keskiviikko 26. helmikuuta 2014

Maukas lohi-nuudelikeitto

Vietnamilaiset ruoat tuntuvat olla nyt todella pop. Jokainen lehti, blogi ja ravintola suorastaan tyrkyttää omaa pho-, eli nuudelikeitto reseptiään.

Mutta nyt hieman erilaisen nuudelikeiton pariin.


Tässä, itseasiassa puolitoistavuotta sitten kirjoittamassani reseptissä liemi ei ole pho'n tapaan kalakastike- vaan kookosmaitopohjainen. Minttu, korianteri ja inkivääri vievät tämänkin keiton tunnelmaa kohti Vietnamia, mutta sehän ei haittaa! Kyseisen maan keittiö on minunkin suosikkini. :)


Mausteinen lohi-nuudelikeitto (2:lle)

300 g lohta
100 g tuoreita herkkusieniä (tai siitakesieniä)

1 iso sipuli
2 valkosipulinkynttä
loraus öljyä

n. 150 g kesäkurpitsaa
2 kaffirlimelehteä
1 iso kuivattu chili
3 - 4 cm pätkä tuoretta inkivääriä

2 dl kookosmaitoa
2 dl vettä
1/2 - 1 rkl kalafondia
1/2 rkl kalalientä
1/2 rkl limemehua / sitruunamehua
(suolaa)

n. 100 g nuudeleita (tai nälän asteen mukaan)

pari oksaa tuoretta minttua
muutama oksa tuoretta korianteria


Pilko lohi isohkoiksi kuutioiksi ja suolaa palat kevyesti.

Pilko sipuli ja hienonna valkosipulinkynsi. Kuumenna öljy kattilassa ja kuullota sipuleita ja valkosipuleita hetki.

Pilko kesäkurpitsa kapeaksi ja ohueksi siivuksi. Kuori ja raasta inkivääri. Pilko sienet isoiksi paloiksi. Sekoita keskenään vesi, kalafondi, kalaliemi ja limemehu.

Lisää kattilaan lohikuutiot ja paista pikku hetki, ei vielä läheskään kypsäksi asti.

Lisää kattilaan myös kesäkurpitsat, kaffirlimelehdet, chili, raastettu inkivääri. Kaada heti perään aiemmin yhdistelemäsi liemi. Nakkaa joukkoon myös sienet.

Anna keitoksen poreilla, kunnes lohi on kypsää ja kesäkurpitsa pehmeää, noin viisi minuuttia. Lisää tässä vaiheessa nuudelit ja kookosmaito. Kiehauta sen aikaa, että nuudelit kypsyvät.

(Jos tuntuu, että nuudeleita on liikaa, lisää ensin puolet ja keitä toinen puoliska toisessa kattilassa ja lisää tarvittaessa).

Silppua valmiin keiton pinnalle tuoretta korianteria ja minttua.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti