perjantai 5. helmikuuta 2016

Neljän minuutin ateria

Tiedättekö sen tunteen, kun on aivan rättiväsynyt ja on vasta keskipäivä. Kun päätä särkee, ja tuntuu, ettei loppupäivästä vain mitenkään voi selvitä. Piste.

Ja sitten muistaa; en ole juonut tänään aamukahvia!

Ja tietää, että se ihana autuus on vielä edessä. Kaksi muumikupillista kuumaa ja vahvaa elämän eliksiiriä. Oijoijoi... Valonpilkahduksen ja mustuuden välinen suhde on valtava. Tästä uskomattomasta tunteesta nautin nyt.

Ja vaikka kahvin kanssa olisi ihana syödä esimerkiksi laskiasipullia, päätin, etten lähde moiseen itsemurhahankkeeseen näin väsyneenä, vaan syön irttareita. Ja vaikka tänään voisi Runebergin päivän kunniaksi tehdä vaikka jotain ihanaa supisuomalaista ruokaa, en jaksa, vaan vetäsen hihasta surkeimman keittiösuoritukseni ikinä; kaupan valmiit pelmenit tuunattuna.

Maailman helpointa, valmista neljässä minuutissa ja oikeasti tosi hyvää... :)

Ehkä pullien aika on huomenna...


Gourmet-pelmenit (2:lle)

1 pkt kaupan pelmeneitä
runsaasti tuoreita yrttejä (esim. basilika ja timjami)
1 tl margariinia tai voita
hyvää sormisuolaa tai myllysuolaa
mustapippuria myllystä


Keitä pelmenit paketin ohjeen mukaan noin 4 minuuttia.
Kaada vesi pois, mutta jätä ihan pieni tilkka pohjalle (noin 1 rkl).

Tiputa voinokare sulamaan pelmeneihin.
Pilko sekaan yrtit. Mausta suolalla ja pippurilla.

Nauti heti. Lepää.

tiistai 2. helmikuuta 2016

Vauvan ensileipä sormiruokailuun

Heti alkuun pitää lausahtaa vastuuvapauslauseke. En ole minkään sortin ravitsemuksen, vauvaravitsemuksen, vauvojen, sormiruokailun tai vastaavan alan erityisasiantuntija. Mutta olen taatusti huolehtivainen ja rakastava äiti, joka haluaa lapselleen vain parasta, ja sillä periaatteella ruoatkin vauvallemme tehdään. :)

Beibimme on jo ohittanut maagisen kuuden kuukauden rajapyykin, ja on ottanut orkesterinjohtajan paikan ruokapöytämme päädystä, jossa hän meitä sotkuillaan ja ilmeillään viihdyttää. Sekä luonnollisesti huolehtii linjoistamme, sillä yhden aterian aikana parsakaali noukitaan lattialta vähintään kymmenen kertaa.


Halusin tarjota hänelle leipää mutusteltavaksi. Syöttölusikka harvemmin vauvelia ilahduttaa, mutta sen sijaan kaikki mitä voi tunkea kaksin omin pikku kätösin suuhun, on oikein hauskaa. Viljoja leivästä siis. :)


Leivän pitäisi olla
  • semmoista ettei siihen tukehdu
  • sulaa suussa, jottei isoja paloja jää kurkkuun
  • tarttumakokoista ja -muotoista
  • suolatonta
  • terveellistä.
Joten tässäpä nämä speksit täyttävä minipatonki. Olen tarjonnut kokonaisia leipiä raadeltavaksi, sekä maidolla kostutettuja palasia mupellettavaksi. Ne ainakin sulavat suuhun. :)


Vauvan ensileipä (n. 9-10 minipatonkia)

1 dl äidinmaitoa tai korviketta
1/3 pss kuivahiivaa
0,5 dl kaurahiutaleita
1,5 dl vehnäjauhoja
0,5 dl grahamjauhoja
1 rkl rypsiöljyä


Lämmitä äidinmaito yli hiivan heräämislämmön. Ota n. 1/4 dl maidosta sivuun.
Turvota kaurahiutaleita suuremmassa maitomäärässä n. 10  minuuttia. Jos maito pääsee jäähtymään tänä aikana hiivan heräämislämmön alle, voit lämmittää sivuun ottamasi maidon oikein kuumaksi ja sekoittaa joukkoon. Jos maito ei ole jäähtynyt liikaa, yhdistä maidot sellaisenaan ja jatka leipomista normaalisti.

Mittaa kulhoon siis kaura-maito, maito, grahamjauho ja hiiva. Lisää vehnäjauhoja hissukseen koko ajan taikinaa alustaen. Lisää loppuvaiheessa myös öljy.

Alusta n. 5 minuuttia, kunnes saat hyvän sitkon. Kohota taikina kaksinkertaiseksi.

Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle ja jaa se 10 osaan. Pyörittele kustakin osasta pieniä patonkeja.

Kohota patonkeja liinan alla vielä n. 15 minuuttia.

Paista 225-asteisessa uunissa n. 10 - 12 minuuttia. 




lauantai 30. tammikuuta 2016

Tavalliset runebergintortut, rakkaudella

Runebergintorttuihin liittyy minulla oivallus. Siitä on jo kymmenisen vuotta, kun leivoin torttuja (itse asiassa viimeksi!) silloiselle poikaystävälleni.

Tiedättehän miltä se tuntuu. Ensin tulee fiilis, haluaisinpa ilahduttaa toista jotenkin! Sitten hoksaa, että uijui, hänhän tykkää leivonnaisista ja ruunarit olisivat nyt ajankohtaisia. Sitten tulee suunnitteluvaihe; koska käyn kaupassa, koska leivon, koska tarjoan. "Ihanaa järkätä toiselle jotain..."

Sitten leipoo, maistelee, toteaa herkulliseksi. Kuorruttaa, viimeistelee, hykertelee. Kattaa nätisti, keittää kahvit, odottaa toista. "Voi kyllä hän varmaan ilahtuu..." soi jälleen päässä.


Mies saapuu, ja tuo tullessaan Leipomo X:n runebergintortut. Yllätykseksi. No ihanaa! Todella huomaavaista!

Mutta kun koko kahvitteluhetken (ja koko päivän) mies vain hehkuttaa, että kuinka nämä LEIPOMO X:n tortut ovat vaan MAAILMAN PARHAITA! Kuinka niitä ei MIKÄÄN voita, ja kuinka IHANIA ne ovat, musertuu kotileipuri pala kerraltaan.

Näin. Tällä hetkellä oivalsin, että tälle miehelle ei kannata osoittaa välittämistä tekemällä itse. Ja itse asiassa tämä kokemus myös vahvisti päätöstä, että mies ei ollut todellakaan minulle tarkoitettu.


Huomionarvoista on, että hän ei VARMASTI halunnut loukata minua. Se olisi varmasti ollut hänen vihoviimeinen tarkoituksensa. Hän vain todella sattui pitämään leipomosta ostetuista, nimenomaan Leipomo X:n tortuista. Hänelle toi arvoa se, että oli astellut tunnelmalliseen leipomoon ja tuonut kotiin pahvilaatikossa ammattilaisten vuosikausia täydellisiksi hiotut tortut.


Oivallus jatkuu. On kahdenlaisia ihmisiä; he jotka tekevät itse ja arvostavat sitä, sekä he, jotka ostavat ja antavat arvon hankinnalle, hinnalle ja hiotulle laadulle.

Tämä näkyy monella eri tavalla.
  • Toiset hihkuvat riemusta saadessaan itse kudotut villasukat. Ja luultavasti he ovat joulupakettiin muutamat itsekin kääräisseet. Toiset hymyilevät väkinäisesti ja sanovat vaisun kiitoksen, miettien samalla, että uffille menee.
  • Toiset valmistelevat ja väkertävät hikipäissään juhla-ateriaa monta päivää (puhumattakaan, että ensin sitä on suunniteltu jopa kuukausi!), toiset menevät suosikkiravintolaansa.
  • Toiset kohtelevat itse tehtyä ja purkitettua hilloa kuin kultaa, toiset ostavat Stockan herkusta 18 eurolla pienen purkin erikoista luomulähihilloa.
En ole vielä vetänyt selvää korrelaatiota siihen, mikä ajaa ihmiset kumpaan boksiin. Helposti voisi kuvitella, että jos kotona on tehty itse, se periytyy ja itsekin päätyy värkkääjäksi. Mutta ei, yllättävän moni on kokenutkin vastareaktion. Jos kotona on aina kasvatettu vihannekset itse ja poimittu marjat, voi perheessä kasvanut lapsi olla täysin mielenkiinnoton moisia aktiviteetteja kohtaan - pitää niitä ajan haaskauksena eikä välttämättä arvosta vanhempiensa näkemää vaivaa.


Päätelmä; on siis kahdenlaisia ihmisiä, eikä kumpikaan kasti ole parempi kuin toinen, eikä myöskään aina tiedä, kuka kumpaankin kuuluu. 

Onneksi tämän kuitenkin äkkiä oppii! Ja silloin oppii myös, kenen kanssa kannattaa panostaa mihinkin. :) Jos tiedän, että rakas ystäväni ei saa mitään riemua itse tehdystä raparperichutneystä, vaan jättää sen syömättä, valitettavasti en sitä hänelle tee, vaan ostan pullon hyvää viiniä. Jos taas tiedän, että rakas ystäväni arvostaa oman käden jälkeä, saatan värkätä hänelle lahjaa kuukausia etukäteen, työtunteja säästelemättä.

Enpä tiedä, miksi koin tarpeelliseksi jakaa tämän oivalluksen, eihän tämä mitenkään poikeuksellinen älykäs väläys ollut. Mielleyhtymä ruunebergintorttuihin oli vain liian vahva vastustettavaksi! :D


Mutta pari sanaa näistä tortuista.

Resepti on ehkä se tavallisista tavallisin. Etsin ensin perinteistä reseptiä, sitten erikoisempaa, sitten ajattelin tekeväni kakun, sitten souffleen, sitten vanukkaan... Lopulta kyllästyin ainaiseen värkkäämisintooni, ja päätin tehdä näitä "ihan tavallisia ruunareita". Ja voi kyllä maistui hyvältä! <3

"Oikeasta" runebergintorttureseptistä aina vähän kiistellään. Mitä se Frederika (Johanin vaimo) reseptiin oikeasti laittoikaan? Ja tykkäsikö Ruunari punssista vai rommista? Luotan aina eniten Gastronomian sanakirjaan, ja siellä sanotaan näin:

"runebergintorttu (kansallisrunoilija Johan Ludig Runebergin, 1804-77, ja hänen puolisonsa Frederikan 1807-79, mkaan, pienessä vuoassa paistettu korkea, leiriömäinen murotaikinaleivos, jossa vehnäjauhojen lisäksi myös korppujauhoa (tai pikkuleipämurskaa) ja rouhittua mantelia, kohotteena leivinjauhetta tai hirvensarvisuolaa, kostutettu valmiina punssilla, päällä keskellä vadelmahillosilmä, jonka ympärillä valkoisesta tai vaaleanpunaisesta sokerivesikuorrutteesta tehty rengas. Väitetty Runebergin susosikkileivonnaiseksi. Nautitaan nykyisin Runebergin päivänä 5.2."


En omista asiaankuuluvia torttuvuokia, joten pyöräytin nämä ihan rohkeasti muffinssivuokiin. Mielestäni saa näkyä, että on itse tehty. :)

Tykkään myös enemmän rommista kuin punssista, joten vaikka nämä nyt onkin punssilla kostutettu, ensi kerralla käytän merimiesten eliksiiriä.

Ja nykyinen rakas aviomieheni kyllä todellakin hymyilee leveästi, kun kotona tuoksuu itse tehty ruoka. <3


Ihan tavalliset runebergintortut (12 kpl)

150 g margariinia tai voita
1,5 dl sokeria
2 munaa
1,25 dl vehnäjauhoja
1,25 dl mantelijauhetta
1,5 dl karkeasti rouhittuja pipareita
1 kukkurallinen tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
2 tl kardemummaa
1 dl maitoa

3/4 dl punssia tai rommia
1/4 dl vettä
1 rkl fariinisokeria

1 dl tomusokeria
n. 1/2 rkl vettä

vadelmahilloa


Murskaa piparit karkeaksi jauheeksi. Yhdistä vehnäjauhot, mantelijauhe, piparit, leivinjauhe, vaniljasokeri ja kardemumma.


Vaahdota keskenään pehmeä voi tai margariini ja sokeri.

Lisää munat yksitellen voimakkaasti vatkaten, ettei taikina leikkaannu.

Lisää kuivat aineet ja maito. Sekoita tasaiseksi.


Laita muffinssivuokaan muffinssipaperit. Annostele taikina tasaisesti 12 vuokaan. Jätä kohoamiselle varaa.

Paista torttuja 175-asteisessa uunissa n. 17-20 minuuttia. 


Omistani tuli omaan makuuni hieman liian tummia, koska unohduin bloggaamaan. :)

Anna torttujen jäähtyä vuoassa. 

Yhdistä kattilassa punssi, vesi ja sokeri. Kiehauta, että sokeri liukenee ja liemi keittyy hieman kasaan.


Valele seosta torttujen päälle. 

Tee kuorrute. Sekoita vesi hissukseen tomusokerin joukkoon. Älä lisää kaikkea vettä kerralla, ettei kuorrutteesta tule liian juoksevaa. Sen pitää olla tosi paksua, jotta saat kuorrutteen pysymään paikoillaan.

Kuorruta kuhunkin torttuun ympyrä. Täytä ympyrä hillolla.
(Voit tehdä nämä työvaiheet myös toisin päin, kuten itse tein, mutta silloin ympyröistä ei tule kovin symmetrisiä. Kuvistahan tämän näkee. :D Ei ole pikkutarkkuus minun vahvuuteni ei.)

Tortut paranevat ja maut voimistuvat, kun annat niiden olla tiiviissä muovipurkissa jääkaapissa seuraavaan päivään.




perjantai 29. tammikuuta 2016

Tulinen itse tehty hampurilainen

* Julkaisen tämän jutun uudestaan muutamin päivityksin (sämpyläohje, tekstit). Alunperin julkaistu 28.3.2012.

Oi kyllä. On loistava idea juhlistaa perjantaita esimerkiksi itse tehdyillä hampurilaisilla!


Löysin rakkauteni hampurilaisiin uudelleen uudelleen käytyämme New Yorkissa vuoden 2012 alussa ja aterioituani kuuluisassa Shake Shack -ravintolassa. Tajusin, ettei hampparin tarvitse olla mauttoman sämpylän sisään tungettu kurpahtanut pihvi, mieletön kasa majoneesia ja kaksi salaatinmurusta ristissä.  

Ehei, ja itsestähän se on kiinni, mitä ihanan hampparin väliin laittaa. :) Koska terveysintoilen yhä, jätän omasta burgeristani majoneesin pois, mutta lisään mehevyyttä suolakurkuilla ja kasviksilla.

Nyt oikeastaan parin viime vuoden aikana hampparit ovat alkaneet taas matkustaa trendien aallonharjalla. Gourmet-burgereita löytyy lähes jokaisen fiinin ravintolan listalta, ja "parempia hampurilaisravintoloita" nousee kuin sieniä sateella. :)


Hampparit, what's not to love? Rakastan leipää, pidän maukkaista pihveistä, kasvikset ovat ruokavalioni perusta ja kikkailu on hauskaa. :)

Mmmm... Shaking in the Shack!

Shake Shack -visiitin jälkeen päätin opetella tekemään itse hyviä burgereita. Tärkeintä on onnistua leivässä ja pihvissä. Kokeilut ovat tuoneet monta hyvää versiota ja tilanteeseen sopivaa valmistustapaa.

  • Sämpylä on aina paras itse tehtynä, kaupan valmiit eivät vain oikein kutkuta...
  • Pihvi on paras itse tehtynä, mutta näitä ei kyllä 8-10 kpl enempää jaksa ehkä kerralla tehdä, etenkin jos on yhtään kiire.
  • Jos on siis paljon vieraita, tai runsaasti kaikenlaista tarjottavaa, tai vähän aikaa, osta kaupan pakastealtaasta hampurilaispihvejä. (Ei siis eines-jauhelihapihvejä, vaan lähes 100% lihaisia pakastealtaasta, en nyt mainosta brändiä.)
  • Ja voi kai ne sämpylätkin kaupasta tarvittaessa ostaa. Mutta ostaisin mielummin jotain chiabattan tyylisiä sämpylöitä, enkä ehkä "hampurilaissämpyläksi" brändättyä einestä...

Kun kokkailen pienelle porukalle, teen kaiken itse. Tyttäreni nimiäisten keskiyön jälkibileisiin ostimme kaiken valmiina ja hoidimme vain grillaamisen.
Ja aina maistuu loistavalta! :D

Burgerissa ei mielestäni saa makua ja mausteita säästellä. Maustan pihvin dijon-sinapilla ja valkosipulilla, marinoidut sipulit ovat must ja majoneesiin voi lisätä potkua esimerkiksi chilikastikkeella.


Sämpyläreseptin pohjana on New York Times -lehden resepti, jonka löysin Suklaapossulta.

Ei kun viikonloppua juhlistamaan! :)


Tulinen valkosipuli-dijonburgeri 

Sämpylät (5 kpl)

1,5 dl vettä

2-3 rkl maitoa
1 tl kuivahiivaa
1 rkl sokeria
1 muna *
5,5 dl vehnäjauhoja
vajaa 1 tl suolaa
n. 2 rkl voita tai margariinia

1 muna tai vettä
seesaminsiemeniä (tai unikonsiemeniä)

(*Huom! Käyttämäni muna oli pieni. Jos teet isomman taikinan, esim. 8 dl jauhoja ja 2,5 dl vettä, voit silti käyttää reseptissä vain yhtä munaa ja 2 rkl margariinia)



Tee ensin taikina.

Yhdistä lämmin vesi, maito, hiiva ja sokeri. Anna seistä n. 5 minuuttia.

Yhdistä kulhossa jauhot ja suola, nypi voi sekaan. Lisää joukkoon vesi-hiivaseos sekä muna. Vaivaa taikinaa jopa kymmenisen minuttia, kunnes taikina on pallomainen ja sitko on hyvä. Lisää jauhoja tarvittaessa, mutta älä liikaa!

Kohota peitettyä taikinaa reilu pari tuntia vedottomassa paikassa, esim. uunissa tai mikrossa.

Pyörittele taikinasta 4 - 6 hampparisämpylää. Mielestäni yksinkertaisinta on napata taikina käteen ja muotoilla siitä pallomainen möykky, jonka vielä lopulta "nyytitän". Eli nipistän reunat yhteen ja asetan pellille nipistyskohta alaspäin.

Hampparit kohoavat aika paljon, joten sämpylät voivat näyttää tässä vaiheessa vielä aika liruilta. Ne myös kohoavat hyvin pallomaisiksi uunissa, joten tässä vaiheessa voit varovasti litistää sämpylää. Näin ne on helpompi täyttää, eikä torniefekti ole niin hurja. :)


Kohota sämpylöitä vielä pari tuntia. Voitele kohonneet sämpylät munalla tai vedellä ja ripottele päälle seesaminsiemeniä.  Paista 200 asteisessa uunissa keskitasolla noin 12 minuuttia.


Valkosipuli-dijonpihvi (6-8 kpl)

400 g paistijauhelihaa (tai jotain muuta haluamaasi jauhelihaa)
1 dl korppujauhoja
1,5 dl maitoa
2 pienehköä sipulia
4 isoa valkosipulinkynttä
1 muna
1 rkl dijon-sinappia (tai reilummin)
1 tl sinapinsiemeniä
grillausmaustetta
suolaa
pippuria

Turvota korppujauhoja hetki maidossa.

Yhdistä liha, korppujauho-maito, pilkotut sipulit ja murskatut valkosipulit, mausteet ja muna.

Lämmitä loraus öljyä pannulla. Muotoile massasta omaan makuun sopivan kokoisia pihvejä ja paista kolmisen minuuttia molemmin puolin.

Pihvit saattavat hieman hajoilla, mutta hyvällä muotoilulla tästä pääsee. Ja jos pihvi vähän hajoaa, ei se kyllä haittaa yhtikäs mitään. :)


Marinoidut sipulit

4 sipulia
½ dl omenaviinietikkaa
2 rkl oliiviöljyä
½ dl sokeria
suolaa
pippuria

Viipaloi sipulit ohuiksi. Yhdistä kaikki marinadin aineet ja yhdistä sipuleiden kanssa tiiviissä astiassa. Ravistele maut sekaisin ja anna seistä vähintään tunti. Parhaita nämä ovat seuraavana päivänä, etenkin jos sipuliviipaleesi ovat hieman paksumpia.


Chilimajoneesin tein lisäämällä tavalliseen majoneesiin hot saucea (kuin Tabasco) ja grillausmaustetta. Ja potkua saa olla reilusti.

Lisäksi väliin voi sujauttaa tulista salsakastiketta (tai makeampaan makuun paholaisenhilloa), tomaattiviipaleita, suolakurkkuja ja runsain mitoin salaattia, sekä ehkä viipale cheddaria pihvin päälle sulamaan...

Nam!

Burgereiden kaverina voit tarjota esim. lohkoperunoita, ranskiksia, coleslaw-salaattia, nachoja... Ihan mitä vain :D

Party Chow, salsaa, tuorejuustoa ja salaattia. :)



keskiviikko 27. tammikuuta 2016

Perulainen kana-kvinoapata

Olen jäkkeen ihastunut kvinoaan. Siitä on todella helppoa tehdä vaikka mitä! 

Lisäksi Peru houkuttaa minua sekä matkailu- että ruokamielessä. Hence tämä perulainen kana-kvinoapata. 

Ai että oli herkullista! Kokkaan erittäin usein aasialaista ruokaa, joten tämä pata toi ihanaa vaihtelua ja uusia makuelämyksiä, vaikka raaka-aineet ovatkin tuikitavalliset. Se on se, miten ne yhdistelee... :)

Pata valmistui nopeasti vauhdikkaan arjen keskellä. Ja maku vain parani seuraavana päivänä, joten kannattaa tehdä iso satsi kerralla.


Jos haluat lisää ideoita, mitä ihanaa kvinoasta keksisi, kokeile esimerkiksi näitä:
Tai jälkkäriä!



Perulainen kana-kvinoapata (4:lle)

400 g kanan jauhelihaa
n. 2 dl kvinoaa (kuivatilavuus)
1 rkl kanafondia
1 iso sipuli
3-4 valkosipulinkynttä
loraus öljyä
2 rkl sambal oelek -tahnaa
2 tomaattia
1/2 punainen paprika
1 tlk kidney-papuja
n. 2 dl (pakaste)herneitä
n. 2 dl mungpavun ituja
suolaa
pippuria
iso kourallinen tuoretta korianteria


Huuhtele kvinoat ja keitä kanafondilla maustetussa vedessä kypsäksi.

Lämmitä sillä välin pannulla tilkka öljyä. Lisää pilkotut sipulit ja murskatut valkosipulit. Kuullota pari minuuttia.

Lisää myös kanan jauhelija ja paista kypsäksi. Lisää sambal oelek, kidney-pavut, pilkotut tomaatit ja paprikat. Anna hautua viitisen minuuttia.

Lisää sulatetut ja valutetut herneet sekä pavunidut. 


Lisää kvinoa pannulle ja sekoita hyvin. Mausta suolalla ja pippurilla. Anna hautua muutama minuutti.


Revi annoksen päälle tuoretta korianteria.