perjantai 29. tammikuuta 2016

Tulinen itse tehty hampurilainen

* Julkaisen tämän jutun uudestaan muutamin päivityksin (sämpyläohje, tekstit). Alunperin julkaistu 28.3.2012.

Oi kyllä. On loistava idea juhlistaa perjantaita esimerkiksi itse tehdyillä hampurilaisilla!


Löysin rakkauteni hampurilaisiin uudelleen uudelleen käytyämme New Yorkissa vuoden 2012 alussa ja aterioituani kuuluisassa Shake Shack -ravintolassa. Tajusin, ettei hampparin tarvitse olla mauttoman sämpylän sisään tungettu kurpahtanut pihvi, mieletön kasa majoneesia ja kaksi salaatinmurusta ristissä.  

Ehei, ja itsestähän se on kiinni, mitä ihanan hampparin väliin laittaa. :) Koska terveysintoilen yhä, jätän omasta burgeristani majoneesin pois, mutta lisään mehevyyttä suolakurkuilla ja kasviksilla.

Nyt oikeastaan parin viime vuoden aikana hampparit ovat alkaneet taas matkustaa trendien aallonharjalla. Gourmet-burgereita löytyy lähes jokaisen fiinin ravintolan listalta, ja "parempia hampurilaisravintoloita" nousee kuin sieniä sateella. :)


Hampparit, what's not to love? Rakastan leipää, pidän maukkaista pihveistä, kasvikset ovat ruokavalioni perusta ja kikkailu on hauskaa. :)

Mmmm... Shaking in the Shack!

Shake Shack -visiitin jälkeen päätin opetella tekemään itse hyviä burgereita. Tärkeintä on onnistua leivässä ja pihvissä. Kokeilut ovat tuoneet monta hyvää versiota ja tilanteeseen sopivaa valmistustapaa.

  • Sämpylä on aina paras itse tehtynä, kaupan valmiit eivät vain oikein kutkuta...
  • Pihvi on paras itse tehtynä, mutta näitä ei kyllä 8-10 kpl enempää jaksa ehkä kerralla tehdä, etenkin jos on yhtään kiire.
  • Jos on siis paljon vieraita, tai runsaasti kaikenlaista tarjottavaa, tai vähän aikaa, osta kaupan pakastealtaasta hampurilaispihvejä. (Ei siis eines-jauhelihapihvejä, vaan lähes 100% lihaisia pakastealtaasta, en nyt mainosta brändiä.)
  • Ja voi kai ne sämpylätkin kaupasta tarvittaessa ostaa. Mutta ostaisin mielummin jotain chiabattan tyylisiä sämpylöitä, enkä ehkä "hampurilaissämpyläksi" brändättyä einestä...

Kun kokkailen pienelle porukalle, teen kaiken itse. Tyttäreni nimiäisten keskiyön jälkibileisiin ostimme kaiken valmiina ja hoidimme vain grillaamisen.
Ja aina maistuu loistavalta! :D

Burgerissa ei mielestäni saa makua ja mausteita säästellä. Maustan pihvin dijon-sinapilla ja valkosipulilla, marinoidut sipulit ovat must ja majoneesiin voi lisätä potkua esimerkiksi chilikastikkeella.


Sämpyläreseptin pohjana on New York Times -lehden resepti, jonka löysin Suklaapossulta.

Ei kun viikonloppua juhlistamaan! :)


Tulinen valkosipuli-dijonburgeri 

Sämpylät (5 kpl)

1,5 dl vettä

2-3 rkl maitoa
1 tl kuivahiivaa
1 rkl sokeria
1 muna *
5,5 dl vehnäjauhoja
vajaa 1 tl suolaa
n. 2 rkl voita tai margariinia

1 muna tai vettä
seesaminsiemeniä (tai unikonsiemeniä)

(*Huom! Käyttämäni muna oli pieni. Jos teet isomman taikinan, esim. 8 dl jauhoja ja 2,5 dl vettä, voit silti käyttää reseptissä vain yhtä munaa ja 2 rkl margariinia)



Tee ensin taikina.

Yhdistä lämmin vesi, maito, hiiva ja sokeri. Anna seistä n. 5 minuuttia.

Yhdistä kulhossa jauhot ja suola, nypi voi sekaan. Lisää joukkoon vesi-hiivaseos sekä muna. Vaivaa taikinaa jopa kymmenisen minuttia, kunnes taikina on pallomainen ja sitko on hyvä. Lisää jauhoja tarvittaessa, mutta älä liikaa!

Kohota peitettyä taikinaa reilu pari tuntia vedottomassa paikassa, esim. uunissa tai mikrossa.

Pyörittele taikinasta 4 - 6 hampparisämpylää. Mielestäni yksinkertaisinta on napata taikina käteen ja muotoilla siitä pallomainen möykky, jonka vielä lopulta "nyytitän". Eli nipistän reunat yhteen ja asetan pellille nipistyskohta alaspäin.

Hampparit kohoavat aika paljon, joten sämpylät voivat näyttää tässä vaiheessa vielä aika liruilta. Ne myös kohoavat hyvin pallomaisiksi uunissa, joten tässä vaiheessa voit varovasti litistää sämpylää. Näin ne on helpompi täyttää, eikä torniefekti ole niin hurja. :)


Kohota sämpylöitä vielä pari tuntia. Voitele kohonneet sämpylät munalla tai vedellä ja ripottele päälle seesaminsiemeniä.  Paista 200 asteisessa uunissa keskitasolla noin 12 minuuttia.


Valkosipuli-dijonpihvi (6-8 kpl)

400 g paistijauhelihaa (tai jotain muuta haluamaasi jauhelihaa)
1 dl korppujauhoja
1,5 dl maitoa
2 pienehköä sipulia
4 isoa valkosipulinkynttä
1 muna
1 rkl dijon-sinappia (tai reilummin)
1 tl sinapinsiemeniä
grillausmaustetta
suolaa
pippuria

Turvota korppujauhoja hetki maidossa.

Yhdistä liha, korppujauho-maito, pilkotut sipulit ja murskatut valkosipulit, mausteet ja muna.

Lämmitä loraus öljyä pannulla. Muotoile massasta omaan makuun sopivan kokoisia pihvejä ja paista kolmisen minuuttia molemmin puolin.

Pihvit saattavat hieman hajoilla, mutta hyvällä muotoilulla tästä pääsee. Ja jos pihvi vähän hajoaa, ei se kyllä haittaa yhtikäs mitään. :)


Marinoidut sipulit

4 sipulia
½ dl omenaviinietikkaa
2 rkl oliiviöljyä
½ dl sokeria
suolaa
pippuria

Viipaloi sipulit ohuiksi. Yhdistä kaikki marinadin aineet ja yhdistä sipuleiden kanssa tiiviissä astiassa. Ravistele maut sekaisin ja anna seistä vähintään tunti. Parhaita nämä ovat seuraavana päivänä, etenkin jos sipuliviipaleesi ovat hieman paksumpia.


Chilimajoneesin tein lisäämällä tavalliseen majoneesiin hot saucea (kuin Tabasco) ja grillausmaustetta. Ja potkua saa olla reilusti.

Lisäksi väliin voi sujauttaa tulista salsakastiketta (tai makeampaan makuun paholaisenhilloa), tomaattiviipaleita, suolakurkkuja ja runsain mitoin salaattia, sekä ehkä viipale cheddaria pihvin päälle sulamaan...

Nam!

Burgereiden kaverina voit tarjota esim. lohkoperunoita, ranskiksia, coleslaw-salaattia, nachoja... Ihan mitä vain :D

Party Chow, salsaa, tuorejuustoa ja salaattia. :)



4 kommenttia:

  1. Näyttää herkulliselta!

    Kotitekoiset hampparit on parhaita! Me luotetaan laiskasti kaupan leipään, mutta yleensä ruisleipään! Tuoreen reissumiehen väliin T tekee miehekkäitä täyslihapihvejä (eli pihviin vain jauheliha, kananmuna ja mausteet). Kuntosaliperheemme vaalii tärkeitä proteiineja, nääs! :D

    Hampparit on meillä noussut yhdeksi suosikiksi ihan arkiruokanakin. Pihvit on nopea paistaa ja sillä välin rehut ja sipulit ja majot esiin ja ruisleivät paahtimeen. Eilen tehtiin itse asiassa hirven jauhelihasta, jota löytyi pakastimesta. NAM!

    Pitää kokeilla ensi kerralla valkosipuli-dijonpihviä!

    VastaaPoista
  2. Ihanalta kuulostaa! Ens kerralla ehottomasti reissarin väliin (se on mun tämänhetkinen ruisleipäsuosikki yhdessä Peltopojan kanssa, jota tietenkin saa vain Turun kauppahallista ja Raision Prismasta)!

    Hirvi kuulostaa ihanalta, ja täyslihapihvi sopii myös tähän urheiluperheeseen. :)

    VastaaPoista
  3. Nyt tässä on pakko kehua omaa kultaa, että kyllä I tekee parhaat hampparit. Meillä tosin oiotaan kaupan ikuisuuksia säilyvillä sämpylänkaltaisilla valmisteillä (yäk, paitsi kun unohtaa tietoisesti asian), mutta pihvit on kunniakysymys ja lisäkkeissä ei kitsastella! Ja hickory BBQ soossi on ihan ehdoton!

    Ens kerralla täytyy leipoa sämpylät itte ja ehkäpä pihvit saadaan jo grillata (NAM), väliin tulee grillattua vuohenjuustoa ja punasipulihilloketta tai paholaisenhilloa sipulihillokkeena (saikohan tästä nyt kukaan muu selvää) ja salaattia ja suolakurkkua jajaja.. :D

    Grilliperunoita namnam, mahtaiskos näihin saada ohjetta...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Grilliperunoiden ohje tullee myöhemmin. Kohtuullisen suoraviivaista touhua. :D

      Poista