maanantai 29. heinäkuuta 2013

Kala-nacholautanen nicaragualaiseen tapaan, World's best fish tacos!

Kuinka monta kertaa tänä kesänä olet jo kuullut kuolemattoman lauseen: "Ei näin kuumalla kelillä oikeastaan tule päivän aikana syötyä juuri mitään"?

On niin lämmin, että keho kaipaa vain jotain raikasta ja nesteitä. Ja vaikka itselläni kyllä nälkä koittaa helteestä huolimatta, on totta, että höyryävien lihapatojen aika on syksymmällä.

No mitä kesäkuumalla sitten syödään?


Keho kaipaa nesteen lisäsksi myös suolaa. Etenkin jos päivän aikana rehkii terassinrakennuspuuhissa tai surffaa Nicaraguan mahtavilla aalloilla. Nicaraguassa tutustuimme tähänkin herkkuun, joka on varmaan yksi minun ja mieheni "merkityksellisimmistä" ruoista. Ensinnäkin se on taivaallisen hyvää, toisinnakin söimme tätä häämatkallamme, kolmanneksi söimme tätä maanpäällisessä paratiisissa - Playa Maderaksella.

Playa Maderas on pieni poukama Nicaraguan länsirannikolla, joka on surffaajien mekka.  Poukama löytyy pitkän ja erittäin huonokuntoisen tien päästä viidakon keskeltä. Rantaa rajaa korkeat jyrkänteet. Pienellä rannalla on kaksi minikokoista ravintolaa. Toinen heistä on Tacos Locos, joka on tunnettu maailman parhaista Fish Tacoistaan.

Tacoannos antoi virtaa surffipäivään, mutta toimi myös iltaruokana. Ravintola loi nimittäin mahtavat puitteet myös hiljaa kohisevan meren tuijotteluun... Olimme kaukana viidakkotien päässä ja ravintolan ainoat asiakkaat. Ainoa valonlähde oli tämän ravintolan pieni lamppu... Eikä korviin kantautunut muita ääniä kuin huutelevat mölyapinat ja aaltojen kohina, sekä viidakon villieläinten aikaansaamat kahinat. Täydellistä...


Päätimme vihdoin tehdä toisinnon näistä tacoista. Ja ai että! Molemmat mykistyimme. Nämähän olivat jopa parempia kuin originaalit! Oli yllättävää, miten samat maut saimme aikaiseksi koti-Suomessa mökillä. Mahtavaa!!! Tarjosimme tacoja myöhemmin myös isommalle porukalle ja tuntui kelpaavan. :)

Nicaraguassa tacot eivät tarkoittaneet "meidän tacojamme", vaan nachoja. Annoksessa ei ole pakko käyttää kalaa. Voit korvata sen vaikka kanalla tai jättää kokonaan pois.

Annos kootaan valmiiksi, mutta itse tykkään jättää osan aineksista erilleen, jolloin lautaselleen voi kukin rakentaa haluamansa kokonaisuuden. Jätä siis osa quacamolea ja salaattia syrjään.


Kala-nacholautanen nicaragualaiseen tapaan (2:lle)

n. 400 g vaaleita kalafileitä (esim. kuhaa tai ahventa)

3-4 tomaattia
puoli nippua saalaattia
15 cm pätkä kurkkua
1 sipuli
loraus sitruunamehua
suolaa

itse tehtyä quacamolea (yhdestä avocadosta)
itse tehtyä papudippiä (tai esim. black bean & garlic -kastiketta)

tuoretta korianteria


Tee ensin quacamole. Voit valmistaa sen vaikka edellisenä päivänä kylmään odottamaan. Varaa oleentumiselle mielellään vähintään muutama tunti aikaa, jotta maut ehtivät voimistua ja tasaantua.

Kun on aika aloittaa aterointi, tee ensin salaatti. Pilko salaatti, tomaatti, kurkku ja sipuli hyvin pieniksi kappaleiksi. Pidä mielessä, että niitä pitäisi voida tasapainotella nachon päällä.
Sekoita kaikki kasvikset keskenään, rouhi päälle suolaa ja lorauta hieman sitruunamehua.

Paista kalafileet, pieni ne myös paloiksi ja suolaa kevyesti. Anna niiden hieman jäähtyä.

Kokoa annos. Levitä lautaselle vähän nachoja ja nosta päälle reilu kasa salaattia. Nostele salaatin päälle kalapalat ja ripottele hieman papudippiä sinne tänne.

Nostele kalojen päälle quacamolea. Koristele annos reilulla määrällä tuoretta korianteria.

(Nostele pöytään vielä quacamolea, salaattia ja nachoja erillissä kipossa.)


Ja tältä eri komponenttien suunnilleen pitäisi näyttää...

'
Voi miten värikästä ja kaunista!


Kalat ennen paloittelua...


Ja ei kun ääntä kohti! Ei kommentteja:

Lähetä kommentti