perjantai 21. joulukuuta 2012

Tuomiopäivän tuliset ruispiparit

Maailmanlopulla on vielä muutama tunti aikaa saapua.

Sitä odotellessa voi leipasta vielä setin pipareita. Ja jos haluaa totaalisesti menettää hermonsa viimeisinä tunteinaan hankalan taikinan kanssa, kannattaa käyttää tätä reseptiä.

Mikäli maailmanlopusta kuitenkin selviää, niin lopputulos palkitsee ja vaiva kannattaa. :) Tuliset ruispiparit ovat nimittän tosi hyviä. Chili potkii kivasti ja ohuet piparit rapsahtelevat ihanasti sinihomejuuston alla.


Tuliset ruispiparit (nelisen pellillistä)

100 g margariinia
1 dl siirappia
1 dl fariinisokeria
1 rkl kanelia
1 rkl jauhettua korianteria
vajaa rkl neilikkaa
1/2 rkl inkivääriä
1/2 rkl rouhittuja maustepippureita
1 tl muskottipähkinää
1/2 tl chilijauhetta
1 kuivattu chili (tai lisää jauhetta)
1 kananmuna
1,75 dl ruisjauhoja
0,75 tl ruokasoodaa
1 dl mantelijauhetta
1,75 dl vehnäjauhoja

Mittaa margariini, fariinisokeri, siirappi ja mausteet kattilaan. Kiehauta koko ajan sekoittaen ja keitä kunnes sokeri liuennut. Jäähdytä seos.

Lisää muna. Yhdistä sooda ja ruisjauhot ja lisää ne siirappiseokseen. Lisää myös mantelijauhe ja vehnäjauhot. Tarkkaile taikinan paksuutta. Tätä taikinaa on aika hankala leipoa. Huomaa, että taikina kuitenkin jähmettyy jääkaapissa.

Tee taikinasta möykky, kelmuta se, ja anna oleentua yön yli jääkaapissa.


Seuraavana päivänä sitten leivontahommiin. Take out the sticky bastard..

Jauhota pöytä RUNSAALLA vehnäjauholla ja pidä huoli, ettei taikina takerru pöytään.

Liikuttele levyä aina välillä, että tiedät sen olevan "irti" pöydän pinnasta.
Pidä myös huoli, että kaulimen ja taikinan välissä on riittävästi jauhoja. Eli antaa lumen pöllytä niin ulkona kuin sisälläkin. :)

Painele levystä muotilla pipareita ja nostele pellille. Tässä vaiheessa kiität itseäsi runsaasta jauhottamisesta.

Paista pipareita noin 200 asteessa viitisen minuuttia. Nämä pirulaiset myös palavat helposti... Etenkin jos ovat ohutta sorttia...


Mutta kaikkien varoittelujen jälkeen myönnettävä kyllä on, että mitä rumempi pipari, sitä parempi maku. Mitä vähemmällä vehnäjauholla lopulta pärjäät, sitä paremmin mausteet pääsevät esiin.

Lycka till ja herkullisia hetkiä! :)

2 kommenttia:

  1. Tein jo viime vuonna tällä ohjeellasi satsin tavallisten piparien lisäksi. Nyt samoin ja korvasin osan vehnäjauhoista spelttijauhoilla. Kun ei sattunut olemaan kotona mantelijauhetta, rouhin mantelit niin pieneksi kun sain. Ne jäivät kivasti taikinaan näkyviin, mutta eivät haitanneet kaulitsemista. Piparit saivat kehuja jo viime vuonna. Varisinkin nuoriso piti niistä. Kiitos ohjeesta!

    VastaaPoista
  2. Kiitos kommenteista!
    Hyviä ideoita rouhia mantelit ja käyttää spelttiä. Ajattelin leipasta näitä itsekin, ja taidankin kokeilla karkeampaa mantelia. :)

    VastaaPoista