Trendien aallonharjalla riehuva Pastel de nata on ollut jo pari vuotta "listallani", eli ns. to-do-kokkaus. :)
Voi viiiiitsiiiit oli hyvää, vuosien aikaansaamisen odotus kannatti.
Pastelit oli todella helppo tehdä. En alkanut tekemään itse lehtitaikinaa, vaan käytin kaupan torttutaikinaa. Täyteläisen vaniljakiisselin keittelin itse, mutta se oli tosi helppo nakki.
Ja hyvä keino päästä taas keltuaisista eroon. :)
Nappasin reseptin Glorian ruoka & viini -lehdestä. Tein leivoksia kahdenlaisilla täytteillä; toisiin laitoin pohjalle luumusosetta ja toisiin vain vaniljakiisseliä.
Ohjeesta tuli 12 leivosta, mutta jos olisin käyttänyt täytteenä vain vaniljakiisseliä, olisin tehnyt sitä ehkä 50% lisää...
Molemmat versiot olivat hyviä! Ensi kerralla teen niin, että laitan hyvin vähän luumusosetta pohjalle (n. 1 tl / leivos), jotta saadaan vähän kirpsakkuutta muuten niin lempeän täyteläiseen leivokseen.
Joku pieni puolukkasose tai marjat voisi sopia muuten kiisselin alle myös tosi hyvin. Oi, tai hillat!
Pastél de natat (12 kpl)
4 torttutaikinalevyä (tai lehtitaikina-)
4 keltuaista
2 dl kuohukermaa (myös vispikerma käy, mutta tulee ehkä hieman rakeiseksi, ei huomaa lopputuloksessa)
1/2 dl maitoa
3/4 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
ripaus vanilja-aromia
n. 2 tl sitruunamehua (tai 1 sitruunan raastettu kuori)
1 tl vehnäjauhoja
n. 1 dl luumusosetta
tomusokeria
Sulata taikinalevyt.
Tee täyte. Yhdistä kaikki aineet kattilassa. Lämmitä kiehuvaksi koko ajan sekoittaen. Sekoittele ja anna kuplia, kunnes kiisseli kunnolla paksuuntuu.
Jäähdytä kiisseli.
Kauli kukin taikinalevy hiukan pidemmäksi ja ohuemmaksi. Rullaa lyhyeltä sivulta alkaen tiiviiksi rullaksi.
Leikkaa rulla kolmeen osaan. Painele rulla leikkauspinnan suunnalta liiteäksi (eli siis laita rulla pöydälle "rullakuvio" / leikkauspinta ylöspäin, sitten painetaan litteäksi.). Kauli levy pyöreäksi ja litteäksi levyksi.
Nosta taikinalevyt muffinssivuoan pohjalle, reunat tulevat n. 1 - 1,5 cm korkeiksi.
Laita kunkin leivoksen pohjalle n. 1 rkl luumusosetta.
Jaa vaniljakiisseli kaikkien leivosten kesken.
Paista 225-asteisess uunissa n. 15 minuuttia.
Anna jäähtyä pieni tovi ja tomuta päälle tomusokeria.