torstai 18. syyskuuta 2014

Sieni-päärynäpiirakka

Meille kävi vekkuli juttu. Nimittäin järkkärimme moskahti veneestä mereen.
"Hupsis", kuului mieheltäni hyväntuulisesti selkäni takaa. Kameran koloista valui ulos noin desilitra vettä.

Arvaatte oikein, kamera on entinen. Ja ennen kun uusi perheenjäsen pääsee kotiin, bloggaan kännykän kameralla! Näin ollen kuvanlaatu on vaihteleva.


Mikä lohduttaisi Nyytiä? No hyvä ruoka tietenkin. :) Onneksi kyseiseltä venereissulta tarttui haaviin kameran lisäksi sieniä, joista leipaisin ihanan mehevän ja täytteitä tursuilevan sieni-päärynäpiirakan.


En oikein löytänyt mitään inspiroivia piirakkaideoita ruokablogeista, -kirjoista tai säilömistäni resepteistä, joten taktiikaksi piti ottaa vanha kunnon "mitä kaapissa on". Päärynöitä! Ihanaa! Fetajuustoa, vielä parempaa!

Ja tästä se idea sitten lähti. :)


Piirakka oli sekä minun että muiden syöjien makuun. Tästä tulee uusi syysklassikkoni. Vaniljateetä, sienipiirakkaa ja hyvää seuraa - täydellinen iltahetki.


Sieni-päärynäpiirakka

75 g margariinia
3 dl vehnäjauhoja
ripaus suolaa
1 tl leivinjauhetta
0,5 dl vettä

n. 200 g haperoita
2 sipulia
3 isoa valkosipulinkynttä
3 siivua pekonia
1 päärynä
1 dl fetajuustoa
reilusti tuoretta orgeanoa

2 dl ruokakermaa
2 munaa
suolaa
pippuria


Tee ensin täyte. Putsaa ja pilko sienet. Pilko myös sipulit ja hienonna valkosipulinkynsi. Pieni pekoni.

Laita pannulle sipulit, valkosipulit ja pekonit. Kuullota sipuleita tovi pekonin rasvassa. Jos meinaa tarttua, lisää pannulle loraus öljyä.
Lisää muutaman minuutin päästä sienet, paista seos kypsäksi. Lisää tuoretta oreganoa.

Anna seoksen jäähtyä ja tee sillä välin taikina.

Taikina on helppo tehdä vain yhdistämällä kaikki muut aineet paitsi vesi keskenään. Sekoita hyvin. Lisää vesi ja sekoita.

Voitele ja jauhota piirakkavuoka. Painele taikina vuoan pohjalle ja reunoille. Reunat saavat olla aika korkeat, sillä täytettä on paljon.

Nosta vuoka n. tunniksi jääkaappiin lepäämään.

Pilko päärynät ja ripottele ne jäähtyneen pohjan päälle.


Kaada täyte päärynöiden päälle ja levitä tasaisesti.


Ripottele päälle vielä fetajuustot.


Tee kerma-seos yhdistämällä kerma, munat ja mausteet. Sekoita hyvin.
Kaada seos tasaisesti piirakan päälle.


Paista piirakkaa 200-asteisessa uunissa n. 35 minuuttia. Täytettä on aika paksusti, joten pidä huoli että pohja paistuu kunnolla, mutta että pinta ei ota liikaa väriä. Jos 35 minuutin päästä pinta on jo ruskettunut, laske lämpö 175 asteeseen, mutta pidä piirakka uunissa vielä 10 minuuttia. Jos väriä ei vielä ole liiaksi tullut, pidä lämpö 200-asteessa ja paista piirasta vielä 10 minuuttia.

Voit jättää piirakan vielä uunin jälkilämpöön oleilemaan.

Nauti syystunnelmissa. :)




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti