lauantai 27. kesäkuuta 2015

Raparperijäätelö ilman jäätelökonetta ja muut raparperiherkut

Kesän ylivoimaisesti paras herkku on jäätelö! Pakkohan sitä on siis tehdä itse alusta alkaen. :D
Ja mikä olisi ihanampi makuyhdistelmä kuin raparperi ja vanilja... Hieman kardemummalla täydennettynä.


Olen aiemmin tehnyt semifreddoja (esim. avokado-vadelma ja salmiakki-lime), jotka molemmat ovat olleet hittejä. Semifreddot ovat hieman kevyempiä "jätskejä", mutta nyt halusin että lehmänkellot kilisevät, maitotonkat kolisevat ja apila tuoksuu. Eli halusin valmistaa ihanaa, perinteistä, täyteläistä kermajäätelöä.


Haasteet? Ei jäätelökonetta. Liian monta reseptiä tarjolla. 

Huh, mikä suo tuo reseptiviidakko olikaan. Googlasin vaikka ties kuinka monta eri koneetonta jäätelöreseptiä... Helpoimmillaan jäde tehdään vain kondensoidusta maidosta ja kuohukermasta. Eijei, ei oikopolkuja, vaan perinteitä!

No päädyin siis maitoa, kermaa, keltuaisia ja sokeria yhdistävään perinteiseen reseptiin. Nyt oli raaka-aineet selvillä. Vielä piti päättää valmistustapa! Osassa resepteistä kerma kuumennetaan yhdessä maidon kanssa, toinen koulukunta vaahdottaa kerman ja lisää sen juuri ennen pakastusta. Mutta kumpi on oikein??

Lopulta ämpyily ja tutkimustyö oli lopetettava. Vedin siis johtopäätöksen, että jäätelökonetta käyttäessä kannattaa kiehauttaa kerma. Jos konetta ei ole, on parempi vatkata kerma. Tämä siksi, että kuvittelin jäätelöstä tulevan ilmavampaa kerman ollessa vaahtoa. Näin siis tein. :)


Ja hyväähän jätskistä tuli! Ai että, kyllä vaan kermajätski on kermajätskiä. :) Tarjosin jäätelöä naisporukalle, joka hihkui riemuissaan ja vertasi jätskiä Ben & Jerry'siin (jee, makua ja täyteläisyyttä siis löytyi). 

Teen kyllä kermajätskejä vielä uudestaankin - makuyhdistelmiä on päässäni jo lukemattomia... Seuraavaksi kokeilen minttu-limejäätelöä.


 Ja jos haluat lisää raparperiherkkujen oheita, niin kokeile jotain näistä:


Takaisin jäätelöön...


Raparperijäätelö (8:lle)

4 dl maitoa
4 dl kuohukermaa
1,5 dl sokeria
1 vaniljatanko
6 keltuaista
n. 250 g raparperia
vajaa 2 rkl sokeria
(n. 1 tl kardemummaa)
(loraus vettä)


Aloita keittämällä raparperisose. Mittaa kattilaan pilkotut raparperit ja n. 2 rkl sokeria. Jos raparperit ovat kovin kuivia, lisää pienen pieni loraus vettä kattilaan.

Keittele raparperisosetta n. 15 minuuttia miedolla lämmöllä kannen alla kunnes raparperit pehmenevät ja hajoavat.

Jos pidät kardemummasta (kuten minä), lisää se ihan keittelyn lopussa.

Jäähdytä seos hyvin.


Aloita jäätelömassan valmistus erottelemalla munien keltuaiset ja valkuaiset.


Mittaa kattilaan maito. Halkaise vaniljatanko ja raaputa sen siemenet kattilaan. Heitä myös vaniljatangon kuoret sekaan. Keittele maitoa miedolla lämmöllä koko ajan sekoittaen kunnes se kiehahtaa. Siivilöi vaniljatangot pois ja palauta maito kattilaan. Nosta kattila pois liedeltä.


Sillä välin kun maito odottaa kiehumistaan, vaahdota keskenään keltuaiset ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi.


Kun maito on kiehahtanut ja siivilöity, lisää muna-sokerivaahto kattilaan koko ajan vimmatusti sekoittaen. Älä pidä kattilaa tässä vaiheessa kuumalla liedellä.

Lisäile muna-sokerivaahtoa hissukseen. Seos hieman paksunee ja kiisselöityy. Kun kaikki vaahto on maidon seassa, nosta kattila takaisin liedelle. Lämmitä seosta hissukseen kunnes se paksunee vähän lisää. Älä anna seoksen kuitenkaan kiehahtaa. 

Jäähdytä valmis seos hyvin - esim. kylmässä vesihauteessa tai jääkaapissa välillä sekoitellen.


Kun kiisseli on jäähtynyt, vatkaa kuohukerma vaahdoksi. Nostele vaahto kiisselin joukkoon ja kääntele sekaisin.


Kaada seos pakastusta kestävään astiaan ja nosta pakastimeen.


Sekoita jäätelöä noin tunnin - puolentoista välein. Lisää samalla nokareita raparperihilloa. Älä kuitenkaan sekoita niin voimalla, että raparperit "hajoavat" massan joukkoon. On kivempi kun ne ovat "kökkäreinä" ja rantuina massan joukossa. 


Ja sitten tosiaan saattaa käydä niin kuin minulle, että ystävän tullessa kylään sekoittelu unohtuu. :) Minun jätskimassastani tuli siis melko kovaa. 

Mutta hätä ei ollut tämän näköinen. Kun oli aika tarjota jätski, nostin sen hyvissä ajoin huoneenlämpöön. Voit myös laittaa jäden kuumaan vesihauteeseen ja pyöritellä sen irtonaiseksi kun se on hiukan sulanut.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti