lauantai 23. maaliskuuta 2013

Värikäs lohiceviche salaatilla

Työpaikallani on viinikerho. Mikä mahtava juttu!
Kokoonnumme noin 20 hengen porukalla maistelemaan todella huolella valittuja, ainutlaatuisia viinejä ja juttelemaan mukavia.

Viime kerralla toteutimme ensimmäistä kertaa kerhon historiassa Viini & ruoka -illan, eli ideana oli maistella viinejä erilaisten ruokien kera.


Nautimme kaksi alkuruokaa, pääruoan ja jälkiruoan. Kunkin aterian kanssa oli 2 viiniä, samppanjaa tai jälkiruokaviiniä. Mikä huippu ilta! Touhusin itse (tietenkin) muutaman muun kanssa keittiössä. Oli tosi hauskaa suunnitella ruokia, jotka ehkä olisivat helppoja toteuttaa illanistujaisissa ja jotka olisivat moneen makuun sopivia. Eli yksinkertaisia ja suoraviivaisia ruokia, joita kerholaisten olisi helppo tehdä kotona vaikka eivät mestarikokkeja olisivatkaan. Lisäksi kokkailussa piti noudattaa tiettyjä rajoitteita; huonosti varusteltu keittiö, kustannuspolitiikka sekä haastavat työaikataulut.

Yksi alkuruoista oli sitruunainen parsarisotto, pääruoaksi tarjosimme paahtopaistia punaviinikastikkeella bataattiröstin ja paahdettujen paprikoiden kera, jälkiruoaksi herkuttelimme puolukkaisilla portviini-suklaapaloilla.

Ja toinen alkuruoista oli aurinkoisen värinen lohiceviche, joka tarjoiltiin tällä kertaa salaatin kanssa. Perinteisestihän cevicheen ei salaatti kuulu, mutta omasta mielestäni se lisää raikkautta ja väriä.

Tämän ruoan ehdoton plussa on se, että sen voi tehdä vaikka edellisenä päivänä jääkaappiin odottamaan, joten illan emäntäkin ehtii todennäkösemmin käydä suihkussa ja vaihtaa college-housut hameeseen. :)


Lohiceviche salaatilla (2 - 4:lle)

200 g lohta
1-2 rkl sitruunamehua
suolaa
pippuria
1/2 ruukkua tuoretta korianteria
1 pieni tuore punainen chili
1 iso tomaatti
1/2 - 1 avocadoa
1 pieni punasipuli
chilijauhetta
keräsalaattia

Pilko lohi ja nypi ruodot pois. Mausta lohi sitruunamehulla, suolalla ja pippurilla. Sitruunamehu "kypsyttää" lohen, joten katso että lohi "peittyy"sitruunamehuun (muttei kuitenkaan kroolaa nesteessä).
Nosta lohet kylmään vetäytymään pariksi tunniksi.

Pilko kasvikset ja hienonna korianteri. Jättäisin itse avokadon isohkoksi, sillä se muussaantuu, kun cevicheä pyörittelee. Sipuli kannattaa pilkkoa melko pieneksi.
Yhdistä kaikki aineet ja mausta.

Yhdistä kasvikset lohen kanssa. Anna cevichen oleentua kylmässä vielä tunti tai pari, jotta maut voimistuvat.

Revi salaatti ja yhdistä se cevichen kanssa juuri ennen tarjoamista. Tarkista, että suolaa ja chiliä on riittävästi. Todennäköisesti joudut lisäämään molempia. :)


Maistele cevichen kanssa esim. rosé-samppanjaa ja voimakasmakuista, hapokasta rieslingiä.

keskiviikko 20. maaliskuuta 2013

Hedelmäinen myslileipä

Mikään ei voita vastaleivotun leivän tuoksua. Ei mikään.


Leivon leipää aika usein ja useimmiten hapanjuureen. Välillä on sämpyläkausi, välillä vaalean leivän kausi ja joskus himoan rieskaa. Leipä kuin leipä, minuun uppoaa. Karpaajaa minusta ei saisi, vaikka pitäisi veistä kurkulla.

Voittaako mikään sitä fiilistä, kun voi sulaa kuuman leivän päälle ja voiveitsen voi pyyhkäistä viipaleen rapeaan reunaan?

Ja sitten kun leipään vielä yhdistää raaka-aineen, jota en VOI vastustaa - rusinat... Aijai...


Hedelmäinen myslileipä (1 kpl)

4,5 dl vettä
1 pss kuivahiivaa
2 dl mysliä
1 dl kauraleseitä
2 rkl auringonkukansiemeniä
1 rkl pellavansiemeniä
vajaa 1/2 dl rouhittuja pähkinöitä
10 kuivattua aprikoosia
1/4 dl rusinoita
reilu 1 tl suolaa
n. 6,5 dl vehnäjauhoja
noi 2 rkl oliiviöljyä

Lämmitä vesi reippaasti lämpimäksi (tuorehiiva vaatii korkean aktivoitumislämmön ja muut aineet vielä viilentävät seosta).
Sekoita keskenään mysli, leseet, siemenet, pähkinät , aprikoosit, rusinat ja suola.

Sekoita kuivahiiva pariin desiin jauhoja ja sekoita lämpimään veteen. Lisää mysli-härpäke -seos.

Lisää loput jauhot ja loppuvaiheessa myös oliiviöljy. Tarkkaile, että koostumuksesta tulee sopiva, taikina on peruskovaa, ei erityisen valuvaa.
Vaivaa kunnolla.

Jätä kaunis taikinapallo kohoamaan noin tunniksi (lähes kaksinkertaiseksi).

Kumoa kohonnut taikina pöydälle, pyöräytä limpuksi ja laita vielä paistovuokaan kohoamaan. Itse käytin keraamista vuokaa, mutta mikä tahansa kakkuvuoka käynee yhtä hyvin.

Anna kohota vielä noin 45 minuuttia.

Paista 200 C uunissa noin 35 - 40 minuuttia.

Out from the oven

Kannattaa oikeasti antaa aina uunista tulleen leivän levähtää hetki ennen leikkaamista. Vaikka se tuoksuisi kuinka hyvälle!

Liian kuumana leikattu leipä menee kasaan helposti ja taikina muhjuuntuu. 10 - 15 minuuttia tekee rakenteelle jo ihmeitä.




sunnuntai 17. maaliskuuta 2013

Minttuinen camembert-kesäkurpitsasalaatti

Tämähän näyttää jälleen salaattireseptiltä. Sen huomaa, että olen kokkaillut viime aikoina vain itselleni enkä miehelleni.
Mutta voi veljet tämä salaatti oli hyvää! Ja varmasti sopii myös miehiseen makuun. :)

Olen tehnyt tätä salaattia viikon sisään jo kahdesti. Huomenna alkaa taas seitsemän päivän sarja, jota voi mehukkaalla salaatilla ihastuttaa.


Sain inspiksen salaattiin kun pläräilin viime viikolla ruokablogeja ja yhdistelin eri ideoita. Tämän kaltaisissa resepteissä juusto oli useimmiten fetaa, mutta itse ihastuin camembertiin ikihyviksi. Pinjansiemenet voi korvata varmasti myös vaikka cashew-pähkinöillä.

Ja jos muuten ihmettelet, miksi huutelen niin innolla tuoreista yrteistä, johtuu se siitä, että KASVATUSKAUSI ON ALKANUT! :)


Näin ne yrtit jo kovasti puskevat esiin. :)

Mutta back to food...


Minttuinen camembert-kesäkurpitsasalaatti (1:lle)

1 pieni kesäkurpitsa
1 tl oliiviöljyä
1 tl sitruunamehua
suolaa
pippuria
kourallinen tuoretta minttua
2 rkl pinjansiemeniä
n. 50 g camembert-juustoa
keräsalaattia

Halkaise kesäkurpitsa neljään osaan pituussuunnassa ja pilko se melko pieniksi suupaloiksi.
Sekoita keskenään kesäkurpitsa, öljy, sitruunamehu, suola ja pippuri.

Paahda kesäkurpitsoita ja pinjansiemeniä uunissa 220 asteessa noin 20 min, kunnes pinjansiemenet saavat aavistuksen ruskeaa väriä.

Nostettuasi kesäkurpitsat uunista, pilko päälle camembert ja ripottele mintunlehdet. Pyöräytä muutaman kerran ympäri. Tarkista, että suola ja sitruuna maistuvat sopivasti ja lisää tarvittaessa.

Revi keräsalaatti ja annostele lautaselle. Kaada päälle ihana kuuma kesäkurpitsa-juusto-siemen-sekoitus.

NAUTI!


Varsin pääsiäisellinen asetelma, eikö totta? :)



perjantai 15. maaliskuuta 2013

Broilerinmaksa-omenasalaatti

Näinä aurinkoisina päivinä kannattaa laittaa hyvät kävelykengät jalkaan, kipitellä Hakaniemen kauppahalliin ja ostaa tuoretta broilerinmaksaa.

Jos haluat loihtia takuuvarmasti kesän lautaselle ja hymyn ruokailijoiden huulille, tee broilerinmaksa-omenasalaattia.
Tämä on yksi minun ehdottomista suosikeistani monien monien monien lempisalaattieni joukossa.

Rakkauteni maksaan on syvä. Näin ei tosin ollut aina, pitkään olin sitä mieltä, että maksaa voi nippa-nappa niellä maksalaatikossa hirveän rusinakuorrutuksen avulla. Jos siis olet vannoutunut maksanvihaaja, mieti milloin olet oikeasti viimeksi maistanut maksaa? Oletko antanut hänelle tsäänssin aikuisiällä? Broilerinmaksa on maultaan miedohkoa, joten tästä on hyvä aloittaa. :)


Broilerinmaksa-omenasalaatti (1:lle)

100 - 200 g broilerinmaksaa
nokare margariinia tai voita
1 omena
1/2 punasipulia
keräsalaattia (tai jotain muuta)
sitruunamehua
suolaa
pippuria
2 rkl portviiniä

Sulata margariini pannulla, paista maksat nopeasti (3 - 5 minuuttia) kuumalla pannulla. Kun maksat ovat kypsät, lorauta pari reilua lorausta portviiniä maksojen päälle pannulle. Anna alkoholin porista pois. Mausta maksat suolalla ja pippurilla.

Kokoa salaatti sillä välin kun maksat paistuvat. Revi salaatinlehdet, pilko sipuli ja omena ohuiksi siipaleiksi.
Lorauta omenasiivujen päälle sitruunamehua.

Yhdistä kaikki salaatin aineksiet ja rouhaise päälle vielä hieman suolaa.

Nosta kuumat maksat salaatin päälle ja nauti heti.


Jos innostuit ja haluat riehaantua maksan parissa, kokeile myös broilerinmaksaa appelsiini-punaviinikastikkeessa tai rakuunaista dijon-maksakapastaa.

Ja ennen kaikkea: Oikein rentouttavaa viikonloppua kaikille! Jätetään burn-outit työpaikalle!


tiistai 12. maaliskuuta 2013

Mustikkainen banaani-kaurapaistos

Minun teki eräänä viikonloppu-aamuna ihan älyttömästi mieli jotain leivonnaista. Mutta ei puhettakaan, että olisin jaksanut leipoa mitään työlästä tai kohotella taikinoita. Eli ihan Germknödelin tasoista väkerrystä ei nyt ollut luvassa. :)

Apuun tuli tämä Mietteitä matkan varrelta -blogista pari päivää aiemmin löytämäni resepti. Paistos / uunipuuro vaikutti erittäin mielenkiintoiselta, joten ei kun kokeilemaan!


Paistos olikin mitä oivallisin keino hankkiutua eroon syvän ruskeista banaaneista. :)

Bansku on valmis autuaimmille metsästysmaille

Suosittelen paistosta aamupalalle, brunssille, väli- tai iltapalaksi. Jälkiruokana se ei toimi, sen verran tukevaa kamaa hän on. Tarjoa paistos ehdottomasti kuumana tai lämpimänä.

Kokeilimme pnimittäin aistosta sekä kuumana että kylmänä. Pari tuntia seissyt paistos oli koostumukseltaan jokseenkin limaista, mutta kermavaahdon tai vaniljajugurtin kera se toimi silti oikein hyvin. :)

Mielestäni mustikat eivät olleet reseptissä mikään ehdoton elementti, eli voit jättää ne poiskin.


Mustikkainen banaani-kaurapaistos (3 annosta)

2 dl kaurahiutaleita
1 iso banaani
2 dl maitoa
1/4 tl kanelia
1/4 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
kourallinen jäisiä mustikoita (tai tuoreita)
voita vuokien voiteluun
(sokeria)

Muussaa banaani. Sekoita kaurahiutaleet, kaneli, leivinjauhe ja vaniljasokeri. Lisää banaani ja maito.

Lisää lopuksi jäiset mustikat (sulat mustikat värjäävät koko paistoksen lilaksi), sekoittele varovasti.

Voitele pikku vuoat ja paista paistosta 180 asteisessa uunissa noin 20 minuuttia.

Jos haluat makeampaa paistosta, lisää hieman sokeria.


Tarjoa sellaisenaan, tai vaniljajugurtin, vaniljajäätelön, vaniljakastikkeen tai kermavaahdon kanssa.


Paistos on uunista tultuaan melko töpäkkää, vaikka taikina tuntuikin löysähköltä.

Tästä jatkuu (tai alkaa) hyvä viikonloppu. :)