perjantai 19. huhtikuuta 2013

Yksinkertaisesti maailman paras pizza

Viime sunnuntai oli täydellinen. Ja sen kruunasi aivan häikäisevän ihana ateria. Näin hyviä pizzoja ei saa muualta kuin kotoa - Helsingin parhaimmaksi haukutut pizzeriat ja Turun "pizzaikonit" jäävät kilometrien päähän kauas taakse.

Avaimet onnistumiseen: pizzakivi, hyvä taikina ja ehta, itse tehty tomaattikastike.


Vähän suunnittelua tämä vaatii. Viimeistään edellisenä päivänä pitää havahtua tekemään taikinaa, jotta siihen ehtii kehittyä loistava koostumus ja ihana suolaisen hapan maku.

Täytteet voi kukin valita oman maun mukaan. Itse suosin tomaattia ja yrttejä, mieheni kaipaa lihaa. Muita herkkujani ovat artisokansydämet, paprika, oliivit... Vain nimetäkseni muutamia. Myös kaprikset rokkaavat!

Käytän yleensä uunissa ihan tavallista "leivänpäällisjuustoa", sillä se sulaa kauniisti. Parmesaanin ripottelen uunista tulleen pizzan päälle.

Lukiessasi tekstiä eteenpäin, löydät ohjeen taikinaan, tomaattikastikkeeseen sekä vinkkejä täytteistä.


Pizzataikinani lähde on vanhan kunnon Voisilmäpeliä-blogin resepti (ei enää löydy webistä).

Tähän pizzataikinaan sopii parhaiten 00-vehnäjauho, eli tavallista suomalaista vehnäjauhoa hienompi jauho. Tämä on Italiassa yleinen jauhotyyppi "doppio zero" eli tuplanolla.

Tämän tyypin jauhoja saa esim. Lidlistä. Alla kuva pussista.


Maailman paras pizzataikina (2 pizzaa)

1,8 dl kylmää vettä (voit punnita vaa'an kanssa 180 g)
10 g tuorehiivaa tai 1/2 pss kuivahiivaa
1 tl suolaa
300 g 00-vehnäjauhoja

(paisto 250 C -uunissa ylätasolla)

Liota hiiva kylmään veteen tai sekoita kuivahiiva vehnäjauhoihin.
Sekoita kaikki aineet keskenään, runsasta vaivaamista ei tarvita.

Laita taikina kannen alle ja jääkaappiin kohoamaan 48 tunniksi.
Jos olet unohtanut tehdä taikinan ajoissa, kohota huoneenlämmössä 24 tuntia.

Kun taikina on kohonnut, aloita pizzojen työstäminen.
Etukäteen kannattaa leikata sopivan kokoinen pala leivinpaperia (halkaisijaltaan noin 1 cm pizzakiveä suurempi), nostella kaikki ainekset esille, raastaa juusto ja pilkkoa täytteet.

Yritä käsitellä taikinaa mahdollisimman hellästi. Eli älä pyörittele ja vaivaa taikinaa turhaan käsissäsi - näin lopputuloksesta tulee ilmavampi ja pohjaan jää ihania kuplia.

Tässä vaiheessa kannattaa laittaa myös uuni ja pizzakivi lämpenemään 250 asteeseen (tai niin kuumaksi kuin saa). Eli kivi uuniin!


Voit aloittaa taikinan työstön pyörittelemällä sitä käsissäsi ja antamalla painovoiman venyttää pizzaa.

Kun reikien riski kasvaa, laita taikina leivinpaperille ja venytä sitä alhaalta päin kammaten. Eli siis nosta taikinaa, laita kädet sen alle ja venytä taikinaa hitaasti keskeltä reunoille päin. (Vähän kuten tämä hullun taitava Apfelstrudelin taikinan venyttäjä...)

Ei haittaa yhtään, jos pohja ei ole ihan pyöreä tai tasaisen paksu. Mielestäni parhaassa pizza on todella ohut keskeltä, mutta reunat saavat olla hieman paksummat. Näin ne jäävät ihanan meheviksi. 

Syön aina miehenikin pizzoista reunat. Ne ovat ihanat, koska niissä ei ole kaikkea sitä täytteiden öljyä ja mössöä vaan ne ovat vain ihanaa muhevaa taikinaa ja tomaattikastiketta.


Lähde sitten täyttämään pizzaa. Levitä ensin pohjalle tomaattikastike.

Tomaattikastike (2:n pizzaan ja vähän saattaa jäädä yli)

loraus oliiviöljyä
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 pieni purkki tomattipyrettä
200 g paseerattua tomaattia
kuivattua basilikaa
kuivattua oreganoa
mustapippuria

Pilko sipuli ja hienonna valkosipuli. Kuullota niitä hetki kuumassa öljyssä. Lisää kaikki muut aineet ja anna kastikkeen pulpahtaa pari kertaa ja hautua hetki.


Ja sitten haluamasi täytteet! Tässä versiossa on paahdettua valkosipulia (samaa, kuin paahdetussa valkosipulikeitossa), broilerin fileeleikettä, voitatteja pakastimesta sekä ihan tavallista leivänpäällisjuustoa.

Kun täytteet ovat valmiit, vedä pizza leivinpaperin avulla kuumalle pizzakivelle. Tässä toinen käsipari on tarpeen. Toinen voi pitää ritilää pöydän reunalla ja toinen kiskaista paperista.

Sujauta pizza uunin yläosaan ja anna paistua noin 10 minuuttia. Vahdi pizzaa koko ajan, sillä uuneissa on eroja ja kärähdys käy nopeasti.



Kun pizza on valmis, ota se ulos uunista tai vetäise paperin avulla suoraan lautaselle. Näin pizzakivi pysyy koko ajan uunissa kuumana, jos jatkat vielä toisten pizzojen paistelua.

Ripottele päälle runsaasti rucolaa ja tuoretta basilikaa.

Jos (ja kun) haluat, ripottele päälle vielä parmesan-raastetta ja rouhi hieman mustapippuria.


Yllä olevasta kuvasta huomaa, ettei pizzan ohuilla ja paksuilla kohdilla ole merkitystä. Pizza kypsyy kuitenkin ja paksummat sattumat ovat vain mehukkaita ja hyviä. :)

Ja tässä vielä ne hieman paksummat, ihanat reunat...



Alla taas on mieheni versio ennen uuniin menoa: tomaattikastikkeen lisäksi päällä on salamia, pekonia ja voitatteja.


Ja tässä hän uunista tulleena.


Tässä on onnistuneen viikonloppuaterian ainekset. :) Makuelämystentäyteistä viikonloppua kaikille!


keskiviikko 17. huhtikuuta 2013

Rapeat kaurapatongit

Saisiko olla auringossa hehkuvaa, rapeakuorista, maukasta leipää? Oui, merci!


Varmaan on jo käynyt ilmi, että olen suuri leivän ystävä, oikea karppaajan kauhu ja viljan vaalija.
Olen myös frankofiili ja urheilija.

Mitä jos nämä kolme yhdistää? Tulokseksi syntyy todella herkullinen, hieman terveellisempi (kyllä kyllä) patonki. :)


Kaurapatongit ovat mielestäni aivan uskomattoman liikuttavan näköisiä. Kierteinen muoto on suorastaan suloinen. Tässä on juuri sitä rustiquea, jota kalliiseen hintaan boulangereissa myydään.

Kierteiden aiheuttamat kanjonit ovat myös mielestäni leivän kuorta parhaimmillaan...


Rapeat kaurapatongit (2 kpl)

3 dl vettä
1/2 pss kuivahiivaa
1 tl suolaa
1/2 rkl hunajaa
1,75 dl kaurahiutaleita
5 - 6 dl vehnäjauhoja

Lämmitä vesi hiivan herätyslämpöön.
Sekoita siihen suola ja hunaja.

Sekoita hiiva osaan vehnäjauhoista. Sekoita taikinaan kaurahiutaleet ja jauhot.
Sekotita ja alusta hieman (ei siis tarvitse minuutikaupalla vaivata).

Anna taikinan kohota pari tuntia liinan alla.

Käsittele kohonnutta taikinaa varovasti, yritä säästää ilmakuplat.
Jaa kohonnut taikina kahtia terävällä veitsellä. Pyöräytä taikinat patongeiksi ja suihkuta päälle vettä suihkupullolla. Ripottele päälle vielä hieman kaurahiutaleita.

Laita patongit suoraan 260-asteiseen uuniin. Älä siis kohota enää. Heitä perään loraus vettä. Suihkuttelun ja höyryn ansioista saat patonkeihin ihanan rapean kuoren.

Paista uunissa 15 minuuttia.
Laske lämpö 150 asteeseen ja anna paistua vielä 10 - 12 minuuttia.


Rapea kuori ja sulava voi... Mon dieu... Jälleen kerran. :)



sunnuntai 14. huhtikuuta 2013

Maukkaat täytetyt munakoisot

Munakoiso on täydellisen ihana kasvis - sen koostumus on kovin lihainen ja maku ah-niin-mehevä, ja paljon voimakkaampi kuin esim. kesäkurpitsassa.

Siksi munakoiso onkin lempparikasvikseni grilliin, uuniin ja täytettäväksi.

Tätä ihanaa annosta syödessäni taisin todeta useaan otteeseen, että tässä yhdistyy todella monta lempielementtiäni: värikkäät ja raikkaat tomaatti ja paprika, kirjavat ja maukkaat yrtit, ihanainen parmesaani...

Todella herkullista ja helppoa tavallisista raaka-aineista - ja täytteitä voi rauhassa muokata sen mukaan, mitä kaapista löytyy tai mikä omia makuhermoja sattuu kutkuttamaan. :) Ja jos ei liha maistu, jätä se pois!


Maukkaat täytetyt munakoisot (2:lle)

1 munakoiso
1 iso sipuli
3 valkosipulinkynttä
loraus öljyä
200 g paistijauhelihaa
1/2 punaista paprikaa
2 pientä tomaattia
tuoretta basilikaa
tuoretta korianteria
suolaa
pippuria
paprikajauhetta
jauhelihamaustetta

(kermajuustoa, esim. oltermanni)
parmesan-juustoa

1,5 dl esikypsytettyjä rikottuja ohrasuurimoita


Keitä ohrasuurimot (noin 20 min). Valuta kypsistä suurimoista vesi pois.

Halkaise munakoiso puoliksi ja kaiverra sisukset pois (ja laita talteen, voit käyttää näitä myöhemmin toisessa ruoassa, esim. ratatouillessa, valkosipuli-chilikasviksissa tai kreikkalaisessa munakoisopastassa).

Suolaa puolikkaat kevyesti ja laita ne sivuun odottamaan täytettä.


Pilko sipulit ja hienonna valkosipulit. Kuumenna öljy pannulla ja kuullota sipuleita ja valkosipuleita pari minuuttia. Lisää paistijauheliha ja paista kypsäksi.

Mausta liha-sipuliseos jauhelihamausteella, paprikajauheella, suolalla ja pippurilla.

Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen.

Pilko tomaatit ja paprika pienehköiksi paloiksi. Pilko mukaan myös puolisen desilitraa munakoisojen sisusta.

Yhdistä kasvikset liha-sipuliseoksen kanssa.


Lorauta pienten uunivuokien pohjalle vähän öljyä. Lusikoi pohjalle sopiva kerros ohrasuurimoita. Nosta kuhunkin uunivuokaan koverrettu munakoisonpuolikas. Voit myös toki tehdä kaikki munakoisot yhdessä isossa uunivuoassa.

Nostele munakoisoon suuri kukkurallinen täytettä. Täyte ei mahdu koisoon kokonaan, joten anna sen tipahdella ohraton päälle.


Raasta munakoison päälle halutessasi kauniisti uunissa sulavaa kermajuustoa.


Paista munakosoja 175-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia, kunnes juuston nurkat alkavat saada hieman väriä ja munakoiso alkaa litsahtaa ja väsähtää.

Nosta vuoka uunista lautaselle ja ripottele päälle parmesaania. Pilko päälle vielä runsaasti tuoretta basilikaa ja korianteria.

Voit syödä annoksen suoraan uunivuoasta tai nostella lautaselle.


Ja nyt kun grillitunnelmiin jo hieman mentiin, täytetyn munakoison voi myös kääräistä folioon ja paistaa grillissä. Tällöin kannattaa ripotella juusto päälle vasta lautasella, muuten koko komeus tarttuu folioon. :)

lauantai 13. huhtikuuta 2013

Kanaa ja katkarapuja mangokastikkessa

Tämä resepti on ehkä ensimmäinen koskaan talteen kirjoittamani resepti. :)

Aika nostalgisissa makumaailmoissa siis leijuttiin, kun tein tätä ensimmäisen kerran varmaan yli kymmeneen vuoteen...
Muistan tehneeni tätä monesti opiskeluaikoina ison kattilallisen, josta kuvittelin syöväni monta päivää. Usein kattila tyhjeni jo saman päivänaikana.

Isännöimme illallisen ystävillemme viikonloppuna ja sain ihan hirveän Aasia-kipinän ja värikoordinaatiovimman. Pöytäliinasta se lähti, ja sen seurauksena ruokien piti olla kellertäviä, samoin kukkien ja vaatteideni. 

Pahoittelen tätä kohtuullisen kauheaa esillepanoa ja kuvien huonoa laatua. Mutta kun ystäväporukan kanssa illallistaa, ei todellakaan ehdi stailaamaan annoksia. On liian kiire puhua. :)

Mutta siis kana ja katkaravut mangokastikkeessa on ihanan thai-henkinen, hedelmäinen, raikkaan-makean-tulinen ja pikantti ruoka. Olkaa hyvä!


Kanaa ja katkarapuja mangokastikkessa (6:lle)

400 - 600 g maustamattomia kanasuikaleita

Kastike:
1 prk lasten mangososetta
1 rkl soijaa
4 - 5 valkosipulinkynttä
2 rkl sitruunamehua (tai limen mehua)
2 rkl tuoretta inkivääriä
2 rkl makeaa chilikastiketta

250 g nuudeleita (tai riisiä)
öljyä
1 isohko sipuli
2 eriväristä paprikaa
1 prk ananaspaloja tai vastaava määrä tuoretta

180 g katkarapuja

Murskaa valkosipulinkynnet ja kuori ja raasta inkivääri. Sekoita kastikkeen ainekset keskenään.


Paloittele kasvikset. Kuumenna öljy ja paista broilerit ja sipulit kevyesti. Paista myös paprikoita viitisen minuuttia niin, että ne jäävät napakoiksi.

Keitä nuudelit (tai riisi). Yhdistä nuudelit, kanat, sipulit, kastike, ananakset ja katkaravut yhdessä isossa astiassa.

Nauti hyvässä seurassa.


Tarjosimme alkuruoaksi appelsiini- ja kurkkutäytteisiä makeja. Värityskin sopi varsin hyvin kevääseen. :)

Mutta voi näitä vauhdilla rullattuja yksilöitä... 



maanantai 8. huhtikuuta 2013

Raparperikakku, raparperikompotti ja vaniljavaahtoa

Kesäfiilistelyissä mennään kohti alkanutta viikkoa! Samoin pakastimentyhjentelytunnelmissa. Tällä kertaa kyytiä saivat viime kesän raparperit.

Järjestimme viime viikolla kahtena perättäisenä iltana illallisen ystäville, joten oli kätevää pyöräyttää kakku jostaa riitti jälkiruoka molemmille illoille. Ystävät hyvät, toivottavasti tämä suuri paljastus ei nyt puuppaa illalliskokemustanne - olette silti ainutlaatuisia. :)


Oioin myös hieman mutkia ja käytin lisukkeena valmista vaniljavaahtoa (Flora Vanillaa). Mieluummin olisin tehnyt vaniljakastikkeen itse, mutta oikeastaan vaahto toimi myös erittäin kivasti. Visuaalisesti ainakin hauskempi vaihtoehto. :)

Raparperikakun resepti taitaa olla alunperin Glorian Ruoka ja Viini -lehdestä. Itseltäni se löytyi riekaleiksi mussaantuneelta ruutupaperilta huonosti toimivalla mustekynällä kirjoitettuna. Paperi on tainnut kestää melkoisen kostean merikyydin mökiltä kotiin, jonka jälkeen se on vielä marinoitunut, muhinut ja hieroutunut laukun pohjalla jokusen viikon, josta se on joskus kulkeutunut reseptiläjään mikron viereen, ja josta sen nyt löysin.


Raparperikakku ja raparperikompotti

100 g huoneenlämpöistä voita
1 dl sokeria
2 munaaa
2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Raparperikompotti:
6 dl viipaloitua raparperia
1 dl fariinisokeria
50 g voita tai margariinia

Voitele ja jauhota suorakaiteen muotoinen vuoka.

Yhdistä kattilassa raparperit, sokeri ja voi. Hauduta miedolla lämmöllä viitisen minuuttia. Jaa kompotti kahteen osaan ja anna jäähtyä hieman (toinen osa päätyy taikinaan, toinen tarjoiluun).

Vaahdota voi ja sokeri. Lisää munat yksi kerrallaan. Siivilöi joukkoon jauhot ja leivinjauhe. Sekoita toinen puoli raparperikompotista taikinaan.

Kaada taikina vuokaan. Paista uunin alatasolla 175 asteessa noin 40 minuuttia.

Anna kakun jäähtyä vuoassa hetki ennen kumoamista. Jos käytät silikonivuokaa, voit antaa kakun jäähtyä vuoassa loppuun asti, se irtoaa silti nätisti.

Kakku saa tarvittaessa vetäytyä seuraavaan päivään asti.

Lämmitä kompotti uudestaan ennen tarjoamista.

Annostele lautaselle pala kakkua ja muutama lusikallinen kompottia. Kakkua kannattaa vielä kostuttaa kompotin liemellä. Nosta päälle vielä runsas nokare vaniljavaahtoa (tai vaniljakastiketta).