun odottamaan.
Paista omenoita pannulla voissa n. 10 min, kunnes ne pehmenevät. Anna vähän jähtyä.

Sekoita keskenään vehnäjauhot, leivinjauhe ja suola.

Vatkaa munat ja sokerit vaaleaksi vaahdoksi.

Kääntele vaahtoon kuivat aineet ja 1 dl sulaa voita. Kääntele lopuksi joukkoon omenat.

Voitele ja jauhota korkeareunainen vuoka. Kaada taikina vuokaa. Paista 180-asteessa n. 35 - 40 minuuttia.

Anna jäähtyä ja tarjoile kermavaahdon tai vaniljajätskin kanssa.

torstai 18. elokuuta 2022

Raikkaampi Snickers-juustokakku

Tämä kakku on kiva, koska vaikka maut lainataan Snickersistä ja meininki on aika tuhtia, on jugurttipohjainen massa kuitenkin aika raikas. Suosittelen! :) 

Tein kakun hyvin nopeasti, enkä ehtinyt panostaa koristeluun yhtään (!!), vaan kirjaimellisesti heitin täytteet päälle 30 sekunnissa... Mutta hyvin toimii siis tämmöisenä pikakakkuna! Koko kakun valmistamiseen meni n. 17 minuuttia alusta loppuun, sisältäen keittiön siivouksen. 

Snickers-juustokakku (n. 24 cm vuoka)

200g digestive-keksejä
100g voita

3dl karamellin makuista jugurttia (esim. Rainbow'n karamelli-kermajugurtti)
200g maustamatonta tuorejuustoa
2 dl vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
5 liivatelehteä
loraus vettä
2-3 snickers-patukkaa
vajaa 1dl suolapähkinöitä

1-2 snickers-patukkaa
suolapähkinöitä
(n. 50g suklaata)


Tee pohja. Murskaa keksit ja lisää niihin sula voi. Sekoita tasaiseksi ja painele paperoidun irtopohjavuoan pohjalle. Tee pienen pienet reunat, jottei taikina pääse vuotamaan.

Nosta jääkaappiin kovettumaan n. puoleksi tunniksi.

Tee täyte.

Laita liivatelehdet kylmään veteen likoamaan. Kannattaa myös nostaa snickersit pakastimeen vähäksi aikaa ennen rouhimista, hajoavat siistimmin.

Vatkaa vaniljavaahto kiinteäksi vaahdoksi. Sekoita toisessa astiassa keskenään karamellijugurtti ja tuorejuusto. 

Kuumenna n. 2 rkl vettä kattilassa, ja sulata siihen lionneet liivatelehdet. Kaada liivateseos ohuena nauhana jugurtti-tuorejuustoseokseen reippaasti sekoittaen.

Sekoita jugurtti-tuorejuustoseos vaniljavaahdon kanssa.

Rouhi snickers-patukat ja suolapähkinät haluamasi kokoisiksi palasiksi.

Kaada puolet täytteestä pohjan päälle. Ripottele snickersejä ja pähkinöitä ja painele niitä täytteeseen. Kaada loppu täyte päälle, ja tunge vielä loputkin snickersit ja pähkinät joukkoon. Yritä kuitenkin jättää pinta tasaiseksi, ettei nötösiä näy.

Nosta kakku jääkaappiin kovettumaan muutamaksi tunniksi / yön yli.

Koristele rouhituilla snickerseillä ja suolapähkinöillä.
Sekä halutessasi myös sulatetulla suklaalla. :)

maanantai 18. heinäkuuta 2022

Hedelmä-ricottapiirakka

Kesän paras piirakka. :) Muokattu Glorian ruoka ja viini -lehden numerosta 5/22.

Hedelmä-ricottapiirakka

200g digestive-keksejä
100g voita tai margariinia
1,5 rkl tuoretta rosmariinia hienonnettuna

250g ricottaa
200g maustamatonta tuorejuustoa
reilu 1/2 dl hunajaa
1/2 sitruunan mehu ja kuori raastettuna

reilu pala hunajamelonia
kaksi nektariinia
1 omena (tai suunnilleen 750g hedelmiä)
vajaa 1 dl hunajaa
1/2 sitruunan mehu
1 rosmariinin oksa

pinjansiemeniä


Tee ensin pohja.
Murskaa digestive-keksit ja sekoita niihin rosmariini ja voi.
Painele taikina leivinpaperille vuoratun vuoan pohjalle. Tee n. 1 cm korkeat reunat.
Nosta pohja jääkaappiin kovettumaan ainakin puoleksi tunniksi.

Käsittele seuraavaksi hedelmät. Pese ne ja viipaloi / pilko sopiviksi paloiksi. Aika ohuet, eikä liian suuret, että niitä on suht helppo lusikoida. :)
Laita pannulle hunaja, sitruunan mehu ja rosmariini. Anna kiehahtaa ja laita hedelmät pannulle. Keittele hedelmiä muutama minuutti varovasti käännellen, kunnes ne pehmenevät. 
Nostele hedelmät laakealle lautaselle jäähtymään.
Keittele pannulla olevaa nestettä vielä pari minuuttia, että se hieman paksunee. Jätä odottamaan ja jäähtymään.

Sekoita keskenään ricotta, tuorejuusto, hunaja, sitruunankuori sekä -mehu.

Nosta pohja tarjoilulautaselle. Levitä päälle ricottatäyte sekä jäähtyneet hedelmät. Valuta päälle vielä hedelmien mehut. Jätä rosmariinin oksa pois.

Paahda pinjansiemenet nopeasti kuumalla pannulla. Ripottele piirakan päälle. Tarjoa heti.

sunnuntai 17. lokakuuta 2021

Ihana pähkinäkakku


Ihana pähkinäkakku

1,7 dl vehnäjauhoja
1,7 dl hasselpähkinäjauhetta
1 tl leivinjauhetta
0,3 tl ruokasoodaa
0,3 tl suolaa
80 g margariinia
1,7 dl fariinisokeria
2 munaa
0,5 tl vaniljauutetta
150 g bulgarianjugurttia
2 rkl vaahterasiirappia
50-60 g rouhittuja hasselpähkinöitä

Täyte:
2,5 dl vispautuvaa vaniljavaahtoa
2 dl vispikermaa
n. 2 rkl vaniljakreemijauhetta
n. 1 rkl vaniljasokeria
1,5 dl hasselpähkinäjauhetta

Suklaakuorrutus:
1 dl vispikermaa
130 g tummaa suklaata

Vaahterasiirappipähkinät:
1 dl saksanpähkinöitä
1 rkl öljyä
1 rkl vaahterasiirappia


Aloita tekemällä kakkupohja (vaikka jo edellisenä iltana).
Vaahdota keskenään margariini ja fariinisokeri. Lisää munat yksitellen, sekoita aina välissä tasaiseksi. Lisää myös vaniljauute ja vaahterasiirappi.

Sekoita keskenään kuivat aineet. Lisää ne parissa erässä vuorotellen jugurtin kanssa.
Kääntele lopuksi rouhitut pähkinät joukkoon.

Levitä irtopohjavuoan (halkaisija n. 22-24 cm) pohjalle paperi, ja voitele reunat. Kaada taikina vuokaan,
Paista 180-asteisessa uunissa n. 25 minuuttia.

Anna pohjan jäähtyä kunnolla.

Paahda pähkinät. Lisää pannulle pähkinät, öljy ja siirappi. Paista pähkinöitä n. 5-10 minuuttia. Varo, ettei kärtsähdä. :) Nosta pähkinät sivuun jäähtymään. Rouhi pähkinät karkeaksi rouheeksi.


Tee mousse. Vatkaa erikseen vaahdoiksi vispikerma ja vaniljavaahto. Lisää vispikermaan vaniljasokeri ja vaniljakreemijauhe, sekä lopuksi pähkinäjauhe.
Yhdistä vaahdot.

Halkaise kakku.

Täytä kakku laittamalla n. 1/3 täytteestä väliin, ja loput menevät päälle ja reunoille. Voit jättää reunat "huolimattoman nakuiksi", eli ei haittaa, vaikka taikina pilkistää alta.

Nosta kakku pakastimeen kovettumaan.

Tee suklaakuorrute. Palastele suklaa kulhoon.
Kuumenna kerma ja kaada se suklaan päälle. Sekoita, kunnes suklaa sulaa.
Voit melkein heti alkaa levittämään suklaata kohmeisen kakun päälle. Aloita kiertämällä valumat kakun "ympäri". Täytä lopuksi kakun päällä oleva alue suklaalla.

Ripottele päälle pähkinärouhe. Voit nostaa kakun vielä pakastimeen hetkeksi jähmettymään. Ainakin jääkaappiin. :)