Hyvää syntymäpäivää rakkaalle miehelleni! :)
Perinteitä kunnioittaen sai päivänsankari myös tänä vuonna esittää toiveen kakkunsa suhteen. Ja ah mikä toive: minttusuklaa... Sopii minulle! :D
Viime vuonna toiveena oli karkki-kakku, ja leipaisin useisiin eri juhliin muun muassa snickers-kakun, sitruuna-lakritsikakun, mustikka-valkosuklaa-cookie dough -kakun, taivaallisen suklaakakun, mustikka-marenkikakun sekä raikkaan kakun tuoreista hedelmistä. Osa osui toiveeseen, osa ei. Mutta juhlia kyllä riittikin...
Tänä vuonna vaihtoehtoja kakun toteutukseen pursuili päässäni vaikka kuinka paljon ja tutkailin erilaisia reseptivaihtoehtoja ees-taas... Myös erilaiset jäädykkeet olivat puntarissa. Tuoretta minttua halusin ehdottomasti mukaan ja kaipasin kakkuun myös hauskaa mintunvihreää väriä. Päädyin siis käyttämään tuoretta minttua koristeena ja värjäämään ja maustamaan kakun minttuliköörillä.
Reunaehtoja väsäämiselle ja kakunrakentelulle asetti myös se, että leivontailta oli todellinen jetlag-ilta! :)
Olimme tulleet saman päivän aamuna kotiin Las Vegasista, joten käytännössä olimme skipanneet kokonaan yhden yön unet. Heiluin koko päivän kuin humalainen ja hoksottimet pelasivat kutakuinkin poron nopeudella - arvostin siis leivonnan helppoutta.
Bongasin täältä minttusuklaabrownieiden ohjeen, jonka modasin kakulle sopivaksi. Ja kah, tämähän sattuikin olemaan munaton ja vegaaninen resepti. Hyvä tietää, jos joskus pitää näitä ruokavalioita huomioida.
Maistellessani (eli suuhun lusikoidessani) valmistusvaiheessa raakaa taikinaa, täytettä ja kuorrutetta, pelkäsin kakusta tulevan aivan liian makean. Ja onhan tässä kieltämättä sokeria aika reippaasti. Lopputulos oli kuitenkin tasapainoinen ja minttu toi kakkuun myös raikkautta!
Pohjasta tuli aivan ihanan mehevä ja se toimisi varmasti sellaisenaankin. Vähän pähkinöitä sekaan ja brownie-resepti on siinä (taikina tosin kaksinkertaiseksi pellillistä varten).
Täyte oli mukavan minttuinen eikä kuitekaan liian makea. Ihan samanlainen kuin dominokeksissä. :)
Myös kuorrute oli sopivan notkeaa ja helposti levittyvää - eikä kuitenkaan valuvaa. Eikä se myöskään kovettunut hankalaksi leikata.
Varsin onnistunut kakku siis! :D
Täyteläinen minttusuklaakakku
Pohja:
3 dl vehnäjauhoja
2,5 dl sokeria
1,2 dl kaakaojauhetta
3/4 tl leivinjauhetta
3/4 tl suolaa
1 tl vaniljasokeria
1,5 dl vettä
1,5 dl rypsiöljyä
2 rkl minttulikööriä
Täyte:
80 g margariinia
3-3,5 dl tomusokeria
2 rkl minttulikööriä
Kuorrute:
90 g tummaa suklaata
40 g voita tai margariina
tuoreita mintun lehtiä
(punaviinimarjoja, karviaismarjoja tai muita raikkaita marjoja)
Tee ensin pohja. Yhdistä kaikki kuivat aineet. Siivilöi kaakaojauhe lisäämisen yhteydessä niin vältyt paakuilta. Sekoita kuivat aineet keskenään hyvin sekaisin.
Lisää taikinaan myös vesi, rypsiöljy ja minttulikööri. Sekoita tasaiseksi.
Leivinpaperoi irtopohjavuoka ja voitele vuoan reunukset. Kaada taikina vuokaan ja paista 175-asteisen uunin keskitasolla n. 35-40 minuuttia.
Pohja on valmis, kun keskelle tökättyyn hammastikkuun ei jää taikinaa.
Anna pohjan jäähtyä hyvin. Nosta täytteeseen tuleva margariini huoneen lämpöön lämpenemään.
Tee täyte. Vatkaa huoneenlämpöinen margariini vaahtomaiseksi. Siivilöi joukkoon tomusokeri ja jatka vatkaamista, kunnes täyte alkaa kuohkeutua. Lisää myös minttulikööri. Vatkaa vielä tovi.
Levitä täyte jäähtyneen (jopa kylmän) pohjan päälle tasaisesti. (Tässä vaiheessa voit nosta kakun jääkaappiin kylmenemään ja odottamaan tarjoamista vaikka yön yli. Jos et halua jättää koristeluakaan viime tinkaan, voit myös kuorruttaa kakun valmiiksi.)
Tee kuorrute. Sulata vesihauteessa margariini ja paloiteltu suklaa. Kaada täyte kakun päälle ja levitä tasaiseksi esim. lastan tai nuolijan avulla. Levittäminen on helppoa, kun pidät lastan lähes paikoillaan ja pyörittelet kakkua. Näin saat suklaata levitettyä reunoja kohti pikkuhiljaa.
Nosta kakku hetkeksi jääkaappiin jäähtymään. Koristele tuoreilla mintun lehdillä (ja vaikka punaviinimarjoilla tai karviaisilla).