Vai satutko vain rakastamaan ihania suomalaisia juureksia?
Jos vastaat johonkin ylläolevaan kyllä, kokeile leipasta lantuista täksi jouluksi lanttuleipää! Mehevässä leivässä maistuvat joulumausteet ja myös lanttu pääsee todella oikeuksiinsa.
Vielä ehdit hyvin!
Tilanne saattaa myös olla kuten meikäläisellä: selkää särkee tuntien ja päivien leivonnasta ja ruoanlaitosta, takki alkaa olla tyhjä kaikkien maailman parhaiden ideoiden kokeilemisesta ja vatsa kaksinkertaisen kokoinen kaikkien leipomusten maistelusta. Silloin voi myös keskittyä tunnelmoimaan toisten ruokakuvilla ja lähettää avuliaan perheenjäsenen kauppaan ostamaan leipää. :)
Jouluinen lanttuleipä (1 iso tai 2 pientä)
450 g lanttusosetta (raakana n. 400 g lanttua)
2 dl vettä
1 pss kuivahiivaa
1 rkl siirappia
1,5-2 tl suolaa
1 tl inkivääriä
reilu 1 tl pomeranssinkuorta
1 tl neilikkaa
2 dl ruisjauhoja
0,5 - 1 dl kauraleseitä
2,5 dl mysliä tai kaurahiutaleita
6 - 8 dl vehnäjauhoja
Tee ensin lanttusose (ellet käytä valmista). Kuori ja pilko lanttu isoiksi paloiksi. Keitä palaset pehmeäksi n. 15 minuutin ajan.
Nostele palaset eri astiaan ja soseuta. Lisää keitinlientä, jotta saat sopivan pehmoisen soseen.
Lämmitä vesi reilusti hiivan heräämislämpöön. Yhdistä hiiva n. 1 dl vehnäjauhoja.
Yhdistä vesi, lanttusose, hiiva-vehnäjauho, siirappi ja mausteet. Sekoita hyvin.
Lisää leseet, mysli ja ruisjauhot. Sekoita.
Alusta taikina valmiiksi lisäilemällä vehnäjauhoja tuntuman mukaan. Haluat kimmoisan, muttet kivikovaa taikinaa. Huomaa, että lanttusose pitää koostumuksen "normitaikinaa" pehmeämpänä.
Anna taikinan kohota liinan alla kaksinkertaiseksi (n. 1 h)
Tunnin kohotuksen jälkeen möyhi taikinaa ja anna sen kohota uudestaan n. 20 minuuttia.
Lämmitä (kannellinen) pata 250-asteisessa uunissa kuumaksi. Kippaa taikina pataan ja nosta kansi päälle. (Tässä välissä huomio. Oma taikinani täytti padan jo raakana aika täyteen. Kohoamisvaraa ei ollut tarpeeksi ja päälle nostamani kansi esti taikinan kohoamisen kunnolla. Höh. Eli jos pata näyttää täydeltä, jätä kansi pois. :))
Paista 225 -asteessa (laske uunin lämpöä hieman) 30 minuuttia. (Ota kansi pois), laske lämpö 200 ja jatka paistamista vielä 20 - 30 minuuttia. Leipä on valmis kun se on kauniin värinen ja kumisee napauttaessa.
Kumoa leipä padasta ja anna jäähtyä ritilän päällä ainakin tunti ennen leikkaamista.
Oikein ihanaa ja tunnelmallista joulunaikaa kaikille! <3
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti