perjantai 6. huhtikuuta 2012

Cookie heaven eli kinuskiset inkivääri-pähkinäkeksit

Noin vuosi sitten olin ystäväni luona Tallinnassa. Viikonloppu kului asiaankuuluvalla tavalla: shoppailua, juoruilua, ihania ravintoloita, ruoanlaittoa yms.

Kiivaan kauppakiertelyn tuoksinnassa ostimme laatikollisen jotain brittiläisiä erikoiskeksejä. Ensimmäinen haukkaus paljasti, että kyseessä eivät olleet mitkä tahansa keksit. Meille kävi aivan kuten mainoksissa! Tuulenpuuska mukanaan lehtiä, kukkia, mausteita, värejä ja tuoksuja kietoi meidät ympärilleen! Kaunis kuorolaulu kaikui korvissamme ja jalkamme nousivat kymmenen senttiä ilmaan.

Se oli cookie heaven!
Ja heti Helsinkiin rantauduttuani aloitin kehitystyön. Lähtökohta oli, että kekseistä pitäisi löytyä seuraavat päämaut: inkivääri, kinuski ja manteli. Armottoman googlailun, pohdinnan ja parin yrityksen jälkeen syntyivät nämä keksit. Vaikka nämä eivät silmää hurjasti hivelekään, lohduttaudun sillä, että saman näköisiä ne alkuperäiset korskeaan metallirasiaan pakatut superkeksitkin olivat. :)

Ja ihan oikeasti, jos ei olisi niin laiska kuin minä, vaan muotoilisi keksit huolellisemmin, olisivat nämäkin ihan kauniita. Itse vain ruukaan harrastaa aina vanhaa kunnon läiski-kökkäreitä-pellille-taktiikkaa. :)

Kotiväkeä ilahduttaakseni tein osasta suklaaversioita. Edellisellä kerralla dippasin valmiit keksit sulaan suklaaseen, tällä kertaa kiireessä oikaisin ja ripottelin päälle suklaalastuja jo ennen uuniin laittamista. Dippaaminen oli huomattavasti parempi vaihtoehto niin estetiikan kuin maunkin kannalta.


Tein näitä boksillisen mökille vietäväksi. Luvassa on siis mukava pääsiäinen rakkaiden sukulaisten seurassa! Vihdoinkin pääsee myös pitkästä aikaa eräilemään ja tökkimään hiipuvaa hiillosta! Nämä keksitkin varmasti maistuvat vielä tuhat kertaa paremmilta ulkona kuksa kourassa.Kinuskiset inkivääri-pähkinäkeksit (30 kpl)

100 g mantelilastuja
1 dl sokeria
60 g voita
2 rkl maitoa
2 rkl vehnäjauhoja
n. 8 saksanpähkinää
n. 5 cm pätkä tuoretta inkivääriä
(raasteena reilu 2 rkl)
(suklaata)

Kuori ja raasta inkivääri. Rouhi pähkinät. Laita kaikki aineet (paitsi suklaa) kattilaan. Anna seoksen kiehua hiljaa n. 10 minuuttia.
Tee massasta litteitä keksejä pellille. Ne eivät juuri muuta uunissa muotoaan. Paista 175 C noin 10 - 15 minuuttia.
Lopuksi voit ottaa kekseihin ekstraväriä grillivastusten alla. Keksit saavat hieman ruskistua, jotta ne saavat ihanan bryleen aromin.

Ja ei kun pääsiäisenviettoon!!

Pääsiäistunnelmia Talvipuutarhasta

Jos mulla joskus on kasvihuone (vink vink, kotiväki), tulee siihen tämmöiset ikkunat


1 kommentti:

  1. De ser helt underbara ut! Hur kan man tänkas göra en nötfri variant av dem?!

    VastaaPoista