sunnuntai 4. tammikuuta 2015

Nyhtöleipä kahdella täytteellä

Leipä-lover on löytänyt uuden ystävän - nyhtöleivän! :) 

Mitkä loputtomat mahdollisuudet hän tarjoaakaan: taikinan koostumuksen ja mausteiden lisäksi voit leikkiä täytteen määrällä, makumaailmoilla, terveellisyydellä...

Heilahda Italiaan, Provenceen, USA:n tai Venäjälle. Keskity vahvoihin juustoihin ja tuhteihin täytteisiin, tai leiki proteiineilla ja kasviksilla.

Ja miksipä et kokeilisi nyhtää makeaa leipää? Banaanileipä, jonka sisällä omenasosetta, rusinoita ja ehkä vähän kinuskia ja pähkinöitä..? Ei paha.


Perheessämme vuoden ensimmäistä päivää on vietetty perinteisesti tunnelmallisissa merkeissä. Takassa roihuaa tuli ja asunnon valaisevat kymmenet kynttilät.

Ruokailu hoidetaan useimmiten seisovan pöydän tyyliin. Pöytään katetaan erilaisia takkamakkaroita ja sinappeja, raikkaita salaatteja (esim. rapucevicheä), herkullista leipää ja kaikkea muuta hyvää, mitä kaapista löytyy. Kukin paistaa makkaroita omaan tahtiinsa ja syö siellä missä tahtoo. Perhe hengailee yhdessä keittiö-olkkari-takkahuone -akselilla osan kuunnellessa Strauss-konserttia, toisten pelatessa Trivial Pursuittia ja toisten lueskellessa.

Näin tänäkin vuonna. 



Uutuutena pöytään vuonna 2015 pääsi nyhtöleipä. :)

Koska en osannut päättää, tein kahta eri täytettä. Molemmat olivat erittäin herkullisia.


Nyhtöleipä kahdella täytteellä (1 leipä)

3 dl vettä
1 pss kuivahiivaa
1/2 dl vehnäleseitä
1,5 dl ruisjauhoja
1 dl kaurahiutaleita
5-6 dl vehnäjauhoja
1,5 tl suolaa
n. 1 - 2 tl rypsiöljyä

(Huom! Jos haluat koko leipään saman täytteen, tee täytesatsi tuplana.)

Täyte 1:
100 g valkosipulituorejuustoa
50 g juustoraastetta
n. 1 rkl kuivattuja (tai kourallinen tuoreita!) yrttejä, esim. oregano ja basilika
1/2 muna

Täyte 2:
100 g rajuustoa
1 keitetty muna (vain valkuainen)
n. 1 rkl kuivattuja (tai kourallinen tuoreita!) yrttejä, esim. oregano ja basilika
1/2 muna


Tee ensin taikina. Lämmitä vesi hiivan heräämislämpöön. Sekoita hiiva n. 1 dl vehnäjauhoja.

Lisää lämpimään veteen leseet, kaurahiutaleet, ruisjauhot ja vehnäjauho-hiivaseos. Sekoita.

Alusta joukkoon loput vehnäjauhot, vaivaa kunnolla. Vaivailun loppuvaiheessa lisää myös suola. Taikina on valmis, kun se on kimmoisa ja pallomainen. Anna taikinan kohota liinan alla kaksinkertaiseksi, n. 45 min - 1 h.


Tee odotellessasi täytteet. Sekoita vain kummankin/haluamasi täytteen aineet keskenään.



Kumoa kohonnut taikina jauhotetulle pöydälle. Kauli taikina n. 30x40 cm levyksi, jaa se kahtia ja levitä täyte taikinalle.


Ruuduta taikina täytteineen n. 30 palaan.


Pinoa palaset n. 4 palan pinoihin. Käytä vaikka lastaa apuna.


Anna leyjen kohota liinan alla n. 1/2 tuntia. Jos et halua sotkea liinaasi, laita väliin leivinpaperi.


Voitele tai öljyä pitkulainen leipävuoka. Nostele leipäpinot peräkkäin vuokaan.




Paista leipää 225-asteisen uunin alatasolla n. 35 - 40 minuuttia. Jos leipä ruskettuu liiaksi, laske lämpöä 200:n tai peitä leipä foliolla.



Anna leivän hengähtää ja hieman viilentyä ennen kun kumoat sen vuoasta. Ohut lasta on hyvä apu, jos leipäsi on tarrannut reunoihin kiinni. Silikonivuoka on varmasti myös kovaa vuokaa toimivampi ratkaisu.


Nauti leipä nyhtämällä. :) Eli revi leivästä viipaleita, levitä päälle hyvää margariinia ja nauti. Täytteen voimakkuudesta ja määrästä riippuen et välttämättä tarvitse levitettä lainkaan.


maanantai 29. joulukuuta 2014

Raikas rapuceviche juhlapöytään

Tulin juuri ulkoa. Tähdet tuikkivat, hanget kimalsivat ja jouluvalot säihkyivät. Pohjois-Suomen kirpakan kelin jälkeen Länsi-Suomen lähes trooppinen -10 C tuntui varsin miellyttävältä. :)

Siinä tallustellessani pohdin, että on tämä vain ihanaa aikaa. Joulutunnelmoinnit ovat vuoden kohokohta ja fiilistely jatkuu rauhoittumisen vaihtuessa uudenvuoden juhlahumuun.


Kokkailurintamalla tämä kausi on kotikokin riemuaikaa! Tekee mieli kokeilla kaikkea uutta, ja yhdistää uutuuksia superperinteisiin herkkuihin, joita ilman tunnelma ei vain ole ihan sama.
Ja ah ne tuoksut... 

Tein tänä vuonna joulupöydän kalasektorille (lempparini) muun muassa rapucevicheä. Mielestäni kirpsakan eksoottiset maut sopivat ihanasti yhteen suolaisen ja raskaan kinkun sekä laatikoiden kanssa. Parhaiten ceviche toimi toki alkupalana.


Mutta ceviche sopii kyllä kaikkiin tilanteisiin! Se on meidän vakiovieraamme kesäisessä mökkipöydässä, samoin kuin talven juhlissa. Joten kokeile ihmeessä cevicheä uudenvuoden juhlissa! Mikään ei sovi paremmin samppanjan kanssa yhteen. :)


Rapuceviche (12:lle)

400 g kuorittuja katkarapuja
4 tomaattia
1 kurkku
n. 1/4 - 1/2 kerää jäävuorisalaattia
n. 1/2 punasipulia
1 limen kuori raastettuna
1 limen mehu
1 iso ruukku korianteria
1/2 tulinen kuivattu chili (tai 1 tuore)
mustapippuria
suolaa


Nosta ravut sulamaan.

Pese lime hyvin. Raasta sen kuori ja purista mehu talteen.

Pilko kaikki kasvikset pieniksi paloiksi. Silppua myös korianteri. Sekoita kasvikset keskenään.

Silppua chili ihan pieneksi, ala käytä siemeniä.

Lisää mausteita (limen kuori, mehu, chili, mustapippuri ja suola ja sipulia hissukseen, älä kaikkea kerralla. Maistele välillä ettei lipsahda yli.

Valuta ravut ja lisää ne kasvisten joukkoon. Sekoita kaikki aineet vielä muutaman kerran ympäri. Anna cevichen mielellään oleentua jääkaapissa muutama tunti.



maanantai 22. joulukuuta 2014

Jouluinen lanttuleipä

Tuliko riehaannuttua lanttuhyllyllä? Äänestikö perhe sittenkin lanttulaatikon paitsioon?
Vai satutko vain rakastamaan ihania suomalaisia juureksia?


Jos vastaat johonkin ylläolevaan kyllä, kokeile leipasta lantuista täksi jouluksi lanttuleipää! Mehevässä leivässä maistuvat joulumausteet ja myös lanttu pääsee todella oikeuksiinsa.
Vielä ehdit hyvin!


Tilanne saattaa myös olla kuten meikäläisellä: selkää särkee tuntien ja päivien leivonnasta ja ruoanlaitosta, takki alkaa olla tyhjä kaikkien maailman parhaiden ideoiden kokeilemisesta ja vatsa kaksinkertaisen kokoinen kaikkien leipomusten maistelusta. Silloin voi myös keskittyä tunnelmoimaan toisten ruokakuvilla ja lähettää avuliaan perheenjäsenen kauppaan ostamaan leipää. :)


Jouluinen lanttuleipä (1 iso tai 2 pientä)

450 g lanttusosetta (raakana n. 400 g lanttua)
2 dl vettä
1 pss kuivahiivaa
1 rkl siirappia
1,5-2 tl suolaa
1 tl inkivääriä
reilu 1 tl pomeranssinkuorta
1 tl neilikkaa
2 dl ruisjauhoja
0,5 - 1 dl kauraleseitä
2,5 dl mysliä tai kaurahiutaleita
6 - 8 dl vehnäjauhoja


Tee ensin lanttusose (ellet käytä valmista). Kuori ja pilko lanttu isoiksi paloiksi. Keitä palaset pehmeäksi n. 15 minuutin ajan.


Nostele palaset eri astiaan ja soseuta. Lisää keitinlientä, jotta saat sopivan pehmoisen soseen.


Lämmitä vesi reilusti hiivan heräämislämpöön. Yhdistä hiiva n. 1 dl vehnäjauhoja.

Yhdistä vesi, lanttusose, hiiva-vehnäjauho, siirappi ja mausteet. Sekoita hyvin.

Lisää leseet, mysli ja ruisjauhot. Sekoita.

Alusta taikina valmiiksi lisäilemällä vehnäjauhoja tuntuman mukaan. Haluat kimmoisan, muttet kivikovaa taikinaa. Huomaa, että lanttusose pitää koostumuksen "normitaikinaa" pehmeämpänä.

Anna taikinan kohota liinan alla kaksinkertaiseksi (n. 1 h)


Tunnin kohotuksen jälkeen möyhi taikinaa ja anna sen kohota uudestaan n. 20 minuuttia.

Lämmitä (kannellinen) pata 250-asteisessa uunissa kuumaksi. Kippaa taikina pataan ja nosta kansi päälle. (Tässä välissä huomio. Oma taikinani täytti padan jo raakana aika täyteen. Kohoamisvaraa ei ollut tarpeeksi ja päälle nostamani kansi esti taikinan kohoamisen kunnolla. Höh. Eli jos pata näyttää täydeltä, jätä kansi pois. :))

Paista 225 -asteessa (laske uunin lämpöä hieman) 30 minuuttia. (Ota kansi pois), laske lämpö 200 ja jatka paistamista vielä 20 - 30 minuuttia. Leipä on valmis kun se on kauniin värinen ja kumisee napauttaessa.

Kumoa leipä padasta ja anna jäähtyä ritilän päällä ainakin tunti ennen leikkaamista. 

Oikein ihanaa ja tunnelmallista joulunaikaa kaikille! <3


torstai 18. joulukuuta 2014

Joululahjavinkki: itse tehty suklaalevy

Voi ihanaa! Joululomani alkaa huomenna. <3
Tätä on odotettu. Nyt voi rauhassa unohtaa kaikki aikataulut ja keskittyä läheisiin, tunnelmointiin ja hyvään ruokaan. :)


Mietitkö joulun vierailuille tai lahjapaketin täytteeksi jotain pientä kivaa ruokalahjaa?
Kokeile maustaa itse oma suklaalevy. Makuvaihtoehdot ovat rajattomat!

Oma suosikkini on valkosuklaa, aprikoosi ja piparkakku, mutta kokeile vaikka luumu-kardemummaa, appelsiini-rusinaa tai neilikka-taatelia. Valitse oma suosikkimakusi.


Omat levyni ovat melko rouheisia, sillä niissä on runsaasti mysliä. Rakastan kun suklaassa on rakennetta ja suutuntumaa. Sitä saa tarpeeksi kun tekee itse. :)

Jätä toki mysli pois tai vähemmälle, jos tahdot. Tai korvaa vaikka riisimuroilla tai popkorneilla!


Itse tehty suklaalevy (3 kpl)

200 g suklaata (esim. valkoista tai tummaa)
1,5 dl mysliä tai muroja
1 dl pilkottuja aprikooseja tai rusinoita
1/2 tl maustetta (esim. piparkakkumauste tai kardemumma)


Sekoita keskenään mysli ja pilkotut aprikoosit. Sekoita hyvin, jotta aprikoosit tulevat vähän vähemmän tahmeiksi. Lisää mausteet ja sekoita hyvin.


Sulata suklaa miedolla lämmöllä vesihauteessa. Sekoita koko ajan hyvin. Älä anna alemman veden kiehua ja roiskua, et halua suklaaseen vettä.


Sekoita sula suklaa ja kuivat aineet.


Levitä seos muotin pohjalle. Voit tehdä muotin esim. tyhjästä, pestystä ja halkaistusta maitopurkista. Tai käyttää pitkulaista silikonivuokaa.

Anna suklaan jähmettyä pari tuntia. Paketoi kauniisti. :)


sunnuntai 14. joulukuuta 2014

Snickers-whoopiet

Tässä todelliselle suklaan ystävälle (kuten miehelleni) herkkujen herkku. :)


Näissä trendikkäissä (okei, suurin trendiaalto meni jo) leivoksissa maistuu ihanasti makea ja suolainen, suklaa ja pähkinä. Snickers, yksi lapsuuden lempipatukka, taipuu oivasti myös kakkuun.


Tein whoopieita ensimmäistä kertaa ja vähän kyllä jännitti. Kaikenlaiset pursotukset ovat minulle aika uusi juttu. Mutta hyvinhän nämä onnistuivat! Reseptin löysin Maku-lehden numerosta 7/2014.


Whoopiet olivat lähes syntisen herkullisia ja kauniita tarjottavia.
Joulunahan mitään ei lasketa, eli herkkukavalkadiin voi hyvin lisätä whoopietkin. :)


Snickers-whoopiet (n. 30 kpl)

1 dl rypsiöljyä
50 g pehmeää voita tai margariinia
1 3/4 dl fariinisokeria
1 muna
3 dl vehnäjauhoja
1/2 dl tummaa kaakaojauhetta
1 1/2 tl leivinjauhetta
1 1/2 vaniljasokeria
1/2 tl suolaa
1/2 dl kuohukermaa

täyte:
200 g maustamatonta tuorejuustoa
2 dl fariinisokeria
1,5 dl suolapähkinöitä hienoksi rouhittuna
n. 40-50 g tummaa suklaata

sormisuolaa
tummaa suklaata
(kaakaojauhetta)


Vatkaa öljy, margariini ja sokeri vaahdoksi. Lisää muna vatkaten.

Sekoita kuivat aineet keskenään (kannattaa siivilöidä kaakaojauhe). Lisää kuivat aineet siivilän läpi sokerivaahtoon. Kääntele massa sekaisin. Älä vaivaa, ettei sitkoa ala muodostua.

Lisää myös kerma ja sekoita taikina tasaiseksi.


Nostele taikina pursotuspussiin. Pursota pellille n. 3 cm halkaisijaltaan olevia kökkäreitä. Jätä leviämisvaraa.


Tasoita ne sormin.


Paista 175-asteisessa uunissa keskitasolla 10 minuuttia.

Nosta whoopienpuolikkaat pois pelliltä jäähtymään. Anna jäähtyä hyvin.


Tee sillä välin täyte. Rouhi pähkinät. Sekoita keskenään tuorejuusto ja fariinisokeri. 
Sulata suklaa vesihauteessa ja sekoita se myös tuorejuuston joukkoon. Lisää lopuksi suolapähkinät. Voit tehdä täytteen hyvissä ajoin jääkaappiin odottelemaan.


Täytä whoopiet vasta juuri ennen tarjoamista. 

Parita keskenään samankokoiset puolikkaat ja levitä toiselle puoliskalle täytettä. Ripottele päälle myös hieman sormisuolaa. Nosta toinen puoliska kanneksi.


Sulata koristeeksi tuleva suklaa vesihauteessa. Kaada suklaa pakastepussiin ja leikkaa pussin kulmaan ylipieni reikä.

Pursota whoopieiden päälle raitoja.
Jos haluat vielä stailata whoopieita (tai peittää rumia yksilöitä), sihtaa päälle kaakaojauhetta. :)