sunnuntai 22. syyskuuta 2013

Vietnamilaiset kala-lihapullat

No voi hyvä jysäys!
Mikä päivä! Mitä makuelämyksiä!


Olin jo monta päivää sitten päättänyt tehdä näitä mielenkiintoisen kuuloisia vietnamilaisia herkkuja. Löysin reseptin Alkon Etiketti-lehdestä. Ja jälleen kerran vietnamilaiset maut saivat syöjät hurmokseen.

Ja kuinkas sitten kävikään..? Jo ennen kokkailun aloittamista tein elän-vain-kerran-ja-nyt-kun-voin-niin-teen-ja-meen-ja-olen-itsekäs-enkä-aina-odota-muita-voidakseni-elää-täysillä-päätöksen, ja varasin matkan minulle ja miehelleni Vietnamiin. Hups, lipsahti! :) 

Liha-kalapullissa oli ihanaa surf'n'turf-meininkiä ja dippikastikeen lime sekä annoksen tuore minttu loihtivat kokonaisuudesta mahtavan. Maut yhdistyivät suussa täydelliseksi kokonaisuudeksi...

Lasissa helmeillyt kuiva ja kylmä kuohuviini teki elämyksestä kutakuinkin täydellisen.


Vietnamilaiset kala-lihapullat (2:lle, n. 23 pientä pullaa)

200 g vaaleaa ruodotonta ja nahatonta kalaa fileenä (käytin itse ahventa, mutta kokeile vaikka haukea, kuhaa tai siikaa)
1/2 tl jauhettua valkopippuria 
kylmää vettä
100 g jauhelihaa 
vajaa 1 tl maissitärkkelystä, esim. Maizena
vajaa 1 tl leivinjauhetta
suolaa
1-2 valkosipulinkynttä
1/2 pienestä sipulista
1/2 kuivattu chili hienonnettuna
ripaus sokeria
2 tl kuivattua tilliä (tai tuoretta) 
vajaa 1 rkl kalakastiketta 

rypsiöljyä paistamiseen
reilu kourallinen tuoretta minttua (ja tuoretta korianteria)


Hienonna kalafileet blenderissä tai veitsellä. Jakeen pitäisi olla karkeahkoa, mutta muotoiltavaa.
Lisää joukkoon jauheliha. Sekoita mukaan maissitärkkelys ja leivinjauhe.

Kuori ja hienonna sipulit. Lisää ne massaan. Mausta seos hienonnetulla chilillä, sokerilla, tillillä ja kalakastikkeella. Anna maustua viileässä vähintään puolisen tuntia.


Muotoile kala-jauhelihamassasta pienehköjä palloja. Kuumenna öljy panulla. Paista palloja joka puolelta noin 5 minuuttia kunnes ne ovat kauniin kullanruskeita. 

Nostele pallot kulhoon ja silppua sekaan runsaasti tuoretta minttua (ja korianteria). Ripottele päälle limen kuoriraastetta. Tarjoa pallukat dippikastikkeen ja yrttien kanssa.


Dippikastike
1 limen mehu
1/2 limen kuoriraaste (raasta koko kuori talteen)
vajaa 1 rkl palmusokeria
1 rkl kalakastiketta
1 rkl vettä
1/2 tl sambal oelek -chilitahnaa
1 hienonnettu valkosipulinkynsi
rouhittua mustapippuria

Tee dippikastike. Pese lime ja raasta kuori. Purista limemehu kuppiin, yhdistä kaikki muut aineet ja anna dippikastikkeen oleentua hetkonen.


Omat lisukkeemme olivat kovin epävietnamilaiset: ruusukaaleja ja perunalohkoja, mutta hyvin toimi! Dippikastike oli ruusukaalien kanssa ihan mahtavaa. :) Jos haluat autenttisempaa menoa, keitä kylkeen vaikka nuudeleita tai vermisellejä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti