perjantai 10. elokuuta 2018

Rommi-omenakakku suolakinuskilla

Meillä kävi mukava onnettomuus. Naapurin omenapuu romahti tuulessa.
Tie oli täynnä satoja omenoita, puuvanhus oli notkunut satoa.

No, eipä siinä muu auttanut kuin "korjata sato" ja keitellä reilut satsit omenasosetta. Ja keksiä sille sitten käyttöä. :)


Tämä kakku juhlisti mieheni 35-vuotissynttäreitä. Juhlavieraat tuntuivat kovasti tykkäävän, ja tekijä ja juhlakalu ainakin.


Tämä on minulle sopiva kakku; supermehevä, raikas, ei-kreemimäinen, omenaisen kardemummainen, hieman pikantin suolainen, rouhea ulkoasultaan...


Ja kakku toimii tosi hyvin "pätkissä valmistettuna". Eli pohja yhtenä päivänä, täyttäminen ja mehevöittäminen seuraavana, rento koristelu juuri ennen tarjoamista. Tosi bueno.


Rommi-omenakakku suolakinuskilla

150 g voita tai margariinia
2 dl sokeria
2 munaa
4 dl vehnäjauhoja
1 tl ruokasoodaa
1 tl leivinjauhetta
2 tl kardemummaa 
2 tl vaniljasokeria
2,5 dl makeuttamatonta omenasosetta

2,5 dl vispikermaa
200 g maustamatonta tuorejuustoa
1/2 dl hunajaa
1 rkl rommia

1-2 dl kinuskikastiketta (oman maun mukaan) (tai halutessasi kinuskiksi keitettyä kondensoitua maitoa)
(suolaa)
1,5 dl suolapähkinöitä
(karviaisen tai viinimarjapensaan lehtiä)


Tee ensin pohja. Voit tehdä sen jo pari päivää etukäteen.

Vatkaa keskenään sekaisin huoneenlämpöinen voi ja sokeri. Lisää munat yksitellen.

Sekoita keskenään jauhot, sooda, leivinjauhe, kardemumma ja vaniljasokeri.

Lisää kuivat aineet ja omenasose vuorotellen taikinaan.

Kumoa taikina paperoituun ja reunoiltaan voideltuun irtopohjavuokaan.
Paista 175-asteisessa uunissa n. 45 minuuttia.

Anna pohjan jäähtyä hyvin.

Tee seuraavaksi täyte. Vispaa kerma kiinteäksi vaahdoksi.
Lisää tuorejuusto, hunaja ja rommi. Maistele maku kohdalleen.

Jos haluat, voit maustaa kinuskikastikkeen suolalla (vajaa 1/2 tl suolaa & 2 dl kinuskikastiketta)

Leikkaa pohja kolmeen osaan. Voit koota kakun edellisenä iltana jääkaappiin mehevöitymään. Käytä tällöin apunasi esim. irtopohjavuoan reunaa.

Levitä 1/3 täytteestä pohjan päälle ja lorota päälle hieman kinuskikastiketta (n. 3 rkl), nosta seuraava levy päälle ja taas 1/3 täytteestä ja kinuskikastike. Nosta myös kansilevy päälle.
Älä huoli, jos pohja kovasti murenee, se ei haittaa kakun koossapysymistä laisinkaan.

Halutessasi nosta kakku tässä vaiheessa jääkaappiin.

Ennen tarjoamista koristele kakku lopulla täytteellä. 
Lorota päälle kinuskikastiketta reilusti kakun reunojen yli. Töki muutama lehti koristeeksi.
Ripottele päälle vielä rouhitut suolapähkinät.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti