lauantai 17. tammikuuta 2015

Mehevä appelsiini-unikonsiemenkakku

Hauskaa viikonloppua!

Sitä on ainakin täällä luvassa, sillä illalla pidämme lattiankastajaiset! Vesivahingon jäljet on siis vihdoin korjattu, ja koska tupareitakaan emme ole ehtineet pitää, on juhlalle nyt tosiaan aihetta. :)


Olen kokkaillut eilen ja tänään erittäin ahkerasti illanistujaisruokia, ja samoissa tunnelmissa mennään nytkin. Appelsiini-Unikonsiemenkakku on periamerikkalainen herkku, ja kieltämättä kyllä aivan ihanaa. Kakku ei ole mitenkään äkkimakea, vaan toimii tosi hyvin välipalanakin.

Jotenkin näen sieluni silmissä mehevän kakkupalan vieressä litran tuopin kermavaahtokahvia. :)


Appelsiini-unikonsiemenkakku

2 dl sokeria
2 tl leivinjauhetta
1/2 tl suolaa
3 rkl unikonsiemeniä
3 dl vehnäjauhoja
1 appelsiinin kuori raastettuna
2 munaa
1 dl maitoa
1/2 dl öljyä (esim. rypsiöljyä)
250 g maitorahkaa

tomusokeria tai kermavaahtoa

Pese appelsiini hyvin ja raasta sen kuori talteen.

Sekoita keskenään sokeri, leivinjauhe, suola ja unikonsiemenet. Lisää myös vehnäjauhot.
Lisää taikinaan myös appelsiininkuoriraaste, munat, maito ja öljy. Sekoita hyvin.
Lisää lopuksi vielä maitorahka.


Kaada taikina öljyllä siveltyyn vuokaan.

Paista 180-asteisessa uunissa toisiksi alimmalla tasolla n. 35 - 45 minuuttia kakun paksuudesta riippuen. Kakku on valmis, kun puutikkuun ei enää tartu taikinaa.

Anna kakun jäähtyä ja koristele tomusokerilla tai kermavaahdolla. Voit myös tehdä halutessasi tuorejuusto-tomusokerikuorrutteen.



sunnuntai 11. tammikuuta 2015

Mausteinen tomaattitagine ja tabil-lammaspullat

Muutamia onnistuneen viikonlopun tekijöitä: aikaa puolison kanssa, hyviä ystäviä, ulkoilua ja urheilua, kehon hyvinvointia (joogaa, hierontaa ja sen semmoista) ja tietysti ihanaa ruokaa...

Kukaan tuskin kieltää pataruokien täydellistä sopivuutta talvikeleihin. Uunissa valmistuu kuin itsekseen oikea aromeiden ja makujen granaatti, josta riittää vielä reilusti ensi viikon arjen pikaruoaksi.


Viimeisin Glorian ruoka ja viini -lehti (1/2015) räjäytti pankin. Taitoin varmaan jokaisen sivunkulman, niin täynnä ihania reseptejä se oli! Sieltä löysin myös tämän mausteisen tomaattitaginen, jota hieman muokkasin oman kyökin varantoihin sopivaksi.

Ja voi mitä makuja; lammasta, korianteria, appelsiinia (oletteko huomanneet niiden olevan nyt mehevimmillään!), oliiveja, kardemummaa... Oijoi...




Suosittelen ehdottoman lämpimästi kokeilemaan tätä ehdottoman hyvää oloa ja sisäistä lämpöä tuovaa herkkua. :)




Mausteinen tomaattitagine (4:lle)

3 sipulia
loraus öljyä
1 tl paprikajauhetta
n. 200 g tomaatteja
1 prk (230 g valutettuna) kidney-papuja
n. 5 cm pätkä inkivääriä
1/2 kuivattu punainen chili (tai 1 tuore tai 1/2 tl chilijauhetta)
1,5-2 rkl kokonaisia kardemummansiemeniä
1,5 - 2 dl mustia kivettömiä oliiveja
1 ison appelsiinin kuori raastettuna (tai 1/2 pienempää)
loraus öljyä
400 g tomaattimurskaa
n. 1,5 tl suolaa

1/2 ruukkua tuoretta korianteria


Lohko sipulit. Pese appelsiini hyvin ja raasta kuori. Jauha kardemummansiemet (akanat saavat jäädä joukkoon ja päätyä pataan, siellä ne pehmenevät).

Valuta kidney-pavut. Lohko tomaatit. Halkaise halutessasi oliivit puoliksi. Kuori ja raasta inkivääri.

Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen.

Lämmitä öljyloraus pannulla, lisää paprikajauhe. Sekoita ja lisää sipulilohkot. Kuullota muutama minuutti, älä anna mausteiden kärtsähtää.


Mittaa kaikki ainekset (paitsi korianteri) kannelliseen uuni- tai taginepataan. Sekoita.

Kaikki paitsi tomaattimurska...

Paista pataa 200-asteisessa uunissa 30 minuuttia. Avaa kansi (ja lumoudu ihanasta tuoksusta), lumpsauta lammaspullat joukkoon (kts. ohje alla) ja laita kansi päälle.  Paista vielä 10 minuuttia, kunnes pullat ovat kypsiä.


Silppua valmiin annoksen päälle runsaasti korianteria. Lisää tarvittaessa suolaa.


Tabil-lammaspullat (4:lle)

n. 400 g lampaan jauhelihaa
n. 3 valkosipulinkynttä
1 tl jauhettua korianteria
1 tl juustokuminaa eli jeeraa
1/4 tl chilijauhetta
1 tl suolaa

Murskaa valkosipulit. Sekoita kaikki aineet keskenään tasaikseksi massaksi, pidä huoli että mausteet leviävät kaikkialle.

Pyörittele taikinasta pieniä pallukoita.


Pullat kypsytetään taginessa (kts. ohje taginen reseptistä). Tai jos tahdot, pannulla öljyssä paistaen.

Tagine odottaa kyllä syöjiään, joten hoida ulkoilu rauhassa loppuun. Padan maut sen kun vahvistuvat, jos jätät jämät odottamaan arjen kiireitä. :)




lauantai 10. tammikuuta 2015

Raclette-ilta, ideoita ja vinkkejä

Saimme loppiaisena päivällisvieraita, enkä oikein millään saanut vahvaa kokkausinspiraatiota. Vaihtoehtoja oli liikaa, mutta toisaalta mikään ei napannut.

Kunnes välähti! Pitkästä aikaa vetäisimme esiin raclette-grillin!


Racletoinnilla on perheessäni pitkät perinteet. En edes tiedä, mistä äitin on joskus muinoin onnistunut raclette-grillin ostamaan. 

Jo lapsena racletointi oli mielestäni parasta maailmassa; koko perhe vietti iltaa yhdessä kun söimme pitkän kaavan mukaan. Ruoka oli hyvää (!!) ja jokainen sai itse värkätä juuri semmoisen annoksen kuin tahtoi.

Samat asiat ovat racletoinnin kilpailuvaltteja vieläkin: hauskaa yhdessäoloa, ohjelmallista illallista, hyvää ruokaa ja jokaiselle jotakin. 



Racletoinnissa voi antaa mielikuvituksen laukata ja kattaa pöytään ihan mistä itse tykkää. Raclette on kotoisin Sveitsistä, jossa menuun kuuluu keitetyt perunat, erilaiset rasvaiset "kuivamakkarat" ja leikkeleet, suolakurkut ja muut pikkelöidyt kasvikset. Sekä tietysti raclette-juusto! Samalla linjalla mentiin Ranskassa.

Meidän perheessä olemme aina suosineet perunoiden sijaan leipää. Grillin ylemmällä tasolla paahtuu ihanan rapeita viipaleita, joiden päälle on mukava lumpsauttaa pikkupannussa kypsyneet herkut.

Eli ideana on, että kukin saa kasata omaan pannuunsa kaikkea ihanaa - yleensä koko annoksen kruunaa reilun kokoinen juustopala - pannu tuikataan grilliin tasojen väliin kypsymään, ja sitten odotellaan viitisen minuuttia.


Tässä hieman ideoita ruoista, jotka mielestäni toimivat hyvin racletoinnissa. Aloitan luonnollisesti juustoista, sillä ne ovat kuitenkin "l'essence de raclette".

Herkkuja raclette-pöytään

hyvin sulavaa juustoa (eli rasvaprosenttia pitää löytyä) paloiteltuna
sinihomejuusto
fetajuusto
chorizomakkara
saucisson-makkara
parmankinkku
paistettu kanasuikale
tonnikalapalat
lohi (graavi-, savu-, paistettu... Mikä vain!)
pieneksi pilkottu sipuli
paprika
kesäkurpitsa
munakoiso
parsakaali
sienet (herkkusienet, suppilovahverot...)
oliivit
suolakurkku
kaprikset
aurinkokuivatut tomaatit pieninä paloina
ananaspalat
tuoreet yrtit

Ja grillattavaksi hyvää leipää, paahtoleipää, ruisleipää, mistä vain tykkäät! 
Tai vaikka napakaksi keitettyjä perunoita tai bataatteja paksuina viipaleina.

Eli kuten sanottu - vain taivas on rajana!

Koska ruoka voio olla aika raskastakin (riippuu syöjän juustonhimosta), tee kylkeen raikas salaatti ja huolehdi pöytään riittävästi raikasta juotavaa. :)


Ja tässä hieman vinkkejä onnistuneeseen iltaan

  • Tarjoa halutessasi kevyt alkuruoka - esimerkiksi lanttukeitto.
  • Kuumenna grilli valmiiksi. Hieman grillin tehosta riippuen lämpeneminen vaatii 10 - 15 min.
  • Pilko kaikki ruoat mahdollisimman ajoissa, mielellään jo aamulla, säilytä ne jääkaapissa. Trust me, tähän menee yllättävän kauan...
  • Nosta pöytään kaikille omat puulastat  & puualustat joihin pannun ja lastan voi laskea. (Meillä on luksuslastat, jotka isäni teki ihan tätä tarkoitusta varten)
  • Varaa leipää runsaasti- sitä kuluu!
  • Varaa runsaasti juustoa - sitäkin kuluu.
  • Riehaannu - racletessa ei ole sääntöjä, vain perinteitä. Voit kattaa pöytään ihan mitä mieleesi juolahtaa.
  • Varaa runsaasti raikasta juotavaa, esim. kuplavettä.
  • Tarjoa ruoan kanssa kylmää, raikasta valkoviiniä, ehkä rieslingiä.
Ja ei kun ihanaa iltaa viettämään!




sunnuntai 4. tammikuuta 2015

Nyhtöleipä kahdella täytteellä

Leipä-lover on löytänyt uuden ystävän - nyhtöleivän! :) 

Mitkä loputtomat mahdollisuudet hän tarjoaakaan: taikinan koostumuksen ja mausteiden lisäksi voit leikkiä täytteen määrällä, makumaailmoilla, terveellisyydellä...

Heilahda Italiaan, Provenceen, USA:n tai Venäjälle. Keskity vahvoihin juustoihin ja tuhteihin täytteisiin, tai leiki proteiineilla ja kasviksilla.

Ja miksipä et kokeilisi nyhtää makeaa leipää? Banaanileipä, jonka sisällä omenasosetta, rusinoita ja ehkä vähän kinuskia ja pähkinöitä..? Ei paha.


Perheessämme vuoden ensimmäistä päivää on vietetty perinteisesti tunnelmallisissa merkeissä. Takassa roihuaa tuli ja asunnon valaisevat kymmenet kynttilät.

Ruokailu hoidetaan useimmiten seisovan pöydän tyyliin. Pöytään katetaan erilaisia takkamakkaroita ja sinappeja, raikkaita salaatteja (esim. rapucevicheä), herkullista leipää ja kaikkea muuta hyvää, mitä kaapista löytyy. Kukin paistaa makkaroita omaan tahtiinsa ja syö siellä missä tahtoo. Perhe hengailee yhdessä keittiö-olkkari-takkahuone -akselilla osan kuunnellessa Strauss-konserttia, toisten pelatessa Trivial Pursuittia ja toisten lueskellessa.

Näin tänäkin vuonna. 



Uutuutena pöytään vuonna 2015 pääsi nyhtöleipä. :)

Koska en osannut päättää, tein kahta eri täytettä. Molemmat olivat erittäin herkullisia.


Nyhtöleipä kahdella täytteellä (1 leipä)

3 dl vettä
1 pss kuivahiivaa
1/2 dl vehnäleseitä
1,5 dl ruisjauhoja
1 dl kaurahiutaleita
5-6 dl vehnäjauhoja
1,5 tl suolaa
n. 1 - 2 tl rypsiöljyä

(Huom! Jos haluat koko leipään saman täytteen, tee täytesatsi tuplana.)

Täyte 1:
100 g valkosipulituorejuustoa
50 g juustoraastetta
n. 1 rkl kuivattuja (tai kourallinen tuoreita!) yrttejä, esim. oregano ja basilika
1/2 muna

Täyte 2:
100 g rajuustoa
1 keitetty muna (vain valkuainen)
n. 1 rkl kuivattuja (tai kourallinen tuoreita!) yrttejä, esim. oregano ja basilika
1/2 muna


Tee ensin taikina. Lämmitä vesi hiivan heräämislämpöön. Sekoita hiiva n. 1 dl vehnäjauhoja.

Lisää lämpimään veteen leseet, kaurahiutaleet, ruisjauhot ja vehnäjauho-hiivaseos. Sekoita.

Alusta joukkoon loput vehnäjauhot, vaivaa kunnolla. Vaivailun loppuvaiheessa lisää myös suola. Taikina on valmis, kun se on kimmoisa ja pallomainen. Anna taikinan kohota liinan alla kaksinkertaiseksi, n. 45 min - 1 h.


Tee odotellessasi täytteet. Sekoita vain kummankin/haluamasi täytteen aineet keskenään.



Kumoa kohonnut taikina jauhotetulle pöydälle. Kauli taikina n. 30x40 cm levyksi, jaa se kahtia ja levitä täyte taikinalle.


Ruuduta taikina täytteineen n. 30 palaan.


Pinoa palaset n. 4 palan pinoihin. Käytä vaikka lastaa apuna.


Anna leyjen kohota liinan alla n. 1/2 tuntia. Jos et halua sotkea liinaasi, laita väliin leivinpaperi.


Voitele tai öljyä pitkulainen leipävuoka. Nostele leipäpinot peräkkäin vuokaan.




Paista leipää 225-asteisen uunin alatasolla n. 35 - 40 minuuttia. Jos leipä ruskettuu liiaksi, laske lämpöä 200:n tai peitä leipä foliolla.



Anna leivän hengähtää ja hieman viilentyä ennen kun kumoat sen vuoasta. Ohut lasta on hyvä apu, jos leipäsi on tarrannut reunoihin kiinni. Silikonivuoka on varmasti myös kovaa vuokaa toimivampi ratkaisu.


Nauti leipä nyhtämällä. :) Eli revi leivästä viipaleita, levitä päälle hyvää margariinia ja nauti. Täytteen voimakkuudesta ja määrästä riippuen et välttämättä tarvitse levitettä lainkaan.


maanantai 29. joulukuuta 2014

Raikas rapuceviche juhlapöytään

Tulin juuri ulkoa. Tähdet tuikkivat, hanget kimalsivat ja jouluvalot säihkyivät. Pohjois-Suomen kirpakan kelin jälkeen Länsi-Suomen lähes trooppinen -10 C tuntui varsin miellyttävältä. :)

Siinä tallustellessani pohdin, että on tämä vain ihanaa aikaa. Joulutunnelmoinnit ovat vuoden kohokohta ja fiilistely jatkuu rauhoittumisen vaihtuessa uudenvuoden juhlahumuun.


Kokkailurintamalla tämä kausi on kotikokin riemuaikaa! Tekee mieli kokeilla kaikkea uutta, ja yhdistää uutuuksia superperinteisiin herkkuihin, joita ilman tunnelma ei vain ole ihan sama.
Ja ah ne tuoksut... 

Tein tänä vuonna joulupöydän kalasektorille (lempparini) muun muassa rapucevicheä. Mielestäni kirpsakan eksoottiset maut sopivat ihanasti yhteen suolaisen ja raskaan kinkun sekä laatikoiden kanssa. Parhaiten ceviche toimi toki alkupalana.


Mutta ceviche sopii kyllä kaikkiin tilanteisiin! Se on meidän vakiovieraamme kesäisessä mökkipöydässä, samoin kuin talven juhlissa. Joten kokeile ihmeessä cevicheä uudenvuoden juhlissa! Mikään ei sovi paremmin samppanjan kanssa yhteen. :)


Rapuceviche (12:lle)

400 g kuorittuja katkarapuja
4 tomaattia
1 kurkku
n. 1/4 - 1/2 kerää jäävuorisalaattia
n. 1/2 punasipulia
1 limen kuori raastettuna
1 limen mehu
1 iso ruukku korianteria
1/2 tulinen kuivattu chili (tai 1 tuore)
mustapippuria
suolaa


Nosta ravut sulamaan.

Pese lime hyvin. Raasta sen kuori ja purista mehu talteen.

Pilko kaikki kasvikset pieniksi paloiksi. Silppua myös korianteri. Sekoita kasvikset keskenään.

Silppua chili ihan pieneksi, ala käytä siemeniä.

Lisää mausteita (limen kuori, mehu, chili, mustapippuri ja suola ja sipulia hissukseen, älä kaikkea kerralla. Maistele välillä ettei lipsahda yli.

Valuta ravut ja lisää ne kasvisten joukkoon. Sekoita kaikki aineet vielä muutaman kerran ympäri. Anna cevichen mielellään oleentua jääkaapissa muutama tunti.