torstai 14. kesäkuuta 2012

Mehevä raparperipiiras, kaksi eri versiota

Plantaasini raparperit ovat barbaareja. Ihan oikeasti. Ne ovat NIIN valtavia ja reheviä, että oksat pois. Lehdet ovat halkaisijaltaan lähemmäs metrisiä, varret reilusti yli metrin pitkiä ja juuresta ranteeni paksuisia.


Tarinan mukaan ne kasvavat saaressa niin suureksi, koska mummu on aikanaan ”nakellut niiden päälle kompostimultaa vessan takaa”. Asia selvä. Näillä lannoitteilla minäkin jatkan viljelyä.
Keräsin viime reissulla varsia kilokaupalla. :) 

Onneksi mieheni järjesti seuraavalla viikolla juhlat noin 50 henkilölle, joten raparperipiiraalle tuli tilausta. 


Juhlaruokia tehdessä tärkein ohje minulta minulle on: Älä kikkaile!

Yleensä en tee kahta kertaa samaa ruokaa, vaan aina pitää säätää kokeilla ja testata.

Mutta ihan oikeasti, kun on juhlat: tee jotain helppoa, mitä olet ennenkin tehnyt, äläkä muuta mitään.
Etenkin kun porukkaa on paljon, on "helpoinkin pikku pyöräytys" melkoinen operaatio.
Jo pelkkien leivonta-astioiden jatkuva tiskaaminen ja siistiminen vie aikaa + vielä keittiön kaaoksen muu siivous.

Mutta nyt on piirakat "pyöräytetty" muun leivonnan ja ruoanlaiton ohessa! Ystävän avustuksella. :)

Tein kaksi eri variaatiota periaatteessa samasta piiraasta. Ero on lähinnä ulkoasullinen.

Conan näyttää enemmän perinteiseltä raparperipiiraalta

Raparperipiiras 1 (muruseoksella)

Muruseos
250 g voita
8 dl vehnäjauhoja
3 dl sokeria
2 tl leivinjauhetta
2 tl ruokasoodaa
2 tl vaniljasokeria

Pohjataikina
2 dl piimää
1 muna
(1/2 dl vehnäjauhoja)

Täyte
Reilu litra raparperia
200 g kermaviiliä
250 g maitorahkaa
1,5 dl sokeria
2 munaa
3 tl vaniljasokeria

Sekoita kuivat aineet keskenään ja nypi sekaan voi. Siirrä muruseoksesta noin 1/3 toiseen kulhoon.

Lisää loppuun taikinaan piimä ja muna. Lisää vielä vähän vehnäjauhoja, jos taikina on kovin juoksevaa. Aika löysää kamaa tämän kyllä kuuluukin olla.

Levitä taikina leivinpaperoidulle uunipellille / -pannulle. Ja kunnolla reunoille asti.

Ripottele / asettele taikinan päälle raparperit. Ja kunnolla reunoille asti.

Tässä versiossa raparperit ovat siististi suorissa riveissä. Toisessa ripottelin päälle noin sentti-kertaa-sentti -kuutioita

Sekoita täytteen aineet keskenään. Kaada viili-rahka-seos raparperinpalojen päälle. Ja kunnolla reunoille asti.

Ripottele pinnalle muruseos isoina kökkäreinä (voit puristella taikinaa käsissäsi, jotta saat pallukoita muodostumaan).

Paista 175 asteessa noin 45 minuuttia.


Raparperipiiras 2

Aineet ovat samat.

Tee taikina aivan kuten edellä, mutta älä ota muruseosta sivuun. Sekoita siis piimä ja muna suoraan taikinaan.

Levitä taikina paperoidulle pellille ja esipaista noin 5 minuuttia.

Viillä raparperi ohuiksi siivuiksi. Asettele siivut taikinan päälle melko tiheään.

Kaada päälle samanlainen viili-rahka-seos kuin toisessakin piirakassa. Laita vielä seoksen päälle muutama raparperisiivu.

Paista 175 asteessa noin 45 minuuttia.

Matkalla uuniin

Testin jälkeen "viivainen versio" teki paremmin kauppansa. Siisti ulkonäkö siis toimi paremmin. :)

Ja nämä piiraat vain paranevat mehevöityessään! Pakkaa tiiviiseen astiaan ja anna muhia kylmässä.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti