(Vieläkään minulla ei ole uutta järkkäriä, joten kuvat on otettu kännykällä. Nyt on kuitenkin uusi kamera tilattu!)
Voi että, nyt tuli herkkua! Mikä ihana makumatka Aasiaan näin suomalaisen sadonkorjuuajan keskellä.
Parasta ja hauskinta on se, että pääraaka-aineet löytyvät kotimetsästä.
Bongasin reseptin keittoon Maku-lehdestä (5/2014). Mutta tässä versiossa oli käytetty suppilovahveroita ja babypinaattia. Sienestyksen jumalat olivat minulle viime viikonloppuna suopeita, joten korvasin suppilovahverot lampaankäävillä ja babypinaatin viime kesänä poimitulla ja ryöpätyllä nokkosella. Mutta tulevaa talvea ajatellen; suppiksia löytyy aina kuivattuna ja nokkosta pakastettuna. Jes!
Lampaankääpä-ramenkeitto (2:lle)
Liemi:
6 dl vettä
1-1,5 rkl kanafondia
2 rkl hyvää soijakastiketta
1 tl palmusokeria
2 pieneksi pilkottua valkosipulinkynttä
pieni pala tuoretta inkivääriä
n. 4 kpl pienehköä lampaankääpää (reilu puoli litraa)
2 valkosipulinkynttä
loraus öljyä
loraus soijaa
kahden hengen annos japanilaisia nuudeleita
1 dl ryöpättyä ja silppuna tiivisti pakastettua nokkosta (tai pinaattia)
2 munaa kovaksi keitettynä
1 pieni sipuli
tuoretta minttua
Tee ensin liemi. Sekoita kaikki aineet keskenään ja anna liemen kiehua viitisen minuuttia pienellä lämmöllä.
Keitä munat kypsiksi.
Viipaloi lampaankäävät ja sipuli. Murskaa vielä kaksi valkosipulinkynttä. Lämmitä loraus öljyä pannulla, lisää valkosipulit ja sienet. Paista, kunnes lähes kaikki neste on haihtunut. Käännä levy pois päältä ja lisää sipuliviipaleet pannun toiseen reunaan rauhassa hieman pehmenemään. Anna sienten kypsyä rauhassa loppuun ja sipuleiden hieman hikoilla.
Keitä nuudelit.
Kokoa annos. Nosta lautasen pohjalle kypsiä nuudeleita ja reilu hyppysellinen sulaa nokkossilppua. Nostele päälle pari reilua kauhallista kiehuvaa lientä. Lisää annoksen päälle sienet, sipulit ja kuoritut ja halkaistut kananmunat.
Tiputa päälle vielä tuoreita mintunlehtiä. Nauti herkku heti syömäpuikoilla (ja lusikalla). :)