Olen tässä ruokalehtiä lukiessani tullut siihen tulokseen, että aika monen joulupöydän jälkkärinä tarjoillaan muhkea ja täyteläinen täytekakku!
Oh! Ei meillä vaan. Tosin syy siihen on simppeli: siinä vaiheessa, kun olisi jälkkärin aika, on koko kööri jo niin superähkyksissä, että masuun mahtuu korkeintaan jotain kevyttä ja raikasta.
Niinpä meillä on usein tarjolla esim
jäätelöä, pieni hyydyke tai pannacotta, tai jopa hedelmäsalaattia. No kerran oli
jouluinen britakakku, joka on kyllä niittänyt menestystä myöhemminkin.
Mutta! Koska ilmeisesti moni muu hallitsee joulupöydässä kohtuuden, on suklaakakulle varmasti tilausta monessa perheessä. :)
Tein tämän erittäin suklaisen pläjäyksen tänä vuonna isänpäiväksi, mutta tämähän toimii loistavasti joulunakin!
Kakussa ei todella ole suklaata säästelty, sitä löytyy kaakaojauheena, parina eri suklaana ja vielä geisha-konvehteina. :) Ja kakun olisi voinut koristellakin suklaalla, mutta siihen ei meikäläisen aikataulu enää riittänyt. Strösseleillä mentiin ronskisti. :D
Kakku saavutti meidän isissä valtavan suosion!
Ja miksipä ei. Kakun sisällä oleva täyte on suklainen, mutta silti raikas.
Päällä oleva suklaakreemi taas on ihanan makea ja täyteläinen. Ja suklaakakkukerrokset ovat mehevät.
Nams.
Kakusta riitti syötävää todella monelle - ainakin 15 hengelle. Kotijoukkojen urheista yrityksistä huolimatta lähetin sitä purkissa veljellenikin työpaikalle. :)
Taaperokin tykkäsi ja osallistui.
Olen tosiaan aika ronski kakkujen koristelussa, ja samalla menolla tämäkin on koottu. En vai mitenkään osaa tehdä semmoisia vitriinikakkuja vaikka kuinka yrittäisin.
Tästä kakusta tosin olisi voinut tulla siisti ja näyttävä, jos olisin tosiaan käyttänyt koristeluun esim. eri värisiä suklaapalleroita, konvehteja, suklaamunien puoliskoita, sulkaakastiketta...
Että jos tuo kakun suklaamäärä ei muuten riitä niin... :D
Resepti on alunperin
Pienet herkkusuut -blogista, jota hiukkapikkasen muokkasin. Kiitokset sinne!
Melkoisen suklainen suklaatäytekakku (monelle... Ainakin 15 hengelle)
125 g voita tai margariinia
50 g tummaa suklaata sulatettuna
1 dl rypsiöljyä
2 dl että
1,5 dl kermaviiliä, jugurttia tai maitorahkaa
3 munaa
3 dl sokeria
4,75 dl vehnäjauhoja
1 dl kaakaojauhetta
1 1/2 tl leivinjauhetta
1 tl soodaa
1/2 tl suolaa
1 rkl vaniljasokeria
Täyte (2 väliin):
n. 100 g sulaa maitosuklaata
100 g geishakonvehteja tai -patukoita rouhittuna
250 g mascarponea
3 liivatelehteä
ihan pieni loraus vettä
5 dl vispikermaa tai vaahtoutuvaa vaniljakermavaahtoa
Maitosuklaakreemi:
100 g huoneenlämpöistä voita
250 g mascarponea
150 g maitosuklaata
2 rkl tomusokeria
Koristeeksi:
esimerkiksi kultaisia strösseleitä, suklaarakeita, suklaakastiketta...
Tee pohja.
Sulata voi ja tumma suklaa miedolla lämmöllä kattilassa. Anna vähän jäähytä.
Lisää sulan suklaan joukkoon rypsiöljy, vesi, rahka, munat ja sokerit. Sekoita tasaiseksi.
Sekoita keskenään kuivat aineet: vehnäjauhot, siivilöity kaakaojauhe, leivinjauhe, sooda, suola ja vaniljasokeri. Lisää ne taikinaan ja sekoita tasaiseksi, mutta älä vaivaa taikinaa.
Voitele irtopohjavuoan reunat ja pingota pohjalle paperi. Paista 170-asteisessa uunissa n. 55 minuuttia. Testaa puutikulla, koska kakku on kypsä.
Anna pohjan jäähtyä hyvin.
Tee täyte.
Sulata suklaa varovasti mikrossa (miedolla teholla ja välillä käännellen).
Sekoita keskenään sula suklaa ja mascarpone.
Vispaa kerma jämäkäksi vaahdoksi ja lisää siihen suklaa-mascarpone seos.
Rouhi geishat ja kääntele nekin vaahtoon.
Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä muutamia minuutteja.
Kuumenna tilkka vettä kattilassa (n. 2 rkl). Purista liivatteista liika vesi pois ja liota ne kuumaan veteen.
Lorota liivate-vesiseos ohuena nauhana täytteeseen.
Halkaise kakku kolmeen osaan. Kokoa kakku uudestaan irtopohjavuokaan siten, että jaat täytteen kahteen väliin. Joudut todennäköisesti nostamaan vuoan reunoja esim. piirtoheitinkalvoja tai foliota apuna käyttäen, sillä kakusta tulee tosi korkea.
Nosta kakku jääkaappiin hyytymään ainakin muutamaksi tunniksi, mutta mielellään seuraavaan päivään.
Tee suklaakreemi.
Sulata maitosuklaa varovasti mikrossa.
Vatkaa voi ja mascarpone keskenään ilmavaksi ja tasaiseksi massaksi. Lisää sulatettu suklaa ja tomusokeri, ja sekoita tasaiseksi.
Kuorruta kakku esim. lastan tai nuolijan avulla. On hyvä idea pyörittää kakkulautasta ja samalla vedellä lastalla. Näin saat tasaisemman pinnan. Nosta kakku kylmään pariksi tunniksi jämäköitymään.
Koristele kakku vielä haluamillasi koristeilla.