sunnuntai 12. lokakuuta 2014

Täydellisen täyteläinen vaniljakakku ja omena-limekompotti

Meikäläisen elämä on tällä hetkellä melkosen "särmikkäässä" vaiheessa. Tuntuu, että muutaman viikon aikana on pitänyt rämpiä melkoisen piikkilankaviidakon läpi.

Jotta tasapaino säilyy, tarvitaan elämään pehmeyttä, hellyyttä, rakkautta ja lämpöä.
Osoitan itse rakkautta laittamalla ruokaa. Tämä vaniljakakku paketoi yllä mainitut ominaisuudet täyteläisyyden ja samettisuuden muotoon.


Kokeilin reseptiä ensimmäistä kertaa ja kakku hurahti samantien yhdeksi ykkössuosikiksi! Siinä on paljon samaa kuin Flan pâtissier traditionellissa (tietenkin lempparini), mutta on vaivattomampi valmistaa.

Kakun kolme kerrosta syntyvät itsestään. Olettaisin, että taikinan eri ainesosat kerrostuvat tiheyden mukaan... Valkuaisavaahto ja osa jauhoista muodostavat vaahtomaisen pinnan, pohjalle painuu margariinia, sokeria sekä jauhoja, ja keskikerroksen samettisuus muodostuu maidosta ja munista.

En ota kunniaa reseptin keksimistestä, ihka-alkuperäinen ohje löytyy täältä.


Täydellisen täyteläinen vaniljakakku ja omena-limekompotti

4 munaa
muutama tippa etikkaa
1 vaniljatangon siemenet (tai 1 tl vaniljaa)
1,75 dl sokeria
1 rkl vettä
100 g margariinia
1,75 dl vehnäjauhoja
5 dl maitoa

2-3 (kotimaista) omenaa
1/2 lime
n. 2-3 rkl (fariini- tai ruokokide)sokeria
(loraus vettä tai rommia)


Tee ensin kakku.

Erottele valkuaiset ja keltuaiset. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää heti vatkaamisen alkuvaiheessa muutama tippa etikkaa valkuaisten joukkoon.

Vaahdota toisessa kulhossa keltuaiset, vaniljatangon siemenet ja sokeri. Sulata margariini.
Lisää keltuaismassan joukkoon margariini ja vesi. Jatka vatkaamista vielä tovi.

Lisää vielä vuorotellen vehnäjauhot ja maito. Sekoita.

Kääntele tasaisen taiknian joukkoon kovaksi vatkatut valkuaiset. Älä pyörittele taikinaa liian voimakkaasti, etteivät ilmakuplat katoa. Taikinaan kuuluukin jäädä vaahtomaisia kökkäreitä.

Voitele 22-senttinen kakkuvuoka. Huom! Älä käytä irtopohjavuokaa. Taikina on nimittäin niin juoksevaa, että se pääsee varmasti valumaan vuoan raoista. Kuten alla olevasta kuvasta näkyy. :)


Tulvaepisodin jälkeen siirsin taikinan salamana silikonivuokaan ja kakku pelastui. :)

Paista kakkua 165-asteisessa uunissa n. 40 - 45 minuuttia. Kakku on valmis pinnan saatua kauniisti väriä, mutta kakku on yhä joustava ja keskeltä hieman hyllyvä. Jäähdytä kakku hyvin ennen tarjoilua.

Jos haluat tarjota kakun kanssa omenakompottia, tarjoa kompotti lämpimänä.
Pilko omenat pieniksi kuutioiksi kattilaan. Lisää limen mehu (ja halutessasi raastettua kuorta) ja sokeri. Jos meno tuntuu kuivalta ja sokeri kärähtää pohjaan, lisää myös hieman vettä tai rommia. Keittele kompottia viitisen minuuttia. Sekoita. Tarjoa kompotti kakun kanssa.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti