tiistai 7. elokuuta 2012

Plantaasi uinuu

Kylmä kesä on kyllä hidastanut plantaasini kasvun olemattomiin!


Mutta toisaalta, eipä ole tarvinnut huolehtia kastelemisesta. :)

Tässä pikainen update ja kännykkäkamerakuvauksen harjoittelua (ilman Instagramia!).


  • Sato on säälittävän niukkaa. Vain yrttejä, salaattia ja sipuleita eri vihreävartisissa muodoissaan.
  • Tomaattia pukkaa normaaliin tahtiin. Ne kypsyvät minulla yleensäkin vasta syyskuulla.
  • Ensimmäiset kesäkurpitsat mätänivät. Nyt on kaksi isoa tulossa!
  • Avomaankurkku kukkii mielipuolen lailla, mutta ei vielä satoa.
  • Myös melonit kukkivat kuin raivopäät, mutta epäilen etteivät he jaksa kasvattaa hedelmää
  • Ilmasipulit aiheuttavat ihmetystä. Niistähän voisi syödä kaiken, mutta milloin mitäkin kannattaa syödä? Testaan ensin, saanko ensi vuoden lisäykset onnistumaan. Jos onnistun, alan popsia myös maassa olevia sipuleita. Niiden nostaminen aikaansaa luonnollisesti sen, ettei uutta sipulia kasva enää ensi vuonna.
  • Jättikurpitsa kukki, mutta on nyt täysin staattisessa tilassa. Ihme kaveri!
  • Myyrät ovat syöneet äidin istuttamat samettikukat, eli kuuluisat "myyräntorjuntakukat". Hehehheee...
  • Myyräseipäät sen sijaan ovat yhä pystyssä ja toimivat hyvin.



Vasemmalta oikealle: "myyräntorjuntakukka", mysteerikasvi, melni, avomaankurkku, selleri. Satoa odotellessa!

Onneksi innokas plantaasinviljelijä voi viihdyttää itseään myös vanhalla kunnon hamstraamisella. Marjoja putkahtelee nyt joka tuutista; mustikkaa, vadelmaa, mustaviinimarjaa (karviaista, jos se vastarannankiiski suostuisi tekemään marjoja)...

Myös kantarellimetsä pitää elon jännittävänä.

Ja jos ei muu huvita, voi istuskella rantakalliolla ja tuijotella maisemaa...


Ihanaa kesänjatkoa kaikille lukijoille!

maanantai 6. elokuuta 2012

Naudan grillaus ja yrttivoi: Meuh! dit la vache

Vuorossa lihan (mutta ei valokuvauksen) iloja part deux. :)

Huomatkaa iloiseti läikehtivää hehkua tuova tempranillo. :)

Mieheni paistoi meille kesän parhaat pihvit naudan ulkofileestä.
Ateria oli niin täydellinen, että minun on jatkettava lihajulistustani.

Tietyissä asioissa (eli kaikissa) olen ehdoton ja hyvin tuomitseva. Suurin vääryys on puhkikärtsätty liha. Kuten jo aiemminkin sanoin.

Jos sinulla on kimpale ihanaa lihaa, muista tämä: syöjät odottavat nautaa, nauta ei odota syöjää. La vache n'attend pas.

Hyvä naudan pihvi ei kaipaa mielestäni muuta kuin suolaa ja pippuria. Jos kuitenkin haluat lisämehukkuutta, suosittelen esimerkiksi yrttivoita. Ja samainen yrttivoi toimii upeasti uusien perunoiden kera, eli kannattaa tehdä sitä joka tapauksessa. :)


Naudan ulkofilepihvien grillaus

Ota liha huoneenlämpöön lämenemään tuntia - paria ennen h-hetkeä. Ripauta päälle aavistus suolaa.

Tee kaikki valmistelut: kata pöytä, tee salaatti, keitä perunat, nostele mausteet pöytään.

Kuumenna pallogrilli hehkuvaksi. Tai jos käytät kaasugrilliä, väännä höngät täysille ja anna grillin lämmetä viitisen minuuttia ennen paistelua.

Huuda jengi pöytään istumaan. Tarjoa vaikka lasi viiniä, jotta pysyvät tyytyväisinä. :)

Paista pihvejä OIKEASTI vain 2 minuuttia kummaltakin puolelta. Näin lopputulokseksi tulee ihanan medium, supermehukas, uskomattoman maukas, täydellinen pihvi.

Laita päälle nokare yrttivoita tai sormisuolaa ja pippuria.


Ja tällainen siitä tulee... Oijoi...


Yrttivoi

noin 75 g margariinia tai voita
n. 8 isoa tuoretta basilikanlehteä
n. 5 oksaa tuoretta oreganoa
n. 5 oksaa tuoretta timjamia
n. 5 lehteä inkivääriminttua
2 valkosipulinkynttä

Pilko kaikki yritit pieneksi. Murskaa valkosipulinkynnet. Sekoita yrit ja sipulit voihin. Maut voimistuvat, jos maltat seisottaa voita muutaman tunnin tai seuraavaan päivään.

Voit käyttää mitä tahansa suosikkiyrttejäsi. Nämä ovat minun lempparini. :)

Yrttivoi on suorastaan uskomattoman hyvää uusien perunoiden kera!




tiistai 31. heinäkuuta 2012

Kantarelliherkku

Sieniä pukkaa!


Ja lehdet ovat ilokseni uutisoineet, että sienisadosta tulee runsas. Outi <3 sateinen ja viileä kesä. :D

Selkäni alkaa olla kohtuullisen jumissa. Sitä on viime päivinä rasittaneet sienestys, mustikointi, vadelmointi sekä halonhakkuu. Ja tietysti runsaasta kalansaalista notkuvien verkkojen nostelu.

Kantarellit ovat iisejä sieniä ja suosittelen niitä myös ensiaskeleeksi sienifoobikolle. Kantarellit ovat maultaan mietoja, niissä on tuski koskaan ötököitä, ja ne on helppo käsitellä. Lisäksi kantarellit putkahtavat yleensä helposti saavutettaviin paikkoihin ja ne on tosi helppo tunnistaa. Ainoa uhka on valevahvero, mutta eron oppii pian näkemään. :)

Cantharellus cibarius, kuten muutkin sienet, on kevyt ja proteiinipitoinen herkku, joka sisältää möys B- ja C-vitamiineja sekä karoteenia. Kantarellissa on myös hurjasti D-vitamiinia. Aurinkoisen oranssi pläjäys siis!

Katse maahan siis ja oransseja läikkiä bongaamaan!


Mielestäni kantarelli on juuri miedon makunsa vuoksi parasta pannulla paisteltuna. Piiraissa ja keitoissa mieto maku hieman hukkuu. Näissä tarvitaan järeämpiä aseita kuten tatteja tai haperoita. :)

Tässä resepti oivaan lisuukkeeseen tai välipalaan. Kantarellihöystö sopii ihanasti lihan kylkeen tai sellaisenaan haarukoitavaksi. Olen käyttänyt tässä saaren ja plantaasin aarteita, kuten ilmasipulia ja tuoreita yrttejä, mutta arkisimmillakin aineksilla pärjää.


Kantarelliherkku

noin litra kantarelleja
pikku loraus öljyä
suolaa
pippuria
(n. 50 g raejuustoa)

1 ilmasipulin varsi
1 kevätsipuli
tuoretta timjamia

tai

1 sipuli
1 iso valkosipulinkynsi
kuivattua timjamia
(5 cm pätkä purjon vihreää vartta)

Perkaa kantarellit. Pilko sipulit reiluiksi palasiksi. Kuullota sipuleita pari lyhyttä minuuttia öljyssä. Lisää kantarellit ja timjamit. Anna sienten kypsyä kuivahkoiksi noin 5 minuutin ajan. Lisää suola ja pippuri.

Tarjoa lämpimänä.


TAI anna seoksen jäähtyä ja sekoita joukkoon raejuusto.




sunnuntai 29. heinäkuuta 2012

Lilat salmiakkimuffinit syntyvät vettä kielelle herauttelevista herukoista

On heinäkuu ja elämme parasta marja-aikaa.
Meidän perheessä tämä tarkoittaa maanista pakastimen tyhjennystä ja täyttämistä. :)


Nyt sieltä löytyi muun muassa murskattuja mustaherukoita, jotka oli pakastettu sokeroimattomana soseena. NAM! Sen jälkeen, kun olin syönyt vuoden C-vitamiinit kohdilleen ja vatsani kipeäksi, leipasin lopuista muffineita.

Ja voi miten hauskoja näistä tulikaan! Varmasti onnistuvat hyvin myös tuoreista mustaherukoista, jotka muuten kypsyvät näillä näppäimillä... :)


Parasta oli ektoplasman näköinen liila taikina. :D Tosin kaikki todelliset Ghostbusters-fanithan tietävät, että ektoplasma on vihreää...

Muffinit olivat koostumukseltaan hauskan limaisia, koska karkit sulivat taikinaan.
Taikina on tosi iisi ja nopea tehdä, sillä vaivailuja ja sekoitteluja ei tarvita kuin minimimäärä.


Lilat salmiakkimuffinit (12 kpl + sopiva raa'an taikinan maisteluannos)

3 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1/2 tl ruokasoodaa
loraus suolaa
1 dl maitorahkaa
1 muna
1/3 dl rypsiöljyä
1,5 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1/2 dl rouhittuja turkinpippureita (siis niitä karkkeja)
vajaa dl herukkasosetta

Jos herukkasose on kovin vetistä, valuta turhat nesteet pois esim. siivilässä.

Sekoita vehnäjauho, leivinjauhe, soooda ja suola keskenään. Rouhi karkit tai käytä valmista rouhetta. :)

Sekoita rahka, muna, öljy ja sokerit keskenään.

Lisää kuivat aineet kosteisiin ja sekoita sen verran, että menevät juuri sekaisin. Lisää herukkasose ja lopuksi rouhitut turkinpippurit.


Jaa taikina muffinssivuokiin. Itse laitan vuokiin aina myös muffinssipaperit, sillä olen laiska irrottelemaan ja tiskailemaan.

Paista muffineita 180 asteessa keskitasolla noin 20 minuuttia. Anna jäähtyä vähintään haaleaksi ennen tarjoilua.

perjantai 27. heinäkuuta 2012

Porsaan sisäfile grillissä: Nöf nöf nöf nöf nöf - Oui!

Voi kauhistus! Huomasin blogini suorastaan huutavan lihareseptejä.
Kala ja merenelävät 10, kasvisruoka 14, liha 3...

Syömme kuitenkin lihaa erittäin paljon, mökilläkin grillaamme joka päivä. :) Ja valmiiksi marinoidut lihat tai kanat eivät pöytäämme pääse kuin poikkeustapauksissa.

Hyvin usein itseasiassa ostamme marinoimattoman possun sisäfilepötkylän tai pihvifileen. Possu on mielestäni ihanaa ja mehukasta, kun sen tekee oikein eikä kärtsää rutikuivaksi. Lisäksi pakatut pötköt ovat todella käteviä mökille roudattavaksi.

Tässä teille parhaat possunvalmistusvinkkini. Ja lue myös lisää loistavia marinadi- ja mausteseosohjeita esim. kanalle ja possulle.


Possun voi marinoida todella monella tavalla. Viime viikolla testasin kolmea eri versiota, joista yksi vei ylivoimaisen voiton. Parhaat makuparit possulle ovat mielestäni juuri tämä alla oleva sinappi-sipuli, sekä linkin takaa löytyvä chili-korianteri.

Tässä kaksi marinadia ja grillausohjeet. :)


Paras possu

n. 800 g possun maustamaton sisäfilepötkylä

Marinadi:
2 rkl (dijon)sinappia
2 tl grillausmaustetta
tuoretta oreganoa
3 murskattua valkosipulinkynttä
suolaa
pippuria

Lisäksi folioon:
1/2 sipuli
2 ruohosipulinvartta
2-3 valkosipulinkynttä
tuoretta oreganoa


Laita possu muovipussiin. Kaada pussiin kaikki marinadin ainekset. Kääri pussi tiukasti possun ympäri ja muljauttele kaikki  mausteet kunnolla lihan pintaan. Kääräise pussi tiukasti kiinni. Anna possun marinoitua muutamia tunteja.


Nosta liha lämpenemään hieman ennen grillausta. Tässäkin järjen käyttö on sallittua. Jos helle paahtaa ja ilma seisoo, puolisen tuntia riittää. :)

Ota pala foliota valmiiksi esille. Siipaloi sipuli, pilko ruohosipuli, murskaa tai pilko valkosipuli ja silppua yrit valmiiksi folion päälle.

Kuumenna grilli kuumaksi. Paahda possu nopeasti jokaiselta kyljeltään "umpeen". Tämä on maksimissaan viiden minuutin show.

Nosta possu grillistä foliolle ja kääräise se tiukaksi, reiättömäksi ja vuotamattomaksi nyytiksi.


Grillaa nyyttiä vielä noin 15 - 20 minuuttia. Voit välillä kurkata, miltä possu  näyttää. Sen kuuluukin olla vaaleanpunainen ja mehevä. Liha on silti kypsä, possu vain on sen väristä. :)

Älkää tarjotko minulle kuivaa ja kärähtänyttä, ylikypsää lihaa. Tuohdun.



Ja sitten vain uusia perunoita, kevätsipulia, salaattia... Oijoi. :)


Ja tässä toinen possumarinadi, joka on ehkä hieman pliisumpi. Ei päässyt omaksi lempparikseni, vaikka moni muu aterioija tästä paljon pitikin.



Pliisuhko possu

n. 800 g possun maustamaton sisäfilepötkylä

1 rkl omenaviinietikkaa
1/2 rkl sitruunamehua
1 rkl soijaa
1 rkl sweet chili -kastiketta
3 valkosipulinkynttä
1 kuivattu chili
suolaa
pippuria


Muuten askelmerkit ovat samat kuin edellä. :)

Ja sitten vain hiilet hehkumaan!