keskiviikko 20. maaliskuuta 2013

Hedelmäinen myslileipä

Mikään ei voita vastaleivotun leivän tuoksua. Ei mikään.


Leivon leipää aika usein ja useimmiten hapanjuureen. Välillä on sämpyläkausi, välillä vaalean leivän kausi ja joskus himoan rieskaa. Leipä kuin leipä, minuun uppoaa. Karpaajaa minusta ei saisi, vaikka pitäisi veistä kurkulla.

Voittaako mikään sitä fiilistä, kun voi sulaa kuuman leivän päälle ja voiveitsen voi pyyhkäistä viipaleen rapeaan reunaan?

Ja sitten kun leipään vielä yhdistää raaka-aineen, jota en VOI vastustaa - rusinat... Aijai...


Hedelmäinen myslileipä (1 kpl)

4,5 dl vettä
1 pss kuivahiivaa
2 dl mysliä
1 dl kauraleseitä
2 rkl auringonkukansiemeniä
1 rkl pellavansiemeniä
vajaa 1/2 dl rouhittuja pähkinöitä
10 kuivattua aprikoosia
1/4 dl rusinoita
reilu 1 tl suolaa
n. 6,5 dl vehnäjauhoja
noi 2 rkl oliiviöljyä

Lämmitä vesi reippaasti lämpimäksi (tuorehiiva vaatii korkean aktivoitumislämmön ja muut aineet vielä viilentävät seosta).
Sekoita keskenään mysli, leseet, siemenet, pähkinät , aprikoosit, rusinat ja suola.

Sekoita kuivahiiva pariin desiin jauhoja ja sekoita lämpimään veteen. Lisää mysli-härpäke -seos.

Lisää loput jauhot ja loppuvaiheessa myös oliiviöljy. Tarkkaile, että koostumuksesta tulee sopiva, taikina on peruskovaa, ei erityisen valuvaa.
Vaivaa kunnolla.

Jätä kaunis taikinapallo kohoamaan noin tunniksi (lähes kaksinkertaiseksi).

Kumoa kohonnut taikina pöydälle, pyöräytä limpuksi ja laita vielä paistovuokaan kohoamaan. Itse käytin keraamista vuokaa, mutta mikä tahansa kakkuvuoka käynee yhtä hyvin.

Anna kohota vielä noin 45 minuuttia.

Paista 200 C uunissa noin 35 - 40 minuuttia.

Out from the oven

Kannattaa oikeasti antaa aina uunista tulleen leivän levähtää hetki ennen leikkaamista. Vaikka se tuoksuisi kuinka hyvälle!

Liian kuumana leikattu leipä menee kasaan helposti ja taikina muhjuuntuu. 10 - 15 minuuttia tekee rakenteelle jo ihmeitä.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti