perjantai 6. joulukuuta 2013

Jouluinen kinuskirulla

Hyvää itsenäisyyspäivää!

Saimme juhlia tätä tärkeää päivää tänään ihanien sukulaisten kera, kun tavallisesti eri paikkakunnalla asuva mieheni siskon perhe saapui vierailulle (jonka arjesta voi muuten lukea mahtavasta Ihana mini -blogista). Hurmurilasten ihastelun lomassa ehdimme myös ruokapöydän ääreen. :)

Halusin valmistaa jotain suomalaista ja toisaalta lapsienkin makuun sopivaa ruokaa. Pääruoaksi tarjosimme lohipastramia, haudutettua fenkolia ja manteli-perunakakkua. Jälkkärin taustaideana on vanha kunnon kääretorttu. :)


Sain reseptin itse asiassa äidiltäni. Näin itsenäisyyspäivän liikuttuneissa tunnelmissa perinteiden ja reseptien siirtyminen sukupolvelta toiselle kuuluu jotenkin asiaan.

En ole koskaan aiemmin tehnyt kääretorttua (!!), joten oli kyllä jo aikakin tehdä oma versio. Tässä kinuskirullassa maistuu ihanasti joulu. Täytteestä löytyy supi-suomalaista (äidin tekemää) omenasosetta, ja päältä omin pikku kätösin mökiltä poimittuja puolukoita.


Omenasoseen omenat ovat kotipihasta. Ja kunnon soseessa kuuluu olla mielestäni klimppejä ja kuoria. Ihanaa.


Jouluinen kinuskirulla

Pohja:
3 kpl kananmunia
1 dl sokeria
3 rkl vehnäjauhoja
3 rkl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl piparkakkumaustetta

Täyte:
4 dl omenasosetta
2 tl kanelia

Kinuskikuorrute:
2 dl kuohukermaa
2 dl fariinisokeria
nokare voita tai margariinia

puolukoita


Vaahdota munat ja sokeri valkoiseksi vaahdoksi.


Siivilöi vaahdon joukkoon keskenään sekoitetut kuviat aineet.


Kaada valmis taikina leivinpaperille ja levitä tasaiseksi.


 Paista pohjaa 200-asteisessa uunissa n. 8 minuuttia.


Nosta valmis taikina ulos uunista ja viritä pöydälle leivinpaperi, jonka päälle ripottelet hieman sokeria. Nosta uunista tullutta leivinpaperia reilusti kulmista, taikina seuraa kyllä mukana, ja kumoa pohja sokeroidulle leivinpaperille. 

Kostuta päällimmäinen paperi vedellä ja rullaa se irti pohjan ollessa vielä lämmin. Kostuttamisen ansiosta paperi irtoaa nätisti.


Anna pohjan jäähtyä liinan alla.

Levitä omenasose jäähtyneelle pohjalle ja ripottele päälle kanelia. Itse huomasin tässä vaiheessa, että täytettä oli liian vähän, joten soseutin äkkiä sauvasekoittimella ison, tuoreen omenan. Eli omenasosetta saa olla kaikenkaikkiaan jopa 4 dl.


Rullaa torttu. Hyvä vinkki oli laittaa märkä rätti leivinpaperin etureunaan, jolloin paperi ei luiskahtanut rullatessa. Käytä leivinpaperia rullauksessa apuna.

 Anna rullan vetäytyä lautasella ja muovitettuna jääkaapissa. Voit hyvin tehdä rullan vaikka pari päivää ennen tarjoamista. Sitä mehukkaampi ja maukkaampi lopputulos.


Myös kuorrutuksen voi tehdä paria päivää etukäteen. Itse hoidin kuorrutuksen juuri ennen tarjoamista.

Tee kinuski. Mittaa kerma ja fariinisokeri kattilaan ja keitä miedohkolla lämmöllä välillä sekoitellen n. 20 - 25 minuuttia kunnes seos sakeutuu.


Voit testata kinuskin jähmeyttä vesikokeella. Tipauta tippa kinuskia kylmään veteen. Jos kinuskista muodostuu pisara jonka saa pomittua kokonaisena lusikkaan, on kinuski valmista.

Alla olevasta kuvasta näkyy valmis kinuski, joka jättää kattilan pohjaan raidan lusikalla kaapiessa.


Lisää kinuskiin nokare margariinia. Sekoittele kinuskia lusikalla ja anna sen jäähtyä hieman. Nostele kinuskia rullan päälle ja anna valua reilusti myös lautaselle. Kinuskia ei voi olla liikaa. :) Koristele rulla puolukoilla.


Nauti hyvässä seurassa kuuman kahvikupposen kera.


2 kommenttia:

  1. Vesi herahti uudelleen kielelle, NAM! Ja ei tosiaan kuulosta vaikealta, mutta silti epäilen, että en onnistu yhtä hyvin :)..

    Ja vitsit mulla iski haikeus jo aiemmin, ja nyt kun säkin kirjoittelit sukulaisista ja perinteistä. Tänä itsenäisyyspäivänä jäi haudoilla käynti väliin, onneksi saatiin sen sijaan nauttia teidän seurasta. Jouluna sitten tunnelmoimaan hautausmaan kynttilämereen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lämpimät ajatukset onneksi kantavat kauaskin. :)

      Poista