sunnuntai 7. huhtikuuta 2013

Mehevä nokkosmunakas ja aimo askel kohti kesää!

Kolmen viikon päässä päässä kalenterissani lukee "veneenlasku".
Kesän tuloa ei voi estää. Myös keittiössämme on siirrytty täysin kesäkauteen - aina valkoviinejä myöten. :)
Kahden tunnin päästä sataa Forecan mukaan lunta - en usko.


Tänä vuonna pakastimen varustelu on onnistunut aika hyvin. Näiden kokkailujen jälkeen pakastimeen jäi vielä kaksi pussukkaa ryöpättyjä nokkosia. Tämä alkukesän alkuvoimaa uhkuva vitamiinipommi on kyllä varma keino tuoda kesä lautaselle.

Tein alkuviikosta nokkoskeiton, ja ylijääneistä nokkosista taittui munakas. Voi että molemmat olivat H-Y-V-I-Ä!



Nokkoskeiton kanssa tein vaivaamatonta leipää, johon lisäsin kuituja (ja siten terveellisyyttä) vehnäleseillä. Leseissä on ravintokuituja hurjat 49 g / 100 g. Sekoitin siis normitaikinaan noin 1/2 - 1 dl vehnäleseitä. Leivän koostumus tai maku ei muuttunut lainkaan, mutta väri ja ulkoasu hieman laikuttui. :)


Mutta takaisin munakkaaseen! Se näyttää lautasella aivan mantereelta. Vehreältä semmoiselta jäämeren keskellä. Ja on tietysti superhyvää myös.


Mehevä nokkosmunakas (1:lle)

1 muna
iso hyppysellinen ryöpättyä (pakastettua) nokkosta
1 iso valkosipulinkynsi
1 pieni sipuli
loraus öljyä
hyppysellinen pinjansiemeniä
tuoreita basilikanlehtiä
suolaa
pippuria

Riko munan koostumus.

Murskaa valkosipulinkynsi, hienonna ryöpätty (pakastettu) nokkonen. Pilko sipuli.

Paahda hetki pinjansiemeniä kuivalla, öljyttömällä pannulla. Laita siement syrjään, kun en ovat saaneet vähän väriä.

Lisää öljyä pannulle ja kuullota sipuleita hetki. Lisää nokkoset ja heiluttele hetki. Kasaa sipulit ja nokkoset nippuun ja kaada muna varovaisesti päälle (älä anna levähtää liikaa).

Paista kannen alla niin, että valkuainen jää pinnalta löysäksi.

Kaada muna lautaselle, mausta suolalla ja pippurilla sekä tuoreilla basilikanlehdillä. Ripottele päälle pinjansiemenet.


Ja näin kauniilta leipä näytti uunista tultuaan!

torstai 4. huhtikuuta 2013

Chili-inkiväärisienet

 Nyt on luvassa jotain todella hyvää...

Siis todella hyvää.

Vuoden 2013 ensimmäinen uusi ruokalaji joulupöytään (mihin siis kootaan aina vieraileviksi tähdiksi vuoden parhaat herkut).


Minulla on yhä viime syksyn jäljiltä suuria määriä kuivattuja suppilovahveroita arkistoissa. Luulin, että tulee kiire käyttää ne kaikki ennen uutta satokautta, mutta tämän uuden reseptin myötä en usko käyttökohteiden löytymisen muodostuvan ongelmaksi. :)

Voi että sienestäminen on sitten huippua! Ja suppikset ovat yksiä lempisieniäni bongailla. Ne ovat usein niin ovelasti kätkeytyneet. Ja sitten kun niitä löytää, löytää paljon. Ihan loistavaa! :D

Menenköhän asioiden edelle, kun fiilistelen syksyä ennen kun kevätkään on kunnolla alkanut...



Chili-inkiväärisienet 

2,5 dl kuivattuja suppilovahveroita
1 punasipuli
n. 4 cm pätkä tuoretta inkivääriä
1 dl väkiviinaetikkaa
1 dl ruokokidesokeria
3 dl vettä
1,5 kuivattua chilipalkoa
1 rkl korianterijauhetta 

Kuori ja pilko sipuli ohuiksi, mutta reilun kokoisiksi paloiksi. Kuori ja viipaloi inkivääri.

Inkivääriä meni tuplasti tässä kuvassa oleva määrä.

Mittaa kattilaan kaikki aineet paitsi sienet ja sipulit. Kiehauta. Lisää sipulit ja kokonaiset suppilovahverot.
Anna kiehua ihan pienellä lämmöllä vielä viitisen minuuttia. Anna seoksen hautua ja jäähtyä.



Kaada herkku puhtaaseen purkkiin (desinfiointiohje alla) ja nosta jääkaappiin yön yli maustumaan.


Säilöntään tarkoitun purkin desinfioiminen

Keittele purkkia kannen alla vedessä ja höyryssä noin 15 minuttia.
Nosta ritilän päälle alassuin kuivumaan ja jäähtymään.

Mielestäni tämä on helpoin keino,  mutta voit myös desinfioida purkit kuumassa uunissa.



Chili-inkiväärisienien värit ovat kauneimmillaan heti keittämisen jälkeen. Säilönnän aikana värit hieman tasaantuvat, eikä punasipuli ja inkivääri hohda enää niin hehkuvana.


Chili-inkiväärisienet ovat loistava lisuke lihalle tai kanalle, mutta sopivat erittäin hyvin myös salaatin päälle. Tai vaikka blinien tai suolaisten lettujen seuraksi.

maanantai 1. huhtikuuta 2013

Lampaanpaisti, minttulisäke ja astetta parempi perunamuusi

Onpas ollut ihan mahtava pääsiäinen! Pöllytimme lunta ja nautittimme auringosta Levillä.
Ja matkasimme ajoissa kotiin tasaamaan univelkoja, venyttelemään jumahtaneita jäseniä sekä kokkailemaan ihana pääsiäisateria.


Olen vielä melko noviisi lampaanvalmistuksen kanssa, ja tällä kertaa paisti meni mielestäni vähän yli ( tosin lampaan ulkofile onnistui viimeksi erinomaisesti). Olisin halunnut paistin olevan sisältä kunnolla vaaleanpunainen. Outoa, että näin pääsi paistimittarista huolimatta käymään. Jätin sisälämpötilan 67 asteeseen, kun kypsä paisti vaatii kuulemma lähestulkoon 80 astetta...

No, maku oli silti hyvä ja mehevyyskin kohdallaan. :)

Nautimme paistin perunamuusin ja "minttusilpun" kera. Kastikkeena toimi talteen kerätty ihana paistoliemi, voi että se oli hyvää!


Lampaanpaisti

n. 1 kg lampaanpaisti
3 isoa valkosipulinkynttä
2 rkl balsamiviinietikkaa
suolaa
pippuria
kuivattua rosmariinia

Leikkaa lampaanpaistista turhat kalvot ja rasvat pois.

Kuori ja viipaloi valkosipulinkynnet. Tunge viipaleet lihan uumeniin ja tee tarvittaessa lisää koloja veitsellä.
Laita liha muovipussiin, lorauta perään balsamiviinietikka, suola, pippuri ja rosmariini. Hiero ja pyörittele kunnolla, että kaikki pinnat varmasti suolaantuvat. Anna paistin marinoitua yön yli jääkaapissa.


Ota liha noin tuntia - kahta ennen paistamista huoneenlämpöön. Laita liha paistopussiin, sulje pussi ja leikkaa yläkulmaan pieni reikä.


Paista lihaa 150 C uunissa kunnes sisälämpötila on noin 67 astetta (tai varmaan pitäisi olla vähän vähemmän jos kaipailee vaaleanpunaista lopputulosta).


Ota liha uunista ja anna vetäytyä hetki ennen tarjoamista.

Ja näin hassulta se näytti juuri pussista ulos molskahtaneena.


Ja sitten aterian raikkaampiin osiin....


Minttulisäke

reilusti tuoretta minttua
1 valkosipulinkynsi
1/2 tl oliiviöljyä
suolaa
pippuria

Silppua minttu ja murskaa valkosipulinkynsi. Yhdistä kaikki aineet.

(Tämä tai muista yrteistä pyöräytetty lisäke toimii muuten erittäin hyvin myös leivän päällä.)


Mieheni on meidän perunamuusivastaava. Ja hän on kieltämättä tässä touhussa aika hyvä. Täydet kiitokset muusista menee siis hänelle. Mielestämme muusissa kuuluu olla sekä kökkäreitä, että runsaasti kuorenpalasia. :)

Astetta parempi perunamuusi

6 isoa perunaa
1 pieni sipuli
valkopippuria
suolaa
muutama katajanmarja
nokare voita
loraus maitoa
loraus perunoiden keitinvettä

Keitä perunat ja kaada keitinvesi talteen.

Muusaa perunat survimella. Lisää nokare voita. Lisää perunoiden keitinvettä ja maitoa samassa suhteessa, kunnes muusin koostumus on sopiva.

Pilko sipuli hyvin pieneksi silpuksi. Lisää se muusiin.

Mausta suolalla ja valkopippurilla. Murskaa katajanmarjat ja ripottele ne muusin päälle.


Jälkiruoaksi paistin kanssa sopisi hyvin esim. mango-piimävaahto, inkiväärisen hedelmäinen suklaahoukutus, päärynäflan, raikas sitruspiiras tai vaikka vadelmapommi.


Mutta meidän mahtavan pääsiäisen kruunasi pääsiäispupun visiitti! Hän oli käynyt yön aikana puutarhassamme. Kuka lie päästänyt hänet alaovesta sisään... :)


lauantai 30. maaliskuuta 2013

Ranskalainen sipulikeitto eli soupe à l'oignon gratinée

Tämä resepti on yksi Ranskassa-asumisaikani parhaita anteja. :) Ranskaisen keittiön ikonista reseptiä testailtiin ja hiottiin ja tähän päädyttiin.

Keitto sopii sekä alku- että pääruoaksi. Tarjoa hehkuvan kuuman herkun kanssa ihanaa itse tehtyä leipää tai patonkia ja hyvää levitettä - esim. yrttivoita.

Voit tarjota keiton joko valurauta- tai keraamisesta kattilasta, tai valmiiksi lautasille annosteltuina. Pidä huoli, että käyttämäsi lautaset ovat uuninkestäviä. :) Ja muista varoittaa syöjiä, etteivät tartu uunista tulleisiin lautasiin paljain käsin.


Ranskalainen sipulikeitto (pääruoaksi 3-4:lle)

n. 600 g sipulia
3 valkosipulinkynttä
30 g voita
1 l vettä
2 - 3 rkl lihafondia (tai kasvis-)
1 dl valkoviiniä
valkopippuria
1/2 rkl kuivattua timjamia (tai runsaasti tuoretta, jos saatavilla)

vaaleaa leipää
juustoraastetta (mieluiten Gruyere)


Pilko sipulit isoiksi paloiksi. Pilko valkosipulit pieneksi silpuksi.

Sulata ja kuumenna voi valurautapannulla. Lisää sipulit ja valkosipulit.

Kuullota niitä voissa mahdollisimman pitkään - ainakin puoli tuntia. Pidä lämpö mietona, etteivät ne vain käristy. Sipulit eivät saa ruskistua lainkaan, vaan niiden kuuluu hissukseen karamellisoitua, hikoilla ja olla ihanan limaisia.

Limaisuus on vasta alkamassa. Jatka kypsyttelyä vielä...

Kun sipulit ovat kunnolla karamellisoituneet (1/2 - 1 h), lisää vesi ja fondi sekä valkoviini. Keittele vielä ainakin puoli tuntia. Voit antaa keiton hautua paljon pidempäänkin, maku paranee joka minuutilla.

Mausta timjamilla, pippurilla ja tarvittaessa suolalla.
Jos maku on pliisu, lisää vähän fondia.

(Annostele keitto kulhoihin)
Revi keiton päälle palasia vaaleasta leivästä. Ripottele leipien päälle juustoraastetta.
Gratinoi keitto uunivastusten alla (250 C) kunnes juusto ottaa ihanasti väriä.

Tarjoa heti tulikuumana.


Ensi kerralla kokeilen reseptiä Jouni Toivasen tapaan.
Siinä kuullotettavien sipuleiden joukkoon lisätään kaksi kokonaista tähtianista.
Kun sipuleita on kuullotettu sulatetussa voissa vajaat puoli tuntia, lisätään valkoviini ja keitetään se kasaan.
Vasta sitten lisätään lihaliemi ja jatketaan hauduttelua tunnin verran.

Katsotaan, muuttuuko maku. :)


Pyhien kunniaksi on ihan pakko jakaa tämä liikuttava kuva. Pääsiäis-äitini hieman riehaantui käsityöinnostuksessaan ja pyöräytti pupun poikineen. Repesin nauramaan, kun sain häneltä tämän kuvan. :D


Hauskaa pääsiäistä kaikille!

keskiviikko 27. maaliskuuta 2013

Raikas jälkiruoka pääsiäispöytään: mango-piimävaahto

Kaipailetko raikasta jälkiruokaa pääsiäispöytään?

Tämä jälkkäri valmistuu hetkessä ja sen voi tehdä hyvissä ajoin etukäteen. Aineksetkin ovat niin simppelit, että löytyvät yleensä kaapista valmiina. Ja laskettelukeskuksen rajallisesti varustellusta pikkukaupastakin pitäisi saada näitä kaikkia. :)

Olin aivan muissa maailmoissa tehdessäni tätä jälkkäriä, joten annoksesta jäi puuttumaan esim. sitruunamelissa ja pistaasipähkinät. Näitä ja muita härpäkkeitä voi siis lisätä halutessaan pinnalle. Olkoon tämä "riisuttu versio". 
Nevertheless, mango-piimävaahto on hyvin raikas ja maukas jälkkäri, mutta ei kovinkaan makea. Lisää siis suklaata ja/tai sokeria, jos kaipaat aterialle oikein makeaa päätöstä.


Raikas mango-piimävaahto (6:lle)

3 liivatelehteä
1 prk mangoja sokeriliemessä
2 dl piimää
vajaa 2 dl vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
tuoretta mangoa tai mangososetta
1 rkl sitruunamehua
valkosuklaata
(pistaasipähkinöitä)
(tuoretta sitruunamelissaa)

Laita liivatteet kylmään veteen. Valuta ja soseuta mangot (ota mehu talteen), mutta jätä myös kökkäreitä. Parasta on käyttää kökkäreisiin tuoretta mangoa.
Säilykemangot menevät hyvin murskaksi haarukalla.

Lisää mangomössöön piimä.

Vaahdota vaniljakastike.

Yhdistä mango-piimä ja vaniljakastike keskenään varovaisesti nostellen.

Lämmitä tilkka mangotölkin sokerilientä ja sulata puristellut liivatteet siihen. Norota hieman jäähtynyt liivateseos vaahtoon.

Annostele astioihin ja nosta jääkaappiin.

Koristele tuoreella mangolla tai mangososeella sekä valkosuklaarouheella. Ja jos olisin muistanut, olisin koristellut myös sitruunamelissan lehdillä. :)