torstai 2. marraskuuta 2017

Ranskalainen päärynä-sinihomejuustopiirakka

Olipas mukavaa löytää tämä julkaisematon resepti alkukesältä. :)
Tänään sattuu olemaan todella kaunis syyspäivä ja tulin juuri ulkoa haravoimasta.

Ja kas! Vaikka näissä kuvissa on ehkä kesäisiä kukkasia, ovat piirakan maut itseasiassa erittäin en saison. 


Päärynät ovat nyt parhaimmillaan, joten suosittelen lämpimästi tämän sinihomejuustolla maustetun piirakan pyöräyttämistä ja esimerkiksi glögikauden korkkaamista! Koskaan ei ole liian aikaista! :D

Tämä on myös siitä hauska piirakka, että se menee johonkin makean ja suolaisen piirakan välimaastoon. Ja kuinka hankalaa onkaan joskus keksiä tarjottavaa ystäville, jotka tulevat vain kahville! Tämä piirakka on oiva, semiruokaisa ja tyylikäs ratkaisu. :)


Mielestäni ranskalaisissa irtopohjavuokaan tehtävissä tartleteissa ja piirakoissa on jotain älyttömän hienostunutta, jopa hienostelevaa. Tästä ei leikata reilua palasta täytteet purskahdellen, vaan siivutetaan sivistyneen kokoinen pieni lautasenkoristus. :)

Samoin itse piirakkaa tehtäessä on kiinnitettävä eri tavalla huomiota siisteyteen: taikinan olisi hyvä olla tasapaksuinen, reunat tasakorkuiset, päärynät nätisti viipaloitu ja kauniisti aseteltu.

Joskus jopa minun mielestäni tämmöinen väkertäminen on ihan kivaa. :D


Piirakka on kuitenkin helppo tehdä, kun vain malttaa tehdä rauhassa. :) Ja ilokseni huomasin, että piirakka säilyy erinomaisena vielä muutaman päivän tekemisen jälkeen. Säilytä sitä jääkaapissa hyvin kelmutettuna / koteloituna. Pohja ei muhjistu, vaan säilyttää suht hyvin rakenteensa.


Hmm... Taidankin ottaa tämän viikonlopun ohjelmaksi päärynäpiirakan uusintaottelun...


Ranskalainen päärynä-sinihomejuustopiirakka

2,5 dl jauhoja (tai hieman enemmän)
1 rkl sokeria
1/2 tl suolaa
n. 85 g kylmää voita
2 keltuaista

1,5 dl maitoa
1 muna
0,5 dl juustoraastetta
n. 50 g sinihomejuustoa
1 tl timjamia
1 rkl chiansiemeniä
vähän suolaa (sinihomejuusto on aika suolaista)
pippuria

1-2 päärynää
nokare voita


Sekoita keskenään jauhot, sokeri ja suola.
Nypi joukkoon paloiteltu kylmä voi. Kannattaa nyppiä käsin.

Lisää lopuksi keltuaiset. Sekoita / painele taikina tasaiseksi käsin, mutta älä vaivaa liikaa.
Yritä saada taikina mahdollisimman tasaiseksi, niin ettei murusia hirveästi putoile.

Litistä taikina levyksi, kääri se kelmuun ja nosta jääkaappiin oleentumaan pariksi tunniksi.

Sekoita keskenään maito ja chiansiemenet. Nosta jääkaappiin odottamaan.

Kauli taikina kylmänä suunnilleen vuoan muotoiseksi levyksi. Jos taikina käyttäytyy hankalasti, käytä välissä leivinpaperia.

Nosta taikina vuokaan ja painele se paikoilleen. Reunat saavat tulla ylös asti.
Nosta vuoka jääkaappiin odottamaan.


Sekoita keskenään maito-chiansiemenseos, muna, juustoraaste, sinihomejuusto, timjami, suola ja pippuri.

Pilko päärynät ohuiksi siivuiksi.

Kaada täyte vuokaan.


Nostele päälle päärynät nätisti lomittain.


Paista 200-asteisessa uunissa n. 35-40 minuuttia. Anna jäähtyä ainakin vähän.





2 kommenttia:

  1. Mitä luulet riittäisivätkö chiansiemet korvaamaan kananmunan kokonaan? Tämä piirakka suorastaan huutaa glögia kaverikseen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi! Yritin vastata jo aiemmin, mutta näemmä julkaisu ei mennyt läpi.

      Hyvä kysymys, voiko munan korvata chialla. Luulisin, että voi. Tällöin laittaisin vähän enemmän siemeniä. Ehkä 2-3 rkl.

      Kokeile ja kerro miten käy! :D

      Tai ehkä otan itse piirakasta uusintaotoksen vielä tänään....

      Poista