sunnuntai 23. joulukuuta 2012

Marinoidut appelsiinit ja riisipuurovanukas

Lumi narskuu, aurinko värjää horisontin aamuin illoin palavan oranssiksi, puut ovat tanakassa huurussa, pakkanen paukkuu, kuohuviinit jäätyvät pihalla kylmentyessä... Voisiko ihanampaa joulukeliä olla?

Sisällä tuoksuu ruoka, hyasintit ja steariini.
Äiti touhottaa, isä kaivaa joulukuusenkoristeita esiin, pikkuveli vielä pötkötää sängyssä ja mies joogailee. Kasa kirjoja odottaa lukemista ja muutama lahja vielä paketoimista. Voisiko ihanampaa joulutunnelmaa olla?

Ja variseva joulukuusi lähtee vaihtoon. :)

Tästä seesteisestä tekstistä voi siis päätellä, että joulurauha on täällä. Samaa ei voinut tosin sanoa pari päivää sitten, kun pieni kameran muistikortin formatoimis -insidenssi paljastui. Tästä syystä valokuvasektorilla on tällä hetkellä hieman puutteellista, ja muutama postaus odottaa uudelleenleipomista ja -kuvausta.

Siinä he marinoituvat iloisesti.

Tämä jälkkäri oli ihana, etenkin tuoksujensa puolesta. Appelsiinien marinointi herautti sellaiset tuoksut keittiöön, että oksat pois (ei neulaset, kuten tämänvuotisessa fiasko-kuusessa!).

Jälkkäri sopii hyvin esim. joulupöytään, pikkujouluihin, välipäiville... Jos vaikka riisipuuroa jää, eikä sille keksi   käyttöä, niin tässä hyvä idea.

Marinoidut appelsiinit (4:lle)

1 iso appelsiini
1/2 dl sokeria
1 dl appelsiinimehua
pari tähtianista tai fenkolinsiemeniä
muutamia kokonaisia neilikoita
1/4 tl kanelia
1/4 tl vaniljasokeria
ripaus kardemummaa

Simppelimpi versio riisipuurovanukkaasta
Marinoidut appelsiinit ovat erittäin hyviä esim. vaniljajätskin kanssa, mutta mikäs sen jouluisempaa kuin ihanaisen samettinen riisipuurovanukas.

Riisipuurovanukkaan voi tehdä runsaana versiona (resepti alla) tai yksinkertaisempana versiona (kuva). Runsas versio toimii myös ihan yksistään ilman appelsiineja.

Aiemmin mainituista syistä valmiista runsaasta vanukkaasta ei ole kuvaa, mutta ymmärtänette idean. :)

Riisipuurovanukas (4:lle)

1 dl puuroriisiä
1 dl vettä
3 dl maitoa
1 rkl voita
1 rkl sokeria
1/4 dl mantelijauhetta
1/2 dl rusinoita (tai enemmän!)
1/2 appelsiinin raastettu kuori
1 muna

Keitä puuroriisi (tai käytä valmista riisipuuroa). Jäähdytä puuro.
Sekoita puuron joukkoon voi, sokeri, mantelijauhe, rusinat, appelsiininkuori ja muna.

Jaa puuro uuninkestäviin annosvuokiin ja kärtsää 175 C uunissa noin 15 minuuttia, kunnes puuro kuivahtaa ja hieman kovettuu.

Anna jäähtyä. Asettele päälle appelsiinilohkoja ja marinointilientä.


Tai Simppelimpi puurojälkkäri

Mausta valmis riisipuuro sokerilla, annostele astioihin ja kärtsää uunissa.


Onnellista joulua kaikille!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti