Tässäpä pärähtää äärimmäisen herkullinen ja ennen kaikkea vaivaton piirakkaohje. :)
Mehevän ja paksun omenasosekerroksen alla muhii ihania vaniljapiiloja. Ja ah, taikinan kardemumma... Hyvää on!
Valitettavasti ulkonäkö ei varsinaisesti hivele silmää... Mutta mikä siinä hävitään, se maussa voitetaan.
Otan osaavilta koristelija-experteiltä mielelläni somistusvinkkejä vastaan. :D
Omena-vaniljapiirakka
150 g margariinia
1 dl sokeria
1 muna
2 dl vehnäjauhoja
1 dl kaurahiutaleita
1 tl leivinjauhetta
2 tl kardemummaa
1 tl kanelia
2 rkl maitoa
4 dl omenasosetta (ei sokeroitua)
1 pss vanhanajan vaniljakastiketta
2 dl maitoa
50 g margariinia
1 dl kaurahiutaleita
3/4 dl vehnäjauhoja
4 rkl sokeria
1 tl kanelia
Tee ensin vaniljakastike pakkauksen ohjeen mukaan, eli sekoita keskenään jauhe ja maito.
Tee taikina. Vaahdota keskenään margariini ja sokeri.
Lisää muna reippaasti vatkaten.
Yhdistä kuivat aineet keskenään ja lisää ne taikinaan.
Lorauta lopuksi joukkoon maito.
Voitele ja jauhota piirakkavuoka. Kumoa taikina vuokaan.
Pursota vaniljakastike esim. pursotuspussin avulla tasaisesti taikinan päälle. Taikina on melko juoksevaa, joten kastike hieman "umplahtaa" taikinan sisään. Voit myös oikoa nurkkia, kuten minä tein, ja annostella kastikkeen lusikalla.
Levitä päälle omenasose.
Sekoita keskenään muruseoksen ainekset.
Puristele seoksesta pieniä kökkäreitä ja murustele piirakan päälle.
Paista 200-asteisessa uunissa n. 30 minuuttia.
Jos haluat koristaa hieman vaatimattoman näköistä piirakkaa, voit ripotella päälle tomusokeria, tai koristella piirakan esimerkiksi tuoreilla yrteillä (minttu, sitruunamelissa...)
keskiviikko 19. lokakuuta 2016
maanantai 26. syyskuuta 2016
Ihana Tom yam gong -keitto
Hellurei! Kävimme viime talvena lomailemassa Balilla kolmisen viikkoa.
Yksi reissun parhaista ruoista oli Tom Yam Gong, eli thaimaalainen Tom Yam -keitto katkaravuilla.
Pimeän hämyisessä ravintolassa nautimmani annos oli niin ihana, että kysyin tarjoilijalta reseptiä. Hän kirmasi innoissaan keittiöön ja palasi pian raaka-ainelistan kera. Olin onnesta ymmyrkäinen.
Kotiversioni ei toki maistunut ihan samalta, mutta oli kyllä mielestäni erittäin herkullista.
Tässäkin on varmasti vapautta raaka-aineiden suhteen. Käytätkö herneitä vai papuja, jätätkö pinaatin pois, teetkö kanasta vai kalasta... Eli luovuus valloilleen!
Tom Yam Gong (4-5:lle)
4 valkosipulinkynttä
3 kaffirlimen lehteä
1 ruoko sitruunaruohoa
5 cm pätkä inkivääriä
suolaa
pippuria
3 rkl tom yam -tahnaa
n. 1-1,2 l kanalientä (tai vettä + 2 rkl kanafondia)
3 dl kookosmaitoa (ei kevyttä)
3 dl katkarapuja
350 g lohta
3 dl herneitä
4-6 perunaa
2-3 porkkanaa
1 limen mehu
1 l tuoretta pinaattia
raastettua limen kuorta
Kuori ja hienonna valkosipulit. Hienonna sitrunaruoho tosi hienoksi hakkelukseksi. Ruhjo sitä ensin hieman, että aromit heräävät.
Kuori ja raasta inkivääri.
Lämmitä loraus öljyä pannulla ja lisää valkospipulit. Kuullota pienen pieni hetki.
Lisää tom yam -tahna, inkivääri ja sitruunaruoho. Kuullota minuutin verran.
Kuori ja pilko pernat ja porkkanat.
Lisää kanaliemi, perunat ja porkkanat. Keitä, kunnes ne ovat kypsät.
Pese ja raasta limen kuori talteen.
Lisää kookosmaito, sekä limen mehu. Lisää myös paloiteltu lohi. Anna kiehua miedolla lämmöllä, kunnes lohi kypsyy.
Lisää ihan lopuksi katkaracut, herneet ja pinaatti. Lämmitä, mutta älä keitä pitkään.
Koristele annos raastetulla limen kuorella.
Nauti oluen kera.
Yksi reissun parhaista ruoista oli Tom Yam Gong, eli thaimaalainen Tom Yam -keitto katkaravuilla.
Pimeän hämyisessä ravintolassa nautimmani annos oli niin ihana, että kysyin tarjoilijalta reseptiä. Hän kirmasi innoissaan keittiöön ja palasi pian raaka-ainelistan kera. Olin onnesta ymmyrkäinen.
Kotiversioni ei toki maistunut ihan samalta, mutta oli kyllä mielestäni erittäin herkullista.
Tässäkin on varmasti vapautta raaka-aineiden suhteen. Käytätkö herneitä vai papuja, jätätkö pinaatin pois, teetkö kanasta vai kalasta... Eli luovuus valloilleen!
Tom Yam Gong (4-5:lle)
4 valkosipulinkynttä
3 kaffirlimen lehteä
1 ruoko sitruunaruohoa
5 cm pätkä inkivääriä
suolaa
pippuria
3 rkl tom yam -tahnaa
n. 1-1,2 l kanalientä (tai vettä + 2 rkl kanafondia)
3 dl kookosmaitoa (ei kevyttä)
3 dl katkarapuja
350 g lohta
3 dl herneitä
4-6 perunaa
2-3 porkkanaa
1 limen mehu
1 l tuoretta pinaattia
raastettua limen kuorta
Kuori ja hienonna valkosipulit. Hienonna sitrunaruoho tosi hienoksi hakkelukseksi. Ruhjo sitä ensin hieman, että aromit heräävät.
Kuori ja raasta inkivääri.
Lämmitä loraus öljyä pannulla ja lisää valkospipulit. Kuullota pienen pieni hetki.
Lisää tom yam -tahna, inkivääri ja sitruunaruoho. Kuullota minuutin verran.
Kuori ja pilko pernat ja porkkanat.
Lisää kanaliemi, perunat ja porkkanat. Keitä, kunnes ne ovat kypsät.
Pese ja raasta limen kuori talteen.
Lisää kookosmaito, sekä limen mehu. Lisää myös paloiteltu lohi. Anna kiehua miedolla lämmöllä, kunnes lohi kypsyy.
Lisää ihan lopuksi katkaracut, herneet ja pinaatti. Lämmitä, mutta älä keitä pitkään.
Koristele annos raastetulla limen kuorella.
Nauti oluen kera.
Tunnisteet:
aasia,
gluteeniton,
indonesia,
kala ja merenelävät,
keitot,
lounas,
pääruoat,
reseptit
sunnuntai 11. syyskuuta 2016
Mehevä mustatorvisieni-munakasrulla
Rakastan sienikautta! Miten mahtavaa samota metsässä kuulaassa auringonpaisteessa ja bongailla aarteita.
Mutta metsästä kotiin päästyämme, oli aivan pakko tehdä jotain ihanaa sieniherkkua heti. Jotain sopivaa välipalaa / lounasta. Munakasrulla! Ja ah, miten ihanan ihanan hyvää tämä olikaan.
Ja jopa aika terveellistä, sillä mukana on proteiinin lähteitä reilusti ja juustoakin vain hiukkasen. :)
Olen itse asiassa tehnyt rullan nyt kolme tai neljä kertaa. :D Se on niin kätevä iltapala, lounas, välipala... Tai vaikka yllätysvieraiden tyydyttäjä. Ainekset yleensä aina löytyvät kaapista, ja jos jotain ei ole, sen voi korvata.
"Taikinaa" voi virittää oman mielensä mukaan; joskus olen lisännyt pinaattia (suosittelen) ja tuoretta organoa, joskus olen jättänyt juuston pois. Vain mielikuvitus on rajana.
Mustatorvisieni-munakasrulla
5 munaa
4 dl maitoa
n. 30 g parmesan-juustoa raasteena
1 dl vehnäjauhoja
ripaus suolaa
(iso kourallinen tuoretta pinaattia)
(tuoretta oreganoa)
Täyte:
1 l mustatorvasieniä (tai kantarelleja tai suppiksia tai mitä vain sieniä)
1 sipuli
ruokalusikallinen voita tai loraus öljyä
n. 100-150 g maitorahkaa
Päälle:
tuoretta timjamia tai orgeanoa
parmesanraastetta
mustapippuria
Tee ensin munakasrulla.
Sekoita keskenään tasaikseksi taikinaksi kaikki munakkaan ainekset. Kaada seos paperoidulle uunipellille.
Paista 175-asteisessa uunissa n. 20 minuuttia. Älä paahda rullaa liian kovaksi, on huomattavasti parempaa, kun se jää pehmeäksi ja kuohkeaksi. Anna jäähtyä.
Tee sillä välin täyte. Pilko sipuli pienehköksi silpuksi. Puhdista sienet ja palastele niitä hieman. Paista sipuleita ja sieniä pannulla öljyssä / voissa kunnes neste höyrystyy sienistä pois. Anna jäähtyä.
Levitä jäähtyneen munakasrullan päälle maitorahka, noin puolen rullan alueelle. Levitä rahkan päälle sieniseos.
Rullaa rulla leivinpaperia apuna käyttäen. Jätä saumapuoli alas.
Olemme metsäretkeilleet parina viime viikonloppuna ahkerasti ja todella saaneet saalista; ihania mustatorvisieniä, kantarelleja sekä läjäpäinsuppilovahveroita. :)
(Peukaloni on haavoilla sieniveitsen käsittelystä ja kuuloni on mennyt sienikuivurin jatkuvasta hurinasta...)
Ja jopa aika terveellistä, sillä mukana on proteiinin lähteitä reilusti ja juustoakin vain hiukkasen. :)
Olen itse asiassa tehnyt rullan nyt kolme tai neljä kertaa. :D Se on niin kätevä iltapala, lounas, välipala... Tai vaikka yllätysvieraiden tyydyttäjä. Ainekset yleensä aina löytyvät kaapista, ja jos jotain ei ole, sen voi korvata.
"Taikinaa" voi virittää oman mielensä mukaan; joskus olen lisännyt pinaattia (suosittelen) ja tuoretta organoa, joskus olen jättänyt juuston pois. Vain mielikuvitus on rajana.
Mustatorvisieni-munakasrulla
5 munaa
4 dl maitoa
n. 30 g parmesan-juustoa raasteena
1 dl vehnäjauhoja
ripaus suolaa
(iso kourallinen tuoretta pinaattia)
(tuoretta oreganoa)
Täyte:
1 l mustatorvasieniä (tai kantarelleja tai suppiksia tai mitä vain sieniä)
1 sipuli
ruokalusikallinen voita tai loraus öljyä
n. 100-150 g maitorahkaa
Päälle:
tuoretta timjamia tai orgeanoa
parmesanraastetta
mustapippuria
Tee ensin munakasrulla.
Sekoita keskenään tasaikseksi taikinaksi kaikki munakkaan ainekset. Kaada seos paperoidulle uunipellille.
Paista 175-asteisessa uunissa n. 20 minuuttia. Älä paahda rullaa liian kovaksi, on huomattavasti parempaa, kun se jää pehmeäksi ja kuohkeaksi. Anna jäähtyä.
Tee sillä välin täyte. Pilko sipuli pienehköksi silpuksi. Puhdista sienet ja palastele niitä hieman. Paista sipuleita ja sieniä pannulla öljyssä / voissa kunnes neste höyrystyy sienistä pois. Anna jäähtyä.
Levitä jäähtyneen munakasrullan päälle maitorahka, noin puolen rullan alueelle. Levitä rahkan päälle sieniseos.
Rullaa rulla leivinpaperia apuna käyttäen. Jätä saumapuoli alas.
Halkaise rulla, ripottele päälle timjamia, mustapippuria ja parmesan-raastetta. Nosta tarjolle.
Tunnisteet:
aamupalat,
brunssi,
illanistujaiset,
kasvisruoka,
lounas,
pääruoat,
reseptit,
sienet,
välipalat,
yrtit
lauantai 20. elokuuta 2016
Rommirusina- New York cheesecake
Juhuu, hyvää syntymäpäivää rakas mieheni!
Tällä kertaa juhlimme New Yorkin juustokakulla, joka sai lisämakua rommirusinoista (leipojan valinta).
Oli hyvää! Juustokakku ei petä koskaan.
Uunissa leivottu juustokakku oli tosi kätevä tähän tarjoilutarkoitukseen. Tein yllätykseksi tarkoitetun kakun nopeasti illalla, kun mieheni oli pari tuntia konferenssipuhelussa. Keittiötouhuihin ei mennyt kuin vartin verran, ja koska vaiheita oli erittäin vähän, oli leipomisen jäljetkin helppo hävittää.
Kakku oli tunnin uunissa, joten kahden tunnin puhelun aikana ehdin myös tuulettaa suurimmat tuoksut pois.
Juustokakku saa myös jäähtyä hissukseen itsekseen ja seistä seuraavaan päivään, joten se toimi täydellisesti aamuyllätyksenä.
Lähdin töihin kuudelta, ja jätin kakun pöydälle odottamaan. Kovin aikaisesta aamuhetkestä (ja pienestä kiireestä) johtuen, on koristelu hieman minimalistinen. Mutta nämä vadelmanlehdethän toimivat todella hyvin! Tuli jopa aika kaunis kakku mielestäni. :)
Rommirusina- New York cheesecake
n. 12 kpl digestive-keksejä
75 g voita tai margariinia
400 g maustamatonta tuorejuustoa
400 g maitorahkaa
2 dl sokeria
2 rkl vehnäjauhoja
2 tl vaniljasokeria
2 munaa
1 keltuainen
n. 150 g rusinoita
loraus rommia
Laita rusinat likoamaan loraukseen rommia.
Murskaa keksit esimerkiksi muovipussin sisällä kaulinta apuna käyttäen. Sulata voi ja sekoita yhteen keksimurun kanssa.
Pingota irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi, voitele vuoan reunat.
Painele keksimuru tiiviiksi kakuksi vuoan pohjalle.
Tee täyte. Sekoita keskenään tuorejuusto, rahka, sokeri, vaniljasokeri ja vehnäjauhot.
Lisää munat ja keltuainen yksitellen reippaasti sekoittaen.
Purista rusinoista liika rommi pois, ja kääntele ne täytteeseen mukaan.
Kaada täyte pohjan päälle. Katso, että rusinat leviävät tasaisesti.
Paista juustokakkua 175C uunissa n. 55 minuuttia.
Anna kakun jäähtyä hyvin ennen kun irrotat vuoan reunat. Vaikka seuraavaan päivään asti.
Tällä kertaa juhlimme New Yorkin juustokakulla, joka sai lisämakua rommirusinoista (leipojan valinta).
Oli hyvää! Juustokakku ei petä koskaan.
Uunissa leivottu juustokakku oli tosi kätevä tähän tarjoilutarkoitukseen. Tein yllätykseksi tarkoitetun kakun nopeasti illalla, kun mieheni oli pari tuntia konferenssipuhelussa. Keittiötouhuihin ei mennyt kuin vartin verran, ja koska vaiheita oli erittäin vähän, oli leipomisen jäljetkin helppo hävittää.
Kakku oli tunnin uunissa, joten kahden tunnin puhelun aikana ehdin myös tuulettaa suurimmat tuoksut pois.
Juustokakku saa myös jäähtyä hissukseen itsekseen ja seistä seuraavaan päivään, joten se toimi täydellisesti aamuyllätyksenä.
Lähdin töihin kuudelta, ja jätin kakun pöydälle odottamaan. Kovin aikaisesta aamuhetkestä (ja pienestä kiireestä) johtuen, on koristelu hieman minimalistinen. Mutta nämä vadelmanlehdethän toimivat todella hyvin! Tuli jopa aika kaunis kakku mielestäni. :)
Rommirusina- New York cheesecake
n. 12 kpl digestive-keksejä
75 g voita tai margariinia
400 g maustamatonta tuorejuustoa
400 g maitorahkaa
2 dl sokeria
2 rkl vehnäjauhoja
2 tl vaniljasokeria
2 munaa
1 keltuainen
n. 150 g rusinoita
loraus rommia
Laita rusinat likoamaan loraukseen rommia.
Murskaa keksit esimerkiksi muovipussin sisällä kaulinta apuna käyttäen. Sulata voi ja sekoita yhteen keksimurun kanssa.
Pingota irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi, voitele vuoan reunat.
Painele keksimuru tiiviiksi kakuksi vuoan pohjalle.
Tee täyte. Sekoita keskenään tuorejuusto, rahka, sokeri, vaniljasokeri ja vehnäjauhot.
Lisää munat ja keltuainen yksitellen reippaasti sekoittaen.
Purista rusinoista liika rommi pois, ja kääntele ne täytteeseen mukaan.
Kaada täyte pohjan päälle. Katso, että rusinat leviävät tasaisesti.
Paista juustokakkua 175C uunissa n. 55 minuuttia.
Anna kakun jäähtyä hyvin ennen kun irrotat vuoan reunat. Vaikka seuraavaan päivään asti.
tiistai 16. elokuuta 2016
Ruokaisa varhaiskaali-seesamisalaatti
Mökkeilyn, lomailun ja grilliruokaähkyn jälkeen kaipaan jotain raikasta ja kevyempää.
Nämä vaatimukset täyttää tämä ihana varhaiskaalisalaatti.
Kaalikausi on parhaimmillaan, joten nappaa kerä kaupasta mukaan ja nauti kaikesta ihanasta, mitä kaalista syntyykään.
Nyt viimeistään on aika jättää kaalikääryleiden synnyttämät ennakkoluulot romukoppaan. Kaali on maukasta, raikasta, eikä lainkaan pahan hajuista. :D
Alkuperäinen resepti löytyi Hesarista. Tein kastiketta tuplasatsin ja muuttelin vähän ainesosia.
n. 100 g nuudeleita
2 tl rypsiöljyä
¾ dl seesaminsiemeniä
200-300 g varhaiskaalia (puolikas)
1 porkkana
1 punainen (kuivattu) chili
pari kourallista tuoretta korianteria
Kastike:
2 rkl riisiviinietikkaa
2 rkl hunajaa
1½ rkl rypsiöljyä
1 rkl seesamiöljyä
1½ rkl limettimehua
1 rkl soijakastiketta
¾ tl chilihiutaleita
¾ tl suolaa
Keitä nuudelit pakkauksen ja kaada siivilään valumaan.
Mittaa seesaminsiemenet kuumalle, kuivalle paistinpannulle. Paahda pari minuuttia koko ajan käännellen.
Pilko varhaiskaali ohuiksi, noin 5 cm:n mittaisiksi suikaleiksi. Laita suureen kulhoon.
Kuori porkkana ja leikkaa raasta se karkeaksi raasteeksi.
Hienonna chili.
Rouhi cashew-pähkinät karkeaksi rouheeksi ja paahda niitäkin kuivalla pannulla muutama minuutti.
Tee kastike yhdistämällä kaikki aineet keskenään.
Tunnisteet:
alkuruoat,
brunssi,
illanistujaiset,
kasvisruoka,
lisukkeet,
lounas,
pääruoat,
salaatit,
välipalat,
yrtit
Tilaa:
Blogitekstit (Atom)