lauantai 22. huhtikuuta 2017

Makea Amish-leipä eli nopea pullakakku

Ai ihana miten herkullista leipää tämä amerikkalaisten, vanhanaikaisten elämäntapojen noudattajien perinneherkku onkaan. :)

Ja ah, mikä määrä epätotuuksia yllä oleva lause pitää sisällään (paitsi ihana ja herkullinen).


Eli nyt heti alkuun pari tarkentavaa asiaa.
  • Leipä => No itse asiassa erittäin makea, sokeripitoinen kanelipullan makuinen kakku
  • Alkuperältään Amish-ryhmän resepti => Vain nimi on otettu amisseilta. Aito perinteinen amissien ystävyysleipä on vain juureen tehty leipä, josta jaetaan myös sairaille ja tarvitseville, kanelilla, sokerilla, rusinoilla, pähkinöillä sun muilla ei siis ole asian kanssa tekemistä
  • Vanhanaikaisten elämäntapojen noudattajien perinneherkku => Kaupunkilaisten hipstereiden suosioon nostama siisti juttu, joka ohjeiden mukaan tehdään "ei-metallisissa astioissa", eli näin ollen siis vanhanaikaiseen tapaan. :)

Plus sitten vielä se, että meikäläinen on oikaissut tietä onneen, ja tehnyt kymmenen päivän kypsyttelystä leivinjauheella kohotettavan pikakakun. Oijoi, mitähän aitoa tai alkuperäistä tässä on enää jäljellä. :D

Mutta siitä viis! HYVÄLTÄ MAISTUU!! :D


Amish-leipä on amerikkalaisten villityksiä. Perinteisesti kyse on siis hapanjuurella kohotettavasta leivonnaisesta, jotka meilläkin ovat kuuminta hottia. Mutta! Ämeriikhassa tämä tehdään tietenkin makeana versiona. :)

Amish- eli ystävyysleipä on "kiertokirje", jossa juurta kypsytellään kymmenen päivää, jonka jälkeen 1) leivotaan itselle 2) säästetään pala juurta seuraavaa kypsyttelykierrosta varten 3) jaetaan juurta kavereille.


Ei mikään mahdottoman vaikea juttu, mutta nyt juuri minua ei innostanut juuren kanssa leikkiminen. Säästän juurtumiseni mielummin suolaisiin, "oikeisiin" leipiin.

Niin ja vieraat olivat tulossa jo kahden tunnin päästä. 

Kuten ehkä kuvista huomaat, jää kakku helposti raa'aksi, joten malta paistaa sitä rauhassa, vaikka kakku jo vaikuttaisikin kypsältä. Se vain hämää. :)



Amish-leipä (1 vuoka, 6-8:lle)

1,25 dl pehmeää margariinia
2,5 dl sokeria
1 muna
2,5 dl piimää
5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

reilu 0,5 dl sokeria
1 tl kanelia


Vatkaa keskenään margariini ja sokeri. Lisää muna vatkaten joukkoon.

Sekoita keskenään vehnäjauho ja leivinjauhe.

Lisää taikinaan myös piimä ja jauhoseos. Sekoita tasaiseksi.

Voitele ja jauhota (silikoni)vuoka. Sekoita keskenään 0,5 dl sokeria ja kaneli.

Kaada 1/3 taikinasta vuokaan. Ripottele päälle reilu 1/3 sokeri-kaneliseoksesta.
Kaada seuraava 1/3 taikinasta vuokaan ja ripottele lähes kaikki sokeri-kaneliseos päälle.

Kaada loppu taikina vuokaan ja ripottele päälle loppu sokeri-kaneliseos.

Piirtele veitsellä taikinaan kuvioita, jotta saat kerrokset hieman sekoittumaan.


Paista kakkua 175-asteisessa uunissa 1 h 15 minuuttia (kiertoilmalla, tavallisella modella hieman pidempi aika). Jos pinta uhkaa tummua liikaa, laita päälle folio. 


 Anna kakun jäähtyä vuoassaan. Kumoa ja leikkaa n. 1,5 cm paksuiksi siivuiksi.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti