sunnuntai 14. joulukuuta 2014

Snickers-whoopiet

Tässä todelliselle suklaan ystävälle (kuten miehelleni) herkkujen herkku. :)


Näissä trendikkäissä (okei, suurin trendiaalto meni jo) leivoksissa maistuu ihanasti makea ja suolainen, suklaa ja pähkinä. Snickers, yksi lapsuuden lempipatukka, taipuu oivasti myös kakkuun.


Tein whoopieita ensimmäistä kertaa ja vähän kyllä jännitti. Kaikenlaiset pursotukset ovat minulle aika uusi juttu. Mutta hyvinhän nämä onnistuivat! Reseptin löysin Maku-lehden numerosta 7/2014.


Whoopiet olivat lähes syntisen herkullisia ja kauniita tarjottavia.
Joulunahan mitään ei lasketa, eli herkkukavalkadiin voi hyvin lisätä whoopietkin. :)


Snickers-whoopiet (n. 30 kpl)

1 dl rypsiöljyä
50 g pehmeää voita tai margariinia
1 3/4 dl fariinisokeria
1 muna
3 dl vehnäjauhoja
1/2 dl tummaa kaakaojauhetta
1 1/2 tl leivinjauhetta
1 1/2 vaniljasokeria
1/2 tl suolaa
1/2 dl kuohukermaa

täyte:
200 g maustamatonta tuorejuustoa
2 dl fariinisokeria
1,5 dl suolapähkinöitä hienoksi rouhittuna
n. 40-50 g tummaa suklaata

sormisuolaa
tummaa suklaata
(kaakaojauhetta)


Vatkaa öljy, margariini ja sokeri vaahdoksi. Lisää muna vatkaten.

Sekoita kuivat aineet keskenään (kannattaa siivilöidä kaakaojauhe). Lisää kuivat aineet siivilän läpi sokerivaahtoon. Kääntele massa sekaisin. Älä vaivaa, ettei sitkoa ala muodostua.

Lisää myös kerma ja sekoita taikina tasaiseksi.


Nostele taikina pursotuspussiin. Pursota pellille n. 3 cm halkaisijaltaan olevia kökkäreitä. Jätä leviämisvaraa.


Tasoita ne sormin.


Paista 175-asteisessa uunissa keskitasolla 10 minuuttia.

Nosta whoopienpuolikkaat pois pelliltä jäähtymään. Anna jäähtyä hyvin.


Tee sillä välin täyte. Rouhi pähkinät. Sekoita keskenään tuorejuusto ja fariinisokeri. 
Sulata suklaa vesihauteessa ja sekoita se myös tuorejuuston joukkoon. Lisää lopuksi suolapähkinät. Voit tehdä täytteen hyvissä ajoin jääkaappiin odottelemaan.


Täytä whoopiet vasta juuri ennen tarjoamista. 

Parita keskenään samankokoiset puolikkaat ja levitä toiselle puoliskalle täytettä. Ripottele päälle myös hieman sormisuolaa. Nosta toinen puoliska kanneksi.


Sulata koristeeksi tuleva suklaa vesihauteessa. Kaada suklaa pakastepussiin ja leikkaa pussin kulmaan ylipieni reikä.

Pursota whoopieiden päälle raitoja.
Jos haluat vielä stailata whoopieita (tai peittää rumia yksilöitä), sihtaa päälle kaakaojauhetta. :)


keskiviikko 10. joulukuuta 2014

Aasialainen kala-sienikastike

Tässäpä ruoka, jossa todella yhdistyvät Aasia ja Suomi.

Raaka-aineet ovat mitä suomalaisimmat: vaaleaa, kotimaista kalaa, parsakaalia ja lampaankääpää, mutta mausteet lainataan Kaakkois-Aasiasta.



Tässä herkussa yhdistyvät todella monet suosikkimakuni: korianteri, tähtianis, inkivääri, metsäsieni, parsakaali, vaalea kala...



Kyllä tuoreet yrtit ovat sitten iloinen asia. Vaikkei nyt varsinaisesti sesonki olekaan, kannattaa kotiin aina silloin tällöin kantaa nippu jos toinenkin. :)




Kastike valmistuu suht. vaivattomasti, kunhan vain muistat varata kaikki raaka-aineet käsille. Maut voimistuvat, jos teet tuplasatsin ja jätät toisen puoliskan jääkaappiin odottamaan seuraavan päivän kattausta. :)

Ja ei hätää, jos sinula ei juuri satu olemaan kuivattuja lampaankääpiä. Voit käyttää muitakin metsäsieniä, kuten kantarellia. Vältä kuitenkin tölkkiherkkusieniä, sillä nyt halutaan voimakkaampaa, ehdan sienen makua. 



Aasialainen kala-sienikastike (4:lle)

600-700 g perattua ahventa (n. 14 ahvenfilettä)
2 sipulia
3 isoa valkosipulinkynttä
loraus öljyä paistamiseen
n. 5 cm paksu pätkä inkivääriä
1 parsakaalin nuppu
(pieni pala kaalia)
n. 2 dl kuivattuja lampaankääpiä (tai 1 tlk herkkusieniä)
400 g kookoskermaa
sitruunaruohoa (jauheena)
3 rkl kalakastiketta
2 tl sitruunamehua
2 tähtianista
2-3 kaffirlimelehteä
1 kuivattu chili / tuore punainen chili
suolaa
reilusti tuoretta korianteria

jasminriisiä


Laita kuivatut sienet veteen likoamaan ja turpoamaan.

Kuori ja pilko sipuli. Murskaa valkosipuli, kuori ja raasta inkivääri. Pilko parsakaali pieniksi nupuiksi.
(Pilko kaali pieneksi suikaleeksi.)

Mittaa vesi ja riisi kattilaan. Laita liesi päälle, nostele parsakaalit esim. siivilään ja nosta siivilä riisikattilan päälle. Nosta kattilan kansi siivilän päälle. Näin parsakaalit höyrystyvät kypsiksi samalla kun keität riisin.

Lämmitä tilkka öljyä korkeareunaisella pannulla / kasarissa. Kuullota sipulia, valkosipulia, inkivääriä (ja kaalia) pari minuuttia. Älä anna ruskistua.

Lisää kalafileet. Paista kalat kypsiksi kannen alla välillä varovasti sekoitellen.


Lisää kalakastike, mausteet ja chili. Lisää myös kookosmaito ja sienet. Maistele ja lisää mausteita jos tuntuu siltä. Pieni kalat lastan avulla suuriksi kappaleiksi. Kypsä kala hajoaa helposti, joten muista sekoitellen varovasti, on kiva kun kalapalat ovat isohkoja.

Anna kastikkeen hautua rauhassa sillä välin kun riisi ja parsakaalit kypsyvät.

Lisää vielä pienet parsakaalinnuput kastikkeeseen. Sekoita varovasti.

Silppua valmiiseen kastikkeeseen reilusti tuoretta korianteria. Jätä vähän annoksen koristeluun.


Nauti raikkaan oluen kera. :)



lauantai 6. joulukuuta 2014

Jouluinen britakakku, joulun ihanin jälkiruoka

Joulun aikaan kuuluvat lämpimät maut ja juhlan tuntu.


Ja syitä juhliin on paljon! Adventit, itsenäisyyspäivä, lucian päivä, joulukuun päivä, jouluaatonaatto, jouluaatto, joulupäivä, tapaninpäivä, välipäivä, uudenvuodenaatto, uudenvuodenpäivä... Näitä riittää!

Tuoksuvat hyasintit ja loimuavat kynttilät myös suorastaan kutsuvat kattamaan pöytään jotain erityistä. Tähän kategoriaan menee tämä jouluinen britakakku.


Kokeilin reseptiä ensimmäistä kertaa, alunperin se on Maku-lehdestä. Ja voi että, oli kyllä todella hyvää! Juuri sopivan raikasta, makeaa ja jouluista. Todella vahva ehdokas jouluaterian päätökseksi, kun vatsa on jo kovin täynnä, eikä mitään liian tuhtia enää jaksa.

Lisäksi kakku on mielestäni yksinkertaisuudessaan todella kaunis. :)


Kuten huomaatte, on henkilömitoitus aika suurella haitarilla. :) Itse hoitelimme neljän hengen kesken iltapalaksi n. 4/5 kakusta, mutta mietin, että kakku voisi kyllä riittää kymmenelle hengelle joulujälkkäriksi, kun kystä on muutenkin runsaasti kyllä.

Ensi kerralla jätän myös murustetut piparit täytteestä pois - niitä ei tarvitse. 


Jouluinen britakakku (4-10:lle)

125 g margariinia
1 dl sokeria
2 keltuaisia
1 1/2 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1/2 tl inkivääriä
1/2 tl kanelia
1 dl maitoa

2 valkuaista
1 1/2 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1/2 tl kanelia

2 dl vispikermaa
250 g maitorahkaa
2 dl (pakaste)puolukoita
2-4 rkl mitä tahansa marjahilloa (makeudesta riippuen)
(muutama (n. 10-15) piparkakku murusina)

n. 3 rkl tomusokeria


Tee ensin taikina. Vaahdota margariini ja sokeri, lisää keltuaiset. Sekoita keskenään vehnäjauhot ja mausteet. Lisää jauhoseos ja maito vuorotellen taikinaan. Sekoita tasaiseksi.


Tee seuraavaksi marenki. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää sokerit pikkuhiljaa joukkoon, ja marenki saa kauniin kiillon. Lisää viimeiseksi kaneli.


Levitä leivinpaperi uunipannulle ja voitele se. Levitä taikina vuokaan.


Levitä marenki taikinakerroksen päälle.


Paista 175-asteisessa uunissa keskitasolla n. 25 minuuttia, kunnes marenki on saanut hiukkasen väriä ja on rapsakka.

Jäähdytä pohja hyvin ritilän päällä. Ota se siis leivinpaperin kera pois pannulta.


Voit säilyttää taikinaa ritilän päällä esim. kylmässä uunissa tai leivinpaperin ja liinan alla. Näin sen pitäisi säilyä ainakin vuorokauden verran.

Kun olet valmis tarjoamaan kakun, tee täyte. Vatkaa ensin kerma, ja yhdistä kaikki aineet. 


Leikkaa marenkipohja puoliksi ja nosta toinen puolisko tarjoilulautaselle. Tässä alemmassa kappaleessa ei vielä niin haittaa, jos marenki hieman murtuu.


Levitä paksu kerros täytettä pohjan päälle. 

Ja sitten vaikea vaihe. Nosta toinen puoli marenkipohjasta kanneksi. Nostimme kannen yhteistyössä mieheni kanssa käyttäen viittä lastaa. :D Silti murtui vähän. Hankalaa on, mutta eihän ne pienet murtumat marengissa mitään haittaa!

Koristele tomusokerilla. Sihtaa tomusokeri esim. siivilän läpi niin vältyt paakuilta.


Kakku malttaa odottaa tarjoamista hetken viileässä. Meillä jäi yksi (pieni) ylijäänyt pala jääkaappiin myös yön yli odottamaan aamua, ja marengissa oli aika hyvin säilynyt rapeus, eli kyllä kakun pitäisi hetki kestää odotteluakin. Toki tuoreena aina parempi.


Rauhallista ja tunnelmallista itsenäisyyspäivää kaikille!


sunnuntai 30. marraskuuta 2014

Joulutorttukakku, todellinen tähtitorttu!

Vihdoinkin me jouluhirmut saamme tulla ulos kaapista ilman, että kukaan voi ihmetellä. :)
On ensimmäinen adventti, vain muutama hassu viikko jouluun.


Blogissa on ollut hiljaista, mutta meillä  kotona vauhdikasta. Parin kuukauden takainen vesivahinko ja sitä seurannut remontti on työllistänyt kovasti.

Asiat pitää kuitenkin laittaa tärkeysjärjestykseen, joten aikaa joululeivonnalle löytyi kyllä.

Sain idiksen tähän mielestäni todella kauniiseen kakkuun / piirakkaan pinterestissä. Näissähän on aina riskinsä... Monetkaan kanavan tee-se-itse-projekteista eivät onnistu ilman maisterintutkintoa kätevyydessä. No mutta, viimeksi onnistuin pullakranssin kera. Ehkä tämäkin saattaisi...


Alkuperäisessä reseptissä tehtiin nutellapulla. Eli täytteeksi nutellaa ja taikina peruspullatakinaa.

Lumihiutaleesta ei mieestäni kuitenkaan voi olla vetämättä viivaa joulutorttuihin! Ja miksipä tämä ei toimisi myös luumusoseella ja torttutaikinalla. :)

Tein itse taikinan, sillä joskus taannoin tekemäni rahkavoitaikina oli muistaakseni hyvää ja mehevää. Ja niin oli tämäkin! Koska kaupasta useimmiten saa vain valmiiksi leikattuja torttulevyjä, suosittelen oman taikinan tekemistä. Tosin isoimmista kaupoista löytyy kyllä varmasti valmis voitaikinalevy (iso), joka toimii aivan mainiosti!

Jos teet taikinan suolaisiin leivonnaisiin, jätä sokeri pois.


Joulutorttukakku 
Taikinasta tuli 1 torttu + muutama joulutorttu.

250 g rahkaa
250 g voita tai margariinia
4-5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
ripaus suolaa
1 rkl sokeria (jos aiot tehdä suolaisia leivonnaisia, jätä sokeri pois)

1 prk luumusosetta
1 keltuainen voiteluun


Tee taikina edellisenä päivänä / muutama tunti aikaisemmin.

Sekoita keskenään rahka ja pehmeä voi tai margariini. Sekoita keskenään leivinjauhe, suola, sokeri ja jauhot. Yhdistä kuivat aineet rahka-voiseokseen.

Tunnustele jauhojen määrä. Tarve riippuu nimittäin merkittävästi käyttämäsi rahkan paksuudesta. Käytin itse Lidlin löysähköä jugurttirahkaa, ja jauhoja meni 5 dl. Taikinasta pitäisi tulla aika kimmoisa, se ei saa missään nimessä olla valuva.

Nosta taikina jääkaappiin lepäämään ja seuraavaa päivää odottelemaan.

Kumoa oleentunut taikina jauhotetulle pöydälle. 


Kauli litteäksi.


Taittele taikina ensin siten, että molemmat päädyt tulevat keskelle (3 krs) ja sitten vielä koko nippu toisessa suunnassa kahtia (6 krs). Kauli jälleen isoksi.


Kauli jälleen isoksi.

Muista lisätä taikinan alle tarvittaessa vähän jauhoja. Jos niitä meinaa jäädä liikaa taitosten väliin, pudistele ylimääräiset pois esim. pullasudin avulla.

Toistele taitoksia ja kaulimisia muutama kerta. Itse taisin taitella 6 kertaa. Näin saat taikinaan kerroksellisuutta ja lehtevyyttä. Taikina muuttuu joka kerralla kimmoisammaksi.


Kun olet mielestäsi valmis, aloita leipominen kaulitsemalla levy jälleen suureksi. :)

Ota taikinasta pyöreän muotin (esim. piirakkavuoka tai irtopohjavuoan pohja) avulla kolme samankokoista ympyrää.


Nosta ensimmäinen levy leivinpaperille. Levitä päälle kerros luumusosetta. Kannattaa laittaa enemmän luumusosetta keskelle ja ohuemmin reunoille, jottei sose tursuile ulos niin paljon.


Nosta toinen levy edellisen päälle. Levitä jälleen luumusosetta. 


Sitten vielä kolmas taikinakerros päällimmäiseksi.


Leikkaa pino sektoreihin. Huomaa, että sektoreita pitää tulla parillinen määrä. Kannattaa siis ensin leikata leveämmät sektorit ja toisella kierroksella ne vielä puoliksi.



Käännä sektorit lumihiutaleiksi. Ota aina kaksi vastakkaista sektoria ja käännä ne kaksi kertaa sisäänpäin. Etene näin ympäri koko piirakan.


Kääntele lopuksi piirakan repsottavat reunat piirakan alle.


Voitele kakku ohuesti munankeltuaisella.


Paista 200-asteisessa uunissa n. 20-30 minuuttia. Vahdi uunia, paistoaika voi vaihdella taikinan paksuudesta ja laadusta riippuen.


Nauti glögin ja hyvän seuran kanssa. :)




maanantai 17. marraskuuta 2014

Päärynä-kurpitsakeitto, ehkä sittenkin se paras kurpitsaherkku

Voi ensilumi ja joulua enteilevä tunnelma sentään! :D

Nyt, kun ensimmäiseen adventtiin on enää viikko, uskallan tulla kaapista jouluhurahdukseni kera. Oikeastihan se on ollut päällä jo hyvän tovin.


Sinihomejuusto kuuluu minulla jotenkin tähän vuodenaikaan. Se on vain aivan mahtavaa esimerkiksi pipareiden päällä (tai piparitaikinassa!). Tässäkin keitossa ihanan suolainen juusto luo täydellisen makuparin makeahkon keiton kanssa. Kokonaisuuteen kuuluu vielä ripaus tulisuutta, aijai.



Keitto toimii mielestäni hyvin sekä alku- että pääruokana. Ihanaa, värikästä, lämpöistä: kaikkea mitä tähän vuodenaikaan tarvitsee. :)

Olen kokeilllut tänä syksynä useampaa eri kurpitsakeittoa, esimerkiksi samettista,  balsamicolla säväytettyä keittoa ja fenkolilla maustettua mausteisempaa keittoa. Puhumattakaan lukemattomista muista kurpitsaresepteistä... 

Loppupäätelmät? Kurpitsa vain on minun juttuni! Kaikki on ollut hyvää. Mutta olisikohan tämä keitto ehkä sittenkin se paras kurpitsaherkku..?


Päärynä-kurpitsakeitto (4:lle)

n. 500 g kurpitsaa (esim. hokkaidon tai myski-)
2 päärynää
1 sipuli
3 valkosipulinkynttä
loraus öljyä
n. 2 rkl tomaattipyrettä
n. 2-3 dl vettä
ripaus chilijauhetta
suolaa
pippuria
n. 100 g sinihomejuustoa


Lohko kurpitsa isoiksi lohkoiksi ja paahda niitä 180 asteessa noin 45 minuttia, kunnes ne ovat pehmeitä. Leikkaa kurpitsoista kuoret pois.

Paloittele myös päärynä. Silppua sipuli ja valkosipuli.

Kuullota loraus öljyä pannulla. Kuullota sipuleita ja valkosipuleita pieni hetki, älä anna ruskistua. Lisää hieman vettä ja tomaattipyre. Lisää myös kurpitsat ja päärynät, sekä  noin puolet vedestä.

Soseuta keitto samettiseksi. Lisää mausteet, anna porista tovi, ja maistele maut kohdalleen. Jos tuntuu liian makealta, lisää suolaa ja chiliä.

Murustele annoksen päälle vielä reilusti sinihomejuustoa. Nauti!