lauantai 6. syyskuuta 2014

Aprikoosi-cashewpähkinäleipä

Voi jälleen on pakko jakaa mitä ihanin leipäresepti. Voiko oranssinhehkuisilla aprikooseilla ja hennon aromikkailla cashewpähkinöillä mennä vikaan? Ei voi.


Hedelmäleivät ovat aina olleet suosiossani. Oli sitten kyse omenaleivästä, mallasleivästä, myslileivästä, rusinaleivästä tai pariisilaisesta viikunaleivästä, kyllä maistuu. Ja katoaa nopeasti. :)


Ja hapanjuuri on toinen "minun juttuni", mitä leipään tulee. Tälläkin hetkellä pieni kranaatti muhii jääkaapissa (oikeasti, kovasti kupliva juuri on ihan kranaatin näköisessä hillopurkissa). Juuren käyttö on oikeasti tosi helppoa. Jos epäröit sen tehoa, etkä jaksa uskoa sen kohottavaan voimaan, voit hyvin käyttää sitä hiivan lisänä. Hiivaa tarvitsee vain ripauksen ja saat juuresta ihanan happaman maun.

Eli rohkeasti vain kranaattia kypsyttelemään. :)

Tämä resepti on nopealla hiivakohotuksella. Voit myös kohottaa taikinan pelkällä hapanjuurella. Anna taikinan silloin kohota yön yli.


Ihanaisten aprikoosien lisäksi leipään pääsi nyt siis cashewpähkinöitä ja unikonsiemeniä. Siemenet maistuivat mielestäni liian miedoilta, mutta toivat kyllä mukavaa väriä ja rakennetta leipään.


Ja jos olet rapean, paksun, aromikkaan kuoren ystävä, valmista leipä kuumassa, kannellisessa savipadassa.


Aprikoosi-cashewpähkinäleipä

1 pss kuivahiivaa
3,5 dl vettä
1 tl sokeria
1,5 - 2 tl suolaa (ensi kerralla laitan 2 tl, nyt käytin 1,5)
4 dl hiivaleipävehnäjauhoja
4 dl sämpyläjauhoja
(1 dl taikinajuurta)
reilu 100 g kuivattuja aprikooseja
kourallinen cashewpähkinöitä
vajaa 1/2 dl unikonsiemeniä

(Ota hapanjuuri huoneenlämpöön lämpenemään edellisenä iltana.)

Lämmitä vesi reilusti hiivan heräämislämpöön.

Yhdistä kuivahiiva n. 1 dl hiivaleipävehnäjauhoja. Lisää veteen hiiva-jauhoseos, suola ja sokeri. Jos haluat lisämakua hapanjuuresta, lisää se tässä vaiheessa.

Alusta joukkoon myös loput hiivaleipävehnäjauhot ja sämpyläjauhot. Alusta hyvin, ainakin 10 minuuttia koneella. Käsin vielä kauemmin. Taikinasta pitää tulla kimmoisa pallo.

Pilko sillä välin aprikoosit ja rouhi cashewpähkinät. Lisää taikinaan aprikoosit, unikonsiemenet ja pähkinärouhe. Sekoita hyvin, käsin saat paremman tuloksen. Aprikoosit jäväät koneella sekoittaessa helposti vain taikinan yhteen osaan.

Anna taikinan kohota tunnin verran kaksinkertaiseksi.
Tämä resepti on nopealla hiivakohotuksella. Voit myös kohottaa taikinan pelkällä hapanjuurella jättäen hiivan pois. Anna taikinan silloin kohota rauhassa yön yli.


Lämmitä uuni ja uunipata 225 asteeseen. Uunin ja padan lämmettyä, kaada kohonnut taikina pataan ja laita kansi päälle.

Nosta pata uuniin. laske lämpö 200 asteeseen ja paista kannen alla n. 30 minuuttia. Nosta kansi pois ja paista leipää vielä kymmenisen minuuttia, jotta pinta saa väriä. Jos väriä on jo tarpeeksi, ota leipä pois uunista. :)

Kumoa valmis leipä kuumana pois padasta ja nosta ritilälle jäähtymään. Anna leivän rauhassa jäähtyä ja levähtää ainakin tunteroisen ennen leikkaamista. Jos käyt liian aikaisin leipään käsiksi ja se onkin jäänyt vähän likilaskuiseksi, litsahtaa se nyt varmasti. Jos maltat odottaa, ehtii leipä "kypsyä" valmiiksi.

Nauti leipä vaikka itse tehdyn voin kera. Kaupasta ostettukin on hyvää. :)Ei kommentteja:

Lähetä kommentti