perjantai 28. joulukuuta 2012

Joululeipä tontun reessä pitää

Eihän kukaan ole vielä kyllästynyt jouluiseen tunnelmaan?

Mielestäni uuteen vuoteen asti vietetään virallisia jämäpäiviä, eli ei vielä heitetä hyvästejä jouluisille mauille. Tonttuparaati soikoon!

Tässä pikkuhiljaa perinteeksi muodostuva joululeipä.


Joululeipä (2 kpl)

3 hapankorppua
3 dl lämmintä vettä
hiukan hiivaa
1 dl ruisjauhoja

2 dl piimää
n. 25 g hiivaa
reilu 1/2 dl siirappia
1 tl pomeranssinkuorta
1 tl fenkolin siemeniä
2 tl kuminoita
1 1/2 tl suolaa
2 dl ruisjauhoja
n. 10 dl hiivaleipävehnäjauhoja
pieni loraus rypsiöljyä
(1 dl rusinoita)

Paloittele hapankorput ja laita ne veteen turpoamaan. Hienonna ne hetken päästä sauvasekoittimella. Sekoita mukaan hiiva & ruisjauho. Pidä lämpimässä paikassa kannen alla seuraavaan päivään.

Seuraavana päivänä...
Lämmitä piimä ja lisää se juuri-taikinaan. Lisää myös siirappi ja mausteet. Alusta joukkoon ruisjauhot ja hiiva. Lisää vähitellen vehnäjauhot. Rusinat ja rypsiöljy lisätään joukkoon alustuksen loppuvaiheessa. Taikina saa olla pehmeää, eli vehnäjauhoja kannattaa lisäillä hissukseen.

Peitä taikina liinalla ja kohota noin 30 minuuttia. Kumoa taikina leivinpaperille. Painele siitä pois suurimmat ilmakuplat ja leivo kahdeksi limpuksi. Viillä limppuihin terävällä veitsellä poikkiviillot. 

Kohota vielä rauhassa noin 30 min - 1 h. Suihkuta leivät vedellä, jotta saat rapsakan kuoren.

Paista 175 asteessa vajaa 30 minuuttia.

sunnuntai 23. joulukuuta 2012

Marinoidut appelsiinit ja riisipuurovanukas

Lumi narskuu, aurinko värjää horisontin aamuin illoin palavan oranssiksi, puut ovat tanakassa huurussa, pakkanen paukkuu, kuohuviinit jäätyvät pihalla kylmentyessä... Voisiko ihanampaa joulukeliä olla?

Sisällä tuoksuu ruoka, hyasintit ja steariini.
Äiti touhottaa, isä kaivaa joulukuusenkoristeita esiin, pikkuveli vielä pötkötää sängyssä ja mies joogailee. Kasa kirjoja odottaa lukemista ja muutama lahja vielä paketoimista. Voisiko ihanampaa joulutunnelmaa olla?

Ja variseva joulukuusi lähtee vaihtoon. :)

Tästä seesteisestä tekstistä voi siis päätellä, että joulurauha on täällä. Samaa ei voinut tosin sanoa pari päivää sitten, kun pieni kameran muistikortin formatoimis -insidenssi paljastui. Tästä syystä valokuvasektorilla on tällä hetkellä hieman puutteellista, ja muutama postaus odottaa uudelleenleipomista ja -kuvausta.

Siinä he marinoituvat iloisesti.

Tämä jälkkäri oli ihana, etenkin tuoksujensa puolesta. Appelsiinien marinointi herautti sellaiset tuoksut keittiöön, että oksat pois (ei neulaset, kuten tämänvuotisessa fiasko-kuusessa!).

Jälkkäri sopii hyvin esim. joulupöytään, pikkujouluihin, välipäiville... Jos vaikka riisipuuroa jää, eikä sille keksi   käyttöä, niin tässä hyvä idea.

Marinoidut appelsiinit (4:lle)

1 iso appelsiini
1/2 dl sokeria
1 dl appelsiinimehua
pari tähtianista tai fenkolinsiemeniä
muutamia kokonaisia neilikoita
1/4 tl kanelia
1/4 tl vaniljasokeria
ripaus kardemummaa

Simppelimpi versio riisipuurovanukkaasta
Marinoidut appelsiinit ovat erittäin hyviä esim. vaniljajätskin kanssa, mutta mikäs sen jouluisempaa kuin ihanaisen samettinen riisipuurovanukas.

Riisipuurovanukkaan voi tehdä runsaana versiona (resepti alla) tai yksinkertaisempana versiona (kuva). Runsas versio toimii myös ihan yksistään ilman appelsiineja.

Aiemmin mainituista syistä valmiista runsaasta vanukkaasta ei ole kuvaa, mutta ymmärtänette idean. :)

Riisipuurovanukas (4:lle)

1 dl puuroriisiä
1 dl vettä
3 dl maitoa
1 rkl voita
1 rkl sokeria
1/4 dl mantelijauhetta
1/2 dl rusinoita (tai enemmän!)
1/2 appelsiinin raastettu kuori
1 muna

Keitä puuroriisi (tai käytä valmista riisipuuroa). Jäähdytä puuro.
Sekoita puuron joukkoon voi, sokeri, mantelijauhe, rusinat, appelsiininkuori ja muna.

Jaa puuro uuninkestäviin annosvuokiin ja kärtsää 175 C uunissa noin 15 minuuttia, kunnes puuro kuivahtaa ja hieman kovettuu.

Anna jäähtyä. Asettele päälle appelsiinilohkoja ja marinointilientä.


Tai Simppelimpi puurojälkkäri

Mausta valmis riisipuuro sokerilla, annostele astioihin ja kärtsää uunissa.


Onnellista joulua kaikille!


perjantai 21. joulukuuta 2012

Tuomiopäivän tuliset ruispiparit

Maailmanlopulla on vielä muutama tunti aikaa saapua.

Sitä odotellessa voi leipasta vielä setin pipareita. Ja jos haluaa totaalisesti menettää hermonsa viimeisinä tunteinaan hankalan taikinan kanssa, kannattaa käyttää tätä reseptiä.

Mikäli maailmanlopusta kuitenkin selviää, niin lopputulos palkitsee ja vaiva kannattaa. :) Tuliset ruispiparit ovat nimittän tosi hyviä. Chili potkii kivasti ja ohuet piparit rapsahtelevat ihanasti sinihomejuuston alla.


Tuliset ruispiparit (nelisen pellillistä)

100 g margariinia
1 dl siirappia
1 dl fariinisokeria
1 rkl kanelia
1 rkl jauhettua korianteria
vajaa rkl neilikkaa
1/2 rkl inkivääriä
1/2 rkl rouhittuja maustepippureita
1 tl muskottipähkinää
1/2 tl chilijauhetta
1 kuivattu chili (tai lisää jauhetta)
1 kananmuna
1,75 dl ruisjauhoja
0,75 tl ruokasoodaa
1 dl mantelijauhetta
1,75 dl vehnäjauhoja

Mittaa margariini, fariinisokeri, siirappi ja mausteet kattilaan. Kiehauta koko ajan sekoittaen ja keitä kunnes sokeri liuennut. Jäähdytä seos.

Lisää muna. Yhdistä sooda ja ruisjauhot ja lisää ne siirappiseokseen. Lisää myös mantelijauhe ja vehnäjauhot. Tarkkaile taikinan paksuutta. Tätä taikinaa on aika hankala leipoa. Huomaa, että taikina kuitenkin jähmettyy jääkaapissa.

Tee taikinasta möykky, kelmuta se, ja anna oleentua yön yli jääkaapissa.


Seuraavana päivänä sitten leivontahommiin. Take out the sticky bastard..

Jauhota pöytä RUNSAALLA vehnäjauholla ja pidä huoli, ettei taikina takerru pöytään.

Liikuttele levyä aina välillä, että tiedät sen olevan "irti" pöydän pinnasta.
Pidä myös huoli, että kaulimen ja taikinan välissä on riittävästi jauhoja. Eli antaa lumen pöllytä niin ulkona kuin sisälläkin. :)

Painele levystä muotilla pipareita ja nostele pellille. Tässä vaiheessa kiität itseäsi runsaasta jauhottamisesta.

Paista pipareita noin 200 asteessa viitisen minuuttia. Nämä pirulaiset myös palavat helposti... Etenkin jos ovat ohutta sorttia...


Mutta kaikkien varoittelujen jälkeen myönnettävä kyllä on, että mitä rumempi pipari, sitä parempi maku. Mitä vähemmällä vehnäjauholla lopulta pärjäät, sitä paremmin mausteet pääsevät esiin.

Lycka till ja herkullisia hetkiä! :)

maanantai 17. joulukuuta 2012

Sinihomejuusto-omenapiiraat

Tämän reseptin bongasin uudesta Glorian ruoka ja viini -lehdestä (8/2012).

Tein näitä itsenäisyyspäivän illan herkuksi. Kieltämättä pukuja arvostellessa oli hyvä pitää sopivasta ravitsemuksesta huoli...

Piiraat olivat aika työläitä, mutta lopputulos palkitsi. Tai no, ehkä "työläys" johtui vain monivaiheisuudesta ja siitä, että presidentin vastaanotto oli jo alkanut, joten minun piti roudata kaikki leivontavehkeet olkkarin pöydän ääreen. Siinä sitten juhlan loistetta seuratessa kaulitsin ja täyttelin piiraita... Kun kaikki juhlavieraat olivat sisällä presidentinlinnassa, putkahtivat piiraat ulos uunista. :)

Jos haluaa oikaista ja olla nopeampi, voi taikinan ostaa valmiina voitaikinana (ei kyllä varmasti ole yhtä hyvää).


Sinihomejuusto-omenapiiraat (9 kpl)

Taikina:
175 g huoneenlämpöistä margariinia
175 g maitorahkaa
reilu 2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1/2 tl suolaa
1/2 tl sokeria

Täyte:
2 isoa omenaa
2 rkl makeaa chilikastiketta
muutamia rouhittuja pähkinöitä
reilu 50 g sinihomejuustoa
1-2 kuivattua chiliä

Sekoita pehmeä margariini ja rahka. Lisää kuivat aineet ja sekoita kaikki sekaisin. Älä vaivaa. Laita taikina kelmuun ja jääkaappiin lepäämään ja kiinteytymään ainakin tunniksi.

Jaa taikina yhdeksään osaan. Pyörittele palloiksi ja kauli suoraan leivinpaperin päällä ohuiksi pyöreiksi levyiksi. Siirtäminen on myöhemmin vaikeaa, joten leivinpaperilla kauliminen kannattaa.

Viipaloi omenat ohuiksi viipaleiksi. Levitä piirakkapohjille hieman chilikastiketta sekä rouhimasi pähkinät. Murustele sinihomejuustoa nokareina päälle. Painele vielä omenasiivut piiraiden päälle ja nostele taikinan reunat omppujen reunojen päälle.

Hienonna kuivattu chili ja ripottele lopuksi piiraiden päälle. Paista uunin keskitasossa 200 asteessa noin 20 minuuttia.

Todella hyvää illanistujaisruokaa, ihanaa punaviinin kanssa... :)


sunnuntai 16. joulukuuta 2012

Peuranpaisti ja punaviini-sinihomejuustokastike sekä joulusushi: Kaksi kovin erilaista joulun ajan ateriaa

Itsenäisyyspäivän pitkä viikonloppu hemmotteli ruoanlaittajaa, ja matkustelu- ja ravintolaperiodin jälkeen oli ihana tehdä ruokaa kotona. Sillä linjalla ollaan pysytty koko joulukuu, joten reseptien bloggaus jää pahasti tahdista jälkeen! Ryhdistäydyn, ja päivitän jouluisat reseptit tuota pikaa, jotta joulunpyhinäkin riittää tekemistä keittiössä. :)



Itsari-viikonloppuna tuli kokkailtua kaksi varsin erilaista joulun ajan ateriaa - supisuomalainen ja ah-niin-paikallinen sekä eksoottisia makuja lainaava, modernimpi versio. Kumpi on sinun lempparisi?

Itsenäisyyspäivän illallinen oli fantastinen. Mieheni paisttoi maailman parhaan paistin peurasta, jonka kaverini oli metsästänyt vielä ihan kotiseuduilta. Pihviä tukivat makean tuliset lanttukuutiot ja punaviini-sinihomejuustokastike. F - A - N - T - A - S - T - I - S -T - A !


Peuranpaisti ja punaviini-sinihomejuustokastike

Ota liha lämpenemään pari - kolme tuntia ennen kokkailua.
Paista lihan kaikki pinnat kiinni oikein kuumalla pannulla.
Kääräise liha folioon.
Paista 150 C uunissa, kunnes sisälämmöksi tulee 42 C. Kannattaa käyttää paistimittaria.
Ota liha ulos vetätymään ja odottamaan muita aineksia.

Ota talteen mahdollisesti lihasta irronnut neste.
Mittaa kattilaan lihanesteen lisäksi:

1/2 rkl riistafondia
1 dl vettä
1/2 dl punaviiniä
nokare sinihomejuustoa
1 tl kokonaisia katajanmarjoja (rusauta koostumus pehmeäksi veitsen lappeella)

Anna kiehua pienellä lämmöllä koko ajan sekoitellen, kunnes neste on vähentynyt noin puoleen.
Lisää maun mukaan suolaa, sokeria ja mustapippuria.

Maistele ja säädä koostumus kohdalleen vedellä & ruokakermalla.


Joulusushia tein hyvän ystävän vierailun kunniaksi. Päivä oli omistettu joululahjaostoksille, pitkille keskusteluille, punaviinille ja hyvälle ruoalle. Tällä lounaalla aloitettiin.

Idiksen tähän sain yhteisestä sushi-rakkaudesta ja tämän vuoden Blossa-glögistä, joka on pitkästä aikaa huippu-hyvää. Pari viime vuoden kokeilua (arabica ja sahrami) eivät toimineet meikäläisellä, mutta sitä edeltävä klementiini on yhä all-time-lempparini.

Enivei, tämän vuoden makuna on yuzu-hedelmä ja inkivääri. Kokeilkaa, hyvää on! Ja mielestäni ehdottomasti parasta kylmänä aperitiivinä.

Itse sushi oli tällä kertaa "pikaruokaa". Eli aikaa kokkailulle ei juuri ollut ja tein tämän tosi nopeasti. Perinteisesti hidasvalmiseisen sushin voi tosin hyvällä suunnittelulla tehdä nopeastikin. Keitin ja maustoin riisin jo edellisenä päivänä, joten jäljelle jäi "vain" rullailu ja kattaus.

Tällä kertaa ulkoasu ei  kiireen vuoksi ollut mitä kaunein, mutta värit sitäkin jouluisammat! :)

Joulusushi (2:lle)

1 dl puuroriisiä
2 rkl sushi seasoning -kastiketta
2 norilevyä
paprikaa
kurkkua
mustia seesaminsiemeniä

Mittaa kattilaan riisit ja vettä niin, että sen pinta tulee noin 5 cm riisien yläpuolelle (Tätä on tosi vaikea kertoa tarkemmin. Vähän aina mennään mutu-tuntumalla). Anna kiehua miedolle lämmöllä noin 20 minuuttia.

Levitä valmis ja tahmea riisi laakealle lautaselle ohueksi, noin 1 cm paksuksi kerrokseksi. Anna jäähtyä huoneenlämmössä. Lorottele päälle sushi seasoning -kastike.

Kääräise kelmu lautasen päälle ja nosta riisi jääkaappiin tahmaantumaan yön yli.

Seuraavana päivänä kun rullailet norilevyjä, saat nostettua riisin kätevästi "laattoina" levyn päälle. Paina riisi voimakkaasti vasten levyä niin että se "liimaantuu" levyyn.

Laita täytteet levylle noin 5 cm päähän toisesta reunasta. Ripottele levylle seesaminsiemeniä.
Rullaa tiiviisti ja anna rullan levätä hetki saumapuoli alaspäin.

Leikkaa terävällä, märällä veitsellä noin 1,5 cm korkeiksi paloiksi.

Lime-inkiväärilohi
Kuutioi tuore ihana lohen pala.
Rouhi päälle suolaa.
Purista päälle limen mehu.
Ripottele pinnalle inkivääriä.
Anna marinoitua muutama tunti. Nostele tarjolle.

marinoitua inkivääriä
wasabi-tahnaa
soijaa



Ja jos tämän jutun jäljiltä ei jaksa muita kokkailuja tehdä, niin ainakin kannattaa vierailla Alkossa ja ostaa muutama Blossa vaikka joulun ajan tuliaisiksi. :)

Äänestä kauneinta piparkakkutaloa (eli ehdokas 16!), voit voittaa Kitchen Aid -yleiskoneen.