sunnuntai 29. tammikuuta 2017

Parhaat itse tehdyt karjalanpiirakat ja leipäjuusto

Ah, palasin juuri kotiin viikon Levin-reissulta, ja kyllä me vain asumme niin kauniissa, upeassa, puhtaassa ja monipuolisessa maassa, jonka luonto on oikeasti vertaansa vailla.

Näissä isänmaallisissa hengissä (ja hangilla) ollessani katson sopivaksi blogata myös Suomen parhaista perinneruoista. 


Potkaisimme Suomi 100 -juhlavuoden käyntiin jo uutena vuotena, kun tein karjalanpiirakoita ja lappilaista leipäjuustoa.

Mikään - MIKÄÄN - ei voita uunituoreita itse tehtyjä karjalanpiirakoita.


Tein karjiksia ennen useamminkin, mutta viime aikoina ei aikaa väkertämiseen ole löytynyt. Vaikka eihän näissä edes kovin kauaa nokka tuhise! Innostuksissani tein heti parin päivän sisään kaksi satsia, ja parin viikon päästä lisää.

Mutta, tänä talvena piirakkani ovatkin olleet extra-special. Keitin nimittäin riisipuuron juustonjuoksutuksesta syntyneeseen heraan. And it made all the difference...
Puurosta tuli jotenkin aromikkaampaa ja ihanampaa. Eikä täyte myöskään kuohunut uunissa niin paljon kuin tavallinen riisipuuro.


Heraa sain reilut satsit, sillä pyöräyttelin myös leipäjuustoa ja kotijuustoa (resepti tulee myöhemmin). Näistä herkuista innostuin viime syksynä, kun partiotaitokisoissa teimme leipäjuustoa nuotiolla. Nam.


Ja hah, täytyypä myöntää, että se nuotioerä (ja elämäni ensimmäinen itse tekemäni leipäjuusto) oli paremman makuinen.
Kotiuunissa leipäjuustostani tuli liian kuivaa. Uunin kuumuus ei ehkä riittänyt tekemään pilkkuja riittävän nopeasti, joten juusto oli uunissa liian kauan ja kuivui sen myötä.

Mutta! Lopputulos ei suinkaan ollut pahan makuinen - ehei! Tosi hyvää oli. Itse asiassa lopputulos muistutti aika paljon halloumia.  Ehkä tästä voisi kesäsalaatiin tehdä samanlaisen version. :D

Kuivuutta lisäsi myös se, että yritin  tehdä minijuuston 2 litrasta maitoa. Kannattaa siis tehdä leipäjuusto suosiolla 4 litrasta (kuten alla olevassa reseptissä), niin tulee riittävän paksu lätty. :)


Karjalanpiirakoista vielä...


Tein karjalanpiirakat tällä kertaa kinuskikissan taktiikalla, eli kaulin taikinan isoksi levyksi ja otin siitä muotilla pyöreitä levyjä, jotka vielä kaulin ohuemmiksi.

Ennen olen pyöritellyt taikinapötköstä palloja ja kaulinnut ne suoraan ohuiksi levyiksi. Kinuskikissan minulle uusi taktiikka sai aikaan vähän tasalaatuisempia yksilöitä. :)


Karjalanpiirakat (n. 24 kappaletta)

Riisipuuro:
n. 1 l heraa (juustonjuoksutuksesta) (tai maitoa)
2 dl puuroriisiä
1 tl suolaa

Taikina:
2 ½ dl ruisjauhoja
1 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
1 ½ dl vettä
1 rkl öljyä

Voiteluun:
n. 50 g voisulaa
1/3 dl vettä


Keitä ensin puuro. Jos käytät heraa, voit kaataa kaiken kerralla kattilaan ja haudutella kypsäksi n. 45 minuuttia. Anna puuron jäähtyä hyvin.

Tee taikina. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lorota joukkoon vesi ja öljy. Sekoita tasaiseksi.

Kauli taikina isoksi levyksi. Ota siitä pyöreällä muotilla levyjä.


Kauli levyt vielä ohuiksi soikioiksi - jopa läpikuultaviksi. Muista jauhottaa pöytää runsaasti (käytin vehnäjauhoja). Jos pinoat levyt, laita väliin sopivasti jauhoja, etteivät ne jumahda yhteen.

Annostele kunkin levyn päälle pari reilusti kukkurallista ruokalusikallista riisipuuroa.


Aloita soikion pitkien reunojen keskeltä ja rypytä piirakka kohti päätyjä.

Rapsakan pohjan saat, kun esilämmität pellin uunissa. Nostele tällöin piirakat leivinpaperin päälle ja vedä paperi kuumalle pellille laittaessasi ne uuniin. Uuni saa olla mahdollisimman kuuma - 250 astetta.

Paista piirakoita uunin yläosassa n. 10 minuuttia.

Sulata voi ja sekoita se tilkkaan vettä. Voitele uunista tulleet karjalanpiirakat kuumina voi-vesiseoksella.


Leipäjuusto (1 kpl)

4 l punaista maitoa
1 rkl juustonjuoksutinta
1 rkl suolaa


Lämmitä maito kattilassa n. 35-40 -asteiseksi. Lämmitä keskilämmöllä ja sekoita koko ajan, ettei maito kärähdä ja lämpenee tasaisesti.

Kun maito on lämmennyt, ota siitä noin desi sivuun ja sekoita siihen juustonjuoksutin.

Valuta tämä maito-juoksutinseos takaisin kattilaan ja sekoita hyvin.

Nosta kattila sivuun liedeltä ja anna sen seistä ja hyytyä n. 30 minuuttia.

Kun maitomassa on hyytynyt, leikkaa siihen terävällä veitsellä ristiviiltoja. Tämä edesauttaa heran erottumista.

Anna massan vielä seistä puolisen tuntia - tunnin.

Laita siivilän päälle harso. Nostele hyytyyt juustomassa reikäkauhan avulla siivilään valumaan.

Taittele harso massan päälle ja nosta tarvittaessa kevyt paino lisäämään puristusta. Minulla riitti hyvin harso itse, koska se oli märkänä painava.


Anna juuston valua pari tuntia tai jääkaapissa yön yli.

Voitele piirakkavuoka tai uunivuoka ja kumoa valunut massa siihen.


Paista mahdollisimman kuuman uunin ylätasolla viitisen minuuttia, kunnes saat hieman ruskeita läikkiä. Mitä kauemmin kärtsäät, sitä kuivempi juusto tulee.

(Ensi kerralla kaadan vuokaan myös hieman heraa, jotta juusto pysyy kosteana.)


Tarjoa leipäjuusto mielellään kuumana lakkahillon kanssa. :) Nams!


1 kommentti:

  1. Kyllä on taas herkullista ja kauniita kuvia!

    VastaaPoista