torstai 13. maaliskuuta 2014

Mehevä ja rapeakuorinen perunalimppu

No nyt on mehevää! Ja rapeaa! Ja ihanaa!


Tämä perunalimppu vei kerrassaan kieleni mennessään. Savipadan avatessani vastaan tulvahtivat huumaavat tuoksut... Ensimmäisen veitsen viillon aiheuttama ääni oli kuin sinfonia korvilleni: kuori oli rapeaakin rapeampi. Varmasti savipadan ansiota.

Olin myös suorastaan äimistynyt siitä, miten hyvin perunalimppu säilytti mehevyytensä päivästä toiseen. Onkohan tämä perunoiden ansiota?


Oli miten oli, tästä eteenpäin keitän perunoita aina "vahingossa liikaa", jotta saan hyvän tekosyyn toisintoon... :)


Rouhea perunalimppu (iso)

4 dl vettä
3 dl "kuivaa" perunasosetta (n. 5 perunaa)
1-2 rkl siirappia
2 tl kuminaa
1/2 rkl suolaa
1 dl ruisjauhoja
1 dl kauraleseitä
6-6,5 dl sämpyläjauhoja
1,5 pss kuivahiivaa

Lämmitä vesi reilusti hiivan heräämislämpöön. Soseuta perunat. Jos käytät esim. yli jäänyttä perunamuusia, lisää vähän jauhojen määrää sillä taikina on kosteampi. Lämmitä perunat / sose mikrossa kädenlämpöiseksi, kunhan se ei ole jääkaappikylmää.

Yhdistä vesi, perunasose ja suola. Sekoita kuivahiiva 1 dl sämpyläjauhoja ja kaada mukaan vesi-seokseen.

Anna taikinan pyöriä ja lisää kumina, ruiskauhot ja kauraleseet. Lisää myös loraus siirappia.

Alusta loput sämpyläjauhot hissukseen. Tunnustele hieman taikinan paksuutta ja justeeraa jauhojen määrää sen mukaan. Jos käytät vetistä perunasosetta, voi jauhoja upota jopa lähes litra.

Taikinan olisi hyvä olla pehmeää, mutta ei valuvaa.


Kohota taikinaa liinan alla kaksinkertaiseksi noin tunnin ajan.


Pyöräytä kohonneesta taikinasta kuplat pois ja muotoile kevyesti palloksi. Laita taikina uunipataan, jonka pohjalla on ohuelti jauhoja.


Anna taikinan kohta vielä n. 45 minuuttia.

(Tähän väliin huomio, että taikina ei tartu pataan etkä tarvitse jauhoja, jos lämmität padan n. 200-asteeseen yhdessä uunin kanssa ennen kun kaadat sinne taikinan. Tee tällöin limpun toinen kohotus alkuperäisessä astiassa. Laita pata siis tyhjänä uuniin lämpenemään.)


Paista leipää kannen alla 225-asteisessa uunissa n. 25 minuuttia. Ota tämän jälkeen kansi pois, laske lämpö 200 asteeseen ja paista leipää vielä n. 25 minuuttia.

Tiedät leivän olevan valmis, kun se kumisee kopauttaessa. Paistaessasi leipää padassa, on vähän hankala arvioida kypsyyttä, joten parempi paistaa hieman liian pitkään kuin liian vähän. Muuten riskeeraat raa'an pohjan.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti