perjantai 30. lokakuuta 2015

Brunssitarjoilut, vinkkejä brunssin järjestämiseen, pinaatti-suppilovahverofrittata ja grahamvohvelit

Hyvää pyhäinpäivää kaikille! 
Nyt lauantaina Suomi sammuu, kun kaupat ovat kiinni ja ihmiset vetäytyvät sisätiloihin tunnelmoimaan piemää syksyä.

Tätä pyhäinpäivä merkitsee minulle, ehkä vähän pinnallisestikin. 
Perinteisesti pyhäinpäivänä muistellaan poisnukkuneita, mutta suomalaisessa kansanperinteessä siihen on monesti yhdistetty myös kekrijuhla.

Kaikista yllämainituista johtuen, on tänä viikonloppuna kuitenkin kullanarvoinen tilaisuus järjestää perheelle ja/tai parhaille ystäville brunssi. Mikä sen parempaa, kuin överirunsaan aamiaisen venyttäminen monituntiseksi hengailuksi ja herkutteluksi??



Kertoilen nyt, mitä katoin pöytään viime viikonloppuna, kun juhlimme äitini syntymäpäiviä koko perheen kera. Alta löytyy tarkemmat reseptit pinaatti-suppilovahverofrittataan ja vohvelelihin. Muut herkut blogautan seuraavaksi.
Kröhöm,
  • bageleita (leivoin aamulla)
  • pekoni-suppilovahverofrittata (tein aamulla)
  • grahamvohveleita (tein aamulla)
  • ruisleipää
  • lohitäyte (tein edellisenä päivänä)
  • egg salad (tein edellisenä päivänä)
  • nakkeja ja pekonia
  • margariinia, kinkkua, metvurstia, juustoa, brietä, paprikaa, salaattia, kurkkua, raejuustoa (unohtui jääkaappiin)...
  • tuorejuustoa ja hilloa
  • kermavaahtoa
  • marjaisa smoothiekakku (tein edellisenä päivänä, resepti tulossa)
  • (iso kannullinen marja-aroniasmoothieta, joka kuitenkin päätyi lattialle, seinille, kaapistoihin, verhoon ym ym... ihana ylimääräinen pikku ylläri...)
  • kuohuviiniä, kahvia, teetä, maitoa...


Brunssia järjestettäessä hyviä ja välttämättömiä hihaässiä ovat
  • todella hyvä suunnittelu ja etukäteisvalmistelu
  • ruokien valmistelu ja tekeminen mahdollisimman pitkälle edellisenä päivänä
  • eli kohota leipomukset yön yli, yhdistä aamutaikinoiden kuivat aineet valmiiksi, nostele tarjoilulautaset, vuoat ja vatkaimet esille, kata pöytä, pilko kaikki mahdollinen valmiiksi...
  • hyvä sous chef, joka osaa tiskata vatkauskulhot lennosta ja täyttää tiskikonetta selän takana ja kattaa pöytää
  • lista, jossa lukee kaikki mitä aiot pöytään nostaa (muuten erittäin todellisena uhkana jääkaappiinunohdus)
  • aamuvirkkuus
  • helpot reseptit
Loppujen lopuksi tärkeintä on yhdessäolo, joten säästä itseäsi ja valitse reseptejä, jotka ovat tuttuja ja helppoja. Tai osta ruoat valmiiksi kaupasta. :)
Minulle tuli aivan hirveä kiire, sillä tämä sattuikin olemaan aamu, jolloin vauva ei herättänyt minua seitsemältä, vaan nukkua porskutimme puoli yhdeksään ja brunssi alkoi kymmeneltä. :D Hups...

Ottaisin mielelläni vastaan sinun vinkkejäsi ja ehdotuksia brunssitarjoiluista!



Pinaatti-suppilovahverofrittata (8:lle muiden tarjoiluiden ohessa)

n. 1,5 - 2 dl kuivattuja suppilovahveroita
n. 1 l tuoretta pinaattia tai vastaava määrä pakastettua
5 munaa
1,5 dl maitoa
n. 50 g fetajuustoa
suolaa
pippuria


Sulata pinaatti ja pilko se pieneksi. Liota kuivattuja suppiksia ainakin tunnin verran. Voitele tai öljyä uunivuoka kevyesti.

Vatkaa munien rakenne kevyesti rikki. Lisää suppikset, pinaatti, maito, suola ja pippuri.



Kaada seos uunivuokaan. Lisää fetajuusto palasina tasaisesti ympäri vuokaa.

Paista 180-asteisessa uunissa n. 20 minuuttia.




Grahamvohvelit olivat iloinen yllätys! Niissä todella maistui graham, joten mielikuva terveellisemmästä syömisestä oli valmis. :) Voit myös tarjota vohveleiden kanssa sekä suolaista että makeaa härpäkettä.

Vohvelirautani on vanha ja halpis, joten en saanut aikaan paksuja ja isokuvioisia vohveleita, mutta hyviä olivat nämäkin. 

Muista öljytä rauta kunnolla ja testaa sitä edellisenä iltana vaikka paahtoleivällä. Ettei aamulla käy jumitusylläreitä (köh köh).

Vohvelit kannattaa paistaa aamulla, vaikka se onkin aikaavievää puuhaa. Seuraavana päivänä ne auttamatta nahistuvat.

Tein taikinan siten, että vatkasin munanvalkuaiset. Tavoitteenani oli saada fluffuinen ja ilmava taikina. Ihan hyvä idis, mutta sitten lituska rautani pilasi suunnitelmat. :D Eli munanvalkuaisten vatkaaminen oli tässä tapauksessa aivan turha välivaihe. Vatkaan jatkossa valkuaiset, jos paistan letut pannulla.



Grahamvohvelit (n. 12-15 kpl)

2 dl piimää
3,5 dl maitoa
1,75 dl grahamjauhoja
2,5 dl vehnäjauhoja
0,5 dl maissitärkkelystä
2,5 tl leivinjauhetta
1/2 tl suolaa
1 rkl sokeria
3 rkl öljyä
2 munaa


Sekoita jauhot maissitärkkelys, leivinjauhe, suola ja sokeri keskenään.

Lisää taikinaan maito, piimä ja munankeltuaiset. Sekoita hyvin tasaiseksi. Lisää myös öljy.

Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja kääntele ne taikinan joukkoon.

Tai sitten vain lisäät munat keltuaisineen ja valkuaisineen kerralla. :)



Öljyä vohvelirauta pullasudin avulla ennen paistamisen aloittamista. Anna raudan kuumentua hyvin ja sulata vielä hieman voita raudan molemmille puolille. 

Ala sitten annostelemaan taikinaa kauhallinen kerrallaan ja toivo, ettei jumahda. Yksi vohveli valmistuu raudasta riippuen 3-5 minuutissa.

Tarjoa vohveleiden kaverina erilaisia tahnamaisia suolaisia täytteitä, kuten esim. lohitäyte ja egg salad (myös bageleiden täytteet), sekä klassiseen tapaan marjoja, hilloa, kermavaahtoa, vaahterasiirappia...



Meillä oli onnistunut brunssi näillä eväillä.

Mutta kuten sanottu, tärkeintä ei ole asiat jotka ovat pöydällä, vaan ihmiset jotka ovat pöydän ympärillä. :)







3 kommenttia:

  1. Ihanan aamiainen! Tyttöjen kanssa ollaan suunniteltu brunssia isänpäiväksi. Pinaatti-suppilovahverofrittaatta voisi olla kiva vaihtelu munakupeille
    http://viikonloppukokki.blogspot.fi/2014/02/munakuppeja-ilmakuivatusta-kinkusta.html

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Loistava idea nuo munakupit! Tallensin reseptin ja testaan sitä ensi tilassa. :)

      Poista
  2. Syntymäpäiväsankari kiittää vielä kerran!♡ Brunssi oli täydellinen, sekä yllätyksenä että antiensa puolesta. Frittata suorastaan suli suussa! Bagelit olivat sisältä pehmeitä ja kuoret rapsakoita, täydellisiä! Samoin kuin pöydän ääressä istuvat rakkaimmat ♡!

    VastaaPoista