sunnuntai 22. syyskuuta 2013

Vietnamilaiset kala-lihapullat

No voi hyvä jysäys!
Mikä päivä! Mitä makuelämyksiä!


Olin jo monta päivää sitten päättänyt tehdä näitä mielenkiintoisen kuuloisia vietnamilaisia herkkuja. Löysin reseptin Alkon Etiketti-lehdestä. Ja jälleen kerran vietnamilaiset maut saivat syöjät hurmokseen.

Ja kuinkas sitten kävikään..? Jo ennen kokkailun aloittamista tein elän-vain-kerran-ja-nyt-kun-voin-niin-teen-ja-meen-ja-olen-itsekäs-enkä-aina-odota-muita-voidakseni-elää-täysillä-päätöksen, ja varasin matkan minulle ja miehelleni Vietnamiin. Hups, lipsahti! :) 

Liha-kalapullissa oli ihanaa surf'n'turf-meininkiä ja dippikastikeen lime sekä annoksen tuore minttu loihtivat kokonaisuudesta mahtavan. Maut yhdistyivät suussa täydelliseksi kokonaisuudeksi...

Lasissa helmeillyt kuiva ja kylmä kuohuviini teki elämyksestä kutakuinkin täydellisen.


Vietnamilaiset kala-lihapullat (2:lle, n. 23 pientä pullaa)

200 g vaaleaa ruodotonta ja nahatonta kalaa fileenä (käytin itse ahventa, mutta kokeile vaikka haukea, kuhaa tai siikaa)
1/2 tl jauhettua valkopippuria 
kylmää vettä
100 g jauhelihaa 
vajaa 1 tl maissitärkkelystä, esim. Maizena
vajaa 1 tl leivinjauhetta
suolaa
1-2 valkosipulinkynttä
1/2 pienestä sipulista
1/2 kuivattu chili hienonnettuna
ripaus sokeria
2 tl kuivattua tilliä (tai tuoretta) 
vajaa 1 rkl kalakastiketta 

rypsiöljyä paistamiseen
reilu kourallinen tuoretta minttua (ja tuoretta korianteria)


Hienonna kalafileet blenderissä tai veitsellä. Jakeen pitäisi olla karkeahkoa, mutta muotoiltavaa.
Lisää joukkoon jauheliha. Sekoita mukaan maissitärkkelys ja leivinjauhe.

Kuori ja hienonna sipulit. Lisää ne massaan. Mausta seos hienonnetulla chilillä, sokerilla, tillillä ja kalakastikkeella. Anna maustua viileässä vähintään puolisen tuntia.


Muotoile kala-jauhelihamassasta pienehköjä palloja. Kuumenna öljy panulla. Paista palloja joka puolelta noin 5 minuuttia kunnes ne ovat kauniin kullanruskeita. 

Nostele pallot kulhoon ja silppua sekaan runsaasti tuoretta minttua (ja korianteria). Ripottele päälle limen kuoriraastetta. Tarjoa pallukat dippikastikkeen ja yrttien kanssa.


Dippikastike
1 limen mehu
1/2 limen kuoriraaste (raasta koko kuori talteen)
vajaa 1 rkl palmusokeria
1 rkl kalakastiketta
1 rkl vettä
1/2 tl sambal oelek -chilitahnaa
1 hienonnettu valkosipulinkynsi
rouhittua mustapippuria

Tee dippikastike. Pese lime ja raasta kuori. Purista limemehu kuppiin, yhdistä kaikki muut aineet ja anna dippikastikkeen oleentua hetkonen.


Omat lisukkeemme olivat kovin epävietnamilaiset: ruusukaaleja ja perunalohkoja, mutta hyvin toimi! Dippikastike oli ruusukaalien kanssa ihan mahtavaa. :) Jos haluat autenttisempaa menoa, keitä kylkeen vaikka nuudeleita tai vermisellejä.


lauantai 21. syyskuuta 2013

Tortano, italialainen täytetty leipä

Tuleeko Italiasta pahaa ruokaa? Tuleeko sieltä edes mitään epämääräistä? Mikä on Italian mämmi, haggis tai mädätetty hain liha? Ei sitä ole!

Mutta pasta, pizza, lasagne, parman kinkku, mozzarella, parmesaani, gorgonzola, tiramisu, panna cotta, gelato, prosecco, chiabatta... Mmmmm... Ja kaikki ihanat leivät... focaccia, ciabatta ja joukon jatkeeksi pääsee nyt Tortano!



Tekeleestäni tuli hieman rinkulamaisempi kuin ensin ajattelin, mutta oikeastaan vahinko johtikin hyvään lopputulokseen: enemmän täytettä suhteessa taikinaan. :)

Täytteenhän voit tehdä ihan oman maun mukaan. Usein italialaiset laittavat väliin keitettyä kananmunaa ja kinkkua. Tai mozzarellaa ja pähkinöitä... Kotimaiset sienetkin olisivat ihania pähkinöiden ja juuston kanssa!

Tuore leipä on parasta, kuten olen ah-niin-monesti todennut. Huomenna on taas uuden kokeilun aika...


Tortano, eli täytetty italialainen leipä

taikina:
1 pss tuorehiivaa
3 dl vettä
2 rkl oliiviöljyä
1 rkl juoksevaa hunajaa
0,75 tl suolaa
n. 6,5 dl vehnäjauhoja

täyte, esimerkiksi:
2 dl oliiveja
1 dl aurinkokuivattuja tomaatteja
oreganoa
mustapippuria


Tee ensin taikina. Sekoita hiiva osaan jauhoista.

Lämmitä vesi hiivan herätyslämpöön. Lisää veteen öljy, hunaja ja suola. Lisää jauho-hiivaseos.
Alusta loput jauhot joukkoon ja vaivaa taikina kimmoisaksi.

Anna kohota vedottomassa paikassa kaksinkertaiseksi n. 40 minuuttia.


Painele taikina neliskulmaiseksi levyksi. Älä kaulitse. Levitä täyte taikinan päälle.
Leivoin itse tortanoa sadan muun leipomuksen kanssa yhtä aikaa, joten ajatus ei ihan kulkenut ja iskin täytteen keskelle levyä. Toki se olisi kannattanut laittaa toiseen reunaan, jotta se olisi päätynyt keskelle leipää. No mutta, nyt sitä oli poikkileikkauksessa katsottuna joka puolella...


Rullaa leipä pötköksi ja pyöräytä rinkiläksi. Nipistä päät yhteen.


Anna leivän kohota vielä puolisen tuntia.


Paista leipää 200-asteisessa uunissa n. 30 minuuttia. Jos haluat rapsakan kuoren, sumuta vettä leivän pintaan suihkupullon avulla ennen uuniin menoa. Nakkaa myös puolisen desiä vettä uunin pohjalle, ihan kuin vettä kiukaalle. Ja lyö uuniluukku äkkiä kiinni.



Leikkaa tortano viipaleiksi tai nosta pöytään sellaisenaan.

Tarjoa vaikka notkistetun vuohenjuuston tai tuorejuuston kera. Ja runsaasti yrttejä lisukkeeksi. :)
Tortano sopii hyvin esimerkiksi salaatin kylkiäiseksi tai retkievääksi.




sunnuntai 15. syyskuuta 2013

Lime-kanapyörykät ja kaali-ohralisuke

Luonteikkaat lime-kanapyörykät nostivat suupielemme tyytyväiseen virneeseen. Pöyrykät toivat arjen keskelle juuri sitä paljon kaivattua glooriaa. :)

Itsekseen melko miedon makuinen broilerin jauheliha sai juuri sopivasti potkua ja asennetta limestä sekä aasialaisista mausteista.

Kaali-ohralisuke puolestaan on yksi ehdottomista suosikeistani näin kaaliaikaan. Erityisen hyvin se sopii mielestäni kanan tai mausteisen chorizon kera (jep, aika ääripäät).


Lime-kanapyörykät (n. 35 kpl, 4:lle)

400 g kanan paistijauhelihaa
1 sipuli
4 valkosipulinkynttä
1 muna
3/4 dl maitoa
1/2 dl korppujauhoja
1 limen kuori
2 cm pätkä tuoretta inkivääriä (n. 1,5 rkl raastettuna)
iso kourallinen tuoretta korianteria
2 kuivattua chilipalkoa / 1 tl chilijauhetta
suolaa
pippuria

korppujauhoja pyörittelyn avuksi
tuoretta ruohosipulia annoksen päälle

Yhdistä maito ja korppujauhot ja anna jauhojen turvota sillä välin kun käsittelet muut ainekset.

Kuori ja pilko sipuli ihan pieneksi silpuksi. Kuori ja murskaa valkosipuli. Pese ja raasta limen kuori.
Kuori ja raasta inkivääri. Silppua korianteri pieneksi. Murskaa kuiva chilipalko.

Yhdistä kaikki ainekset kulhossa ja nosta kylmään vetäytymään noin puoleksi tunniksi.

Kun taikina on oleentunut, ripottele päälle ihan vähän korppujauhoja. Ne auttavat pyörittelyssä.
Nosta taikinasta pyöreitä pallukoita pellille. Todennäköisesti taikina on niin löysää, ettet varsinaisesti pysty kämmenissäsi palloja pyörittelemään. Muotoile pyörykät siis varovasti sormillasi.


Lisää välillä korppujauhoja käsiin, jotta taikina irtoilee helpommin.

Ripottele vielä pellillä nököttävien pyöryköiden päälle hyvin ohuesti korppujauhoja. Ne kaappaavat enimmät uunissa pyöryköistä ulos pyrkivät nesteet.


Paista 200 C uunissa noin 20 minuuttia, kunnes pyörykät ovat läpeensä kypsät ja sopivasti ruskettuneet.


Kaali-ohralisuke (4:lle)

2 dl rikottuja esikypsytettyjä ohrasuurimoita
1/3 keskikokoisesta (varhais)kaalista
n. 7 dl vettä
2 rkl kasvisfondia
suolaa

Suikaloi kaali.
Mittaa kaikki ainekset kattilaan ja kiehuta hiljalleen ohrat kypsäksi noin 1/2 tuntia. Lisää tarvittaessa suolaa.



torstai 12. syyskuuta 2013

Kesäinen kalakastike vaaleasta kalasta

Kesä se vain jatkuu täyttä häkää. :) Aurinko lämmittää ja miedot leppeät tuuletkin ovat kesyjä.

Uhkukoot siis ruokammekin kesää!


Idea tähän kesäisen kermaiseen kalakastikkeeseen syntyi eräänä unettomana yönä, kun yritin kääntää väkisin ajatuksia töistä mukavimpiin aiheisiin. 
  • Kesäkeitto - hyvää
  • Kermainen kalakeitto - hyvää
  • Tuore juuressato - todella hyvää ja käsillä
  • Vaalea kala - taivaallista ja juuri verkoista noussutta
  • Kiire - ei hyvä, mutta asettaa tiettyjä reunaehtoja

-> Ihana kesäinen kalakastike, joka tempaisi ruokailijat laineiden liplatuksen äärelle keskellä arjen hulinaa. Tämä oli oikeasti todella hyvää. Ja terveellistä.  Kalana voi käyttää mitä tahansa vaaleaa kalaa, tai miksei vaikka lohtakin.


Kesäinen kalakastike vaaleasta kalasta (2:lle)

n. 400 g hauen lihaa (n. 1/2 isosta hauesta), muukin vaalea kala käy
loraus rypsiöljyä
1 sipuli
1 nauris
2 porkkanaa
pala kukkakaalia (esim. 1 nuppu, ei koko kaali)
2,5 dl ruokakermaa
1 tl soijaa
1-2 tl sitruunamehua
1 tl kalafondia
kourallinen tuoretta inkivääriminttua / minttua
muutama oksa tuoretta oregano
suolaa
valkopippuria

Kypsennä hauki (itse käytin viikonloppuna savustamaamme ja siten valmiiksi kypsää haukea). Laita hauki vaikka kokonaisena 200-asteiseen uuniin noin 15 minuutiksi.

Laita perunat kiehumaan. Kuori nauris ja porkkana. Pilko nauris n. peukalon pään kokoisiksi paloiksi ja peruna ohuiksi lanteiksi. Pilko sipuli hienohkoksi hakkeeksi. Pilko kypsynyt kala reiluiksi suupaloiksi ja irrottele mahdolliset ruodot.

Laita nauriskuutiot sekä kukkakaalin nuppu n. 4 minuutiksi perunoiden kanssa keitinveteen kypsymään. Keitä kasvikset rapsakoiksi. Nosta pois vedestä ja jatka perunoiden keittelyä, kunnes ne ovat kypsät.

Lämmitä öljy pannulla. Lisää sipuli ja porkkanat, ja kuullota noin 5 minuuttia. Lisää myös kerma, soija, sitruunamehu, fondi yrit ja mausteet. Lisää viimeiseksi kalapalat.

Anna kastikkeen lämmetä pannulla parin minuutin ajan. Tarkista, että maut ovat kohdallaan ja lisää tarvittaessa suolaa ja pippuria.

Tarjoa kastike perunoiden kanssa. Silppua päälle hieman tuoreita yrttejä.


Peruna lautasen reunalla kastikehunnussaan oli niin suloinen, että keskeytin mieheni aterioinnin kuvaustuokion ajaksi. Aivan kuin häntä ei ärsyttäisi tarpeeksi jo se, että ennen syönnin aloittamista hänen pitää seurata oikean valaistuksen etsimistäni milloin mistäkin vinkkelistä. Ja ruoka jäähtyy... :)


sunnuntai 8. syyskuuta 2013

Mustikka-marenkikakku

Riemukseni huomasin suunnistaessani, että mustikat tekevät toista tulemistaan.


Kyllä vain, jälleen mättäistä löytyi isoja ja yllättävän makeita yksilöitä. Mikä on tosi harmillista, sillä olin jo toivonut, että argh-näiden-kaikkien-ohi-pitää-juosta-kausi olisi ollut ohi. :)


En ole koskaan aiemmin tehnyt marenkikakkua, sillä en ole oikein ollut marengin ystävä. Nyt kuitenkin tarvitsin kakun, joka valmistuu nopeasti piitkän työpäivän ja dinneröinnin jälkeen, ei sisällä gluteenia, pähkinää, hedelmiä, laktoosia ym. 

Yllätyin kuitenkin äärettömän positiivisesti! Marenkikakku mustikoilla ja runsaalla määrällä minttua olikin parasta, mitä olen aikoihin syönyt. Ainakin kakkurintamalla! Ja käytin itse asiassa pakastemustikoita, ja niilläkin lopputuloksesta tuli varsin esittelykelpoinen. Myös vieraat ja juhlakalu riemuitsivat. Kameralla on todisteet lautasen - ja tarjoilulautasen - nuolemisesta. 

Hyvä kakku, parempi mieli. :)

Ja kyllä vain, tämäkin kakku oli osa mieheni syntymäpäiväjuhlinnan sarjaa. Toiseksi viimeinen kakku tästä satsista, jonka tänne postaan. :)


Mustikka-marenkikakku

2 marenkilevyä
2,5 dl vispikermaa
2 rkl sokeria
reilu kourallinen tuoreita mintunlehtiä
n. 3 dl tuoreita tai huurteisia mustikoita


Tee marenkilevyt itse, jos osaat ja jaksat. Jos haluat oikaista, tee kuten minä ja osta kaupasta. :)

Ota mustikat pakastimesta pöydälle sulamaan noin. 1-1,5 h ennen kakun kokoamista ja tarjoamista.

Vatkaa kerma. Lisää kermavaahtoon vatkailun loppuvaiheessa sokeri.

Nosta ensimmäinen marenkilevy tarjoilulataselle. Kauho päälle runsaasti kermavaahtoa ja ripottele noin puolet mustikoista. Silppua myös muutama mintunlehti.

Nosta toinen marenkilevy päälle. Ja toista sama kuvio: runsaasti kermavaahtoa, reilusti mustikoita ja oikein paljon tuoreita mintunlehtiä.

Tarjoa kakku heti.


Olin ensin huolissani, kun marenkilevyt olivat kaikki jo kaupassa rikki, mutta ei kyllä haitannut yhtään! Kakkua oli vain helpompi leikata, kun pohjassa oli jo halkeamia, joita seurata. Eikä kakku tosiaankaan romahdellut, sillä kerma sitoi kokonaisuuden hyvin yhteen.

Mustikka-marenkikakku: tervetuloa top-listalleni!