perjantai 22. marraskuuta 2013

Limemarinoidut herkkusienet

On viiiikonloppu eessä taas *viikonloppu, viikonloppu, viikonloppu, viikonloppu*...

Ja sehän tarkoittaa hitaampaa rytmiä, kynttilöitä, hyvää ruokaa, punaviiniä, rakkautta, kotoilua... Ja hyvien ystävien tapaamista! Ykkös-O, täältä tullaan! :)


Jos järkkäät sortin tai toisen get-togetheriä, johon kaipaat helposti valmistuvaa mutta ah-niin-herkullista murkinaa, kokeile vaikka limemarinoituja herkkusieniä. (Varoitus, voimakkaat maut asettavat haasteen viinille, suosittelen kuohuviiniä. Heh, kuten aina. :) )

Limemarinoidut herkkusienet sopivat hyvin alkupalaksi, lisukkeeksi tai salaatiksi. Kokeile tarjota vaikka salaattikääryleessä.



Limemarinoidut herkkusienet 

250 g tuoreita herkkusieniä
1 punasipuli
1 lime
loraus oliiviöljyä
1 cm pätkä inkivääriä
2 valkosipulinkynttä
1 kuivattu chili / chilijauhetta
muutama oksa tuoretta oreganoa (tai korianteria)
suolaa
pippuria

Pilko herkkusienet reiluiksi paloiksi.
Pese lime, raasta sen kuori ja purista mehu taltee. Kuori ja raasta inkivääri. Jauha kuivattu chili.

Yhdistä kaikki aineet kulhossa. Lisää kuitenkin inkivääriä ja limeä vähitellen, ettei maku yhtäkkiä tulekin liian voimakkaaksi.

Anna sienten marinoitua kylmässä 15 minuutista muutamaan tuntiin.


keskiviikko 20. marraskuuta 2013

Grillattua ananasta salvia-inkiväärivoissa

Mikä megapimeys ulkona vallitseekaan!

Tekisikö mieli siirtää tunnelmat hetkeksi aurinkoon ja lämpöön? Pieni askel oikeaan suuntaan on jälkiruoka, joka muistuttaa kesästä.

Grillattu ananas on yksi kesän klassikkojälkkäreistä, mutta sehän toimii myös talvella! Tuoretta ananasta saa kaupasta ympäri vuoden, ja valmistus onnistuu sekä pannulla että grillissä. :)

Täyttä itsepetosta, mutta kokeilun arvoista! :D


Grillattua ananasta salvia-inkiväärivoissa (4:lle)

n. 1/4 tuoreesta ananaksesta
1 - 2 rkl voita tai margariinia
muutama tuore salvian lehti
n. 2 tl raastettua tuoretta inkivääriä
1 tl palmusokeria

vaniljajäätelöä tai kermavaahtoa
sitruunamelissaa


Kuori ja viipaloi ananas n. 1 cm paksuiksi viipaleiksi

Sulata voi pannulla. 
(Jos valmistat ananaksen grillissä, sivele ananasviipaleet ennen paistamista sulalla voi-mausteseoksella ja lisää pari kerrosta grillauksen aikana.)

Murskaa salvian lehtien koostumus, jotta saat maut irti. Raasta kuorittu inkivääri.
Lisää voihin mausteet ja sokeri. 

Nosta pannulle ananassiivut. Paista molemmin puolin n. 7 - 10 minuuttia, kunnes pinnat saavat väriä.
Nosta kuumat ananakset lautaselle ja tarjoa esim. vaniljajäätelön kera.


Ja piristystähän tarvitaan, joten lopuksi haluan esitellä mökkikauden kauneimman kahvihetken kattauksen, made by Äiti. 
Meinasin kuolla nauruun! Laatikkoahan ei voinut edes avata nätisti, vaan se piti raadella auki. :D Saatikka että nostaisi donitseja lautaselle. Turhaa tiskiä! :D :D :D 

Voi se(kin) oli hauska päivä...


sunnuntai 17. marraskuuta 2013

Kauraiset punajuurisämpylät

Yritän kovasti oppia rakastamaan punajuurta. Mikä suloinen punainen pallukka, joka värjää ruoan kuin ruoan, jopa kaupan mansikkajäätelöt. :)


Ja joskus elämän kai pitää olla vaaleanpunaista ja söpöä? Esimerkiksi jos haluaa järjestää teemabileet. Kyllähän vaaleanpunaiset asiat kuuluvat kiinteästi esim. polttareihin, ystävänpäivään, pikkutyttöjen juhliin... Tai ybermaskuliinisen mieheni synttärikakkuun pari vuotta sitten.


Eli ehkä punajuurelle löytyy rooli minunkin keittiöstäni?

Myönnän olevani ennakkoluuloinen punajuurta kohtaan. Tavallaanhan se on tosi hyvää, mutta joku on aina tökkinyt. Lindströminpihvi, borssikeitto tai rosolli ei vain uppoa. Maku on liian dominoiva.

Ehkä parhaimmillaan punajuuri on paahdettuna ja jonkun ihanan suolaisen juuston kanssa tarjottuna. Tai yllättäen leivonnaisissa! :D


Näin kävi eilen meillä kotona:

Vedin punajuurisämpylät uunista, halkaisin yhden, voitelin sen ja haukkasin. Ja ensimmäinen asia, mikä suustani purkautui oli: "Pyhä punajuuri Batman!"
(Ei mitään käsitystä, mistä tämä reaktio kumpusi. Joskus sen vain tuntee tulevan.)

Olohuoneesta kuului jokseenkin kummastunutta mutinaa. Mieheni viihdekulttuurin tuntemus on reikäisempi kuin jääkiekkomaalin verkko. Pisteet pinajuuren ja bätmänin välillä eivät vain yhdistyneet...

Enivei, nämä äärimmäisen suloiset punajuurisämpylät saivat herkullisuudellaan primitiivireaktion aikaan. Punajuuri toi juuri sopivasti makeutta ja mehevyyttä sämpylöihin, muttei puskenut liiaksi läpi.


Kauraiset punajuurisämpylät (n. 10 kpl)

1,5 dl olutta
1 dl vettä
1 pss kuivahiivaa
150 g punajuuriraastetta (raa'asta punajuuresta)
1 tl suolaa
1/2 tl sokeria
1 dl kaurahiutaleita
1/2 dl kauraleseitä
n. 1 tl pomeranssinkuorta
1/2 tl inkivääriä
n. 1/4 dl pellavansiemeniä
30 g margariinia tai voita
n. 6 dl hiivaleipävehnäjauhoja


Kuori ja raasta punajuuret karkeaksi raasteeksi.

Yhdistä olut ja vesi keskenään ja lämmitä reippaasti yli hiivan heräämislämmön. Lisää nesteeseen punajuuriraaste, n. 1 dl jauhoista ja hiiva. Sekoita.

Yhdistä keskemään kaurahiutaleet, -leseet, sokeri, suola, pellanvansiement ja mausteet. Lisää ne taikinaan.

Alusta hissukseen loputkin jauhot joukkoon. Loppuvaiheessa jauhon lisäilyä tipauta sekaan myös margariininokareet. Alusta taikinaa kunnes se on kimmoisaa.

No jo on pinkkiä!

Anna taikinan kohota liinan alla lämpimässä ja vedottomassa paikassa noin 30 - 40 minuuttia.


Kohotuksen jälkeen pyöräyttele taikinasta sämpylöitä.


Anna kohota jälleen liinan alla 30 - 40 minuuttia. Jos haluat erityisen rapeakuorisia sämpylöitä, sumuta kohonneet sämpylät vedellä. Lorauta myös uunin pohjalle puolisen desiä vettä ja sulje luukku äkkiä.


Paista kohonneita sämpylöitä 200-asteisessa uunissa noin 15 - 20 minuuttia.


Nauti kuumana ja rapeakuorisena voin ja juuston kera. Mehevyys pysyy hyvin myös seuraaviin päiviin. Uusi suosikki on syntynyt. :)

lauantai 16. marraskuuta 2013

Intialainen kardemummaporsas

Kardemumma on suosikkimausteeni. Ylivoimaisesti.

Olen miettinyt asiaa pitkään, tykkään nimittäin kaikesta. :) Lopulta kardemumman voiton sinetöi sen monipuolisuus; kardemumma voi olla kotoinen tai kaukomainen, se sopii niin suolaiseen kuin makeaan. 

Puhumattakaan siitä ihanasta, lämpimästä fiiliksestä jonka kardemumman tuoksu tuo. Tuulahduksia lapsuudesta, tuoreesta pullasta... Muisto on aina positiivinen.


Kardemumma on hurmannut minut jo kauan sitten myös  suolaisissa ruoissa. Käytän tuolloin aina kokonaisia kardemumman siemeniä, niiden aromi on aivan eri kuin "pullakardemumman".

(Mutta jos kaipailet jotain makeaa kokeile kardemummaa omena-rusinapiiraassa, luumupiiraassa, revittävässä kuningatar- tai mustikka-appelsiinipullassapullapitkossa tai vaikka raparperikiisselissä... Tai miten olisi vaniljajäätelön päällä? Kardemumma sopii kaikkeen!)


Olen ollut tänään todella väsynyt. Takana on pitkä putki töitä, työreissuja ja pimeää syksyä. Energiavarat on kulutettu miinuksen puolelle. Mutta tänään saimme nauttia oudosta valoilmiöstä nimeltä auringonpaiste. Aurinko yhdessä hiihtomonojen ostoreissuun sai uupuneetkin suupielet ylös.

Helppo, herkullinen ja nopeasti valmistuva (meikäläisen suosikkiadjektiivit) kardemummaporsas vei meidät humauksessa hiihtoladuilta Intiaan. Ihanasti lämmittävät mausteiset makumaailmat saavat minut suosittelemaan reseptiä lämpimästi. :)


Intialainen kardemummaporsas (2:lle)

300 g porsassuikaleita (esim. kunnon kinkkusuikale)
2 tl kardemumman siemeniä
1 sipuli
öljyä
1 iso valkosipulinkynsi
n. 2 cm pätkä tuoretta inkivääriä
1 rkl garam masala -mausteseosta
vajaa 1 tl kurkumaa
ripaus neilikkaa
vähän isompi ripaus chilijauhetta
1 tlk (400 g) tomaattimurskaa
n. 1 dl ruokakermaa (tai ruoanlaittojugurttia)
suolaa
mustapippuria

riisiä (esim. pitkäjyväinen riisi & kuitu)


Hienonna kardemumma morttelissa. Kuori ja pilko sipuli.

Laita riisit kiehumaan.

Kuumenna öljy pannussa, lisää sipuli, murskattu valkosipuli ja kardemumma. Pyörittele hetki. Lisää myös inkivääri ja muut mausteet. Pyörittele minuutin pari, että mausteet heräävät. Varo käräyttämästä. :)

Lisää liha ja paistele kannen alla lähes kypsäksi.

Lisää myös tomaattimurska ja ruokakerma, kypsennä vielä tovi.

Maistele kastiketta ja lisää mausteita ja suolaa tarvittaessa.

Tarjoa riisin kera.


keskiviikko 13. marraskuuta 2013

Parmesankuorrutettu lohi

Kalaruoka on sitten ihanaa... Se tuli todettua myös viime viikonloppuna kun vietin aikaa saarien saaressa, tarinoiden tuulenpesässä, kalaruoan kultasuonessa, lammasherkkujen linnoituksessa ja kaikin puolin mahtavassa Islannissa.




Kaikesta kokemastani riemuitessani minun on lähestulkoon pakko jakaa kalaresepti, vaikkei parmesan varsinaisesti olekaan Islantilainen erikoisuus. :) 

Mutta odottakaas kun pääsen testailemaan kaikkia ihania Islannin inspiroimia herkkuja kotikeittiössäkin.

Mieleenpainuvimpia ruokaelämyksiä oli muun muassa Islannin musiikkitalon Harpan tarjoama lakritsiteemainen illallinen (kyllä, kuulin tästä kun oli jo liian myöhäistä), uskomattoman tunnelmallisen Grill Market -ravintolan valasannos, sekä sympaattisen Mar-ravintolan turska... Monista lammasherkuista puhumattakaan.


Tässä ihana valas-alkupala. Miten kaunis esillepano, miten upeat maut.
Ja ei, valas ei todellakaan ole kala vaan varsin lihaisa nisäkäs. Ja valaspihvikin on aivan lihan makuista. Hienosyistä, mureaa ja herkullista... Putoan siis jengiin, joka on valastamisen puolella. :)


Islanti näytti parhaat puolensa myös muilla akseleilla: Blue Lagoonissa, islanninhevosvaelluksella, laavakentillä, Videyn saarella... Ja voi miten vieraanvaraisia ja ihania paikalliset ihmiset olivatkaan.




Oijoi...


Saimme myös kokea melkoiset luonnonvoimat myrskyn iskiessä. Siinä lensivät tavarat, kyltit, matot, vesi, lumi ja räntä. Puita ei kaatunut, koska Islannissa niitä ei ole. :)



Mutta eiköhän mennä takaisin kotoisiin tunnelmiin ja tähän superhelppoon ja nopeaan reseptiin. Parmesankuorrutettu lohi on helppo laittaa uuniin hautumaan sillä välin kun katat pöydän ja teet jälkkärin valmiiksi odottamaan. Loistava vierasruoka siis! Ja kaikki tykkäävät. :)


Parmesankuorrutettu lohi (6:lle)

n. 1 - 1,2 kg lohifilee
2 rkl dijon-sinappia
reilusti kuivattua tai tuoretta basilikaa
kourallinen tuoretta oreganoa
suolaa
pippuria
n. 50 - 80 g parmesan-juustoa
2 sipulia
2 - 3 porkkanaa


Kuori ja palastele porkkana ja sipulit. Raasta juusto.

Suolaa lohi kevyesti. Hiero pintaan myös dijon-sinappi. Ripottele päälle vielä tuoreita tai kuivattuja yrttejä sekä pippuria.

Asettele kaikki komeasti samaan uunivuokaan ja rouhaise suolaa ja pippuria kasvisten päälle.


Laita lohi 175-asteiseen uuniin ja kypsennä noin 20 - 30 minuuttia. Suunnilleen puolessa välissä kypsennystä, rippottele kalan päälle parmesanjuusto. Koristele uunista tullut lohi vielä tuoreilla oreganon oksilla. Lisää tarvittaessa suolaa.

Testaa kypsyys kurkkaamalla kalan väriä paksuimmasta kohdasta. Jätä lohi meheväksi!


Tarjoa herkku esim. lapin puikulaperunoiden ja raikkaan salaatin kera.


Ja jos omistat maailman kauneimman puulautasen, herkullista hedelmäleipää (ohjevinkki) ja laavasuolaa, voit tarjota mukana leipää ja voin ja skyrin sekoitusta. NAM!!! :)