maanantai 21. huhtikuuta 2014

Parhaat letut, gluteenittomat letut ja suolaiset täytteet

Letut, räiskäleet, ohukaiset, crepet... Call them what you will, kaikki tietävät mistä puhutaan. :)

Letut ovat ihania, niitä on hauska tehdä ja niiden väliin voi laittaa ihan mitä vain - suolaista tai makeaa. Oma suosikkini on iki-klassikko; itse tehty mansikkahillo ja sokerilla maustettu kermavaahto. Tällä kertaa kuitenkin nautimme lettuja lounaaksi, joten teimme myös ruokaisampia suolaisia täytteitä.

Ruokailijoita oli kaksitoista, joten tein kolme erilaista suolaista täytettä ja lisäksi paistoin pannulla siivutettua makkaraa. Määrä oli sopiva, vähän jäi täytteitä ylikin sekä pari lettua.
Tarjolla oli luonnollisesti myös mansikkahilloa ja kermavaahtoa. :)

Tein kaikki täytteet jo edellisenä päivänä, mikä oli hyvä idea. Ulkoilusta nälkäistyneet ruokailijat saivat siis hyvin muhineita, makunsa voimistaneita täytteitä, eivätkä joutuneet rehkimään ruokansa eteen lettujen paistoa enempää. :)
(Kinkku- ja tonnikalatäytteen ideasta lämpimät kiitokset ystävälle!)

Kata buffetpöytä valmiiksi. Viritä taikina, paistorasva, pannut ja lastat hollille ja anna laulaa. :)

Kuvassa gluteenittomat letut. Näyttävät ihan "aidoilta"! :)

Seureemme erikoisruokavalioille teimme myös gluteenittomia lettuja ja hyvin onnistuivat. Gluteeniton jauhoseos on kyllä ihme-tavaraa... Jotenkin niin limaista! Ja tarvittavan määrän arviointi on ihan oma lajinsa.

Onneksi letut ovat anteeksiantavainen ruoka. Pahimmillaankin ne ovat hyviä. :) Ja pannulla paistettuna taikinan koostumuksen saaminen oikeaksi ei ole tarkkaa peliä. Tykkään itse mehevästä taikinasta, jota on kuitenkin helppo käsitellä. Paras taikina syntyykin mielestäni, kun käyttää reilummin munia ja vaikka vähän vähemmän jauhoja.

Hyvä suhde on neljä munaa litraan maitoa. Jos teet lettuja muurinpohjapannulla, kannattaa tehdä vähän paksumpi taikina, sitä on helpompi käsitellä.


Lettutaikina (n. 6 - 10:le)

1 l maitoa
4 munaa
n. 4 - 5 dl vehnäjauhoja
1 rkl sokeria
1 tl suolaa

voita, margariinia tai öljyä paistamiseen

Kaada maito astiaan, lisää munat. Vatkaa munien koostumus rikki ja hyvin sekaisin maidon kanssa. Lisää sokeri, suola ja jauhot pikkuhiljaa. Sekoita hyvin, jotta vältyt paakuilta. Tunnustele jauhojen määrä sopivaksi.

Anna taikinan turvota viileässä pari tuntia tai vaikka yön yli.


Gluteeniton lettutaikina (2 - 4:lle)

3 dl maitoa
2 munaa
2 dl gluteenitonta jauhoseosta
1/2 tl suolaa
ripaus sokeria

voita, margariinia tai öljyä paistamiseen

Kaada maito astiaan, lisää munat. Vatkaa munien koostumus rikki ja hyvin sekaisin maidon kanssa. Lisää sokeri, suola ja jauhot pikkuhiljaa. Sekoita TODELLA hyvin, jotta vältyt paakuilta. Tunnustele jauhojen määrä sopivaksi (good luck).

Anna taikinan turvota viileässä pari tuntia tai vaikka yön yli.


Kinkkutäyte

1 pkt palvikinkkua
200 g valkosipulituorejuustoa
250 g maitorahkaa
suolaa
pippuria
haluamiasi yrttejä, esim. basilikaa


Pilko kinkku. Sekoita kaikki aineet keskenään. Helppoa on. :)

Tonnikalatäyte

1 prk tonnikalaa
200 g ruohosipulituorejuustoa
250 g maitorahkaa
suolaa
pippuria
haluamiasi yrttejä, esim. oreganoa

Sekoita kaikki aineet keskenään. :)


Ratatouilletäyte

2 kesäkurpisaa
loraus öljyä
4-6 tomaattia
1 iso sipuli
4 valkosipulinkynttä
timjamia
suolaa
pippuria
pari isoa kourallista tuoretta basilikaa


Pilko kesäkurpitsa ja tomaatti reiluiksi paloiksi. Murskaa tai pilko valkosipuli. Pilko sipuli.

Lämmitä öljy pannulla tai kattilassa, lisää valkosipuli ja sipuli, kuullota pari minuuttia. Lisää kesäkurpitsat. Hauduta miedolla lämmöllä kannen alla n. 5 - 10 minuuttia. Jos kesäkurpitsat ovat kovin kiinteitä / kuivia, ja jos tuntuu että ne alkavat käristä, lisää pannulle vähän öljyä tai pari ruokalusikallista vettä.

Lisää tomaattilohkot ja mausteet kattilaan. Hauduttele kannen alla n. 15 minuuttia.

Revi ennen tarjoamista ratatouilletäytteen joukkoon reilusti tuoretta basilikaa.


Lettulounaan jälkeen illalliseksi sopii kesäistä tunnelmaa uhkuva grilliruoka, raikas salaatti ja tietenkin silli. :)


perjantai 18. huhtikuuta 2014

Mango-rommirusinarahka

Vieläkö mietit jälkkäriä pääsiäispöytään?
Eikö mämmi tai pasha maistu?


Halusin tehdä tänään jotain pääsiäishenkistä, mutta erilaista... Tietysti olisi ihanaa yhdistellä kaikkia lempimakujani. Oi, ja jälkkäri saisi myös huokua tulevaa kesää. 

Eli ei kun yhdistelemään: mango, omena, rommi, rusinat... omena ja rommirusinat ovat klassinen yhdistelmä, samoin mango ja rommi. Ei voi siis mennä vikaan! Eikä mennyt. :)


Mango-rommirusinarahka (4:lle)

2 dl vispikermaa
1/2 dl sokeria
250 g maitorahkaa
2 prk mangososetta (lasten, á 125 g), 1 tlk mangoa tai 1 syöntikypsä tuore mango.
2 omenaa
reilu 1 dl rusinoita
n. 1/2 - 1 dl romma

Laita rusinat rommiin likoamaan n. 1/2 tunniksi. Pilko omenat todella pieniksi paloiksi. Jos sinulla on tuoretta tai purkki-mangoa, pilko sekin pieniksi paloiksi.

Vispaa kerma erillisessä kulhossa. Lisää loppuvaiheessa sokeri ja vispaa loppuun.

Yhdistä toisessa astiassa maitorahka, mangosose ja omenat. Valuta rusinat ja lisää ne joukkoon.
Nostele kerma sekaan. 

Koristele vaikka sitruunamelissan tai mintun lehdellä.

Nauti. :)






keskiviikko 16. huhtikuuta 2014

Mango-avokadosalaatti

Pääsiäinen on ihanan värikylläistä aikaa.
Mango-avokadosalaatti tuo ruokapöytään todella maukkaan väriläiskän .


Ja mikä parasta, salaatti on aina nopea valmistaa. Kuten bloggaustiheydestäni voi havaita, muut kiireet (lähinnä työ) on vienyt kaiken aikani viime viikkoina.

Kiireessä ja stressin keskellä on mielestäni tavallistakin tärkeämpää syödä terveellisesti. Puhtaat raaka-aineet ja kevyet mutta ravitsevat ruoat auttavat eteenpäin ja ehkäisevät tukkoista ja tunkkaista oloa, jonka jatkuva sisätiloissa hengailu ja liikkumattomuus saavat aikaan.


Niin, parsankin keittää 5 - 10 minuutissa ja rouskii sellaisenaan. :)

Mango-avokadosalaatti on todella ihana ja terveellinen herkku. Kokeile!


Mango-avokadosalaatti (4:lle)

1/2 kerää jäävuorisalaattia (pieni kerä)
1 iso mango
1 avokado
1 rasia kirsikkatomaatteja
suolaa
pippuria
n. 2 rkl sitruunamehua
kaksi isoa kourallista tuoretta basilikaa
kourallinen tuoretta minttua

Revi jäävuorisalaatti pediksi. Pilko mango pienehköiksi kuutioiksi. Pieni myös kirsikkatomaatit 2 - 4 osaan.
Viipaloi avokado ja suolaa se kevyesti.

Kokoa annos kerroksittain, rouhi päälle suolaa ja pippuria ja purista pari rkl sitruunamehua.

Ripottele lopuksi päälle tuoreet yrtit. Nauti vaikka napostellen samalla keitettyä parsaa ja hyvää valkoviiniä. :)


Pääsiäisloman aurinkoisia päiviä odotellessa!



maanantai 7. huhtikuuta 2014

Kvinoatäytteiset kesäkurpitsat

Tämän hetken superkiireiseen arkeeni sopii nopeasti valmistuva, erillistä kauppareissua tarvitsematon, terveellinen kokkailu. Sitä edustavat myös nämä kvinoatäytteiset kesäkurpitsat!


Rakastan kesäkurpitsaa niiiiiin paljon, siitä voi kyllä pyöräyttää ihan mitä tahansa (keittoa, salaattia, grillattua salaattia, lisuketta, grilliruokaa, uuniruokia, ratatouillea...). Olen myös pikkuhiljaa oppinut käyttämään kvinoaa laajemmin. Se toimii salaateissa, mausteisena pääraaka-aineena, lisukkeena ja jopa piiraana

Tämä annos on raikas, hapokas ja makuja tulvillaan. :)


Kvinoatäytteiset kesäkurpitsat (2:lle)

1/2 isosta kesäkurpitsasta 
suolaa 
pippuria
1/2 dl kvinoaa
pari hyppysellistä rusinoita
2 rkl valkoviinietikkaa
n. 2-4 tl oliviiöljyä
2 tl hunajaa
1 hapan omena
1 pienehkö sipuli
2 valkosipulinkynttä
kourallinen tuoretta minttua
jäävuorisalaattia

(balsamiviinietikkaa tai viikuna-balsamicoa)


Lämmitä uuni 180 asteeseen. Halkaise ja koverra kesäkurpitsat.  Mausta puolikkaat suolalla ja pippurilla.


Paista kesäkurpitsoita uunissa viitisen minuuttia, kunnes se hieman pehmenee. Pilko sipuli ja murskaa valkosipulinkynnet. Kuori ja pilko omena pieniksi paloiksi.

Keitä kvinoa kypsäksi paketin ohjeen mukaan. Lämmitä loraus öljyä pannulla (tai tyhjentyneessä kvinoakattilassa, jos haluat optimoida tiskien määrän) ja kuullota sipuleita ja valkosipuleita pari minuuttia.

Sekoita keskenään valkoviinietikka, hunaja, oliiviöljy, suola ja pippuri. Silppua minttu.

Yhdistä keskenään kypsä kvinoa, rusinat, kuullotetut sipulit, silputtu minttu ja kastike.


Revi salaatti lautaselle. Nosta kesäkurpitsa salaattipedille ja täytä kvinoaseoksella. Rouhi päälle suolaa ja pippuria, ja tiputtele halutessasi muutama tippa balsamiviinietikkaa.


Herkullista ja raikasta! :)


sunnuntai 30. maaliskuuta 2014

Juhlava pullakranssi: Nailed it!

Hiphei! Nailed it. :)


Näin joskus täydellisen elämän huipentumassa, eli Pinterestissä kuvan todella todella TODELLA kauniista pullakranssista. Tämä amerikkalaispaakelsi oli kyllä selvästi tehty huolella, tarkkuudella ja rakkaudella. Olin ihan varma, ette koskaan pystyisi moiseen, mutta omasta versiostani tulikin todella kaunis! Joskin hieman enemmän rustique. :)
(Jos et tunne "Nailed it!" -huudahdusta, kurkkaa tänne.)

Olen ollut bostonkakun suuri ystävä kautta vuosien, tässä on samaa henkeä. :) Pullan parhaat puolet yhdistettynä runsauteen ja revittävyyteen.


Muokkasin taikinaa jenkkiversiosta hieman kotimaisemmaksi. Alkuperäisessä reseptissä ei ollut kardemummaa (WHAAT!) ja todella vähän sokeria. Taikinani on siis hieman perinteisestä pullataikinasta poikkeava. Taikinassa on hieman pihistelty sokerissa ja voissa, joita käytetään kuitenkin reilummin täytteessä.

Tämä taikina oli paistettuna ehkä hieman "kuivempaa" kuin tavallisesti. Kerrokset olivat ihanasti revittäviä, reunoilta hieman rapeita, mutta sisältä pehmeitä. Toisaalta tämä taikina oli varmaan hieman helpommin käsiteltävää, joten lopputulos oli kauniimpi... Mene ja tiedä, ensi kerralla testaan normipullataikinalla. :)

Mehevän ja makean lopputuloksen saat siis parhaiten, kun valutat letitetyn kranssin päälle vielä sulaa voita ennen ja jälkeen uunin.

Sokeria on taikinassa huomattavasti vähemmän (perinteisesti 2 dl, nyt 0,5 dl), voita käytin myös puolet perinteisen ohjeen määrästä. Yhden munan sijaan käytin 2 keltuaista.

Ja näin hauskalta se näytti raakana. :)


Taikinaa tulee reilusti. Käytä 2/3 kranssiin ja tee lopusta vaikka ihan perinteisiä korvapuusteja.


Juhlava pullakranssi (1,5 kpl)

5 dl maitoa
2 pkt kuivahiivaa tai 1 pkt tuoretta hiivaa
0,5 dl sokeria
1 1/2 rkl kardemummaa
1,5 tl suolaa
2 keltuaista
100 g voisulaa
13,5 dl vehnäjauhoja

täyte:
0,5 dl pehmeää / puolisulaa voita
4-5 rkl sokeria
3 tl kanelia

voiteluun ja pinnalle:
hieman voita
kourallinen sokeria


Tee ensin taikina. Lämmitä maito reilusti hiivan heräämislämpöön. Sekoita lämpimään maitoon sokeri, kardemumma ja suola. Jos käytät tuoretta hiivaa, liuota se tässä vaiheessa maitoon.

Yhdistä keskenään n. 2 dl jauhoja ja kuivahiiva. Sekoita hiiva-jauhoseos lämpimään maitoon. Lisää myös keltuaiset. Lisää jauhoja vähitellen. Sekoita ja vaivaa taikinaa hyvin.

Jauhojen lisäilyn loppuvaiheessa lisää myös voisula. Lisää jauhoja sen verran, että taikinasta tulee hitaasti valuvaa, mutta pehmeää. Vaivaa hyvin, n. 5-10 minuuttia.


Anna taikinan kohota vedottomassa, lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi, n. tunnin verran.
Lämmitä uuni 200 asteeseen.


Kauli taikinasta n. 1 cm paksu (eli oikeasti tosi ohut) suorakaiteen muotoinen levy.


Levitä koko levylle sulaa voita. Sekoita keskenään sokeri ja kaneli, näin saat tasaisemman ja paremman näköisen seoksen ja lopputuloksen. Ripottele taikinalevyn päälle myös sokeri-kaneliseos.


Rullaa taikina pitkulaiseksi. Tässä vaiheessa pitkula kannattaa nostaa jo leivinpaperin päälle.


Leikkaa taikina terävällä veitsellä pitkittäin puoliksi (varo pöydän pintaa).


Hyvä idea oli käyttää saksia apuna. Näin koko pinta leikkaantuu kerralla, eikä veitsen edestakaiset liikkeet aiheuta turhia riekaleita.


Pyörittele puolikkaat toistensa ympäri siten, että halkaisupinta on aina ulospäin. Kranssi alkaa kiertyä luonnostaankin vähän ympyrälle. Yhdistä päät. Vedä leivinpaperi uunipellille.

Levitä vielä mahdollisesti yli jäänyt voi ja sokeri-kaneliseos kranssin päälle.


Nosta koko komeus uuniin. Pasta ensin n. 5 minuuttia 200 asteessa, ja laske sitten lämpöä 175 asteeseen. Paista vielä 25 - 30 minuuttia.

Voitele uunista kuumana tullut kranssi ohuelti voilla esim. pullasutia apuna käyttäen. Ripottele päälle n. kourallinen sokeria.