1-2 nori-arkkia
1-2 limen tai 1 sitruunan kuori raastettuna
iso kourallinen tuoretta korianteria
oman maun mukaan suolaa (itse en käytä kovin paljoa)
n. 1 tl sokeria
Tähtianis-inkivääri-omenahillo
n. 2,5 - 3 l (suomalaisia) omenoita kuutioituna
6 tähtianista
n. 3 -4 rkl tuoretta inkivääriä raastettuna
loraus vettä
hillosokeria paketin ohjeen mukaan tai vähän vähemmän (laitoin n. 1/3 ohjeistettua määrää vähemmän, ja hyvin toimi)
Pese hyvin ja desinfioi purkit haluamallasi tavalla (esim. uunissa tai keittämällä).
Pilko omenat. Jos käytät suomalaisia / ohutkuorisia omenoita, ei tarvitse kuoria.
Lisää omenat, mausteet ja sokeri, sekä ihan pikkasen vettä kattilaan.
Keittele kannen alla vartin verran.
Annostele hillo purkkeihin ja anna jäähtyä.
Viikonlopun tunnelmia. 💛
Olen tehnyt tämän kierreleivän muutamia kertoja. Voit hyvin korvata taikinan perinteisemmällä sämpylätaikinalla, jotta saat astetta terveellisemmän lopputuloksen. :) Viimeksi käytin sämpyläjauhoja ja jätin munat ja margariinin kokonaan pois. Sen sijaan lorotin vähän reilummin ihanaa öljyä leivän päälle.
Tämä leipä on koko perheemme suosikki. Kaikki on hyvää, mitä saa repiä. :)
Resepti taitaa olla alunperin Maku-lehdestä, josta olen muokkaillut oman version.
Juustoinen ja pähkinäinen kierreleipä
2,5 dl maitoa
25 g tuorehiivaa / 1/2 pss kuivahiivaa
1,5 rkl sokeria
1 tl suolaa
2 munaa
3 dl hiivaleipävehnäjauhoja
5 dl vehnäjauhoja
100g voita tai margariinia
n. 200g juustoa (tavallista juustoraastetta, camembert-kiekko, vuohenjuusto...)
1 dl pähkinöitä
3 rkl hunajaa
2 rkl oliiviöljyä
2-3 rkl tuoretta timjamia hienonnettuna
Lämmitä maito hiivan heräämislämpöön. Jos käytät kuivahiivaa, yhdistä se sokerin ja suolan kanssa pieneen määrään jauhoja.
Lisää maitoon jauho-hiiva seos. Lisää loput jauhot vähitellen ja vaivaa taikinaa n. 10 minuuttia.
Lisää margariini pienissä erissä taikinaan. Vaivaa vielä viisi - kymmenen minuuttia. Kohota taikinaa linnan alla noin tunnin.
Kauli kohonnut taikina suorakaiteen muotoiseksi levyksi (20x40cm). Jätä pienen nyrkin kokoinen pala sivuun. Leikkaa levy pitkittäin neljään osaan. Pyörittele suikaleet kierteiksi.
Pyöritä sivuun otettu pala palloksi ja litistä levyksi. Lähde kiertämän suikaleita kiekon ympärille. Nipistä palat hyvin yhteen. Kohota liinan alla puolisen tuntia.
Kaada kiekon päälle juustoraastetta reilusti. Juustoa saa ripotella vähän muuallekin.
Rouhi pähkinät. Sekoita keskenään hunaja, öljy ja timjami.
Voitele koko leipä hunaja-öljy -seoksella. Ripottele päälle rouhitut pähkinät.
Paista uunin keskitasolla 200 asteessa n. 15-20 minuuttia.
Elämän kiireiden vietyä mennessään, blogini on muuttunut hyvien reseptien varastoksi ja keinoksi jakaa niitä läheisille ja muillekin.
Porkkana-britakakku
100 g margariinia
1,3 dl sokeria
4 keltuaista
2,75 dl porkkanaraastetta
2,6 dl vehnäjauhoja
1,3 tl leivinjauhetta
1,3 tl kanelia
1,3 tl kardemummaa
1,3 tl inkivääriä
1,3 tl vaniljasokeria
4 valkuaista
2 dl sokeria
Täyte/kuorrute:
250 g maitorahkaa
2,5 dl vispikermaa
makusi mukaan sokeria
1 sitruunan raastettu kuori (tai 1/2 sitruunan, oman maun mukaan)
Koristeet:
1 porkkana
1/4 tl suolaa
1 rkl sokeria
Tai: paahdettuja kookoslastuja, strösseleitä, sokeroitua sitruunan kuorta...
Vaahdota margariinin ja sokeri. Erottele keltuaiset ja valkuaiset. Kuori ja raasta porkkanat.
Lisää keltuaiset yksi kerrallaan.
Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää ne taikinaan siivilän läpi. Lisää vielä porkkanaraaste.
Voitele kahden vuoan (max 24 cm halkaisija) reunat ja viritä pohjalle leivinpaperi.
Levitä taikina vuokien pohjille.
Tee marenki vaahdottamalla valkuaiset ja lisää sokeri hissukseen vatkauksen aikana.
Levitä marenki taikinan päälle. Paista 175-asteisessa uunissa n. 25 minuuttia.
Anna jäähtyä vuoissaan.
Alkuperäisen ohjeen porkkanakoristeet, joita en ehtinyt tehdä tällä kertaa:
Tee porkkanakoristeet. Vuole porkkanasta kuorimaveitsellä ohuita lastuja. Laita ne kulhoon suolan kanssa ja anna seistä hetki, että porkkanoista lähtee nestettä. Puristele ja kuivaa lastut hyvin. Pyörittele ne sokerissa ja kuivaa 175-asteisessa uunissa 10-15 min.
Vaahdota vispikerma, lisää rahka ja makusi mukaan sokeria, sekä sitruunankuoriraaste.
Kokoa kakku ja koristele porkkanalastuilla tai muilla haluamillasi koristeilla.
100 g margariinia
2 d kaurahiutaleita
2 dl vehnäjauhoja
2 dl sokeria
1,5 tl kanelia
1 tl leivinjauhetta
(1/2 tl kardemummaa)
2-3 dl omenaraastetta (reilumpi parempi).
Sulata maragriini. Lisää kaikki aineet ja sekoita tasaiseksi.
Nosta nokareita pellille ja jätä tilaa kohoamiselle / leviämiselle.
Paista 200 -asteisessa uunissa n. 10 min.