torstai 18. kesäkuuta 2015

Persikka-aprikoosiclafoutis - juhannuksen aurinkoisin jälkiruoka

Suattaapi tulla melko sateinen juhannus. Älkööt se haitatko meitä. :)

Tärkeintähän on hyvä seura, hyvä ruoka, sauna, seitsemän kukkaa ja rauha. Auringonkin voi taikoa lautaselle vaikka näin helposti. 


Hard-core frankofiilinä olen kaikenlaisten ranskalaisten herkkujen ystävä, flan patissier on yhä ikilempparini... 

Clafoutis on ranskalaisista jälkkäreistä ehkä ranskalaisin. Tämä vanukas- tai pannukakkkumainen herkku on perinteisimmillään kirsikoilla täytettynä, mutta persikat tulevat kyllä hyvänä kakkosena.

Voi ranskalaistoreja tuoreine kasviksineen ja tuoksuineen; mahtavan kokoiset tomaatit, rinkelin malliset kurkut, hehkuvat persikat ja metisen mehukkaat aprikoosit... Aijai. Tätä tunnelmaa löytyy roppakaupalla myös tästä persikka-aprikoosiclafoutiksesta.

Mutta takaisin Suomeen ja juhannukseen. Clafoutiksen pyöräytät vaivatta ja nopeasti vaikka mökkiuunissa. Voit käyttää täytteenä ihan mitä vain - mitä vain marjoja tai hedelmiä sinulla sattuu olemaan. Clafoutis ei ole kovin makea, vaan ihanan raikas päätös juhannusaterialle.


Persikka-aprikoosiclafoutis

3 tuoretta persikkaa
4 tuoretta aprikoosia
3 dl maitoa
3 munaa
2 dl vehnäjauhoja
3 rkl sokeria
3 tl vaniljasokeria
1 sitruunan kuori raastettuna

nokare voita tai margariinia


Voitele piirakkavuoka (halkaisija 24 cm). Lämmitä uuni 175 asteeseen. 

Pese ja viipaloi persikat ja aprikoosit. Asettele ne vuokaan niin hyvin kuin taiteellinen silmäsi sallii. :)


Pese ja raasta sitruunankuori. Yhdistä kaikki taikinan aineet; maito, munat, jauhot, sitruunankuori ja sokerit. Sekoita hyvin.

Kaada taikina hedelmien päälle. 


Paista 175-asteisessa uunissa keskitasolla n. 30 minuuttia. Nosta valmis clafoutis jäähtymään ja tekeytymään hetkeksi ennen tarjoamista.

 Jos haluat, voit siivilöidä valmiin clafoutiksen päälle vielä tomusokeria.


sunnuntai 14. kesäkuuta 2015

Hedelmäinen pinaattisalaatti

Puutarhani ensisato on korjattu - pinaattia! Tätä ihanuutta on luvassa vielä pitkään, sillä satokausi on runsas ja pitkäaikainen. :)

Tällä kertaa pyöräytin pinaatista kvinoa-salaatin, joka sai kaverikseen värikkäitä ja hedelmäisiä tuulahduksia - aprikoosia, passionhedelmää ja tomaattia.


Miten näistä aineista voi syntyä muuta kuin ihanaa?


Etenkin, kun salaatti syötiin osana näin ihanaa ateriaa! Olimme ystäviemme luona kylässä ja voi mitä herkkuja pöytä notkuikaan... Kuha-korvasienipateeta, siika-cevicheä, savukalaa piparjuuritahnalla, uusia perunoita, hölskykurkkuja... Aijai. :)


Ja alkuruoaksi mansikka-gazpachoa ja kesäisiä crostineja. Ja samppanjaa. :)


Itse toin pöytään salaatin lisäksi myslillä kuorrutettua vaivaamatonta leipää.

Mutta takaisin salaattiin. Tässä resepti. :)


Hedelmäinen pinaattisalaatti (5-6:lle, 3:lle pääruoaksi)

n. 1 l tuoreita pinaatinlehtiä
2 isoa tomaattia
2 tuoretta aprikoosia
1 passionhedelmä

2 dl kvinoaa
5 valkosipulinkynttä
öljyä
1 rkl balsamiviinietikkaa
suolaa
pippuria


Poimi pinaatinlehdet (pihasta tai kaupasta). Laita ne kylmään veteen likoamaan n. 20 minuutiksi. Kuivaa lehdet hellästi esim. keittiöpyyhkeen päälle levitettynä.

Keitä kvinoa pakkauksen ohjeen mukaan kypsäksi - älä anna puuroutua liikaa. Valuta kvinoa.

Lämmitä reilu loraus öljyä pannulla. Lisää murskatut valkosipulit ja kuullota pari minuuttia. Lisää kvinoat pannulle ja pyöräyttele ympäriinsä. Lisää myös balsamiviinietikka, suola ja pippuri. Maistele maut riittävän voimakkaiksi kohdalleen. Lisää mausteita tarvittaessa. Anna kvinoan jäähtyä.

Pilko tomaatit ja aprikoosit. Kokoa annos pyörittelemällä kvinoa sekaisin muiden ainesten kanssa. Lisää lopuksi päälle passionhedelmän sisukset ja ripottele päälle suolaa ja pippuria.

Toimii sellaisenaan esim. lounassalaattina tai kevyempänä kesäruokana, tai sitten muiden herkkujen kaverina. :)


Tässä vaiheessa alkoi vesi tosissaan herahtaa kielelle... :)


Tulppaanien kehitys ja kukoistus

Tämän vuoden puutarhateemana meikäläisellä on ollut kukkamaa kuntoon. Nähtäväksi jää sukseen taso muilla rintamilla, mutta tulppaanit olivat kyllä hitti!

Tässä kuvakollaasi siitä, miten upeita vaiheita ne ovat käyneet läpi kevään ja alkukesän aikana.

29.4. Nuppu näkyvissä
10.5. Ihanat vihreän sävyt.


21.5. Ensimmäisenä auennut kaunis keltainen kukka 
21.5. Vaaleanpunaiset "hotpantsit" ovat vielä kovin hentoisen sävyisiä. :)
22.5. Ja jo seuraavana päivänä ovat keltaiset kukat riehaantuneet ja hotpäntsi syventänyt sävyjään
22.5.
22.5.
28.5. Ai tätä kesätunnelmaa!
28.5. ...Ja kukoistusta. :)
3.6. Myrskysateen ja -tuulen jälkeen. Ei raskaita kukintoja jaksa enää kantaa...
3.6. Mutta voi mitkä neonvärit!
3.6.
3.6.
Myrskyssä katkesi yksi painava kukinto ihan kukan juuresta. Se viihtyi jalallisessa, laakeassa jälkiruokamaljassa melkein 2 viikkoa. Tässä kuvassa se jo lopulta nuupahtaa.
3.6. Leikkasin maljaan talteen kovasti myrskyssä notkahtaneet kukat. Nämä ovat pionien kokoisia! Aivan uskomattomia...
10.6. Tunnelma alkaa latistua keltaisessa leirissä

14.6. No nyt lienee aika leikata keltaisten varret poikki...
14.6. Mutta nämä kaunokaiset yhä jaksavat loistaa upeissa sävyissä. Sadepäivän kaunistukset. :)





sunnuntai 7. kesäkuuta 2015

Korealaiset lihapullat ja japanilaiset seesamiporkkanat

Voi että miten rakastan aasialaista ruokaa!

Sillä rintamalla juju on kyllä kastikkeissa, kuten viime viikolla Gaijinissa totesimme. Ja samassa hengessä syntyvät myös nämä iloisen värikkäät ja ah-niin-maukkaat ja sopivan tuliset pallukat.


Makea ja pikantti tahmakastike viimeistelee aterian yhdessä tuoreiden yrttien kanssa.

Japanilaiset porkkanat puolestaan ovat niin täynnä iki-ihanaa seesamin makua, että olisin voinut popsia koko kulhollisen sellaisenaan. Seesamiporkkanat toimivat siis myös sellaisenaan salaattina.


Jos sinulle käy yhtä onnekkaasti kuin meille ja tahmakastiketta jää vähän yli, tarjoa se myöhemmin lohen kanssa! He sopivat aivan täydellisesti yhteen. :)


Korealaiset lihapullat (4:lle)

400 g kevyttä jauhelihaa
1 dl maitoa
3/4  dl korppujauhoja
1 isohko sipuli
2 valkosipulin kynttä
1 muna
2 rkl soijaa
1 tl jauhettua inkivääriä (tai 2 tl raastettua tuoretta)
n. 3 tl sriracha-kastiketta

Kastike:

1 valkosipulin kynsi
1/2 dl vettä
3 rkl soijaa
1/2 dl riisiviinietikkaa
reilu 1 dl intiaanisokeria / palmusokeria / ruokokidesokeria
1 tl jauhettua inkivääriä (tai 1 tl raastettua tuoretta)
1 tl sriracha-kastiketta

seesaminsiemeniä
tuoretta korianteria
kevätsipulia, ruohosipulia tai valkosipulin varsia


Yhdistä maito ja korppujauho ja anna turvota n. 10 minuuttia. Pilko sipuli ihan pieneksi ja murskaa valkosipuli.
Yhdistä kaikki lihapullien aineet keskenään ja anna taikinan oleentua hetki.

Laita tässä välissä kastike tulille. Mittaa kaikki ainekset kattilaan (murskaa valkosipulinkynsi) ja anna kiehahtaa. Laske lämpö niin, että kastike vain ihan hissukseen porisee. Keittele kastiketta ilman kantta kasaan n. 15 minuutin ajan.

Pyörittele jauhelihataikinasta palloja ja nostele ne ohuesti öljyttyyn uunivuokaan rinnakkain.

Paista 175-asteisessa uunissa n. 15 minuuttia kunnes pinta saa sopivasti väriä.


Tarjoa riisin, seesamiporkkanoiden (ohje alla) ja kastikkeen kera. Ripottele annoksen pinnalle seesaminsiemeniä, kevätsipulisilppua ja tuoretta korianteria.


Seesamiporkkanat (4:lle)

3-4 isoa porkkanaa
muutama valkosipulin tai kevätsipulin varsi
2 valkosipulinkynttä
(n. 1 cm pala tuoretta inkivääriä)
n. 1/4 dl riisiviinietikkaa
1,5 tl palmusokeria
1,5 rkl soijakastiketta
1-2 rkl seesaminsiemeniä
reilu 1 tl seesamiöljyä

Kuori ja raasta porkkanat (ja inkivääri). Murskaa valkosipulinkynnet.

Yhdistä riisiviinietikka, sokeri, soija, valkosipuli (ja inkivääri). Kaada kastike porkkanoiden joukkoon. Silppua mukaan valkosipulin varsi ja ripottele seesaminsiemenet mukaan.

Anna marinoitua vähintään tunnin tai vaikka yön yli.


lauantai 6. kesäkuuta 2015

Täydellinen pannukakku

Huomenna on sunnuntai - ehkä syytä tarpeeksi tehdä aamusta vähän ihanampi?


Suosittelen siis kaikkia miehiä ja naisia tartumaan  kapustaan ja pyöräyttämään aamupalan kruunuksi mitä mehevimmän, täyteläisimmän ja täydellisimmän pannukakun. :)

Puoli tuntia uunissa - sillä aikaahan ehtii laittaa kahvit pöhisemään, kattaa pöydän ja hyvällä säkällä juoksemaan pihalta pari kukkaa maljakkoon.


Tarjoa pannareiden kanssa hilloa ja kermavaahtoa. Kaupankin hillo nousee ihan eri tasolle kun silppuat sekaan tuoretta sitruunamelissaa tai raastat vähän limenkuorta.


Täydellinen pannukakku (pellillinen)

4 dl vehnäjauhoja
1,5 dl sokeria
1 tl suolaa
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
8 dl maitoa
100 g sulaa margariinia
2 munaa

Yhdistä kuivat aineet. Sekoita mukaan maito, sula ja jäähtynyt margariini sekä munat.

Kaada paperoidulle uunipellille.

Paista 200-asteisessa uunissa n. 25 - 30 minuuttia.

Tämä vaihe on paras - ekat kuplat. :)


Kahvin tippumista odotellessa...