sunnuntai 22. huhtikuuta 2012

Huomisaamua odotellaan kuin joulua!

No niin!!

En vain VOI aloittaa sukkahousukuvalla...

Ja nyt sitten sukkahousua ja istutusshokkia! :)

Minusta alkoi tuntua, että yrtin alut alkoivat jo tursuamaan ulos istutuskennoistaan! Heidän juurensakin tulivat jo altakastelurööreistä ulos, joten päätin siirtää heidät, ennen kun irrottelu kävisi liian hankalaksi.
Nyt keittiön ikkunalautaa koristaa parvekelaatikko ja pieniä ruukkuja. Ja joukko erittäin huolestuneita taimia...

Sukkahousut puolillaan soraa!

Ja sitten se erittäin kuuluisa sukkahousuniksi! Ainoa, jota olen käyttänyt. Paitsi tietty luonnollisesti Lintsillä aina sukkahousut päässä Space shotissa, ettei vaan rillit lennä... 

Mutta asiaan! Ruukkusoraa siis laitetaan ruukkujen pohjalle salaojitusta ja ruukun keventämistä varten. Soraa kuluu isoissa ruukuissa aika paljon, ja se menee aina mullan kanssa tietty sekaisin. Mutta joku fiksu on kertonut, että kun soran tunkaisee sukkahousuihin, voi sen käyttää aina seuraavassa ruukussa uudestaan! Kuinka kätevää, siistiä ja ekonomista! 

Ja tältä se sitten näyttää!

Ja ei kun vaan soraa sukkahousunlahkeisiin, solmu päähän ja säkki ruukun pohjalle. Aijai, kuinka silmiä hivelevä näky.

Sitten vain mullat päälle ja istuttelemaan!
Minun parvekelaatikkooni päätyivät pinaatti, basilika osa korianterista. Taisi tulla kyllä vähän liikaa, mutta siirrän sitten osan. Jos toipuu yhdestä istutusshokista pienenä vauvana, on varmasti vahva ottamaan vastaan seuraavankin. Hahahahhaaa, luulot pois!





Totesin pikkulusikan hyväksi apuvälineeksi taimien siirtelyssä. Mutta olihan tuo vähän hermoja raastavaa touhua. Vähän kun käsi tärähti, niin nirri pois taimelta. Eli rauhallisesti piti siirrellä ja yrittää olla mahdollisimman hellä. 

Erittäin kauniit pinaatit uudessa kodissaan! Ja AH ALKUVOIMAA, eli multaa kynsien alla!

Istutuin taimet noin 10 cm välein toisistaan (vaikka pusseissa ja muualla aina sanotaan 20 cm, olen kapinallinen).

Lusikka toimi kätevänä kampiakselina.

Kannattaa myös pitää kennojen multa kosteana, koska silloin ne irtoavat nättinä kokonaisuutena.


Ils sont tout petits!

Jätin timjamit vielä hautomoon. Mutta jaoin niitä eri lokeroihin. Ja tein testin, yhden lokeron osalta vauhditin luonnonvalintaa ja suosin darwinismia, ja harvensin heikoimmat ja pienimmät yksilöt pois. Jos muut kuolevat siirtoshokkiin, niin ehkä he ainakin selviävät. 

Nähtäväksi jää, onko oikein leikkiä jumalaa? Antaako kaikkien kukkien kukkia? Selviävätkö vain vahvimmat?



Keskimmäinen lokero vasemmalla on biologian temmellyskenttä

Korianterit isossa, myöskin salaojitetussa ruukussa. Ikeoita pitänee hieman jossain vaiheessa harventaa...

Mutta vielä loppuun on pakko hihkua riemusta, sillä tänä viikonloppuna alkoi OUTIN PARSAKAUSI!! Voi onnen päivää! Olin perjantaina hyvän ystäväni kanssa hulluilla päivillä (puoli tuntia töiden jälkeen -> hermoromahdus ja verenpaineen pompsahdus) ja mukaan tarttui kirjoja ja PARSAA!!

Kylpyä odotellessa

Parsa (Asparagus officinalis) on todella ravinnepitoista ja hyvä foolihapon, kaliumin ja ravintokuidun lähde. Ja Wikipedian mukaan se sisältää myös hyvästi rutiinia, eli P-vitamiinia, joka vahvistaa verisuonten seinämiä. Hahhahaaa, parsa on tästä lähtien minun kielessäni siis erittäin rutinoitunut kasvis. Tästä ei enää pääse eroon.

Parsa on siksi niin huippua, että se on pomminvarma kevään merkki. Ja tietysti myös tosi herkullista. Koska nämä olivat kevään ensimmäiset parsat, söimme ne ihan au naturel. Rakkaustarina parsan ja himalajansuolan välillä. Kevään edetessä he pääsevät keittoihin, salaatteihin, gratiiniin, leivonnaisiin... :)

En omista parsakattilaa, se veisi turhaa tilaa. Kaapissani pitää kuitenkin olla äärimmäisen tarpeellinen popokornikone. Oikeasti, en luovu siitä enää koskaan.

Keitän siis parsat yleensä pannulla vaaka-asennossa. Yleensä nuput pysyvät kätevästi pinnan yläpuolella ja kypsyvät höyryssä samalla, kun paksummat varret keittyvät vedessä.

Kuori siis varren alaosasta tarpeen vaatiessa noin 10 cm lilaa ja kovaa kuorta pois ja katkaise vielä pikku pätkä kannasta. Laita parsat pannulle kiehuvaan, suolalla maustettuun veteen. Ja kansi päälle.

Parsat valmistuvat nopeasti ihan muutamassa minuutissa. Kannattaa vähän haarukalla tökkiä ja seurata tilannetta. Eikä missään nimessä kantsi keittää parsoja ihan lötköiksi.

Nämähän näyttävät ihan viime kesänä mökkirantaan muuttaneilta rantakäärmeiltä! Hyi! Ja rantakäärmeet kuulemma sukeltavat... Että mukavia polskutteluja vaan.

Ja juuri kun pääsin sanomasta, että "ei saa keittää yli"... Eli hiukan lipsahti, kun piti touhuta niin kamalasti jotain muuta samalla. Mutta hyviä olivat silti!


Kevään tuloa ei voi estää! Ja miksi pitäisikään! :)

Näin ne lapset kasvaa!

Olen kerrankin tehnyt sen, mitä joka vuosi funtsin, mutten koskaan tee. :)
Eli olen ottanut joka aamu kuvan lapsukaisistani! Sen jälkeen, kun jotain on alkanut näkymään. 

Istutin siis timjamin, basilikan, korianterin ja pinaatin (järjestys vasemmalta oikealle) 11.4.

Ensimmäiset pienen pienet alut nousivat timjamiin jo 13. pv (vai oliko jopa 12?!), ja 15.4. myös pinaatti alkoi näkyä. Lisäksi Ikean kupeissa olleet yrtit ovat olleet seurannassa, mutta ne ovat huomattavasti tylsempiä. Oregano nousi 15.4, sitruunamelissa pari päivää myöhemmin ja persilja vasta toissapäivänä.

Tässä kuitenkin lasteni kehityskaari, ennen kun potkaisin heidät kylmän viileästi pesästä sunnuntaina 22.4.  He siis viihtyivät hautomossaan 11 päivää.

Nähtäväksi jälleen jää, toiminko liian nopeasti ja shokeeraavasti. :)


16.4.

Maltillista menoa vielä... Pinaatti on kaunis! Otin muuten basilikan päältä vähän multaa pois. Kolme senttiä tuntui liian paljolta, rapsutin varovasti ehkä 1,5 cm pois.


17.4.

Vähän alkaa jo korianteriakin näkymään. Taisin hieman riehaantua timjamin siementen kanssa... Niitä tulikin aikamoiset ryppäät! :)


18.4.

 Toistaiseksi korianteri on vielä viattoman näköinen, mutta HYVÄNEN AIKA!!

19.4.

Tyyppi riehuu kuten ala-asteella sanottiin "AIVAN OMIIN NIMIIN!!"

20.4.


21.4.

Korianteri edistyneiden luokalle ja heti!

22.4.
19.4. Kyllä siellä jo jotain näkyy kun oikein tihtaa
20.4. Persilja vihdoinkin puski pintaan!
Seuraavassa jutussa sitten pääsemmekin todistamaan varoittavaa esimerkkiä istutusshokista... Ja luvassa myös meikäläisen elämän ensimmäinen SUKKAHOUSUNIKSI!! Hahahhahhaaaaa!!! :D


lauantai 21. huhtikuuta 2012

Mahtavat pekonipasteijat eli Party Pastries

Järjestimme männä viikonloppuna keittiönkastajaiset / tuparit. Kaksi ja puoli vuotta täällä asuneena oli niin sanotusti korkea aika. :)

Haasteita juhlien järjestämiselle teetti tiukka aikataulu  (pääsiäisen pitkä reissu vähän sekotti pakkaa) ja suuri kutsuvieraiden määrä. Mikä sen ihanampaa, kun saada kaikki huiput tyypit paikalle! Leivoin siis jonkun verran tavaraa pakastimeen jo etukäteen. Nämä pasteijat pakastettiin myös ja kestivät sen höykytyksen täysin kunnialla! Eivät litsahtaneet, eikä maku kärsinyt. Perfect!

Jos ameeba ja hattiwatti parittelisivat, syntyisi siitä jotain tämän näköistä.

Nämä ovat siitä simppelit ja joustavat leivonnaiset, että työnteon voi vaiheistaa juuri niin kuin tykkää. Taikinan ja täytteen voi molemmat tehdä hyvissä ajoin etukäteen, vaikka edellisenä päivänä. Ja täytettähän voi varioida vaikka miten! Kannattaa kuitenkin valita joku suolainen ja voimakkaan makuinen täyte (näin miun maun mukkaan), kuten feta, chorizo tai oliivit...

Mulla ei ihan kohdannut taikinan ja täytteen määrät, mutta tein sitten vielä pienen lisäerän taikinaa ja syötin loput täytteet kotiväelle. Tämäkin on kyllä leipojasta ja taikinan paksuudesta kiinni. :) Mutta nou paniikki, taikinaa voi tehdä aina lisää.


Party pastries! (Monta... oiskohan ollut 50-60 kpl?)

Taikina:
4,5 - 5 dl vehnäjauhoja
180 g margariinia
1/2 tl suolaa
1 dl vettä

Täyte:
1 pkt pekonia (180 g)
1 sipuli
1 dl riisiä
1 lihaliemikuutio
mustapippuria

1 muna voiteluun
unikonsiemeniä

Tee taikina: Nypi vehnäjauho-suolaseokseen margariini. Lisää kylmä vesi nopeasti sekoittaen. Sekoita taikina tasaiseksi palloksi. Kääräise elmukelmuun ja laita jääkaappiin lepäämään vähintään tunniksi.



Tee täyte. Keitä riisi lihaliemikuutiolla maustetussa vedessä. Pilko pekonit ihan pieneksi. Paista pekoneita hetki, ja kun rasva irtoaa, nakkaa myös pieneksi pilkottu sipuli pannulle. Kuullota hetki.
Anna riisin kuivahtaa ja jäähtyä. Lisää pekoni & sipuli ja rouhaise sekaan mustapippuria. Le täyte est prêt.

Ota taikinasta noin 1/3 tai puolet kerralla käsittelyyn. Kauli taikina ohueksi levyksi kevyesti jauhotetulla pöydällä. Itse tykkään, että taikina on ohut, jotta täyte pääsee kunnolla oikeuksiinsa. Leikkaa taikinasta ympyröitä esim. juomalasin avulla. Jaa kullekin ympyrälle nokare täytettä, taita puolikuuksi ja nipistele yhteen haarukan avulla. Voitele pasteijat munalla ja ripottele päälle esim. unikonsiemeniä.

Pöytä alkaa kattua, ja piakkoin notkua



keskiviikko 18. huhtikuuta 2012

Rosa di mare eli valkosipuliset lohirullat ja veneperunat


Lohi on ihanaa! Ja niin on perunakin! Ja lohi ja peruna ne yhteen soppii!




Vaikka kaikki maailman karppaajat, ätkinssit, hiilareidentiedostajat, protaajat ynnä muut käännyttäjät olisivat soihtuineen oveni takana, en häpeäisi myöntää sitä, että pidän perunasta. :)

Kuulun siihen kastiin, jonka lapsuudessa kotona tarjottiin aina jotain perunoiden kera. Riisi ja pasta olivat harvinaisempia vieraita ruokapöydässämme. Sitten peruna nousi tapetille (tai lensi tuulettimeen, ihan miten haluaa asiaa ajatella).

Perunasta tuli synti hiilihydraattiensa takia. Yhtäkkiä koko kansanterveyden huono tila johtui "kaikista niistä perunoista". Ei tietenkään alkoholin liikakäytöstä, tupakoinnista, liikkumattomuudesta, ylipainosta, perinnöllisistä sairauksista tai mistään muusta, vaan perunoista. Ne pirulaiset.


Itsekin otin jossain välissä etäisyyttä perunoihin (uudet perunat ovat sitten eri lukunsa, niistä en ole etääntynyt koskaan). Yksin asuessa sitä harvoin jaksoi keittää vain yhtä tai kahta perunaa. Ja ehkä olin myös hieman kyllästynyt. En ole myöskään mitenkään erityisesti ilkamoinut perunamuusin riemuista.

Nykyään syömme ehkä useammin pastaa kuin perunaa. Syy tähän lienee lähinnä nopeus. Toinen syy on se, että pastan kanssa on helpompi tarjota kaikenlaisia kastikkeita. Pastan mauttomampi maku ja spiraalinen muoto muodostavat oivan kulkuastian kaikenlaisille kastikkeille. 

Mutta uunilohi ja uuniperuna... Oijoi... Heitä ei käy erottaminen.




Tämän ruoan herkullisuus ei niinkään tullut valtavasta eri raaka-aineiden määrästä, vaan erilaisen esillepanon tuomasta mehukkuudesta. Lohen sisään rullatut valkosipulit luovuttivat ihanasti makua loheen itseensä ja muhiessaan uunissa täydensivät palettia hienosti.
Aika tärkeä elementti oli kalamauste. Käytin reissusta tuomaani sekoitusta, jonka kaikkia komponentteja en tunnista. Suolaa, sokeria ja eri yrttejä ainakin. :)

Kieltämättä annoksesta tuli todella kaunis lohen paahtuessa eri tummuusasteille.
Ja veneperunat ovat lähes syntisen helppoja tehdä. Näitä meillä harrastetaan aika paljon. :) Ateriaa täydensi kukkakaali ja uskomattoman maukas jäävuorisalaatti.


Lohiboston (kahdelle)

300 g lohta
3 valkosipulinkynttä
n. 1/2 rkl sitruunamehua
kalamaustetta TAI
suolaa ja yrttejä


Leikkaa lohi ohuiksi siivuiksi. Siivuta valkosipulinkynnet. Lorauta lohisiivujen päälle sitruunamehua, mausteet ja valkosipulit. Rullaa lohista ruusuja ja kiinnitä ne cocktail-tikuilla.
Lado lohet tiiviisti uunivuokaan, sujauttele väleihin vielä kyydistä tipahdelleet valkosipulit ja rouhi koko komeuden päälle suolaa ja ripauta kalamaustetta.



Veneperunat

perunoita
suolaa ja pippuria
yleismaustetta / grillausmaustetta / yrttejä / mitä tekeekään mieli

Pese perunat, mutta jätä niihin kuoret. Leikkaa veneiksi. Asettele perunat uunipellille niin, että ne ovat mahdollisimman vähän toistensa päällä. Mausta reilulla kädellä. Kypsennä perunoita 200-asteisessa uunissa noin 15-20 minuuttia. Kannattaa vahtia perunoiden käristymistä. Aika-arvio vaihtelee paljon eri uunien välillä. Samoin kypsennysaikaan vaikuttaa perunapalojen paksuus, asettelu ja laatu.

Ja ei kun lautaselle.



Tyhjäksi tulivat

maanantai 16. huhtikuuta 2012

Petits pains trés sympas eli porkkanasämpylät

Porkkanasämpylät saivat kunnian olla ensimmäinen ruoka, mitä uudessa keittiössämme tehtiin.
Sämpylöistä tuli niin mehukkaita, että tein niitä lopulta kolme satsia putkeen.

Pyöräytin niitä myös viime viikonloppuna järjestämiimme juhliin rosmariinilla höystettynä. Tällä kertaa tein miniversioita, joita tarjoiltiin feta-levitteen, katkarapusulatejuuston ja camembertin kera. Edelleen kuitenkin mieluiten laitan päälle pelkkää margariinia ja pari hippua sormisuolaa.

Varoitus: kohtuus katoaa ikkunasta, kun nämä tulevat uunista. Syömistä on vaikea lopettaa.

Miniversiot rosmariinilla höystettynä

Porkkanasämpylät (15-20 isoa tai 90 miniä)

5 dl vettä
1 rkl hunajaa
2 tl suolaa
2 valtavaa porkkanaa tai 3 pienempää
1 pss kuivahiivaa
1-2 dl kaurahiutaleita
10-12 dl hiivaleipävehnäjauhoja
loraus öljyä
(rosmariinia)

Kuori ja raasta porkkanat hienoksi raasteeksi. Lämmitä vesi melko kuumaksi, sillä porkkanaraaste laskee lämpotilaa reilusti. Sekoita veteen hunaja, suola ja kourallinen raastetta. Sekoita hiiva pieneen määrään jauhoja ja kippaa sekaan. Sekoita kunnolla. Lisää vuorotellen porkkanaa ja jauhoja ja alusta vimmatusten. (Lisää mausteet.) Taikina on tosi tarttuvaista ja tahmeaa, mutta en mielelläni lisää ylettömästi jauhoja, sillä näin tulos pysyy mehukkaana. Kun sitten olisi aika kaapia taikina pois sormista, kaada loraus öljyä taikinaan. Vaivatessasi sen joukkoon, irtoaa taikina käsistä kuin taikaiskusta.

Anna taikinan kohota vedottomassa paikassa (esim. uunissa tai mikrossa) kaksinkertaiseksi noin 1,5 - 2 tuntia. Taikinan kohottua muotoile siitä sämpylöitä. Tässä vaiheessa vältin kovaa vaivaamista. Nostelin taikinasta sopivan kokoisia kappaleita jauhotetuin käsin ja "nyytitin" ne. Eli taitoin sämpylän "reunat" yhteen ja jätin syntyneen sauman vasten peltiä. Porkkanaraaste ja kaurahiutaleet loivat ihanan elävän pinnan ja sämpylät repeilivät noustessaan kauniisti. 

Kohota sämpylöitä liinan alla vielä puolisen tuntia. 

Suihkuta suihkupullolla vettä sämpylöiden päälle, jos haluat rapean pinnan. Paista sämpylöitä uunissa 225 asteessa noin 12 - 15 minuuttia (miniversiot tulevat noin 7 - 10 minuutissa). Ne ovat valmiita, kun pohja kumisee. Jos haluat erityisen rapsakan pinnan, voit nakata puolisen desiä vettä uunin pohjalle ja sulkea uuniluukun nopeasti. Voit myös 5 minuutin paistamisen jälkeen suihkutella sämpylät uudestaan.

Normikokoinen versio
Anna jäähtyä noin viisi sekuntia ja käy kimppuun! Voita päälle, ehkä hyppynen sormisuolaa ja Avot! :)

Mitä söpöliinejä! :D