sunnuntai 7. kesäkuuta 2015

Korealaiset lihapullat ja japanilaiset seesamiporkkanat

Voi että miten rakastan aasialaista ruokaa!

Sillä rintamalla juju on kyllä kastikkeissa, kuten viime viikolla Gaijinissa totesimme. Ja samassa hengessä syntyvät myös nämä iloisen värikkäät ja ah-niin-maukkaat ja sopivan tuliset pallukat.


Makea ja pikantti tahmakastike viimeistelee aterian yhdessä tuoreiden yrttien kanssa.

Japanilaiset porkkanat puolestaan ovat niin täynnä iki-ihanaa seesamin makua, että olisin voinut popsia koko kulhollisen sellaisenaan. Seesamiporkkanat toimivat siis myös sellaisenaan salaattina.


Jos sinulle käy yhtä onnekkaasti kuin meille ja tahmakastiketta jää vähän yli, tarjoa se myöhemmin lohen kanssa! He sopivat aivan täydellisesti yhteen. :)


Korealaiset lihapullat (4:lle)

400 g kevyttä jauhelihaa
1 dl maitoa
3/4  dl korppujauhoja
1 isohko sipuli
2 valkosipulin kynttä
1 muna
2 rkl soijaa
1 tl jauhettua inkivääriä (tai 2 tl raastettua tuoretta)
n. 3 tl sriracha-kastiketta

Kastike:

1 valkosipulin kynsi
1/2 dl vettä
3 rkl soijaa
1/2 dl riisiviinietikkaa
reilu 1 dl intiaanisokeria / palmusokeria / ruokokidesokeria
1 tl jauhettua inkivääriä (tai 1 tl raastettua tuoretta)
1 tl sriracha-kastiketta

seesaminsiemeniä
tuoretta korianteria
kevätsipulia, ruohosipulia tai valkosipulin varsia


Yhdistä maito ja korppujauho ja anna turvota n. 10 minuuttia. Pilko sipuli ihan pieneksi ja murskaa valkosipuli.
Yhdistä kaikki lihapullien aineet keskenään ja anna taikinan oleentua hetki.

Laita tässä välissä kastike tulille. Mittaa kaikki ainekset kattilaan (murskaa valkosipulinkynsi) ja anna kiehahtaa. Laske lämpö niin, että kastike vain ihan hissukseen porisee. Keittele kastiketta ilman kantta kasaan n. 15 minuutin ajan.

Pyörittele jauhelihataikinasta palloja ja nostele ne ohuesti öljyttyyn uunivuokaan rinnakkain.

Paista 175-asteisessa uunissa n. 15 minuuttia kunnes pinta saa sopivasti väriä.


Tarjoa riisin, seesamiporkkanoiden (ohje alla) ja kastikkeen kera. Ripottele annoksen pinnalle seesaminsiemeniä, kevätsipulisilppua ja tuoretta korianteria.


Seesamiporkkanat (4:lle)

3-4 isoa porkkanaa
muutama valkosipulin tai kevätsipulin varsi
2 valkosipulinkynttä
(n. 1 cm pala tuoretta inkivääriä)
n. 1/4 dl riisiviinietikkaa
1,5 tl palmusokeria
1,5 rkl soijakastiketta
1-2 rkl seesaminsiemeniä
reilu 1 tl seesamiöljyä

Kuori ja raasta porkkanat (ja inkivääri). Murskaa valkosipulinkynnet.

Yhdistä riisiviinietikka, sokeri, soija, valkosipuli (ja inkivääri). Kaada kastike porkkanoiden joukkoon. Silppua mukaan valkosipulin varsi ja ripottele seesaminsiemenet mukaan.

Anna marinoitua vähintään tunnin tai vaikka yön yli.


2 kommenttia:

  1. Nyt ne herkkureseptit tulivat! Ihanaa! Kiitos!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kun vielä joskus itsekin tekisit etkä vaan keräilisi reseptejä. :P

      Poista