perjantai 11. lokakuuta 2013

Sitruuna-lakritsikakku

Nyt on perjantai. Takana on melkoinen viikko.

Olen tehnyt ympäripyöreitä päiviä ja saattanut ison projektin loppuun. Viikkoon on mahtunut jännitystä, stressiä, onnistumisen iloa ja mahtaviin kv-kollegoihin tutustumista. Siihen on mahtunut silmäpusseja, tiukistelua, samppanjaa, esiintymistä, mahtavia illallisia, ärjymistä, päätöksiä... ja noin 3 minuuttia valveillaoloaikaa kotona.

Palkinnonomaisesti siis julkaisen tänään kakkureseptin, joka itseasiassa on viimeinen elokuisen kakkushow'n tuotos.

Ai niin, ehkä myös viime viikonlopun hopean arvoinen suoritus partiotaitojen suomenmestaruuskisoissa ansaitsee juhlansa. :)

Tämä on samalla jäähyväispostaus ikisuosikilleni lakritsille (ja itseasiassa kaikille karkeille), jonka kanssa tiemme nyt erkanevat vasten omaa tahtoani.


Tämä, järjestyksessään kuudes syntymäpäiväkakku miehelleni, vastasi yhä hänen toivomukseensa: tee karkkikakku. Eli ei kun miettimään makuja karkkien maailmasta.

Ja kas kummaa, lakufanaatikko tietenkin ajatteli ensimmäiseksi iki-ihanaa lakun ja sitruunan yhdistelmää. En halunnut tehdä juustokakkua, koska se olisi ollut ehkä liian ilmeinen vaihtoehto... Halusin kokeilla "ehtaa kakkua". :)


Tämä kakku oli melkoisen makea. Valmistuspäivänä syödyt palat tuntuivat omaan suuhun jopa hieman äklöiltä (saattaa kyllä johtua myös siitä, että olin napostellut raakaa taikinaa ja karkkia aika paljon valmistusvaiheessa). Mutta seuraavana päivänä kakun maut olivat tasaantuneet, eikä makeuskaan enää ollut niin hyökkäävä.

Voin siis suositella kakkua lämpimästi kaikille, jotka pitävät makeasta, lakusta ja sitruunasta. Ja suosittelen myös valmistamaan kakun täytteineen tarjoamista edeltävänä päivänä. Kuorrutus sen sijaan kannattaa tehdä juuri ennen tarjoamista ja tehdä kuorrutteesta riittävän töpäkkää, ettei se valu ihan pitkin poikin.

Sitruunakakun reseptin lainasin Marielta, ja jatkojalostin sen keltamustaksi lakritsilla ja salmiakilla.


Sitruuna-lakritsikakku

3 1/2 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhe
4 munaa
225 g margariinia
2 1/2 dl sokeria
1 sitruuna

täyte:
1/2 sitruuna
2 munaa
1 dl sokeria
50 g margariinia
n. 1 dl turkinpippurirouhetta

kuorrute ja koristelu:
1/2 sitruuna
2 1/2 dl tomusokeria
(tarvittaessa 1/2 - 1 tl vettä)
n. 3 lakupötköä (à 20 g)
sitruunankuoriraastetta


Vuoraa kakkuvuoan pohja leivinpaperilla. Voitele ja jauhota reunat.

Pese sitruunat hyvin. Raasta niiden kuoret hienoksi raasteeksi ja laita syrjään odottelemaan.  

Tee pohjataikina. Mittaa kulhoon sokeri, jauhot ja leivinjauhe. Lisää huoneenlämpöinen margariini, sekoita. Lisää munat. Lisää joukkoon vielä n. puolikkaan sitruunan mehu ja yhden sitruunan kuoriraaste. Sekoita taikina tasaiseksi ja kaada vuokaan. 


Paista kakkua 175 asteisessa uunissa noin 30-40 minuuttia. Kokeile kakun kypsyys puutikulla. Jos tikkuun ei jää kiinni raakaa taikinaa, on pohja valmis. Irrota kakku reunoistaan, nosta se tarjoilulautaselle ja anna jäähtyä.


Valmista täyte vesihauteessa. Viritä kaksi kattilaa sisäkkäin siten, etteivät pohjat kosketa toisiaan (eli siis ylempi kattila "roikkuu" alemman kattilan reunoilta esim. kahvoistaan). Lisää alempaan kattilaan vettä. 

Sekoita käsin ylemmässä kattilassa sokeri ja munat. Lisää myös puolikkaan sitruunan kuoriraaste ja puristettu mehu. Lisää myös paloiteltu margariini mukaan.

Hämmentely alkaa... Kyllä se voi tästä vielä sulaa.
Kuumenna alemmassa kattilassa oleva vesi kiehuvaksi. Hämmennä ylemmässä kattilassa olevaa seosta kunnes se sakenee paksuksi kiisseliksi. Tässä meni yllättävän pitkä tovi, joten älä menetä toivoasi.

Kun kiisseli paksuuntuu, nosta päällimmäinen kattila kylmään vesihauteeseen ja jäähdytä kiisseli sekoitellen sitä välillä. Voit nostaa kiisselin vielä jääkaappiin jähmettymään ja odottamaan kakun kokoamista.

Ja sitten on kokoamisen aika.

Halkaise jäähtynyt kakkupohja kahteen osaan. Levitä kiisseli pohjan päälle, ripottele päälle myös turkinpippurirouhe ja nosta kansi paikalleen.


Valmista kuorrutus. Sekoita kulhossa sitruunamehu ja tomusokeri tahnaksi (lisää tarvittaessa vettä) ja levitä kakun päälle. Koristele pilkotuilla lakupötköillä ja n. 1/2 sitruunan kuoriraasteella.

Tarjoa mielellään vasta seuraavana päivänä. Anna kakun makujen tasaantua yön yli jääkaapissa kelmun / kannen alla.




2 kommenttia:

  1. Hello!!! It seems lovely, I will translate it as fast as I can!! Thanks alot <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. I hope you'll like it! Let me know if you need help with translating. :)

      Poista