sunnuntai 17. maaliskuuta 2013

Minttuinen camembert-kesäkurpitsasalaatti

Tämähän näyttää jälleen salaattireseptiltä. Sen huomaa, että olen kokkaillut viime aikoina vain itselleni enkä miehelleni.
Mutta voi veljet tämä salaatti oli hyvää! Ja varmasti sopii myös miehiseen makuun. :)

Olen tehnyt tätä salaattia viikon sisään jo kahdesti. Huomenna alkaa taas seitsemän päivän sarja, jota voi mehukkaalla salaatilla ihastuttaa.


Sain inspiksen salaattiin kun pläräilin viime viikolla ruokablogeja ja yhdistelin eri ideoita. Tämän kaltaisissa resepteissä juusto oli useimmiten fetaa, mutta itse ihastuin camembertiin ikihyviksi. Pinjansiemenet voi korvata varmasti myös vaikka cashew-pähkinöillä.

Ja jos muuten ihmettelet, miksi huutelen niin innolla tuoreista yrteistä, johtuu se siitä, että KASVATUSKAUSI ON ALKANUT! :)


Näin ne yrtit jo kovasti puskevat esiin. :)

Mutta back to food...


Minttuinen camembert-kesäkurpitsasalaatti (1:lle)

1 pieni kesäkurpitsa
1 tl oliiviöljyä
1 tl sitruunamehua
suolaa
pippuria
kourallinen tuoretta minttua
2 rkl pinjansiemeniä
n. 50 g camembert-juustoa
keräsalaattia

Halkaise kesäkurpitsa neljään osaan pituussuunnassa ja pilko se melko pieniksi suupaloiksi.
Sekoita keskenään kesäkurpitsa, öljy, sitruunamehu, suola ja pippuri.

Paahda kesäkurpitsoita ja pinjansiemeniä uunissa 220 asteessa noin 20 min, kunnes pinjansiemenet saavat aavistuksen ruskeaa väriä.

Nostettuasi kesäkurpitsat uunista, pilko päälle camembert ja ripottele mintunlehdet. Pyöräytä muutaman kerran ympäri. Tarkista, että suola ja sitruuna maistuvat sopivasti ja lisää tarvittaessa.

Revi keräsalaatti ja annostele lautaselle. Kaada päälle ihana kuuma kesäkurpitsa-juusto-siemen-sekoitus.

NAUTI!


Varsin pääsiäisellinen asetelma, eikö totta? :)



perjantai 15. maaliskuuta 2013

Broilerinmaksa-omenasalaatti

Näinä aurinkoisina päivinä kannattaa laittaa hyvät kävelykengät jalkaan, kipitellä Hakaniemen kauppahalliin ja ostaa tuoretta broilerinmaksaa.

Jos haluat loihtia takuuvarmasti kesän lautaselle ja hymyn ruokailijoiden huulille, tee broilerinmaksa-omenasalaattia.
Tämä on yksi minun ehdottomista suosikeistani monien monien monien lempisalaattieni joukossa.

Rakkauteni maksaan on syvä. Näin ei tosin ollut aina, pitkään olin sitä mieltä, että maksaa voi nippa-nappa niellä maksalaatikossa hirveän rusinakuorrutuksen avulla. Jos siis olet vannoutunut maksanvihaaja, mieti milloin olet oikeasti viimeksi maistanut maksaa? Oletko antanut hänelle tsäänssin aikuisiällä? Broilerinmaksa on maultaan miedohkoa, joten tästä on hyvä aloittaa. :)


Broilerinmaksa-omenasalaatti (1:lle)

100 - 200 g broilerinmaksaa
nokare margariinia tai voita
1 omena
1/2 punasipulia
keräsalaattia (tai jotain muuta)
sitruunamehua
suolaa
pippuria
2 rkl portviiniä

Sulata margariini pannulla, paista maksat nopeasti (3 - 5 minuuttia) kuumalla pannulla. Kun maksat ovat kypsät, lorauta pari reilua lorausta portviiniä maksojen päälle pannulle. Anna alkoholin porista pois. Mausta maksat suolalla ja pippurilla.

Kokoa salaatti sillä välin kun maksat paistuvat. Revi salaatinlehdet, pilko sipuli ja omena ohuiksi siipaleiksi.
Lorauta omenasiivujen päälle sitruunamehua.

Yhdistä kaikki salaatin aineksiet ja rouhaise päälle vielä hieman suolaa.

Nosta kuumat maksat salaatin päälle ja nauti heti.


Jos innostuit ja haluat riehaantua maksan parissa, kokeile myös broilerinmaksaa appelsiini-punaviinikastikkeessa tai rakuunaista dijon-maksakapastaa.

Ja ennen kaikkea: Oikein rentouttavaa viikonloppua kaikille! Jätetään burn-outit työpaikalle!


tiistai 12. maaliskuuta 2013

Mustikkainen banaani-kaurapaistos

Minun teki eräänä viikonloppu-aamuna ihan älyttömästi mieli jotain leivonnaista. Mutta ei puhettakaan, että olisin jaksanut leipoa mitään työlästä tai kohotella taikinoita. Eli ihan Germknödelin tasoista väkerrystä ei nyt ollut luvassa. :)

Apuun tuli tämä Mietteitä matkan varrelta -blogista pari päivää aiemmin löytämäni resepti. Paistos / uunipuuro vaikutti erittäin mielenkiintoiselta, joten ei kun kokeilemaan!


Paistos olikin mitä oivallisin keino hankkiutua eroon syvän ruskeista banaaneista. :)

Bansku on valmis autuaimmille metsästysmaille

Suosittelen paistosta aamupalalle, brunssille, väli- tai iltapalaksi. Jälkiruokana se ei toimi, sen verran tukevaa kamaa hän on. Tarjoa paistos ehdottomasti kuumana tai lämpimänä.

Kokeilimme pnimittäin aistosta sekä kuumana että kylmänä. Pari tuntia seissyt paistos oli koostumukseltaan jokseenkin limaista, mutta kermavaahdon tai vaniljajugurtin kera se toimi silti oikein hyvin. :)

Mielestäni mustikat eivät olleet reseptissä mikään ehdoton elementti, eli voit jättää ne poiskin.


Mustikkainen banaani-kaurapaistos (3 annosta)

2 dl kaurahiutaleita
1 iso banaani
2 dl maitoa
1/4 tl kanelia
1/4 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
kourallinen jäisiä mustikoita (tai tuoreita)
voita vuokien voiteluun
(sokeria)

Muussaa banaani. Sekoita kaurahiutaleet, kaneli, leivinjauhe ja vaniljasokeri. Lisää banaani ja maito.

Lisää lopuksi jäiset mustikat (sulat mustikat värjäävät koko paistoksen lilaksi), sekoittele varovasti.

Voitele pikku vuoat ja paista paistosta 180 asteisessa uunissa noin 20 minuuttia.

Jos haluat makeampaa paistosta, lisää hieman sokeria.


Tarjoa sellaisenaan, tai vaniljajugurtin, vaniljajäätelön, vaniljakastikkeen tai kermavaahdon kanssa.


Paistos on uunista tultuaan melko töpäkkää, vaikka taikina tuntuikin löysähköltä.

Tästä jatkuu (tai alkaa) hyvä viikonloppu. :)


sunnuntai 10. maaliskuuta 2013

Väli-Amerikkalaisia tacoja, katkarapu-ananassalsa, quacamole, papudippi, maissi-tortillat...

Olemme tänä talvena tunnelmoineet häämatkamme jälkeen Väli-Amerikkalaisissa sfääreissä. Olemme muutamaankin otteeseen pyöräytelleet tortilloja (Nicaraguassa tacoja), quacamolea, erilaisia salsoja, papudippiä ym.

Lisäksi tempaisimme vanhojen aikojen kunniaksi tyttöporukalla meksikolaisen illan - ihan niinkuin lukioaikoina. Silloin tosin tortillat ja tahnat olivat valmiita kaupasta ja tequilaa kului huomattavasti suurempia määriä... :)

iPhone-laatuista valokuvausta

Osa resepteistä on jo täysin hanskassa, osa vaatii vielä jatkojalostusta. Esimerkisi papudippiä aion vielä kehitellä, mutta tällaisenaankin se on varsin maukasta.

Mutta siis mikä ihana tapa viettää illanistujaisia! Kukin saa koota omanlaisensa tacot / tortillat. Ja jokaiselle riittää taatusti pilkottavaa. :) Varoituksen sana vain, tahnoja ja salsoja ei pyöräytä hetkessä, vaan pilkkominen ym. vaiheet vievät aika tavalla aikaa. Hyvä idea onkin tehdä tahnat edellisenä päivänä jääkaappiin odottamaan. Sitten voi keskittyä juhlailtana olennaiseen: syöpöttelyyn ja nauramiseen! :)


Massi-tortillat (6 kpl tai 8 pientä)

1,5 dl vehnäjauhoja
1 dl maissijauhoja
suolaa
1 dl vettä
n. 1 rkl öljyä

Sekoita kaikki taikinan ainekset sekaisin. Nosta taikina hetkeksi kylmään vetäytymään. 

Jaa taikina osiin ja pyörittele palloiksi. Litistä pallot ja kauli tortillat todella ohuiksi.

Kuumenna pannu superkuumaksi. Paista tortillat nopeasti molemmin puolin kuivalla pannulla. Älä siis lisää öljyä, voita tai mitään muutakaan turhaa.


Nosta valmiit tortillat lautaselle pyyhkeen alle odottamaan loppujen paistelua.


Ja sitten todellinen hitti! Kannattaa ehdottomasti käyttää tuoretta ananasta, mutta hätätapauksessa tölkkikamallakin pärjää (huonosti).

Katkarapu-ananassalsa

pala tuoretta ananasta (tai purkki ananaspaloja)
1 pieni punainen paprika
1 mieto punainen chilipalko / chilimaustetta purkista
1/2 rkl ruohosipulia / 1 kevätsipuli
1/2 ruukkua korianteria (tai hieman vähemmän)
1 pieni pussi katkarapuja (180 g)
loraus sitruunamehua
suolaa ja pippuria

Sulata ja valuta ravut. Pllko ananas, paprika, chili ja ruohosipuli.

Yhdistä kaikki aineet ja mausteet, tarkasta maku ja lisämausta tarpeen mukaan suolalla ja pippurilla.


Quacamole

1 avokado
2 pientä tomaattia tai 1 iso
1/2 pientä sipulia
3 valkosipulinkynttä
1 rkl lime- tai sitruunamehua
(1/2 limen kuori raastettuna)
1/4 nippua tuoretta korianteria
1/4 kuivattua chiliä tai n. 1/4 tl chilijauhetta (tai jätä kokonaan pois tai laita enemmän, oman maun mukaan)
loraus maitoa
suolaa ja pippuria

Muusaa avokado esim. sauvasekoittimella. Pilko sipuli todella pieneksi silpuksi. Murskaa valkosipulinkynnet. Pilko myös tomaatit todella pieneksi. Silppua korianteri.

Yhdistä avokadon joukkoon sipulit, valkosipulit, tomaatit mehuineen ja siemenineen, limen tai sitruunan mehu,   korianteri ja muut mausteet.

Jos haluat hieman löysempää ja kuohkeampaa quacamolea, lisää maitoa. 

Anna guacamolen oleentua mielellään pari tuntia.



Papudippi

4 dl keitettyjä kidney-papuja
1 rkl tomaattipyrettä
1,5 rkl sitruunamehua
2 isoa valkosipulinkynttä
1/4 sipulia
muutama oksa korianteria (parempi enempi ku vähempi)
muutama oksa tuoretta oreganoa
1 jalapeño
1/2 tl tabascoa (maun mukaan)
1 1/2 tl suolaa (maistele, että tulee oikein)
vettä notkistamiseen

Jos keität itse pavut, keitä ne jo edellisenä päivänä, tämä vaatii aikaa.

Soseuta keitetyt kidney-pavut sauasekoittimella. Murskaa valkosipulinkunnet ja silppua korianteri.
Pilko jalapeñot.

Yhdistä kaikki ainekset. Maistele ja maustele. Jos keksit jonkun loistomausteen, joka minulta puuttuu ja jonka ehdottomasti katsot sopivan mukaan, let me know!! :)

Papudipinkin kannattaa oleentua muutamasta tunnista yön yli.


Tarjoa vielä yllämainittujen herkkujen kanssa esim. tuoreita kasviksia, kermaviiliä, juustoraastetta, nachoja... Mistä vain itse tykkäät!

Ja tietysti Nicaragualaista superhyvää rommia Flor de Cañaa tai tequilaa. :D

keskiviikko 6. maaliskuuta 2013

Parsakaalia ja aprikoosia nepalilaiseen tapaan

Jee! Pitkästä aikaa jotain tosi erilaista! Ja ihanan oranssia, vihreää, raikasta, maukasta ja terveellistä.
Suosittelen kaikkia kokeilemaan tätä mahtavaa nepalilaista reseptiä.

Tämä ohje löytyi Hyvä Terveys -lehdestä (3/2013). Täytyy siis olla hyvää ja terveellistä. :)
Kevät, olen valmis! Bring it on!


Parsakaalia ja aprikoosia nepalilaiseen tapaan (2:lle)

250 - 300 g parsakaalia
1 rkl sitruunamehua
2 valkosipulinkynttä
1 pienen appelsiinin kuori ja mehu
(1/2 dl vettä)
rypsiöljyä
1/2 kanelitanko
1/2 tl sinapinsiemeniä
1 tl kardemumman siemeniä
3 kokonaista neilikkaa
1/2 dl kuivattuja aprikooseja
pieni kourallinen cashew-pähkinöitä
suolaa
pippuria
1/2 dl tuoretta minttua

riisiä


Pilko parsakaali ja keitä kypsäksi. Laita myös riisi kiehumaan.

Pese appelsiini ja raasta sen kuori. Purista myös mehu talteen.

Pehmitä aprikooseja hetki vedessä. Pilko pieniksi paloiksi.

Ota kauneimmat parsakaalinnuput syrjään (noin puolet koko määrästä). Soseuta loput parsakaalit sauvasekoittimella.

Kuumenna loraus öljyä pannulla, lisää valkosipuli ja mausteet. Herättele mausteita kuumassa öljyssä minuutin verran.

Lisää pannulle appelsiinimehu, sitruunamehu, aprikoosit, kuoriraaste ja soseutettu parsakaali. Lisää myös vettä, jos kastike tuntuu todella kuivalta. Keittele kastiketta pari minuuttia, mausta silputulla mintulla (jätä vähän koristeeksi) suolalla ja pippurilla.


Lisää pannulle myös parsakaalin nuput. Lämmitä.

Ripottele kastikkeen päälle myös murskatut cashew-pähkinät sekä mintun lehtiä.

Tarjoa riisin kanssa.

maanantai 4. maaliskuuta 2013

Broilerinmaksaa appelsiini-punaviinikastikkeessa

Sitruskausi käy kuumana, joten niin käyn minäkin. :)

Jos kaipailet ideoita appelsiinien ja sitruunoiden hyödyntämiseen, kokeile raikasta sitrustorttua, sitruksilla maustettua katkarapu-fenkolipastaa tai sitruunaista parsarisottoa.

Broilerinmaksa on mielestäni ihan ässä raaka-aine. Se on todella proteiini- ja rautapitoista ja aivan super-herkullista. Ehkä perinteisempi maksa-herkku on dijon-rakuunakastikkeessa tarjottu maksa, mutta  jos haluat nostaa maksaelämyksen toiselle tasolle ja tarjota jotain erilaista, kokeile kastikkeessa appelsiinin ja punaviinin yhdistelmää. Et tule pettymään.

Etenkin, jos rakastat appelsiinia yhtä paljon kuin minä. :)


Broilerinmaksaa appelsiini-punaviinikastikkeessa (5:lle)

800 g broilerinmaksaa
50 g voita
2 sipulia
4 valkosipulin kynttä
4 tl raastettua appelsiininkuorta (1 iso appelsiini)
4 laakerinlehteä
2,5 dl punaviiniä
4 rkl tomaattipyreetä (2 pientä tölkkiä)
reilu 1 dl ruokakermaa
suolaa
pippuria
(1 tl sokeria)

pastaa

Paloittele broilerinmaksat reilun kokoisiksi palasiksi. Paista maksat nopeasti kuumalla pannulla.
Älä paista liian pitkään, etteivät ne sitkisty. Nosta maksat sivuun odottamaan.

Laita pasta kiehumaan.

Pese appelsiini ja raasta kuori. Pilko sipulit ja murskaa valkosipulit.

Aloita kastikkeen teko puhtaalta pannulta. Sulata voi ja kuullota siinä sipuleita pari minuuttia. Lisää appelsiininkuoriraaste ja laakerinlehdet.

Lisää tuokion kuluttua myös tomattipyre ja punaviini sekä viimeiseksi kerma. Mausta.
Jos appelsiini maistuu liian hyökkäävästi, lisää hieman sokeria.

Anna kastikkeen porista hetki. Lisää maksat ja sekoita kunnolla.



lauantai 2. maaliskuuta 2013

Vihreä purjo-parsakaalipiiras (eli suomalainen prasopita)

Rakastan rakastan rakastan purjoa!
Kuten varmasti on jo käynyt ilmi purjo-lohesta, purjokeitosta, tomaatti-paprikakeitosta... Ja lisää on tulossa. :)


Tämän piiraan inspiraationa on kreikkalainen Prasopita-piiras. Muokkasin versiosta astetta suomalaisemman korvaamalla feta-juuston sinihomejuustolla ja lisäämällä mukaan parsakaalia.
Vaihdoin myös tillin timjamiin.

Jos et tykkää sinihomejuustosta, voit huoletta jättää sen pois. Piiraassa riittää makua muutenkin.


Vihreä purjo-parsakaalipiiras

Taikina:
2,5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
0,5 tl suolaa
0,75 dl maitoa
50 g sulaa margariinia

Täyte:
1/2 purjo
2 sipulia
3 valkosipulinkynttä
n. 150 g parsakaalia (yhden kukinnon nuput)
1 rkl oliiviöljyä
400 g raejuustoa
reilu 1 dl mustia oliiveja
1 rkl hunajaa
suolaa
mustapippuria
timjamia
muskottpähkinää
cayennepippuria
(n. 50 g sinihomejuustoa)

2 munaa
2 dl ruokakermaa


Valmista ensin täyte.
Pilko purjo ja sipulit ja murskaa valkosipulit. Pehmitä heitä pannulla öljyssä muutama minuutti. Anna jäähtyä.

Keitä parsakaalit napakoiksi. Anna jäähtyä.

Yhdistä sipulit, raejuusto, pilkotut oliivit, hunaja ja mausteet. En antanut mausteisiin mittoja, voitte pelata oman makunne mukaan. Puhutaan noin 1/2 - 1 tl kutakin. Timjamia enemmän, cayennepippuria vähemmän. :)

Riko munien rakenne ja sekoita ne ruokakerman kanssa. Laita uuni lämpenemään 180 C.

Valmista sitten taikina.
Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää maito ja margariini.
Sekoita taikina tasaiseksi.

Painele taikina paperoituun irtopohjavuokaan, jonka seinät on myös voideltu. Tee taikinasta hieman kuppimainen, jottei muna-kermaseos pääse valumaan pois.

Kaada raejuusto-sipuliseos pohjan päälle. Asettele parsakaalit seoksen päälle. Murustele halutessasi sinihomejuusto mukaan.

Kaada lopuksi muna-kermaseos piiraan päälle. Tuikkaa hänet heti uuniin, jotta munat alkavat hyytyä.

Paista 180 C uunissa noin 50 minuuttia - tunnin. Piiras on valmis, kun muna on kunnolla hyytynyt ja reunat ottaneet ihan pikku-aavistuksen väriä.


Tein samaisiin illanistujaisiin, joissa piirastakin tarjottiin, myös ilmiömäistä leipää. Tällä kertaa se näytti tältä. :)



tiistai 26. helmikuuta 2013

Purjo-kantarellilohi

Purjo on huippuhyvää ja sopii kaikenlaisiin ruokiin. Lisäksi purjo on uskomattoman kaunis ruoka-aine! Siinä hehkuu kaikki elinvoimaisen vihreät sävyt hailakan vaaleasta syviin sävyihin. Värit suorastaan räjähtävät esiin, kun purjon keittää nopeasti.


Olettekin varmasti jo todistaneet rakkauteni purjokeittoihin (joista on itseasiassa jo melko monta versiota, pitääpä blogauttaa), mutta lisäksi palvon purjopiirakkaa (resepti tulossa), purjogratiinia (oi, tämäkin resepti puuttuu), purjopastaa, purjosalaattia... Kaikki käy. :)

Purjossa on  rautaa, C- ja B6-vitamiinia, magnesiumia, kuparia, kalsiumia sekä muita hivenaineita. Se on myös runsaskuituinen ja vähäkalorinen. Ja joko sanoin kaunis!

Estetiikasta puheenollen, tässä nopeasti tehty arkiruoka, jossa estetiikkaan ei kiinnitetty huomiota. :)
Palat olen kuitenkin jättänyt tarkoituksella suuriksi, sillä lohen kuuluu jäädä meheväksi ja purjo saa maistua kunnolla.


Purjo-kantarellilohi (2:lle)

350 g lohta
1/2 purjo
1 - 2 dl paistettuja kantarelleja (pakkasesta)
sitruunamehua
suolaa
pipuuria

1,5 dl rikottuja ohrasuurimoita


Laita ohrasuurimot kiehumaan.

Leikkaa purjo reilun kokoisiksi paloiksi ja keitä ne pehmeäksi. Kaada vesi pois.

Paloittele lohi isoiksi kuutoiksi. Lämmitä loraus öljyä pannulla ja lisää lohet. Jos käytät pakastettuja, valmiiksi paistettuja kantarelleja, lisää ne pari minuuttia lohipalojen jälkeen pannulle.

Paista lohet kypsäksi, mutta älä liian kuivaksi. Mausta.

Kokoa annos.


Voi hyvänen aika näitä tulppaaneja! Olisipa aina tämä aika vuodesta. :)




perjantai 22. helmikuuta 2013

Amerikkalaiset pannukakut ja granola - niistä on hyvä aamu tehty

Onko olemassa mitään ihanampaa kuin viikonlopun kiireettömät aamut? 

Meillä ne alkavat aina verkkaisesti heräilemällä. Sängyssä ollaan kunnes tulee nälkä tai iskee himo hiihtämään. :)

Väli-Amerikan matkamme jälkeen mieheni innostui amerikkalaisista pannukakuista, siellä niitä oli tarjolla hienompien hotellien aamupaloilla. Niiden koostumukset kuitenkin vaihtelivat paljon, teimme pitkin matkaa analyysejä taikinoiden eroista. 

Kotiin palattuamme kehittelimme juuri meidän makuumme sopivan reseptin. Reseptiikka taisi olla lähinnä minun vastuullani, paistaminen kuuluu miehelleni, kuten kaikki muukin aamulla lieden ääressä toimitettava touhu.

Amerikkalaiset pannukakut ovat mielestäni parhaita viipaloidun banaanin kanssa, mieheni suosii vaahterasiirappia. Vaihtoehdothan ovat loputtomat...


Amerikkalaiset pannukakut (2 isoa)

2 dl jauhoja
1 tl (ruokokide)sokeria
1/2 tl suolaa
3/4 tl leivinjauhetta
1/2 tl soodaa
1 muna
1,5 dl piimää
0,5 dl maitoa
1-2 rkl voisulaa

Sekoita kuivat aineet keskenään. Vatkaa muna vaahdoksi ja lisää siihen piimä ja voisula.
Lisää kuivat aineet piimäseokseen. 

Taikinan kuuluu olla melko paksua - semmoista ettei se kauheasti valahtele pannulla.

Paista pannulla miedossa lämmössä lorauksessa rypsiöljyä. Älä anna kärtsähtää. :)


Jos mieheni nautti aamulla aina pannukakkuja, oli minun valintani granola. Eli yleensä makeahkoa ja rapsakkaa mysliä (murumysliä), jugurttia ja tuoreita hedelmiä paloina. Aivan ihanaa!

Ja ei kun tätäkin kotona testaamaan.

Kuvassa kauhea värivirhe!
Granola (1:lle)

100 - 200 g hedelmiä
noin 1/2 dl mysliä
noin 1 1/2 dl jugurttia
kanelia
(kardemummaa)
vaahterasiirappia

Lohko lautasen pohjalle hedelmäpaloja (mielestäni erilaiset melonit ovat parhaita).
Ripottele päälle mysliä, vaikka itse tehtyä (resepti alla).
Lusikoi päälle ihanaa itse tehtyä jugurttia tai mieleistäsi kaupan valikoimasta.
Ripottele päälle vielä kanelia (ja kardemummaa) ja halutessasi lorota vähän vaahterasiirappia.


Itse tehty mysli (isohko purkillinen)

4 dl kaurahiutaleita (tai neljää viljaa)
2 dl leseitä (vehnää ja ruista laitoin)
2,5 dl erilaisia pähkinöitä ja siemeniä (ajoin blenderissä pienemmäksi paloiksi)
0,5 tl inkivääriä jauheena
0,5 tl kanelia
ripaus suolaa
0,5 dl rypsiöljyä
3 rkl hunajaa (juoksevaa) tai vaahterasiirappia

Sekoita keskenään kuivat aineet, levitä uunipellille. Sekoita öljy ja hunaja, ja jos hunaja jää kökkäreiseksi, käytä vaikka vähän aikaa mikrossa (ihan pari sekuntia riittää). Kaada hunaja-öljyseos kuivien aineiden päälle ja sekoita käsin. Paahda uunissa 170 asteessa n. 15 minuuttia, välillä pöyhien. Tarkkaile mysliä, sillä se palaa helposti. Lisää paahdettuun mysliin haluamiasi kuivattuja marjoja ja hedelmiä sen verran kun tuntuu hyvältä. Kaada kuivaan, tiiviiseen purkkiin ja säilytä huoneenlämmössä.


Ja jottei todellisuus unohdu, tässä viikonlopun vakiosetti.

Hyvää leipää, molemmille omaa juustoa, hurjasti kurkkua ja ohuen ohutta leikettä au saison. :)


Ja näitä siellä lieden äärellä paistellaan - täydellisen löllöjä, mutta nätisti kasassa pysyviä munia.


Rauhallisia viikonloppuaamuja kaikille!

keskiviikko 20. helmikuuta 2013

Sipulinen tomaatti-paprikakeitto

Rakkauteni keittoihin on kiistaton. Suhtaudun myös lähes jopa maanisen intohimoisesti tomaattiin ja purjoon.
Ja kun tähän lisää vielä suola-suosikkini suolakurkun - aijai.


Suolakurkku on siis minun go-to-tukeni, kun urheilu on uuvuttanut ja aikaansaanut suolanhimon. Vaihtoehto hänelle on suolapurkin nuoleminen - ei lainkaan yhtä mukavaa.


 Tämän keiton resepti löytyi uusimmasta Maku-lehdestä (1/2013) ja meni heti testiin.

Keitto oli hyvää ja kevyttä. Nälkä lähti, mutta palasikin pian. :)


Sipulinen tomaatti-paprikakeitto (2:lle tai 4:lle alkuruoaksi)

1 paprika
1 sipuli
1/2 purjoa
2 valkosipulinkynttä
oliiviöljyä
1 prk (500 g) paseerattua tomaattia
3 dl vettä
2 rkl kasvisfondia
tuoretta basilikaa (tai kuivaa) niin paljon kun mielii
1/4 tl mustapippuria
(1 dl ruokakermaa tai maitoa)

Suolakurkkusalsa päälle:
1 suolakurkku hienonnettuna
1 pieni / puolikas sipuli hienonnettuna
1 rkl hunajaa

Kuutioi paprika. Kuori ja kuutioi sipuli. Halkaise, huuhtele ja viipaloi purjo. Hienonna valkosipulinkynnet.

Kuullota paprikaa ja sipuleita öljyssä kattilan pohjalla muutaman minuutin ajan. Lisää joukkoon paseerattu tomaatti, vesi ja fondi.

Anna hautua noin 10 minuuttia, yhdistä sillä välin suolakurkkusalsan ainekset.


Mausta keitto basilikalla ja pippurilla. Jos haluat kermaisemman keiton, lisää ruokakermaa tai maitoa. Kuumenna keitto, mutta älä enää keitä.

Tarjoa suolakurkkusalsan kanssa.





sunnuntai 17. helmikuuta 2013

Peruna-tomaattipaistos turkkilaiseen tapaan

Hiihtolomat alkoivat Etelä-Suomessa, mutta jostain syystä hiihtoladut olivat lähes tyhjät! Eipä kyllä omaa menoa haitannut, päinvastoin. Ja sivakoinnin jälkeisen supernälän voi kaikottaa tehokkaasti esimerkiksi peruna-tomaattipaistoksella.

Tämä herkullinen perunaruoka on peräisin kuulemma Länsi-Anatoliasta ja paistetaan perinteisesti savivuoassa. Vuoka toimii loistavasti lisukkeena vaikka falafeleille tai grillimakkaralle, mutta myös broilerinsydänvartaille, lohelle tai kanalle. Voit tarjota sen myös sellaisenaan pääruokana.

Jos haluat oikein mehevän ja tomaattisen vuoan, tee kastikeannos 1,5-kertaisena.


Peruna-tomaattipaistos turkkilaiseen tapaan (4:lle)

600 kg perunoita
oliiviöljyä
2 punasipulia halkaistuna ensin pitkittäin, sitten poikittain ja viipaloituna pitkittäin
3 - 4 hienonnettua valkosipulinkynttä
2 tl juustokuminaa
1 - 2 tl punaista chiliä tai 
1 hienonnettu tuore punainen chilipaprika ilman siemeniä
2 tl kuivattua oreganoa tai muutamia oksia tuoretta
1 tl sokeria
1 rkl valkoviinietikkaa 
1 tl sitruunamehua
1 tölkki ( 400 g ) tomaattimurskaa (ilman mehua)
n. 15 mustaa hyvää oliivia
100 g fetajuustoa murustettuna
suolaa
mustapippuria
tuoretta oreganoa



Pane perunat kattilaan kylmään veteen, kuumenna kiehuvaksi ja keitä 15 - 20 min. kunnes perunat ovat aldente-kypsiä, eli eivät liian pehmeitä.

Kaada vesi pois ja huuhdo perunat kylmässä juoksevassa vedessä. 
Kuori perunat ja leikkaa ne reilun suupalan kokoisiksi paloiksi.

Kuumenna uuni 200 asteeseen.


Kuumenna öljy pannussa, lisää sipuli ja valkosipuli ja kuullota, kunnes sipulit ovat pehmenneet. 
Lisää juustokumina, chili ja oregano (säästä vähän loppukoristeluun).

Lisää joukkoon sokeri, viinietikka ja tomaattimurska. Suolaa ja pippuroi. Anna porista hetkonen.


Lado perunat ja oliivit uunivuokaan, rouhaise hieman suolaa perunoiden päälle. Kaada tomaattiseos päälle. Voit lisätä halutessasi tomaattimurskan "nesteetkin", etenkin jos haluat perunoiden vielä kyspsyvän uunissa.

Murustele fetajuusto pinnalle ja ripottele päälle oreganoa.

Paista uunissa 25 - 30 min, kunnes fetajuusto ottaa rapsakkuutta ja ruskeaa väriä kulmiin.

Valmiina uuniin (tämä kuva on jotenkin niin eitiis!)


keskiviikko 13. helmikuuta 2013

Ihanainen puolukkapiiras tosiystäville

Ystävänpäivän kunniaksi intohimoisen ja räiskyvän punaisia sävyjä kaikille rakkaille ystäville ja elämäni miehelle. :)

Työkiireiden vuoksi en lähettänyt tänä vuonna kortin korttia tai keksinyt mitään muutakaan erityiskivaa. Sen sijaan annan teille hyvän reseptin, jota tehdessänne toivottavasti ajattelette minua yhtä lämmöllä, kuin minä aina ajattelen teitä.


Tämä puolukkapiiras on todella helppo tehdä. Toimii siis hyvin kiireisen arjen keskelläkin.

Tein tämän maanantai-iltana töiden jälkeen, ja tiistaina vieraille tarjottaessa maistu mainiosti. Aikaa ei leipoessa mennyt kuin parikymmentä minuuttia (+ toki uunin odottelu).

Kiille toimii tässä lähinnä "liimana" eikä luo paksua kiillekerrosta.


Ihanainen puolukkapiiras tosiystäville

Pohja:
100 g margariinia
1/2 dl sokeria
1 muna
1 1/2 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
2 dl vehnäjauhoja

Täyte:
2 dl maitorahkaa
2 dl (kevyttä) kermaviiliä
1,5 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
2 munaa

Päälle:
2,5 dl puolukoita
1 dl punaista mehua tai vettä ja sokeria
1 liivatelehti

Laita irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi. Öljyä reunat ohuelti.

Sekoita nopeasti kaikki pohjataikinan ainekset keskenään. Painele pohja vuoan pohjalle.

Sekoita kaikki täytteen aineet keskenään. Kaada pohjan päälle.

Paista 45 minuuttia 175-asteisessa uunissa.

Kun kakku on kunnolla rauhassa jäähtynyt, ripottele päälle kohmeiset puolukat ja tee kiille. Laita liivatelehdet kylmään veteen likoamaan.
Lämmitä mehu kattilassa lähes kiehuvaksi. Purista liivatteista turhat nesteet pois ja liota ne kuumaan veteen. Anna jäähtyä melko jähmeäksi, mutta kuitenkin "kaadettavaksi".

Sivele lusikan avulla kiillettä puolukoiden päälle. Jos tuntuu, että puolukat jo saivat kiillettä kyllikseen, et välttämättä tarvitse koko satsia.


Hyvää ystävänpäivää kaikille! Tervetuloa kylään! :)