keskiviikko 11. marraskuuta 2015

Shakshuka sinihomejuustolla ja pitaleivät

Tapaamme ystäväni kanssa aina silloin tällöin lounaalla toistemme luona.

Olemme molemmat äitiyslomalla, joten tapaamiset lasten kanssa ovat aina enemmän tai vähemmän vauhdikkaita. Itse pääsen helpolla vain yhden vauvan kanssa, mutta ystävälläni pieniä lapsukaisia on kolme!

Tärkeintä tapaamisissa ei siis ole ruoka, vaan se kaikki muu. :) Toisaalta olemme molemmat jatkuvasti nälkäisiä, ja (mahdollisimman) kovia urheilemaan, joten ruoan olisi kiva olla myös täyttävää.


Shakshuka täytti vaatimukset, etenkin kun kaveriksi leipasi tuoreita pitaleipiä. Molemmat valmistuivat aivan äärettömän helposti. Suorastaan superhelpolla pääset, jos ostat leivät kaupasta. :)

Ja venyvät aikataulut ei muuten haittaa yhtään. Voit tehdä shakshukan uunivaihetta vailla valmiiksi ja siinähän se odottaa pannulla ruokailijoita. 5 minuuttia ennen syömistä vain munat päälle ja pannu uuniin. 


Shakshuka ei vaadi ihmeellisiä raaka-aineita. Yleensä kaikkea tätä löytyy kaapistani aina. Vähän toki käytin taiteellista vapauttani. Perinteisesti shakshukaan kuuluisi fetajuusto, mutta minun kaapissani oli sinihomejuustoa. :) Ja sehän toimi paremmin kuin hyvin! Suosittelen!

Käytin "pohjana" Kauhaa ja rakkautta -blogin reseptiä, jota muokkailin omannäköisekseni. :)

Jos haluat vielä yhtä helpon jälkkärin, käytä kikherneiden liemi hyödyksi marengeissa!


Shakshuka sinihomejuustolla (2:lle)

1 sipuli
1 pieni punainen paprika
2-3 valkosipulinkynttä
loraus öljyä
1 tl jauhettua juustokuminaa
1 tl paprikajauhetta
n. 1/2 tl chilijauhetta
1 tlk (285 g) kikherneitä
1 tlk (400 g) tomaattimurskaa
50-100 g sinihomejuustoa
2 munaa
suolaa
mustapippuria myllystä
tuoretta ruohosipulia


Pilko sipuli ja paprika, ja murskaa valkosipuli. Lämmitä loraus öljyä pannulla ja kuullota sipuleita ja paprikaa n. 5-8 minuuttia kunnes ne pehmenevät. Älä anna ruskistua.

Lisää mausteet pannulle, jatka kuullottelua n. minuutti.

Lisää myös kikherneet ja tomaattimurska. Anna porista kannen alla hissukseen vartin verran.

Lisää pannulle sinihomejuusto palasina (tai tarjoa erikseen, jolloin jokainen voi lisätä juuston itse).
Riko munat  shakuskan päälle pieniin "kuoppiin".

Nosta koko pannu 200-asteiseen uuniin grillivastusten alle n. 5 minuutiksi. Siinä ajassa munat hyytyvät, mutta keltsi jää löysäksi.

Rouhi päälle vielä suolaa ja pippuria. Silppua reilusti tuoretta ruohosipulia päälle.


Pitaleivistä olen blogannut aiemminkin falafelien yhteydessä.

Pitaleivät (8 kpl)

3 dl vettä
25 g hiivaa / 1 pussi kuivahiivaa
1 tl suolaa
7 dl vehnäjauhoja


Lämmitä vesi.

Sekoita veteen suola, vehnäjauhot ja kuivahiiva (jos käytät tuoretta hiivaa, liota se veteen ennen muiden aineiden lisäämistä).

Vaivaa taikina kunnolla sileäksi palloksi. Anna kohota tunnin verran kaksinkertaiseksi.

Jaa kohonnut taikina 8 osaan ja pyörittele palloiksi. Taputtele pallot noin 15 cm halkaisijan lituskoiksi.
Rakenna pitaleivät suoraan jauhotetun leivinpaperin päälle, mutta jätä pelti vielä alta pois.

Anna leipien kohota vielä puolisen tuntia.

Laita pellit uuniin ja kuumenna uumenna uuni 250 C. Kun uuni on lämmin, vedä leivinpaperi jolla pitaleivät ovat suoraan kuuman pellin päälle. Näin leivät paukahtavat kuoheammiksi.

Paista pitaleipiä noin 10 - 15 minuuttia kunnes ne saavat väriä ja kumisevat onttouttaan.

Anna leipien jäähtyä hieman, halkaise ja nosta tarjolle.

sunnuntai 8. marraskuuta 2015

Kikhernemarengit turkinpipurilla tai ilman

Vitsi miten loistava idea käyttää kaupan valmiiksi keitettyhen kikherneiden suolaliemi hyödyksi - marenkina!

Juu-u, hyvin toimii! Eikä maistu herneeltä lainkaan. :D


Ruokahävikkiä ei meidän perheessämme tunneta, vaan kaikki syödään aina kokonaan. Juustonkannikat käytetään gratiiniin tai pizzan päälle, kuivat leivät pantzanellaan tai pullavanukkaaseen, riisin jämät seuraavan päivän ateriaan ym. Emmekä me siis pihistele tahallamme, vaan tämmöinen vaan nyt on järkevää. :)

Ehkä kuitenkin pieni Martha Stewart sisälläni iloitsi, kun jopa kikherneiden liemestä voi tehdä näin suussasulavaa herkkua! :D


Tämä on siis testierä kikhernemarengeista. Toisen osan marengista maustoin rouhituilla hedelmä-turkinpippureilla ja toisen puoliskan jätin naturelliksi. Turkinpippuri voitti minun kirjoissani. :) Seuraavaksi testaan joulumaustettuja marenkeja sekä ehkä mustikoilla väritettyjä...

Valitettavasti ulkonäkö on marengeissani ERITTÄIN pelkistetty ja ehkä jopa melko ronski. Aloittaessani pursottelua alkoi leikkimatolta kuulumaan jo sen verran vaativaa ähinää, että katsoin parhaaksi toimia hyvin nopeasti. :D

Tämän jutun myötä: Hyvää isänpäivää kaikille isille! Erityisesti omalle rakkaalle iskälle, sekä miehelleni, joka on aloittanut uransa isänä esimerkillisesti. :)

Kikhernemarengit turkinpippurilla tai ilman (+ 100 kpl pieniä)

1,5 dl säilykekikherneiden nestettä (n. 1 pahvitölkin sisältö)
1,5 dl sokeria
1 tl sitruunamehua
1 tl vaniljasokeria
(n. 15-20 kpl (hedelmä)turkinpippureita)


Kaada kikherneiden neste kulhoon. Vatkaa kunnolla vaahdoksi (n. 5 minuuttia).


Lisää sokeri, sitruunamehu ja vaniljasokeri ja jatka vatkaamista toiset 5 minuuttia kunnes vaahto on kovaa ja kiiltävää.


(Murskaa turkinpippurit ja kääntele karkkimurska vaahdon joukkoon.)


Nostele vaahtoa pursotuspussiin ja pursottele menemään. :) Tee vaikka pieniä kiekkoja pelti täyteen. Marengit eivät tarvitse "paisumisvaraa". Jos osaat, kikkaile ja tee vaikka sydämiä, ässiä tai jotain muuta hienoa. :)

Kuivata marenkeja 100-asteisessa uunissa n. 2 tuntia. Voit nostaa uuniin kaikki pellit kerralla, jos sinulla on kiertoilmatoiminto.



lauantai 7. marraskuuta 2015

Marjaisa smoothiekakku

Sunnuntaina juhlitaan isänpäivää! Miten mahtavaa, kakkua heti aamusta. :)


Meillä todennäköisesti juhlitaan ensimmäistä isänpäivää hieman tuhdeimmilla eväillä, mutta tällä marjaisalla smoothie-kakulla kelpaa aloittaa aamu oikealla jalalla. Tarjosin tätä itse taannoin syntymäpäiväbrunssilla.




Bongasin kakun Kinuskikissalta ja sormeni suorastaan syyhysivät päästä versioimaan. :) Miten ihanaa - terveellistä kakkua mitä parhaista ruoka-aineista. Ja ennen kaikkea aineista, joita sattuu kotipakastimesta ja jääkaapista löytymään. Tämän kanssa ei ole niin nöpönuukaa.
En lisännyt kakkuun lainkaan sokeria. Kaikki tuli marjoista ja hedelmistä itsestään. Mansikat ja mustikat olivat itse pakastettuja.



Marjaisa smoothiekakku

150 g digestivekeksejä
1 prk (125 g) vauvojen hedelmäsosetta, käytin itse mangososetta

8 liivatelehteä
1/2 l (pakastettuja) mansikoita
2-3 dl (pakastettuja) mustikoita
2 banaania
n. 1,5 dl piimää
kourallinen tuoretta minttua
n. 2 rkl sitruunamehua

kourallinen puolukoita
sitruunamelissan lehtiä


Vuoraa irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla. (On hyvä idea laittaa vuoan pohjalle kaksi "puolikasta" paperia siten, että sauma kulkee vuoan keskellä. Näin voit vetää paperin pois molempiin suuntiin, eikä kakku niin todennäköisesti hajoa.) Sivele vuoan reunat öljyllä.

Hienonna digestivet esimerkiksi muovipussissa kaulimella runnoen. Sekoita keksimurskan joukkoon mangosose ja painele seos vuoan pohjalle.

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen.

Sulata marjat. Soseuta marjat, banaanit ja minttu blenderillä tai sauvasekoittimella. Lisää piimä ja sekoita tasaiseksi.

Kuumenna sitruunamehu kiehuvaksi. Sulata joukkoon liotetut liivatteet. Lisää liivateliemi täytteeseen.

Kaada täyte vuokaan. Anna hyytyä jääkaapissa vaikka yön yli. 

Irrota kakku vuoasta ja siirrä tarjoilulautaselle. Ripottele päälle puolukat ja sitruunamelissan lehdet.


Juhlista isää kotona, soita isoisälle tai isoisoisälle, laita tekstari veljelle, halaa poikaasi...
Ja syökää kerralla vaikka koko kakku. :)





keskiviikko 4. marraskuuta 2015

Ruokaisa kurpitsa-kvinoasalaatti sinihomejuustolla

Tein tuossa yksi päivä vahingossa niin hyvää ruokaa, että päätin saman tien juosta kauppaan ja varmistaa myskikurpitsavarastojen riittävyys. :D

Jälleen vuorossa on ruokaisa salaatti, joka tyydytti myös perheen miesten vaatimukset. Mieheni myös vihaa ruusukaaleja sydämensä pohjasta, mutta kuulemma tässä salaatissa ne olivat ihan ookoo. :)


Oma sydämeni on mennyttä kalua. Erityisesti salaatin kvinoa-osuus oli mielestäni supermaittava. Kuivatut hedelmät toivat aivan ihanasti makeutta ja eksotiikkaa...

 Ehdottomasti uusi ykköslempparini on hän - etenkin kun mukana on toista suosikkiani ruusukaalia. <3


Ruokaisa kurpitsa-kvinoasalaatti sinihomejuustolla (2:lle pääruoaksi)

n. 300-400 g myskikurpitsaa
loraus öljyä
150-200 g ruusukaalia
1/2 sipuli
jäävuorisalaattia
1/2 dl kvinoaa
n. 5 kuivattua taatelia
n. 4 kuivattua aprikoosia
1 tl tummaa balsamicoa
suolaa
pippuria
n. 50 g sinihomejuustoa
tuoretta ruohosipulia
kourallinen (hassel- ja saksan)pähkinöitä


Huuhtele ja keitä kvinoa kypsäksi n. 15 minuutin ajan. Kaada vesi pois.

Pilko taatelit ja aprikoosit ja sekoita ne kvinoan joukkoon. Lisää myös balsamico, suolaa ja pippuria. Anna kvinoan odottaa muun ruoan valmistumista ja maustua.

Kuori myskikurpitsa ja pilko se n. 1 cm kuutioiksi. Lämmitä loraus öljyä pannulla ja paista kurpitsanpaloja kannen alla kunnes ne ovat pehmeitä n. 10 minuuttia. Sekoita kurpitsakuutiot kvinoan joukkoon.


Höyrytä (tai keitä) ruusukaalit kypsiksi. Valuta ja halkaise ne. Mausta kevyesti suolalla.

Rouhi pähkinät karkeiksi paloiksi ja paahda niitä kuivalla pannulla pari minuuttia.

Silppua sipuli ihan pieneksi. Revi jäävuorisalaatti.

Kokoa salaatti. Pohjalle jäävuorisalaattia, päälle kvinoa-kurpitsaseos ja ruusukaalit.

Palastele annoksen päälle myös sinihomejuusto ja silppua ruohosipuli. Ripottele pähkinät annoksen kruunuksi.

Nauti!


lauantai 31. lokakuuta 2015

Parhaat bagelit, lohitäyte ja egg salad

Yksi Amerikan matkojen parhaista puolista on bagelit. Tuoreet, keskeltä pehmeät, pinnalta sopivan sitkeät, siemenillä kuorrutetut herkkupalat... 



Olen halunnut tehdä bageleita itse jo vaikka kuinka kauan, mutta vasta nyt tartuin toimeen, kun järjestin perheelleni pienen juhlabrunssin.

Halusin tarjota bagelit aamulla uunituoreina, joten tarvitsin reseptin, jossa bagelit kohotetaan yön yli. Varmasti tämä sama resepti toimisi myös lyhyemmällä kohotusajalla. Tätä testaan seuraavaksi.


Olen kuullut aina kauhujuttuja siitä, miten vaikea bageleita on tehdä itse. En ole oikein hiffannut miksi... Sehän on kuitenkin vain leipä, jonka yksi välivaihe on keittäminen...

Tyypilliseen tapaani en suinkaan tarttunut ensimmäiseen eteen tulevaan reseptiin, vaan tein laajaa taustatutkimusta niin amerikkalaisilla kuin suomalaisillakin sivustoilla.

Samalla kävi selväksi, että bagelit voi tosiaan ryssiä monella tavalla (oikeastaan suurimpaan osaan vaaranpaikoista törmäsin vasta oman kokeluni jälkeen, onneksi ehkä). Taikinan koostumuksen tulee olla juuri oikea, kohotuksen tulee onnistua, keittoajan on oltava just eikä melkein ym. ym. Muuten bageleista tulee litteitä, ne saattavat halkeilla tai eivät saavuta toivottua sitkeänmehevää koostumusta. Jaicks! Ja totta kai kukin tekee bagelinsa ihan omalla tavallaan. :D


Bageleiden alkuperä juontaa Puolaan ja Itä-Eurooppaan, josta ne ovat juutalaisten maahanmuuttajien mukana kulkeutuneet Yhdysvaltoihin.
Kuulemma New Yorkin parhaat - ja ainakin perinteisimmät - bagelit saakin juuri vanhoista juutalaiskortteleista pitkän linjan ravintoloista. 

Näin ollen luotin vahvimmin tähän reseptiin, jonka löysin netin uumenista. Ihan purematta en tätäkään niellyt, vaan tein reseptistä omanlaiseni.


Ja hei! Aika hyvin meni ensikertalaisella! :D 

Bagelini maistuivat kieltämättä IHANILTA ja ehkä puolet niistä tapasivat ulkonäkövaatimukseni. Muutamasta tulikin sitten kerrasaan järkyttävän ruma ja litteä ilmestys... Mutta maku ja koostumus, douze points.


Kuulun koulukuntaan, joka ei paahda bageliaan. Vaikka yleensä kaikki on parempaa paahdettuna, ei bageliin mielestäni kuulu rapeus.

Suosikkipäälliseni on unikonsiemen.

Tykkään bagelistani suolaisilla täytteillä. Amerikkalainen tuorejuusto & hillo -yhdistelmä on "ookoo", mutta ei suotava.

Parhaassa bagelissa on välissä jotain suolaista, jotain mehevää ja paljon kasviksia.
Suosittelen myös kokeilemaan ikiklassikkoa; tuorejuustoa, lohta ja ruohosipulia. :)


Tarjosin brunssilla yhtä sun toista muutakin, joten tein bageleiden (sekä vohvelien) täytteiksi lohitäytteen ja egg saladin eli munasalaatin (reseptit alla). 


Lisäksi tarjolla oli perinteiset "voileipätäytteet" ja kasviksia, sekä tietysti tuorejuustoa ja hilloa.


Parhaat bagelit (12 kpl)

4,5 dl vettä
3 tl kuivahiivaa
2 rkl sokeria
5 dl sämpyläjauhoja
7-7,5 dl vehnäjauhoja
2,5 tl suolaa

unikonsiemeniä
auringonkukansiemeniä
seesamisiemeniä

1 keltuainen

vettä
2 tl suolaa
1 rkl sokeria

öljyä pellin voiteluun


Yhdistä keskenään sämpyläjauhot, osa vehnäjauhoista sekä suola.

Lämmitä n. 2 dl vettä hiivan heräämislämpöön ja liuota siihen kuivahiiva ja sokeri. Anna seistä viitisen minuuttia kunnes seos kuohuu / kuplii. Lisää loppu lämmin vesi.

Lisää vesi-hiivaseos jauhoseokseen. Alusta loput vehnäjauhot hissukseen taikinan joukkoon. Vaivaa kunnolla ja työstä taikinaa ajan kanssa. Lisää jauhoja sen verran, että saat kiinteän ja hyväsitkoisen taikinan. Taikina siis muodostaa pallon eikä tartu enää kulhoon. Taikina on aika kiinteä, vähän kuin pizzataikina.

Anna taikinan kohota n. tunnin verran liinan alla vedottomassa paikassa. Jaa taikina neljään osaan ja kukin näistä taas kolmeen osaan. Saat siis 12 tasakokoista pallukkaa.

Voitele leivinpaperi öljyllä ja laita se uunipellille. (Ensi kerralla myös leikkaan paperin pienemmiksi paloiksi, niin bageleiden tipauttaminen veteen helpottuu.)

Pyörittele taikinapalat palloiksi pöytää vasten tai käsiesi välissä. Työnnä kunkin pallon läpi reikä etusormen ja peukalon avulla. Pyörittele reikää vähän isommaksi etusormiesi ympäri.

Asettele bagelit voidellulle leivinpaperille ja jätä reilusti kohoamisvaraa.


Laita uunipellin yli elmukelmua ja nosta bagelit jääkaappiin yön yli.


Ota bagelit kylmästä n. tunti ennen paistamista. Korvaa elmukelmu pyyhkeellä, etteivät bagelit nahistu ja kostu liikaa.


Anna bageleiden kohota rauhassa n. tunnin verran.


Sitten on paistamisen aika! 

Mittaa kattilaan reilusti vettä. Lisää suola ja sokeri. Anna veden kiehua aika reippaasti.

Laske bagelit veteen kolme - neljä kerrallaan. Keitä niitä 45 sekuntia, flippaa ympäri lastan avulla ja keitä toiset 45 sekuntia.

(Ole varovainen, etteivät bagelit eivät menetä muotoaan laskiessasi niitä veteen. Tässä auttaa hyvin öljytty leivinpaperi. Ja tosiaan ensi kerralla leikkelen paperin paloiksi, jotta voin palojen avulla laskea bagelit suoraan veteen.)

Nosta bagelit vedestä ritilän päälle ja taputtele ne pyyhkeellä kuivaksi.

Voitele ne munankeltuaisella ja ripottele päälle siemeniä.

Paista 220-asteisessa uunissa n. 15 minuuttia kunnes bagelit saavat kauniisti väriä ja ovat pohjaa myöten kypsiä. (Huomaa, että liian märkä bageli jää pohjasta raa'aksi.)

Nosta bagelit ritilän päälle jäähtymään, niin saat niihin hyvän kuoren.


Leikkaa jäähtynyt bageli puoleksi terävällä leipäveitsellä. Nauti suosikkitäytteittesi kera tai sellaisenaan. :)


Lohitäyte bageleille (tai vaikka vohveleille, letuille tai uuniperunalle)

250 g (graavi)lohta
2 dl kermaviiliä
200 g maustamatonta tuorejuustoa
1 pieni sipuli
n. 1/2 rkl sitruunamehua
tilliä
iso kourallinen tuoretta ruohosipulia
pieni nippu tuoretta oreganoa
suolaa
pippuria


Pilko lohi ohuiksi siivuiksi / paloiksi ja ripottele päälle suolaa. Anna maustua vähintään tunti.
Yhdistä keskenään kermaviili ja tuorejuusto.

Pilko sipuli hyvin pieneksi silpuksi. Pilko myös ruohosipuli.

Yhdistä kaikki ainekset keskenään. Anna makujen vahvistua yön yli tai muutaman tunnin ajan.


Egg salad

6 munaa
1 rkl sitruunamehua 
n. 1,5 dl kermaviiliä
1 pieni sipuli
0,5 tl kurkumaa
(1 pieni valkosipulinkynsi)
suolaa 
pippuria
0,5 dl fetajuustoa
iso kourallinen tuoretta ruohosipulia


Keitä munat koviksi ja anna niiden jäähtyä hyvin.

Pilko sipuli hyvin pieneksi, silppua myös ruohosipuli. (Murskaa valkosipuli.)

Murusta fetajuusto.

Yhdistele kaikki aineet keskenään. Anna tekeytyä muutaman tunnin tai yön yli.



perjantai 30. lokakuuta 2015

Brunssitarjoilut, vinkkejä brunssin järjestämiseen, pinaatti-suppilovahverofrittata ja grahamvohvelit

Hyvää pyhäinpäivää kaikille! 
Nyt lauantaina Suomi sammuu, kun kaupat ovat kiinni ja ihmiset vetäytyvät sisätiloihin tunnelmoimaan piemää syksyä.

Tätä pyhäinpäivä merkitsee minulle, ehkä vähän pinnallisestikin. 
Perinteisesti pyhäinpäivänä muistellaan poisnukkuneita, mutta suomalaisessa kansanperinteessä siihen on monesti yhdistetty myös kekrijuhla.

Kaikista yllämainituista johtuen, on tänä viikonloppuna kuitenkin kullanarvoinen tilaisuus järjestää perheelle ja/tai parhaille ystäville brunssi. Mikä sen parempaa, kuin överirunsaan aamiaisen venyttäminen monituntiseksi hengailuksi ja herkutteluksi??



Kertoilen nyt, mitä katoin pöytään viime viikonloppuna, kun juhlimme äitini syntymäpäiviä koko perheen kera. Alta löytyy tarkemmat reseptit pinaatti-suppilovahverofrittataan ja vohvelelihin. Muut herkut blogautan seuraavaksi.
Kröhöm,
  • bageleita (leivoin aamulla)
  • pekoni-suppilovahverofrittata (tein aamulla)
  • grahamvohveleita (tein aamulla)
  • ruisleipää
  • lohitäyte (tein edellisenä päivänä)
  • egg salad (tein edellisenä päivänä)
  • nakkeja ja pekonia
  • margariinia, kinkkua, metvurstia, juustoa, brietä, paprikaa, salaattia, kurkkua, raejuustoa (unohtui jääkaappiin)...
  • tuorejuustoa ja hilloa
  • kermavaahtoa
  • marjaisa smoothiekakku (tein edellisenä päivänä, resepti tulossa)
  • (iso kannullinen marja-aroniasmoothieta, joka kuitenkin päätyi lattialle, seinille, kaapistoihin, verhoon ym ym... ihana ylimääräinen pikku ylläri...)
  • kuohuviiniä, kahvia, teetä, maitoa...


Brunssia järjestettäessä hyviä ja välttämättömiä hihaässiä ovat
  • todella hyvä suunnittelu ja etukäteisvalmistelu
  • ruokien valmistelu ja tekeminen mahdollisimman pitkälle edellisenä päivänä
  • eli kohota leipomukset yön yli, yhdistä aamutaikinoiden kuivat aineet valmiiksi, nostele tarjoilulautaset, vuoat ja vatkaimet esille, kata pöytä, pilko kaikki mahdollinen valmiiksi...
  • hyvä sous chef, joka osaa tiskata vatkauskulhot lennosta ja täyttää tiskikonetta selän takana ja kattaa pöytää
  • lista, jossa lukee kaikki mitä aiot pöytään nostaa (muuten erittäin todellisena uhkana jääkaappiinunohdus)
  • aamuvirkkuus
  • helpot reseptit
Loppujen lopuksi tärkeintä on yhdessäolo, joten säästä itseäsi ja valitse reseptejä, jotka ovat tuttuja ja helppoja. Tai osta ruoat valmiiksi kaupasta. :)
Minulle tuli aivan hirveä kiire, sillä tämä sattuikin olemaan aamu, jolloin vauva ei herättänyt minua seitsemältä, vaan nukkua porskutimme puoli yhdeksään ja brunssi alkoi kymmeneltä. :D Hups...

Ottaisin mielelläni vastaan sinun vinkkejäsi ja ehdotuksia brunssitarjoiluista!



Pinaatti-suppilovahverofrittata (8:lle muiden tarjoiluiden ohessa)

n. 1,5 - 2 dl kuivattuja suppilovahveroita
n. 1 l tuoretta pinaattia tai vastaava määrä pakastettua
5 munaa
1,5 dl maitoa
n. 50 g fetajuustoa
suolaa
pippuria


Sulata pinaatti ja pilko se pieneksi. Liota kuivattuja suppiksia ainakin tunnin verran. Voitele tai öljyä uunivuoka kevyesti.

Vatkaa munien rakenne kevyesti rikki. Lisää suppikset, pinaatti, maito, suola ja pippuri.



Kaada seos uunivuokaan. Lisää fetajuusto palasina tasaisesti ympäri vuokaa.

Paista 180-asteisessa uunissa n. 20 minuuttia.




Grahamvohvelit olivat iloinen yllätys! Niissä todella maistui graham, joten mielikuva terveellisemmästä syömisestä oli valmis. :) Voit myös tarjota vohveleiden kanssa sekä suolaista että makeaa härpäkettä.

Vohvelirautani on vanha ja halpis, joten en saanut aikaan paksuja ja isokuvioisia vohveleita, mutta hyviä olivat nämäkin. 

Muista öljytä rauta kunnolla ja testaa sitä edellisenä iltana vaikka paahtoleivällä. Ettei aamulla käy jumitusylläreitä (köh köh).

Vohvelit kannattaa paistaa aamulla, vaikka se onkin aikaavievää puuhaa. Seuraavana päivänä ne auttamatta nahistuvat.

Tein taikinan siten, että vatkasin munanvalkuaiset. Tavoitteenani oli saada fluffuinen ja ilmava taikina. Ihan hyvä idis, mutta sitten lituska rautani pilasi suunnitelmat. :D Eli munanvalkuaisten vatkaaminen oli tässä tapauksessa aivan turha välivaihe. Vatkaan jatkossa valkuaiset, jos paistan letut pannulla.



Grahamvohvelit (n. 12-15 kpl)

2 dl piimää
3,5 dl maitoa
1,75 dl grahamjauhoja
2,5 dl vehnäjauhoja
0,5 dl maissitärkkelystä
2,5 tl leivinjauhetta
1/2 tl suolaa
1 rkl sokeria
3 rkl öljyä
2 munaa


Sekoita jauhot maissitärkkelys, leivinjauhe, suola ja sokeri keskenään.

Lisää taikinaan maito, piimä ja munankeltuaiset. Sekoita hyvin tasaiseksi. Lisää myös öljy.

Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja kääntele ne taikinan joukkoon.

Tai sitten vain lisäät munat keltuaisineen ja valkuaisineen kerralla. :)



Öljyä vohvelirauta pullasudin avulla ennen paistamisen aloittamista. Anna raudan kuumentua hyvin ja sulata vielä hieman voita raudan molemmille puolille. 

Ala sitten annostelemaan taikinaa kauhallinen kerrallaan ja toivo, ettei jumahda. Yksi vohveli valmistuu raudasta riippuen 3-5 minuutissa.

Tarjoa vohveleiden kaverina erilaisia tahnamaisia suolaisia täytteitä, kuten esim. lohitäyte ja egg salad (myös bageleiden täytteet), sekä klassiseen tapaan marjoja, hilloa, kermavaahtoa, vaahterasiirappia...



Meillä oli onnistunut brunssi näillä eväillä.

Mutta kuten sanottu, tärkeintä ei ole asiat jotka ovat pöydällä, vaan ihmiset jotka ovat pöydän ympärillä. :)







tiistai 27. lokakuuta 2015

Lämmin lehtikaali-kurpitsasalaatti

Voi himputti. Kellojen siirtäminen saattoi taas bloggaajan synkkään aikaan. Nyt ei enää illallisen kuvaaminen onnistu luonnonvalossa vaikka miten yrittäisi ajoittaa. 

Noh, tyydymme siis raakaan keinovaloon tai kynttilöiden luomaan hämäränhyssyyn. :)


Lehtikaalia ja kurpitsaa! Omasta mielestäni näillä ei voi mennä pieleen. Mutta tällä reseptillä valloitettiiin myös paatuneen lihansyöjän, täyslihaburgeripojan ja pihvinpurijan sydän.


Tämä maukas salaatti on yhtä aikaa kevyttä ja täyttävää, lämmittävää ja freesiä. Ja superterveellistä.

Vinkki: Paahdetut kikherneet ovat sellaisenaan ihania ja terveellisiä naposteltavia. :)


Lämmin lehtikaali-kurpitsasalaatti (2:lle pääruoaksi)

300 g lehtikaalia
400 g myskikurpitsaa
1 pkt (n. 200 g) keitettyjä kikherneitä
1 iso sipuli
2 valkosipulinkynttä
öljyä paistamiseen
n. 1 dl vettä
1 rkl soijaa
n. 1 rkl oliiviöljyä
paprikajauhetta
chilijauhetta
suolaa
pippuria
n. 100 g fetajuustoa
tuoretta ruohosipulia


Paahda ensin kikherneet. Valuta neste pois ja taputtele herneet kuiviksi talouspaperin avulla. Mausta herneet kevyesti oliiviöljyllä, paprikajauheella, chilijauheella ja suolalla. Levitä pellille ja paahda 200-asteisessa uunissa n. 15 - 20 minuuttia.

Pilko tai revi lehtikaalit vähän pienemmiksi paloiksi. Pilko sipuli ja murskaa valkosipulit.
Kuori ja kuutioi myskikurpitsa n. 1 cm kuutoiksi. 

Lämmitä loraus öljyä pannulla. Kuullota sipulia ja valkosipulia minuutti - pari. Lisää lehtikaalit pannulle ja pyörittele muutaman kerran ympäri, että ne saavat kauniin vihreän värin.


Lisää pannulle vesi. Hauduta kaaleja kannen alla kymmenisen minuutita. Lisää soija sekä hieman suolaa ja pippuria.

Paista toisella pannulla myskikurpitsakuutiot lorauksessa öljyä. Vie n. 10 minuuttia, että saat kurpitsoista sopivan pehmeitä, mutta kuitenkin napakoita.

Lisää kypsät kurpitsat lehtikaalipannulle. Sekoita. Ripottele päälle paahdetut kikherneet. Rouhi suolaa ja pippuria.

Nostele isohkoja fetapaloja pannulle ja silppua vielä tuoretta ruohosipulia.

Nauti.