sunnuntai 11. lokakuuta 2015

Amerikkalainen kurpitsapiirakka tuorejuustokuorrutteella

Helileijaa! Syksy loimuaa kauneimmillaan!

Selkäsäryn määrä kertoo, että satokausi alkaa olla loppupuolellaan. Samoin kauppojen vihannesvalikoima virkkoo, että on aika siirtyä lämpimien ja suloisten ruokien pariin. :)


Olen tainnut moneen kertaan hehkuttaa, kuinka rakastan kurpitsaa ja siitä tehtyjä syysherkkuja. Ensimmäinen koskaan tekemäni kurpitsaruoka oli kurpitsapiirakka kymmenen (!!) vuotta sitten. Tässä siitä hieman jalostetumpi versio. :)


Olen viime aikoina leiponut paljon amerikkalaisia herkkuja. Uutta maailmaa edustaa myös tämä ikoninen kiitospäivän piirakka.

Kurpitsa saa kaverikseen ah-niin-perinteisesti inkivääriä, neilikkaa ja kanelia. Lisäksi täyte saa toffeisen aromin kondensoidusta maidosta. Lisää jenkkiväriä tuo myös tuorejuustotäyte, joka mielestäni on ehdoton elementti tätä piirakkaa. Se raikastaa mukavasti muuten melko täyteläisen piiraan.

Piirakka ei ole kaikesta huolimatta kovinkaan makea. Mutta juuri sopivasti... :)

Yleisö tykkäsi. Paljon.


Amerikkalainen kurpitsapiirakka tuorejuustokuorrutteella

Pohja:
3 dl vehnäjauhoja
2 rkl sokeria
ripaus suolaa
125 g voita
1 muna

Täyte:
n. 400 g kurpitsasosetta
1 tl kanelia
1 tl inkivääriä
1/2 tl neilikkaa
1/2 tl suolaa
2 munaa
1 prk (n. 400 g) kondensoitua maitoa

Kuorrute:
100 g tuorejuustoa
1,5 dl kuohukermaa
2 rkl sokeria
kanelia


Tee ensin pohjataikina. Yhdistä keskenään jauhot, sokeri ja suola. Nypi joukkoon voi ja sekoita tasaiseksi muruksi. Lisää muna ja sekoita.

Painele taikina 24 cm vuoan pohjalle ja reunoille. Vie reunat ylös asti, sillä täytettä tulee aika paksu kerros.

Nosta vuoka jääkaappiin vähintään 1/2 tunniksi tai vaikka yön yli.

Tee seuraavaksi täyte. Sekoita kurpitsasoseeseen mausteet ja munat. Lisää kondensoitu maito hissukseen vatkaten.

Kaada täyte pohjan päälle. Paista piirakkaa 200-asteisessa uunissa ensin 15 minuuttia, laske sitten lämpö 175 asteeseen ja paista vielä 30-40 minuuttia.

Jäähdytä piirakka ennen kuorruttamista.


Notkista tuorejuusto ja sekoita siihen sokeri. Vatkaa kerma vaahdoksi ja taittele tuorejuuston kanssa sekaisin. Kuorruta jäähtynyt piirakka täytteellä ja siivilöi päälle kanelia.


Kaada kuppiin lämmittävää teetä tai kahvia ja nauti hyvällä halulla. :)









2 kommenttia:

  1. Harmi, kun tuossa kondensoidussa maidossa on niin rutosti laktoosia. Täytyy keksiä, miten sen korvaisi. Herkullisen näköinen kakku!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos!
      Toimisikohan laktoositon kuohukerna ja fariinisokeri..?

      Poista